عصاي پيرمرد


نور نوازشگر خورشيد از لابلاي شاخه هاي سبز و بلند نخلها بر سنگفرش حياط مسجد مي تابيد. امام كاظم (عليه السلام) در شبستان مسجد در كنار پيرمردي نماز مي خواند.

پيرمرد پيشاني كوتاه و ابروهايي پر پشت و چشم هاي كم سويي داشت. او در آخر نماز، بعد از سجده نشست و تشهد را خواند و سپس نمازش را سلام داد. بعد از نماز، خواست از جايش بلند شود و برود. چشمهاي كم فروغش را به اطراف چرخاند تا عصاي چوبي اش را بيابد، ولي آن رانيافت.

عصا زير گليم پنهان شده بود. پيرمرد آهي كشيد و ته ريش سفيد و نقره اي رنگش را خاراند. امام با



[ صفحه 56]



ديدن صورت آشفته ي پيرمرد، در حالي كه ايستاده نماز مي خواند، خم شد و عصا را به دست او داد، بعد كمر راست كرد و نمازش را ادامه داد.

پيرمرد سرش را بلند كرد و چشمهايش، نگاه سپاسگزار و احترام آميزي يافت. سپس به پا خاست و به آرامي از شبستان مسجد بيرون رفت.

-

از واجبات نماز كه نمازگزار بايد در ركعت دوم وآخر نماز بخواند، تشهد است؛ يعني: بعد از اينكه سر از سجده دوم برداشت، بنشيند و بگويد:

- اشهد ان لااله الاالله وحده لا شريك له، يعني: «بر اين حقيقت گواهي مي دهم كه جز آفريدگار يگانه، خدايي نيست و براي او شريكي وجود ندارد.»

- و اشهد ان محمداً عبده و رسوله، يعني: «و بر اين حقيقت گواهي مي دهم كه محمد، بنده و پيامبر خداست.»

- اللهم صل علي محمد و آل محمد، يعني: «بارالها! بر محمد و خاندان محمد درود فرست.»

در تشهد، نمازگزار ابتدا به يگانگي خدا گواهي مي دهد. «لااله الاالله»، كلمه اي است كه هر مسلمان به هنگام تولد در گوش خود مي شنود و به هنگام مرگ، در قبر به او «تلقين» مي شود.

در روايت آمده است: «لااله الاالله، قلعه ي محكم خداست كه هر كس در آن داخل شود، از عذاب در امان است.»

-

در تاريخ آمده است: ابوجهل به پيامبر گرامي اسلام گفت: «آيا ما 360 بت را رها كنيم و يك خدا را بپرستيم؟»

بعد با عصبانيت گفت: «ما حاضريم 10 كلمه بگوييم اما اين جمله ي «لااله الاالله» را نگوييم!»



[ صفحه 57]



ولي پيامبر گفت: «همين جمله ي لااله الاالله است كه شما را به عزت و قدرت مي رساند.»

-

نمازگزار در تشهد سپس به بندگي و پيامبري حضرت محمد (صلي الله عليه وآله) شهادت مي دهد. و در آخر بر محمد و آل محمد صلوات مي فرستد. صلوات، نشانه ي محبت به خاندان پيامبر گرامي اسلام است. صلوات، وسيله اي براي گشايش درهاي آسمان است.


بازگشت