استحكام مسجد


محكم سازي در خلقت و آفرينش، شيوه ي خداوند است. (صنع الله الذي أتقن كل شي ء). [1] پيامبر صلي الله عليه و آله در همه ي زمينه ها مسلمانان را به محكم كاري و محكم سازي سفارش مي نمود. وقتي ابراهيم فرزند آن حضرت وفات كرد، پيامبر صلي الله عليه و آله خود بر قبر او حضور يافت و ناهمواري ها را با دست خود صاف مي كرد. آنگاه فرمود: هرگاه كسي كاري را بر عهده گرفت، بايد آن را محكم و متقن انجام دهد. [2] پيامبر صلي الله عليه و آله همچنين هنگام دفن سعد بن معاذ در قبر او رفت و با سنگ و گل سوراخ هاي قبر را مي پوشاند. پس از پايان كار فرمود: مي دانم كه اينها به زودي مي پوسد، ولي خداوند دوست دارد هرگاه بنده اي كاري انجام مي دهد، محكم كاري كند.» [3] .

رعايت استحكام و محكم سازي در بناي مسجد داراي اهميتي ويژه است؛ زيرا مسجد بنايي سمبليك است و بايد از نسلي به نسل هاي آينده، به ارث برسد. پيامبر صلي الله عليه و آله به استوار ساختن مساجد اهتمامي ويژه داشت. در سنن ابوداود به نقل از سليمان بن سمره آمده است كه: «پيامبر صلي الله عليه و آله فرمان مي داد تا مساجد را خوب بسازيم و آن را پاك و پاكيزه نگه داريم.» [4] .

معماران مسلمان معمولا در بناي مسجد، اصل استوارسازي را مورد توجه قرار داده اند. نياكان ما بر همين اساس، مساجدي بنا نهاده اند كه قرن ها پا بر جا بوده است.



[ صفحه 84]



مسجد فهرج يزد با پيشينه اي در حدود 14 قرن، يكي از اين مسجدها است. [5] .


پاورقي

[1] نمل: 88.

[2] محمد بن حسن عاملي، وسايل الشيعه، ج 2، ص 883، باب 60 از ابواب الدفن، روايت 1.

[3] همان، روايت 2.

[4] سنن ابوداود، ج 1، ص 125، شماره ي 456.

[5] حسين زمرشيدي، مسجد در معماري ايران، ص 240، كيهان، تهران، 1374.


بازگشت