تفهيم


پس از درك رازها و رمزهاي نماز و فهم اقوال و اعمال آن، نوبت به تفهيم مي رسد. به عبارتي ديگر، پس از مرحله ي تفهم به مرحله ي تفهيم مي رسيم. حضرت امام رضوان الله عليه مرحله ي تفهيم را ذكر فرموده و ظاهرا ديگران اشاره اي به آن نكرده اند.

ذكر اين مرحله، از دقت نظر حضرت امام (ره) است و داراي بركات فراواني است كه بر زبان و قلم حضرت امام (ره) جاري شده است. نظر حضرت امام كاملا صائب و درست است زيرا تفهم به تنهايي و بدون تفهيم كافي نيست و راه به جايي نمي برد.

منظور از تفهيم چيست؟

منظور از تفهيم آن است كه نمازگزار پس از آنكه معنا و مفهوم افعال و اقوال نماز را فهميد، در طول نماز سعي كند هر عملي را كه انجام مي دهد و هر قول و ذكري را كه مي گويد، معنا و مقصود آن را به دل و جان خويش بفهماند و يادآور گردد. به عنوان مثال معناي الله اكبر را كه قبلا و در مرحله ي تفهم فراگرفته است، هنگام گفتن تكبيرة الاحرام معناي آن را در مد نظر آورد و به خود تفهيم و القاي كند. به عبارتي ديگر سزاوار است شخص نمازگزار هم توجه به معنا داشته باشد و هم اين توجه را به درون خويش منتقل سازد و شايسته است كه توجه نمازگزار به اعمال و اقوال خود، توجه و تفهم عميقي باشد، و قطعا چنين توجهي به دست نمي آيد، مگر با فهماندن و انتقال آن به عمق جان و دل.


بازگشت