اسرار و حكمت هاي نماز


1) ياد خدا: «اقم الصلوة لذكري» نماز را براي ياد من بپا دار.



[ صفحه 313]



2) مصونيت از گناه: «ان الصلوة تنهي عن الفحشاء و المنكر» [1] به راستي كه نماز از فحشاء و منكر باز مي دارد.

3) استقامت در برابر شدائد: «و استعينوا بالصبر و الصلوة» و از صبر و نماز استمداد بجوئيد.

4) رمز وحدت: «و اركعوا مع الراكعين» كه به بعد اجتماعي نماز و نقش شگرف آن اشاره شده است.

5) ايجاد تعلم: دقت عجيب و شگفت انگيزي كه در مورد اوقات نماز در آيين مقدس اسلام به كار رفته، هر انسان صاحب رشدي را به اهميت تعلم در زندگي متوجه مي كند و انسان را متعلم بار مي آورد به رعايت تعلم در تمام شئون زندگي وا مي دارد.

6) ايجاد بهداشت و سلامت انسان [2] : گر چه پاكي و طهارت در نماز بيشتر ناظر بر بعد روحي و معنوي انسان است چنانچه پيامبر اسلام (صلي الله عليه و آله و سلم) فرمودند «اگر در خانه يكي از شما نهري باشد و هر روز پنج بار خود را در آن بشوئيد آيا از آلودگي چيزي در بدن شما باقي مي ماند؟ گفتند: نه! فرمود: نماز مثل همان نهر جاري است «هر گاه شخص نماز مي گزارد از گناه پاك مي شود» ولي با توجه به آداب مقدماتي نماز مانند وضو و غسل و لزوم طهارت بدن و لباس در نماز، نمازگزار ناگزير از نظافت و پاكيزگي ظاهر نيز برخوردار مي شود كه در سلامت و بهداشت او تأثير بسيار دارد.

7) درمان اخلاقي: چون بشر در معرض آفات اخلاقي و بيماري هاي رواني است خداوند بوسيله نماز و زكات ها و روزه ها، بندگان مؤمن خود را از اين آفات حراست و نگهباني مي كند و نماز دست ها و پاها را از گناه باز مي دارد و چشم ها را از خيرگي بازداشته و به آنها خشوع مي بخشد، نفوس را آرام مي گرداند، دلها را متواضع مي نمايند و باد دماغ را زايل مي سازد. [3] .


پاورقي

[1] سوره 29 / آيه 40.

[2] يكي از اساتيد دانشگاه پزشكي دانشگاه اسكندريه رساله پايان نامه دكتراي خود را به بررسي تأثير شگفت انگيز نماز در صيانت از بيماري هاي عضلاني از جمله بيماري فراخي پا، اختصاص داده و كتابي در اين ارتباط تدوين نموده است كه در آن بطور مبسوط آثار طبي نماز بر عضلات پا مورد بررسي قرار گرفته است.

[3] سيري در نهج البلاغه / ص 97.


بازگشت