در پيشگاه معبود


پس از كسب آمادگي هاي لازم، نمازگزاران در برابر قبله قرار مي گيرند، همه به يك سو و يك جهت مي ايستند. لحظه ي وصال فرا مي رسد. نيت مي كنيم آن هم به زلالي و پاكي چشمه ساران و فقط به خاطر خدا و بدون كمترين شائبه ي ريا و خودنمايي. تكبيرة الاحرام را اداء مي كنيم، يعني به نيت شروع نماز الله اكبر مي گوييم، البته براي آماده شدن هر چه بيشتر نمازگزار براي ورود به نماز، قبل و بعد از تكبيرة الاحرام خواندن دعاها و آياتي از قرآن سفارش شده است و مستحب است به همراه تكبيرة الاحرام، شش تكبير ديگر نيز گفته شود. [1] .

مستحب است بعد از تكبير سوم اين دعا را بخوانيم:

اللهم انت الملك الحق لا اله الا انت سبحانك اني ظلمت نفسي فاغفرلي ذنبي انه لا يغفر الذنوب الا انت. [2] .

«خدايا تو حاكم بر حقي و جز تو خدايي نيست. خدايا تو منزهي و من به خود ظلم كرده ام، خدايا گناهم را ببخش كه جز تو كسي بخشنده ي گناهان و لغزشها نيست.»

آري فرد نمازگزار كه هم اكنون پس از كسب آمادگي هاي نسبي، خود را در برابر خداي خويش مي بيند، به ياد آن همه نعمت ها و الطاف الهي مي افتد و خود را در برابر عظمت و اقتدار مطلق الهي حس مي كند. گناهان و نافرماني هاي خود را به ياد مي آورد و لغزشهايي را كه با ارتكاب آنها در حقيقت به خود ظلم كرده است در ذهن خود مرور مي نمايد. اينجاست كه لب به اعتراف و اقرار مي گشايد و مي گويد: خدايا! انساني كه به خودش ظلم كرده، اكنون در پيشگاه توست، انساني كه ساعات و سالهاي عمر خود را



[ صفحه 170]



به بطالت گذرانده و اين سرمايه بي بديل را از كف داده است!

انساني كه به وظايف و مسؤوليت هاي خويش در برابر تو و بندگان تو و جامعه ي خود پايبند نبوده است، خدايا چنين انساني هم اكنون در برابر توست و جز تو آمرزنده اي سراغ ندارد.

آن گاه پس از تكبير پنجم مستحب است اين دعا را بخواند:

لبيك و سعديك و الخير في يديك و الشر ليس اليك و المهدي من هديت لاملجأ منك الا اليك سبحانك و حنانيك تباركت و تعاليت سبحانت رب البيت

«خدايا! آمدم، گفتي بيا آمدم، خدايا از تو كمك مي خواهم، بار پروردگارا همه خوبي ها در دست توست و هيچ يك از بدي ها از سوي تو نيست، منزه و بلند مرتبه اي.»

سپس دو تكبير گفته و مي گويد:

وجهت وجهي للذي فطر السموات و الارض عالم الغيب و الشهادة حنيفا مسلما و ما انا من المشركين ان صلاتي و نسكي و محياي و مماتي لله رب العالمين لاشريك له و بذلك امرت و انا من المسلمين [3] .

علاوه بر آنچه ذكر شد، دعاهاي ديگري نيز سفارش شده كه خواندن آنها زمينه هاي لازم را براي آمادگي نماز فراهم مي سازد. [4] .


پاورقي

[1] هر كدام از اين هفت تكبير را مي توان به نيت تكبيرة الاحرام ادا نمود.

[2] وسائل / ج 6 / روايت 7247.

[3] وسائل / ج 6 / روايت 7247.

[4] كان اميرالمؤمنين (ع) يقول لاصحابه: من اقام الصلاة و قال قبل ان يحرم و يكبر: يا محسن قد اتاك المسيء و قد امرت المحسن ان يتجاوز عن المسيء انت المحسن و انا المسيء فبحق محمد و آل محمد صل علي محمد و آل محمد و تجاوز عن قبيح ما تعلم مني فيقول الله تعالي: ملائكتي اشهدوا اني قد عفوت عنه و ارضيت عنه. (مستدرك / ج 4 / روايت 4294).


بازگشت