نيازهاي غريزي و فطري جوانان و پاسخ آن


با تمهيد مقدمات و مطالبي كه ذكر شد مي توان گفت كه فلسفه همه عبادات ديني در اين نكته معطوف است كه متأثرترين قشر يعني جوانان را مؤثرترين قشر در اجتماع انساني قرار دهد. چون احساس به يك تكيه گاه محكم و امنيت و آرامش در پناه آن تنها عنصري است كه مي تواند به جوان اعتماد و اطمينان بخشيده و او را از اضطرابات دروني و تشويشات ذهني رها سازد. همه مشكلات و معضلات روحي و رواني كه هويت او را در معرض خطر انداخته و ثبات شخصيت او را از كفش ربوده و خلاء عظيمي را در او ايجاد كرده و ناشي از نداشتن يك ملجاء و عدم دست يابي به يك پناهگاه دائمي و مستحكم است. همه ي صاحبان مكاتب كوشيده اند تا به نحوي اين آتش احساسات دروني را خاموش و يا حداقل از شعله هاي آن بكاهند. به همين خاطر راه حل هايي چون آزادي بي قيد و شرط جوانان در ارضاي هواهاي نفساني و غرايز حيواني و سوق دادن و جهت دهي ايشان به ميخانه ها و كاباره ها و صدها طرق ديگر را به عنوان پناهگاه ارائه دادند اما پس از رويكرد جوانان به آن مأمن هاي بظاهر مستحكم، سقف هايشان فرو ريخته و به واهي و خيالي بودن آنها پي برده اند. چون با ارضاء نيازها و دفع هواهاي نفساني، اهداف خود را تأمين شده نمي يافتند.

«امروزه اشتياق شديد جوانان سراسر جهان به شنيدن موسيقي به



[ صفحه 25]



اصطلاح پاپ (POP) و پوشيدن لباس هاي نوعا جديدي مثل بلوجين كه زبان حال ميل به آزادي از قيد و بندها و تحرك و تكاپو و اعلام استقلال يك تنه از قيد ضوابط و معيارهاي اجتماعي است كاملا واضح است. بسياري از جوانان تيز و چابك پا در ركاب سفر مي گذارند بدون آنكه بدانند به كجا مي روند. در اين مسحور شدگي و حتي تسخير شدگي در قبال شيوه ي زندگي جديد كه از غرب سرچشمه گرفته و جهانگير شده است شمار كثيري از جوانان مسلمان شريك بوده اند. دانستن اين نكته براي جوانان مسلمان لازم است كه اين پديده ها با علل ژرفتري ارتباط دارند كه از نظر معنوي بيطرف نيستند» [1] .

جوانان در زندگي و حيات جواني خويش امور زيادي را در حال تجربه كردن مي باشند او چون ساير افراد جامعه اما عاطفي و احساسي تر از ديگران در صدد دست يابي به امري است كه قلبش را بدان واسطه تسكين بخشيده و نوعي آرامش را تحصيل نمايد و ليكن به هر چيزي كه روي مي آورد بعد از مدت كوتاهي در مي يابد كه آن عنصر، مطمئن و واقعي نيست. البته تشخيص اين امر در ابتداي سنين نوجواني و جواني بسيار دشوار است شور و هيجان جواني در جوانان غالبا فرصت تعقل و انديشه ي اينكه انسان براي يك زندگي و حيات طولاني و اهداف متعالي خلق شده را از او سلب كرده و به همين خاطر او بعد از تجربه عملي، به پوچي و بي پايگي بسياري از مأمن هايي كه بدان پناه آورده است پي



[ صفحه 26]



خواهد برد. و دشمنان دين خصوصا غرب به خاطر درك همين نيازهاي فطري و غريزي جوانان تلاش زيادي انجام مي دهند تا اين گرايش ها را به جهاتي كه اهداف آنها را تأمين مي كند سوق دهند و آنها را از كمالات معنوي و ديني منحرف سازند. كسي كه خود مدت زيادي از عمرش را در ميان غربيها سپري كرده و الان هم زندگي خود را با آنها در حال تجربه كردن مي باشد قضاوت و داوريش چنين است كه گويد: «در شيوه ي زندگي كنوني غرب كشش و گرايشي هست كه افراد جامعه را به زيستن در لحظه ي كنوني فارغ از همه ي تاريخ و گذشته و غرق شدن در طلب سرفرازي هاي لحظه اي و لذت حسي آني وا مي دارد. پرستش قهرمانان ورزشي و ميل به ركورد شكني دايمي و فايق آمدن بي وقفه بر طبيعت نشان دهنده ي يك وجه از اين دل مشغولي به تن است در حالي كه جنبه ي بسيار ويرانگرتر همين گرايش را مي توان در استفاده از مواد مخدر و طبعا مشروبات الكلي، روابط جنسي آزاد و نظاير آن ديد كه تماما از تلاش نفس براي غرق نمودن خود در لذتهاي آني جسمي و غريزي حكايت دارد. بديهي است كه ورزش مستلزم انضباط و سخت كوشي است و اين از جهات مثبت آن است. اما بزرگداشت بيش از حد ورزش و كمابيش پرستيدن قهرمانان ورزشي ناشي از اهميت گزافي است كه به تن داده شده است. علاوه بر اينكه نقش و اهميتي كه به ورزش داده مي شود ابدا بي ارتباط با اشتياق به لذت جويي هاي جسماني نيست. كه همه اين عوامل متضمن از دست رفتن



[ صفحه 27]



ايمان و اعتقاد جوانان به معيارهاي اخلاقي است» [2] .

يك جوان مسلمان با تحصيل معرفت و دست يابي به علوم مقدس ديني بايد خود را مجهز ساخته و به دامي كه جوانان غربي بدان گرفتار آمدند هويت خود را از دست ندهد.


پاورقي

[1] دكتر نصر - جوان مسلمان و دنياي متجدد، ص 338.

[2] دكتر حسين نصر، جوان مسلمان و دنياي متجدد، ص 342.


بازگشت