تظاهر به نماز


«كَلّا لا تُطِعْهُ وَ اسْجُدْ وَ اقْتَرِب». [1] مضمون آيه خطاب به پيغمبر اكرم مي فرمايد: اين ها مي خواهند جلو تظاهر تو را به عبادت بگيرند؟

اكنون براي پيغمبر اين مسأله مطرح است كه آيا «تقيه» بكند. ديگر عبادتش را در مسجدالحرام انجام ندهد؟ و برود خانه و مخفي بشود؟ چون اين ها مي آيند مزاحم مي شوند. يعني آيا اين تهديد ها را ترتيب اثر بدهد؟ يا ترتيب اثر ندهد؟ در مسجد برود باز عبادت بكند و نترسد از اين تهديدها؛ خداوند مي فرمايد:

باز خداي خودت را سجود كن و بوسيله ي اين سجودها تقرب به ذات مقدس پروردگارت پيدا نما. علي الظاهر پيامبر به خاطر دستوري كه در اينجا داشت، به مسجدالحرام مي رفت و عبادت مي كرد. خيلي هم براي ايشان مزاحمت ايجاد مي كردند. يكي از مزاحمتهايي كه شنيده ايد همين است كه يك روز ايشان در مسجدالحرام در حال سجود بودند كه مشركان به بيرون مسجدالحرام رفتند و از احشاء و امعاء شتري كه كشته بودند، آوردند و براي اهانت به حضرت، روي ايشان ريختند. يا وقتي كه براي عبادت بيرون مي آمد، خيلي ها، از اين جهت كه پيغمبر تظاهر به عبادت خدا مي كند و به آن عبادتي كه به آن ايمان دارد و اعتقاد دارد و عبادت بتها را نفي مي كند، انواع مزاحمتها را ايجاد مي كردند. توي كوچه كه مي رفت، خاكستر روي سرش مي ريختند. يا سحرها كه ايشان مي آمدند مسجدالحرام براي عبادت، بعضي وقتها در جلو پاي ايشان از آن خارهائي كه در صحراي عربستان پيدا مي شود - كه از كارد تيزتر است - مي ريختند كه نتوانند از منزل بيايند بيرون. و اگر ايشان بيرون بيايند، بدنشان مجروح شود. قرآن مي فرمايد كه اعتنا نكن. تو باز هم برو، پروردگارت را سجود كن. و به اين وسيله به پروردگار خودت تقرب بجوي ما هم به موقع خودش كار خودمان را نجام خواهيم داد. [2] .



[ صفحه 175]




پاورقي

[1] سوره علق، آيه ي 19.

[2] تفسير هفت سوره، ص 61.


بازگشت