اولين نماز جمعه كي و كجا برگزار شد؟


نماز جمعه از عبادت هايي بسيار مهم و با ارزش است. مرحوم مجلسي ميفرمايد: با توجه به تأكيدات خداوند در سوره جمعه نسبت به نماز جمعه معلوم ميشود كه نماز جمعه با فضيلتترين و محبوبترين عبادتها در پيش خداوند است.(1)

رسول خدا(ص) فرمود: چهار نفر گناهانشان بخشوده شده و بايد عمل را از سر بگيرند: بيمار پس از بهبودي، مشرك بعد از قبول اسلام، حاجي بعد از اعمال و كسي كه از نماز جمعه بازگردد، بدين شرط كه به انگيزه ايمان به خدا و به حساب آن را انجام داده باشد.(2)

در بعضي از روايات اسلامي آمده است كه مسلمانان مدينه، پيش از آن كه پيامبر(ص) هجرت كند، با يكديگر صحبت كردند و گفتند: يهود در يك روز هفته (شنبه) اجتماع ميكنند و نصارا نيز روزي (يكشنبه) براي اجتماع دارند. خوب است ما هم روزي قرار دهيم و در آن روز جمع شويم و ذكر خدا گوييم و شكر او را به جا آوريم. آنها روز قبل از شنبه را كه در آن زمان يوم العروبه ناميده ميشد، برا اين هدف برگزيدند و به سراغ اسعد بن زراره رفتند. او نماز را به صورت جماعت با آنها به جا آورد و اندرز داد. آن روز جمعه ناميده شد، زيرا روز اجتماع مسلمانان بود. اين نخستين جمعهاي بود كه در اسلام تشكيل شد.

اولين جمعهاي كه رسول خدا(ص) بااصحابش تشكيل داد، هنگامي بود كه به مدينه هجرت كرد. حضرت چهار روز در دهكده قبا ماند و مسجد قبا را بنيان نهاد. سپس روز جمعه به سوي مدينه حركت كرد و به هنگام نماز جمعه به محله بني سالم رسيد و مراسم نماز جمعه را به جا آورد. اين اولين نماز جمعهاي بود كه رسول خدا(ص) در اسلام به جا آورد. خطبهاي هم خواند كه متن خطبه در بحارالانوار آمده است.(3)

برادر گرامي به علت تراكم نامهها بيش از ده سؤال ارسال نكنيد. به ده سؤال پاسخ داده شد. بقيه سؤالات را در نامه ديگري ارسال كنيد.

پينوشتها:

1 - محمد باقر مجلسي، بحارالانوار، ج86، ص 133.

2 - همان، ج 65، ص 288، حديث 47.

3 - محمد باقر مجلسي، بحارالانوار، ج86، ص 232، حديث 66، تفسير نمونه، ج24، ص 130.



دفتر تبليغات اسلامي

بازگشت