اگر فردي كليه امور مربوط به دين از قبيل نماز و روزه را انجام بدهد و از منكرات دوري كند و فقط نتواند مسئله حجاب را براي خود حل نمايد، چه حكمي دارد؟


در ظاهر به نظر ميرسد چنين شخصي تنها يك واجب را ترك كرده و فقط نسبت به همين مسئله گناه ميكند، اما واجبات و محرمات ديگر را مراعات ميكند و خداوند براي آنها پاداش در نظر ميگيرد و از آن جهات مورد لطف و عنايت خداوند قرار ميگيرد، يك نكته مهم مورد غفلت واقع شده و آن، عدم آگاهي و غفلت شخص از ريشه گناه و پيامدهاي آن است.

چنين انساني به خوبي خداوند را نشناخته و به او ايمان نياورده و عقل و فهم خود را برتر از علم و آگاهي الهي دانسته است. اگر انسان حقيقتاً خداوند را بشناسد و به اين درك و آگاهي برسد كه احكام دين و شريعت اسلام براي خوش بختي و سعادت بشر تشريع گرديده و هر يك از احكام داراي مصلحت و فوائد است كه خداوند از آنها آگاه است، به آن احكام عمل ميكند. نيز ميداند كه عمل نكردن به هر حكمي از اسلام، به همان اندازه به دين و ايمان انسان، ضربه وارد ميكند. ضربه در دين و ايمان، بي ارتباط با عمل به دستورها و احكام دين اسلام نيست، زيرا مطمئناً در عمل به احكام ديگر در او سستي و ضعف ايجاد ميكند و در ايمان و اعتقاد او خلل وارد ميكند. خداوند در آيات خود از مؤمنان، ايمان حقيقي و واقعي را طلب كرده است. مهم ايمان واقعي و اعمال صالح طبق ايمان است.

خداوند فرموده است:

يا ايها الذين آمنوا امنوا بالله و رسوله؛ اي كساني كه ايمان آورديد، ايمان (واقعي) بياوريد به خدا و پيامبرش.

انسان مؤمن بايد هر لحظه به خود و ايمانش نظر كند كه آيا واقعاً به خداوند ايمان دارد و به علم و آگاهي و خيرخواهي و حكمت او ايمان و اعتقاد دارد.

از طرف ديگر ميتواند از مصالح اجتماعي حجاب آگاهي يابد. آثار و فوايدي بسياري كه در حجاب وجود دارد، مانند استحكام بنيان خانواده، اعتماد ميان همسران و بستن راه فريب و شيطاني. هم چنين مضرات بي حجابي كه جهان معاصر مورد تهديد جدي قرار داده است.

رسول خد (ص) فرمود: زناني كه جامههاي نازك بپوشند، با چهرههاي نپوشيده و با تكبر شانههاي خود را بجنبانند و سرهاي خويش را با موهايي چونكوهان شتر بيارايند، وارد بهشت نميگردند و با اين كه بوي بهشت از دور به مشام ميرسد، به مشام چنين زناني نميرسد.(1)

حجاب يكي از اصول مسلم و احكام قطعي اسلام است و از معدود احكامي ميباشد كه در قرآن به لزوم رعايت آن تصريح شده است، از همين رو شبهه و شكي در مورد وجوب رعايت حجاب وجود ندارد. همان طور كه ديگر احكام الهي را پذيرفتهايد، دليلي ندارد كه اين حكم را نپذيريد، زيرا حكم حجاب با حكم نماز تفاوتي ندارد. اگر ما خدا را پذيرفتيم و حقانيت پيامبر (ص) و قرآن و اسلام را باور داشتيم، بايد تكاليف و احكام آن را نيز پذيرا باشيم، هر چند دليل حكم را ندانيم ما نميدانيم چرا بايد نماز صبح را دو ركعت بخوانيم اما ميخوانيم چون دستور خداوند است، گرچه بايد توجه داشت در مورد لزوم رعايت حجاب دلائل محكمي وجود دارد. شما را براي مطالعه بيشتر در اين خصوص به كتاب حجاب نوشته استاد شهيد مطهري ارجاع ميدهيم. ما انسانها در آزمايش الهي با مسئله خاصي امتحان ميشويم كه شايد اين مسئله براي ديگري امتحان اصلي نباشد.

براي يكي مقام، براي ديگري پول، براي كسي فرو خوردن خشم، براي ديگري چشم پوشي از نگاه حرام. هر كس به گونهاي آزمايش ميشود كه ديگري آزمايش نميشود.

مردان به حفظ نگاه آزمايش ميشوند و در اين معركه ميلغزند. زنان به خودآرايي و نمايش كه ميلي طبيعي و قوي آنان است، ولي بايد بدانيم در همين گردنهها است كه انسان از زندگي غير خدا آزاد ميشود.

در قرآن ميخوانيم: و ما أدريك ما العقبة فك رقبة؛ و تو چه ميداني كه گردنه چيست، آنجا است كه گردن انسان رها ميشود. با گذشتن از گردنهها است كه به مقام قرب الهي ميتوان رسيد. دنيا براي هر كس به شكلي زينت ميشود. بايد توجه داشته باشيم كه خداي نكرده دين خود را به علائق دنيوي وانگذاريم. گاهي يك علاقه طبيعي، سبب ميشود كه همه چيز را توجيه كنيم، ولي اگر عاشق خدا شويم و محبت او را در دل زنده كنيم، به هر چه ميگويد، با دل و جان عمل ميكنيم.

خواهر گرامي، حال و روز عاشقان دنيا را ديدهايد؟ اگر نديدهايد، نظاره كنيد. ميبينيد وقتي در انسان عاشق هم ميشوند، عاشق فقط به معشوق نگاه ميكند و منتظر است ببيند او چه ميپسندد تا مو به مو عمل كند. عطر فلاني بو، كفش فلان مدل، رنگ لباس خاص و خلاصه پسندم آنچه را جانان پسندد. اگر خدا را آن طور بخواهيم و بخوانيم و دل ما به محبت او روشن شود و هميشه با او باشيم، غير از خواست او نميخواهيم و خواستههاي خود را بر خواسته او ترجيح نميدهيم. با اين نگاه ديگر احكام، تكليف (كار با مشقت) نيست، بلكه صحنه محبت و عشق عاشق نسبت به معشوق است.

پينوشتها:

1 - آثار الصادقين، صادق احسانبخش، ج 3، ص 67، حديث 3060.





دفتر تبليغات اسلامي

بازگشت