نماز خواندن در مسجد چه فضيلتي دارد؟


الف - نماز در مسجد مخصوصا به جماعت ثواب بسيار زيادي دارد. در روايات تاكيد فراوان شده كه نماز را در مسجد بخوانيد.

ب - در فرهنگ اسلام از مسجد به عنوان «بيت الله» ياد شده است [1] راز اين نام گذاري آن است كه مردم در اين مكان، به سوي



[ صفحه 154]



معبود تقرب جويند و با عبادت خالصانه، به سوي او ره بسپارند. همان گونه كه انسان براي يافتن كسي، مي كوشد او را در خانه اش بيابد؛ براي رسيدن به محضر خدا نيز بايد به مسجد كه خانه او است شتافت. از همين رو قرآن كريم، كعبه را خانه اي براي مردم به شمار آورده، مي فرمايد: «إن أول بيت وضع للناس للذي ببكة» [2] ؛ «در حقيقت، نخستين خانه اي كه براي [عبادت] مردم، نهاده شده، همان است كه در مكه است» و «أن المساجد لله فلا تدعوا مع الله أحدا [3] »؛ «و مساجد ويژه خداست، پس هيچ كس را با خدا مخوانيد».

مفسران درباره كلمه «مساجد» در آيه شريفه، چهار معنا ذكر كرده اند. در يكي از معاني، مراد از آن، مكان عبادت و پرستش گاه مسلمانان دانسته شده است. امام ششم (ع) خطاب به ياران خود فرموده است: «ملعون ملعون من لم يوقر المسجد»؛ «ملعون است، ملعون است كسي كه مسجد را بزرگ نشمارد».

ج - قرآن حق مسجد را بزرگ دانسته، مي فرمايد: «مساجد از آن خداوند است، پس در آن كسي را جز او عبادت نكنيد». امام صادق (ع) مي فرمايد: «مساجد نسبت به آن دسته از همسايگان خود كه در آن حاضر نمي شوند، به خدا شكايت كردند، حضرت حق فرمود: به عزت و جلالم قسم! يك ركعت نماز را هم از آنان قبول نخواهم كرد و در ميان آنان، عدالتي را از آنها آشكار نمي سازم.



[ صفحه 155]



رحمت من شامل آنان نمي شود و در بهشت همسايه من نيستند».

آيات و احاديث در اين زمينه فراوان است كه وظيفه سنگين مسلمانان را در قبال مساجد و پرستش گاهشان گوشزد مي كند و از بي اعتنايي به مساجد، شديدا برحذر مي دارد. [4] .


پاورقي

[1] وسائل الشيعه، ج 1، ص 268.

[2] سوره ي آل عمران، آيه 96.

[3] سوره ي جن، آيه 18.

[4] براي مطالعه بيشتر ر.ك: سيماي مسجد.


بازگشت