الگو گزيني سالم


در تربيت ديني، انتخاب الگوها براي ايجاد نگرش و رفتار مطلوب و سالم بسيار مهم و با اهميت قلمداد شده است. يكي از ويژگيهاي تربيت اسلامي وجود الگوهاي مطلوب و الهي براي متربيان است. در اين مورد قرآن و عترت براي اعتلاي روحي انسان و رساندن آدمي به مرحله فلاح و عقل ناب، الگوهاي مطلوبي را معرفي مي كند كه آدمي در سايه همانند سازي با آنان و گوش فرا دادن به تعاليم الگوهاي الهي مي تواند به اوج قدرت روحي و نفساني و فكري برسد.

در تربيت ديني و اسلامي، وجود مقدس نبي اكرم صلوات الله عليه و آله بهترين الگو معرفي شده است.«ان لكم في رسول الله اسوة حسنه» سوره احزاب آيه 21 در وجود رسول خدا براي شما اسوه نيكي وجود دارد.

پس از نبي اكرم، امامان هادي عليهم السلام، وجود مبارك ام ابيها فاطمه زهرا سلام الله عليها و به تبع آنان، صاحبان خرد الهي و نفوس زكيه عالمان و



[ صفحه 21]



دانشمندان روحاني و آنان كه سعي در تبعيت الگوهاي معصوم و قديس را دارند، بهترين الگوهاي متربيان امت به شمار مي روند.

بيان شد كه ايجاد پيوند عاطفي بين مربي و متربي، بين الگو و الگوپذير، سرمشق گير و سرمشق، عامل اصلي در همانند سازي و الگوپذيري است. اگر بخواهيم فرزندان خود را با الگوهاي بزرگ همانند كنيم، قدم اول شناساندن الگوهاو قدم دوم ايجاد پيوند عاطفي در كودك و نوجوان نسبت به الگو و سرمشق مي باشد.

در الگوگزيني و معرفي الگوهاي سالم مي توان از الگوهاي بزرگ و زندگي و صفات آنان براي كودك و نوجوان صحبت نمود. به عنوان مثال، بيان داستان كودكي «ابن سينا» و بيان صفات برجسته آن حكيم الهي در قالب «داستان» و قصه بطور مستقيم و غير مستقيم باعث مي شود كودك به تدريج با الگو پيوند عاطفي برقرار نمايد و صفات او را در درون خود بپذيرد.

قهرمانان فيلم، قهرمان يك داستان يا يك رمان، قهرمانان يك واقعه ي تاريخي از صدر اسلام مي توانند به عنوان الگو مطرح باشند تا فرد با او پيوند عاطفي برقرار نمايد. در اين صورت شاهد بروز رفتارها و رگه هاي شخصيتي قهرمانان در رفتار و شخصيت كودك و نوجوان خواهيم بود.

در مقابل، قرآن كساني را كه بطور كور الگوهاي ناسالم را پيروي مي كنند، مورد نكوهش قرار مي دهد و آنان را به بصيرت فرامي خواند.

«انا وجدنا آبائنا علي امه و انا علي آثارهم مقتدون قال اولو جئتكم باهدي مما وجدتم عليه آباؤكم...» سوره زخرف آيه 24

«گفتند كه ما پدران خود را بر آيين و عقايدي يافتيم و از آنها پيروي خواهيم كرد. رسول ما به آنان گفت اگر من شما را به آييني بهتر از دين باطل پدرانتان هدايت كنم باز هم، آنان را تقليد مي كنيد؟...»



[ صفحه 22]




بازگشت