تقابل تمدن هاي اسلامي و غربي


عداوت و كينه ديرينه ي رقيبان اسلام، دست اندركار انزواي اسلام و انحطاط تمدن اسلامي و عقب ماندگي جوامع مسلمان گرديد. اولين برخورد دو دين مسيحيت و اسلام از تولد تمدن اسلامي، مصادف با سده هاي 7 تا 9 ميلادي بود كه منجر به پيروزي تمدن نوپاي اسلامي و بسط و گسترش اسلام تا عمق اروپا گرديد.



[ صفحه 418]



سپس به دوران رنسانس در غرب مي آييم. در همين دوران، غرب با آغاز رنسانس و كنار زدن قيد و بندهاي قرون وسطايي و دست برداشتن از دين تحريف شده اي كه جز ظلمت و پريشاني، براي غرب تدارك نديده بود، بناي تمدن غير ديني را نهاده و انقلاب صنعتي، تحولي بزرگ را بنياد نهاد. مسلمانان، اسلام را كنار گذاشتند و به فلاكت، گرفتار آمدند و غربيان، دين خود را رها كردند و به توسعه دست يافتند.

به هر حال به دنبال اين تغيير و تحولات در هر دو تمدن كه يكي منجر به ضعف تمدن اسلامي و ديگري باعث قوت تمدن غربي گرديده بود، حملات وسيعي از طرف غرب، عليه جهان اسلام كه اكنون خلع سلاح شده بود، آغاز گرديد. اين تبليغات ادامه پيدا كرد تا زمان ما، ولي اسلام پاسخ نداي وحي به فطرت كاوشگر آدمي بود و منطبق با خواسته هاي ذاتي بشر است در نتيجه، فرهنگ غرب به رغم موضع تهاجمي خويش در قبال تمدن اسلامي، در برابر اسلام، مجبور شد حالتي تدافعي بگيرد تا مانع نفوذ آن در بطن تمدن غير ديني خود گردد.

اما بعد از رنسانس و در عصر حاضر نيز اين تبليغات منفي با پيشرفت تكنولوژي شكل هاي پيچيده تري به خود گرفته و با گسترده شدن موج اسلام در جوامع غربي بسيار شديدتر و وسيع تر گرديده است. به عنوان نمونه ي عيني از فعاليت هاي اسلام ستيزانه ي غرب، مخدوش جلوه دادن چهره ي آن با انتشار وسيع كتاب «آيات شيطاني» بود. با تمام اين تبليغات اكنون طيف وسيعي از مردم جهان بنا به احتياج و نيازي كه از فطرت آنها نشأت گرفته است؛ به اسلام روي مي آورند و موج اسلام خواهي غرب را فرا گرفته است. در حالي كه غرب سعي دارد با تهاجم بر افكار جوانان و نوجوانان ما آنها را از پي بردن به هويت محكم و قوي خود غافل كند، به همين دليل سعي در شستشوي ذهني جوانان در دانشگاه ها دارند، با رواج اين ذهنيت كه دين با مسائل علمي در تضاد است و در حقيقت مانعي در مقابل پيشرفت هاي علمي مي باشد، و اگر پيشرفت دنياي غرب را مي بينيد به دليل مقابله ي با دين است. ولي بايد دانست كه دين اسلام همچون اديان ديگر نمي باشد، اسلام به تمام نيازهاي فرد پاسخ مي دهد از سياست تا نجوم و طب و... پس چگونه است كه با داشتن چنين مذهبي نمي توان پيشرفت نمود.

هنگامي كه جوانان ما يك هويت شكل گرفته نداشته باشند، مانند بيدي هستند كه به هر بادي



[ صفحه 419]



مي لرزند و به هر طرف كه استعمارگران بخواهند كشيده مي شوند. به بهانه ي پيشرفت علمي و... براي اين كه بتوانيم جوانانمان را در مقابل اين تهاجم ايمني كنيم بايد به آنها يك هويت سالم تزريق كنيم.

نويسنده ي مشهور اروپايي «ولتر» درباره ي دين اسلام در مقايسه با مسيحيت مي گويد: «ديني كه محمد آورد بي شك از مسيحيت برتر بود. در آيين او هرگز يك مرد يهودي را به خدايي نگرفتند، و يك زن يهودي را مادر خدا نپنداشتند، و يهوديان ديگر را مورد نفرت و كينه ي خويش قرار ندادند. هرگز پيروان آيين او به كفر جنون آميز مسيحيان دچار نگشتند، و يك خدا را به سه خدا و سه خدا را، يك خدا ندانستند. در آيين او هرگز خداي خود را در زير دندان ها نجويدند و پروردگار خود را به... نفرستادند. ايمان به خداي يكتا تنها اصل بزرگ آيين محمد (صلي الله عليه و آله و سلم) بود. [1] .


پاورقي

[1] اسلام از نظر ولتر ص 99.


بازگشت