ادب قلبي ورود به مسجد


شايسته است انسان هنگام ورود به مسجد به عظمت صاحبخانه توجه داشته باشد. چه خوب است مؤمن اين گفتار منسوب به امام صادق عليه السلام در حديث «مصباح الشريعة» را مورد توجه قرار دهد آن جا كه مي فرمايد:

«هنگامي كه به در مسجد رسيدي، آگاه باش كه به خانه ي پادشاهي بزرگ رو آورده اي؛ پادشاهي كه هيچ كس جز پاكان، حق نشستن بر بساط او را ندارد و كسي جز صديقان اذن جلوس در مجلس او را نمي يابند. قدمهايت را در بساط خدمت آن شاه قرار بده، و آگاه باش كه اگر از هيبت و عظمت پادشاه غفلت كردي، در معرض خطري بزرگ قرار داري. در عين حال توجه داشته باش كه خداوند ممكن است با تو به عدل و يا به فضل و احسان رفتار نمايد.

اگر به فضل و رحمت خويش بر تو عطوفت نمود، طاعت كم تو را قبول مي كند و ثواب زيادي عطا مي فرمايد. و اگر با تو به عدل رفتار كرد و صدق و اخلاص از تو طلب كرد در آن صورت، محجوب خواهي ماند و طاعاتت گر چه زياد باشد، مورد قبول قرار نمي گيرد.

پس در مقابل حق تعالي به ناتواني و تقصير و تهيدستي خود اعتراف كن؛ زيرا تو در واقع به عبادت او روي آورده اي و قصد انس گرفتن با او را داري. رازهاي پنهاني خود را بر او عرضه كن و بدان كه پيدا و پنهان همگان بر او آشكار است. در پيشگاه او مانند فقيرترين بندگان باش و قلبت را از هر چه كه تو را از پروردگارت باز مي دارد، خالي كن! چرا كه او تنها پاك ترين و خالص ترين ها را قبول مي كند.

توجه داشته باش كه نامت از چه دفتري خارج مي شود؟ اگر طعم شيريني مناجات و لذت گفتگو با خداوند را درك كردي و جرعه اي از شراب رحمت و كراماتش را در سايه ي توجه او و اجابت درخواست هايت چشيدي، آنگاه است كه



[ صفحه 118]



شايستگي خدمت به او را داري و با امن و امان به خانه ي وي داخل شو. و گرنه مانند بي پناهي كه دستش از هر چاره اي كوتاه شده و آرزوهايش به نوميدي گراييده و اجل او فرا رسيده در كنار در مسجد بايست. اگر خداوند در قلبت آثاري از توبه و بازگشت صادقانه را يافت، به چشم رحمت و رأفت و عطوفت به تو نگاه مي كند و تو را براي آنچه دوست مي دارد و راضي است موفق مي نمايد؛ زيرا او كريم است و كرامت خويش را بر بندگان بي پناهي كه با دل سوزان بر در او ايستاده و جوياي رضايت او هستند، ارزاني مي دارد.

خداوند متعال خود، مي فرمايد: (أمن يجيب المضطر اذا دعاه...): [1] «چه كسي جز خداوند دعاي بي پناهان را به اجابت مي رساند؟» [2] .


پاورقي

[1] نمل: 62.

[2] محمد باقر مجلسي، بحارالانوار، ج 83، ص 373 - 374.


بازگشت