پيشگفتار


بِسم الله الرحمن الرحيم

عصر ما را عصر فضا و عصر علم و عصر تكنولوژي و... ناميده اند ولي به نظر مي رسد كه مي توان آنرا عصر اضطراب، تشويش و نگراني ناميد زيرا انسان و مخصوصاً نسل جوان در اين عصر با نگراني ها و دلهره ها دست به گريبان است. به همين جهت براي آرامش قلب، در جستجو است و تلاش مي كند و در همه جا به دنبال آن مي گردد ولي كمتر جائي به آن دست مي يابد و دست خالي و حسرت زده برمي گردد، غافل از اين كه آرامش عميق و مستمر قلب فقط در اثر ياد خدا ميسر است.

براي تأمين اين نياز، نماز بهترين وسيله است كه هم تشكري است از نعمت هاي پروردگار [1] و هم وسيله اي است براي دوري از زشتكاري ها و تبهكاري ها [2] و هم يار و ياوري است در حلّ مشكلات و ناهمواري هاي زندگي [3]



[ صفحه 8]



و هم راه تامين آرامش قلب است؛ [4] نتيجه ي آرامش قلب سعادت و خوشبختي مي باشد. اين از يك طرف، از طرف ديگر ملّت بزرگ ايران امروز بيش از هر زمان ديگر نياز دارد كه روح شهامت را زنده نگه دارد و شوق جهاد و عشق شهادت را در دلهاي نسل امروز شعله ور سازد، نماز واقعي براي به وجود آوردن اين نيروي معنوي ساده ترين و در عين حال برترين وسيله است. به همين جهت وظيفه ي خود دانستم كه جزوه مختصر و مفيدي درباره ي نماز تهيّه كنم تا جائي كه ممكن است مزاياي معنوي نماز و فلسفه ي آن را به زبان ساده و روشن دربر داشته باشد و از نكات معنوي سير و سلوك نيز خالي نباشد تا مگر لب تشنگان معرفت لب تر كنند و بهره اي برگيرند كه من آن را «نماز يا بهترين راه خودسازي» ناميدم.

از پروردگار بزرگ عاجزانه مسئلت مي نمايم كه مرا ياري كند تا اين جزوه با اخلاص تمام به پايان رسد و بتواند گوشه اي از نورانيّت نماز را منعكس سازد تا هم آرام بخش باشد و هم شهامت آفرين و چنين عنايتي از كرامت او بعيد نيست.

مردادماه 1363

تبريز: ميرخليل سيدنقوي



[ صفحه 9]




پاورقي

[1] سوره كوثر (يكصد و هشتم) آيه دوم «فَصَلّ لِرَبِكَ وَ انْحَرْ» پس (بشكرانه خير كثيري كه به تو داده شده) براي پروردگارت نماز بگزار و قرباني كن.

[2] سوره عنكبوت (بيست و نهم) آيه45 «اِنَّ الصَّلوةَ تَنْهي عَنِ الْفَحْشاء وَ الْمُنْكرِ»: راستي كه نماز (انسان را) از كارهاي زشت باز مي دارد.

[3] سوره بقره (دوم) آيه 45: «وَ اسْتَعينوُا بِالصَّبْرِ وَ الصَّلوةِ»: و به وسيله صبر و نماز ياري جوئيد و مدد طلبيد.

[4] سوره طه (بيستم) آيه 14: «وَ اَقِمِ الصَّلوةَ لِذِكْري»: و نماز را براي يادكردن من (خدا) بخوان.


بازگشت