سجده خلاقيت خداوند


يا حبيب الباكين. اي محبوب گريه كنندگان.

يا نفاح يا مرتاح. اي وزاننده ي نسيم رحمت. اي نشاط بخش. [1] .

سوگند به «نماز»، اگر تمام دانشگاه هاي جهان، به نام «دانشگاه آرامش»، درس آرامش بياموزند و سوگند به «سجده»، اگر تمام اساتيد دنيا، با مدرك فوق دكتراي رشته روان شناسي، آن هم در تمام عمر، به انسان ها آموزش آرامش بدهند، نمي توانند به اندازه آرامشي كه در يك سجده واقعي، بدست مي آيد، ايجاد آرامش بكنند!

«رفت در مسجد سوي محراب شد سجده گاه از اشك شه پر آب شد. [2] .

«از پي سجده ي رخ تو چنان عابدان در نماز مي غلطم. [3] .

سجده گاه، آرامگاه و دانشگاه بزرگ آرامش است كه تمام ناآرامي ها و بي قراري هاي روحي، در اين «درمانگاه بزرگ» هو الشافي، درمان مي گردد. سجده گاه، خانه ي كوچكي است كه در آن نسيم رحمت شروع به وزيدن مي كند و به دنبال آن آرامش، كه شادي بزرگ زندگي است بدست مي آيد. اگر روان شناسان مي گويند:

«به انديشه هاي آرام بخش روي آوريد؛ صحنه اي آرام بخش را تصور كنيد، نوايي آرام بخش را به خاطر آوريد و ببينيد چگونه دگرگون مي شويد.» [4] اين صحنه هايي آرام، كجا جاي تصور دارد؟ بهترين و زيباترين صحنه آرامش بخش كجاست؟

خداوند با يك خلاقيت بزرگ، اين آرامش بزرگ زندگي را، به صورت كاربردي وارد زندگي ساخت و سجده تمرين روزانه و تأمين كننده اين آرامش است، زيرا تا انسان از تمام علايق دنيايي دست بر ندارد، آن آرامش بزرگ به دست نمي آيد.

سجده گاه خانه ي آرامش ها است. خانه تمرين آرامش، آرامش فردي و اجتماعي و سپس رسيدن به «تطمئن القلوب» بزرگ الهي، كه شفاي بزرگ و رسيدن به هستي بزرگ است.

امام صادق (ع) مي فرمايند:



[ صفحه 116]



«نزديكترين حالت بنده به خداوند بزرگ وقتي است كه در سجده است.»

خداوند فرمود: «سجده كن و تقرب جوي». [5] .

در جاي ديگر فرمودند:

«به خدا قسم كسي كه حق سجود را به جاي آورد و سجده حقيقي كند به هيچ عنوان زيان متوجه او نشود، اگر چه در تمام مدت عمر چنين سجودي را يك بار به جاي آورد». [6] .

زندگي را بايد باران گونه، به بمب باراني از آرامش تبديل كرد.

آرام اين آرامش، چه مي باشد؟

آرام اين آرامش بزرگ، آرام قرآني است كه بر روي آن

دو جمله بزرگ، نگاشته شده است.

جمله ي: «قم الليل الا قليلا. نصفه او انقص منه قليلا». [7] .

براي دستيابي به چنين آرامشي، بايد عليه همه طاغوتيان و طغيان ها، قيام كرد و آرامش و خواب راحت را از چشمانشان ربود و با شبيخون هاي بزرگ و مستمر با آنها به مبارزه پرداخت. به فرموده قرآن مجيد:

«الذين يبيتون لربهم سجدا و قياما».

و كساني كه شب را با سجده و نماز براي پروردگارشان به روز آرند. [8] .


پاورقي

[1] مفاتيح الجنان، دعاي جوشن كبير.

[2] مثنوي معنوي.

[3] خاقاني.

[4] پاول ويلسون، همان.

[5] روض المتقين، ج 2، ص 38.

[6] بحارالانوار، ج 85، ص 136.

[7] سوره مزمل: 73 / 2 و 3.

[8] سوره فرقان، 25 / 64.


بازگشت