نماز، روشني بخش چشم پيغمبر


پيامبر اكرم (صلي الله عليه و آله و سلم) فرمودند:

جعلت قرة عيني في الصلوة. [1] .

روشني چشم من در نماز است.

اين سخن، فضيلت نماز را بر ساير اعمال، مي رساند. اگر پدري از ميان همه ي فرزندان، يكي از آنان را نور چشم خود بنامد و يا استادي از بين همه ي دانشجويان، يكي را نور چشم خويش بخواند، از مزيت و موقعيت ويژه ي آن فرزند يا دانشجو در نزد گوينده، باخبر مي گرديم.

در روايت ديگري رحمت عالميان و خاتم پيغمبران (صلي الله عليه و آله و سلم) فرموده اند:

يا اباذر؛ جعل الله، - جل ثناءه - قرة عيني في الصلوة و حبب الي الصلوة كما حبب الي الجائع الطعام و الي الظمئان الماء و ان الجائع أذا أكل شبع و ان الظمئان اذا شرب روي و انا لا اشبع من الصلوة. [2] .

اي ابوذر! معبود يگانه كه او را نمي توان در خور مقام و مرتبه اش ستايش كرد، روشنايي چشم و موجبات خوشحاليم را در نماز قرار داد و آن را نزد من محبوب گردانيد هم چنان كه خوراك را براي گرسنه و آب را براي تشنه، دوست داشتني كرد. با اين تفاوت كه گرسنه چون خوراك لذيذي خورد، سير گردد و تشنه، چون نوشيدني گوارايي بنوشد، سيراب و شاداب شود اما من از



[ صفحه 125]



نماز سير و خسته نمي شوم.

بيان پيغمبر اكرم (صلي الله عليه و آله و سلم) ضمن آن كه علاقه ي خاص وي را به نماز مي رساند، از فضيلت و امتياز نماز بر ساير اعمال عبادي خبر دارد و امري كه تا اين حد، مهم و مورد توجه و علاقه ي وافر پيغمبر اكرم (صلي الله عليه و آله و سلم) است، مسلماً براي پيروان او نيز بايد مهم و مورد توجه باشد. در واقع نبي مكرم (صلي الله عليه و آله و سلم)، به طور غير مستقيم به امت خود مي گويد كه نماز را به اندازه ي روشنايي چشم خود دوست بداريد و مهم بشماريد و از فرا رسيدن وقت نماز و خواندن آن احساس وجد و سرور كنيد و آن را به گونه اي بجاي آوريد كه ديده ي دل را پرفروغ كند و با انوار آن بتوانيد عالمهاي ناديدني را شهود كنيد و از رؤيت آن ها حظ معنوي ببريد. نماز بايد براي همه ي مسلمانان و نمازگزاران، مايه ي روشنايي چشم و سرور و شادي باشد و آن را نه از روي شتاب و بي ميلي بلكه با انبساط روح و طمأنينه بجاي آورند. ايجاد بهجت و انبساط، از ويژگي هاي نماز است. ليكن درك و شناخت انسان ها از نماز و نماز خواندن متفاوت است.



فروغ ديده ي بينا، نماز است

صفابخش دل و جان ها، نماز است



به اخلاصش چو مي افروزي امروز

چراغ روشن فردا، نماز است



به تكبير و به حمد و قول هو الله

بنايي جاودان برپا نماز است



ركوع و سجده بر حق كن كه هر دم

تو را سرمايه ي عقبي نماز است



بود معراج مؤمن، گر بخواني

اساس جمله ايمان ها نماز است



محمد كريم جوهري [3] .




پاورقي

[1] بحارالانوار، ج 80، ص 16 و احياء علوم الدين غزالي، ج 2، ص 21 (با اندك اختلاف).

[2] مستدرك سفينة البحار، ج 6، ص 311، به نقل از مكارم الاخلاق طبرسي.

[3] سجاده عشق، محمد كريم جوهري، ص 40.


بازگشت