الدعاء عند الافتتاح (دعا كردن در آغاز نماز)


177- رسول الله صلي الله عليه و آله - في دعائه حين يفتتح الصلاة بعد التكبير -: وجهت وجهي للذي فطر السماوات والأرض حنيفا و ما أنا من المشركين، ان صلاتي و نسكي و محياي و مماتي لله رب العالمين لا شريك له، و بذلك أمرت و أنا من المسلمين، اللهم أنت الملك لا اله الا أنت سبحانك أنت ربي و أنا عبدك، ظلمت نفسي واعترفت بذنبي فاغفرلي ذنوبي جميعا انه لا يغفر الذنوب الا أنت، واهدني لأحسن الأخلاق لا يهدي لأحسنها الا أنت، واصرف عني سيئها لا يصرف عني سيئها الا أنت، لبيك و سعديك أنا بك و اليك، و لا منجي و لا ملجأ الا اليك، أستغفرك و أتوب اليك [1] .

178- الامام الصادق عليه السلام: كان أميرالمؤمنين عليه السلام يقول لأصحابه: من أقام الصلاة و قال قبل أن يحرم و يكبر: يا محسن قد أتاك المسي ء و قد أمرت المحسن أن يتجاوز عن المسي ء، و أنت المحسن و أنا المسي ء، فبحق محمد و آل محمد صل علي محمد و آل محمد و تجاوز عن قبيح ما تعلم مني، فيقول الله تعالي: ملائكتي اشهدوا أني قد عفوت عنه و أرضيت عنه أهل تبعاته [2] .

179- الامام الباقر عليه السلام: يجزيك في الصلاة من الكلام في التوجه الي الله أن تقول: وجهت وجهي للذي فطر السماوات والأرض علي ملة ابراهيم حنيفا مسلما و ما أنا من المشركين، ان صلاتي و نسكي و محياي و مماتي لله رب العالمين لا شريك له، و بذلك امرت و أنا من المسلمين. و يجزيك تكبيرة واحدة [3] .

180- الامام الصادق عليه السلام: اذا قمت الي الصلاة، فقل: اللهم اني اقدم اليك محمدا صلي الله عليه و آله بين يدي حاجتي و أتوجه به اليك، فاجعلني به وجيها عندك في الدنيا و الآخرة و من المقربين، اجعل صلاتي به مقبولة، و ذنبي به مغفورا، و دعائي به مستجابا، انك أنت الغفور الرحيم [4] .

181- عنه عليه السلام: اذا افتتحت الصلاة فارفع كفيك ثم ابسطهما بسطا ثم كبر ثلاث تكبيرات ثم قل: «اللهم أنت الملك الحق لا اله الا أنت سبحانك اني ظلمت نفسي، فاغفر لي ذنبي انه لا يغفر الذنوب الا أنت» ثم تكبر تكبيرتين ثم قل: «لبيك و سعديك و الخير في يديك و الشر ليس اليك و المهدي من هديت، لا ملجأ منك الا اليك، سبحانك و حنانيك، تباركت و تعاليت، سبحانك رب البيت» ثم تكبر تكبيرتين ثم تقول: «وجهت وجهي للذي فطر السماوات والأرض عالم الغيب و الشهادة حنيفا مسلما و ما أنا من المشركين، ان صلاتي و نسكي و محياي و مماتي لله رب العالمين لا شريك له، و بذلك امرت و أنا من المسلمين» ثم تعوذ من الشيطان الرجيم، ثم اقرأ فاتحة الكتاب [5] .

182- الامام المهدي عليه السلام - لمحمد بن عبدالله الحميري الذي سأله عن التوجه للصلاة-: التوجه كله ليس بفريضة، والسنة المؤكدة فيه التي كالاجماع الذي لا خلاف فيه: «وجهت وجهي للذي فطر السماوات والأرض حنيفا مسلما علي ملة ابراهيم و دين محمد و هدي أميرالمؤمنين و ما أنا من المشركين، ان صلاتي و نسكي و محياي و مماتي لله رب العالمين لا شريك له، و بذلك امرت و أنا من المسلمين، اللهم اجعلني من المسلمين، أعوذ بالله السميع العليم من الشيطان الرجيم، بسم الله الرحمن الرحيم» ثم تقرأ الحمد [6] .

- دعا كردن در آغاز نماز

177- پيامبر خدا صلي الله عليه و آله: در دعايش هنگامي كه مي خواست پس از تكبير، نماز را آغاز كند -: پاكدلانه به كسي روي آوردم كه آسمانها و زمين را آفريده و من از مشركان نيستم. نماز و عبادتم، زندگي و مرگم، براي پروردگار بي همتاي جهانيان است و به اين فرمان يافته ام و به آن تسليم هستم. خدايا، تو پادشاهي و جز تو خدايي نيست. تو را تسبيح مي كنم. تو پروردگار من هستي و من بنده ي توام. به خود ستم كردم و به گناهم اعتراف دارم. پس گناهانم را بپوشان كه هيچكس جز تو، گناهان را نمي پوشاند. و به نيكوترين خويها، رهنمونم كن كه جز تو به آن ها ره ننمايد و خويهاي زشت را از من دور ساز كه جز تو دور نكند. آماده و حاضرم، من با تو و به سوي تو هستم و جز به سوي تو راه نجات و پناهي نيست. از تو آمرزش مي طلبم و به تو بازمي گردم.

178- امام صادق عليه السلام: اميرمؤمنان عليه السلام به يارانش مي فرمود: هركس كه نماز برپا دارد و پيش از تكبيرةالاحرام بگويد: «اي نيكوكار، زشت كار نزد تو آمد و خود به نيكوكار فرمان داده اي كه از زشتكار بگذرد. تو نيكوكاري و من زشتكار، پس به حق محمد و خاندانش بر محمد و خاندانش درود فرست و از زشتيهايي كه از من مي داني درگذر»، خدا مي فرمايد: فرشتگان من، گواه باشيد كه او را بخشيدم و طلبكاران او [حقوق مالي و غير آن] را راضي ساختم.

179- امام باقر عليه السلام: هنگام رو كردن به سوي خداوند در نماز، كافي است كه بگويي: به كسي روي آوردم كه آسمانها و زمين را آفريده، بر دين پاك ابراهيم هستم، مسلمانم و از مشركان نيستم. همانا نماز و عبادتم و زندگي و مرگم براي پروردگار بي همتاي جهانيان است و به اين فرمان يافته ام و بدان تسليم هستم. و يك تكبير [براي آغاز نماز] كفايت مي كند.

180- امام صادق عليه السلام: هنگامي كه براي نماز برخاستي بگو: خدايا من محمد صلي الله عليه و آله را پيشاپيش نيازم، قرار مي دهم و با او به سوي تو روي مي آورم. پس مرا در دنيا و آخرت به او آبرومند و از نزديكان، قرار ده. نمازم را به او پذيرفته و گناهم را به او آمرزيده و دعايم را به او روا شده، قرار ده. تو و فقط تو آمرزشگر و مهرباني.

181- هنگام آغاز نماز كف دستانت را بالا ببر و آن ها را كاملا بگشاي. سه تكبير بگو و سپس بگو: «خدايا تو پادشاه حقيقي هستي، جز تو خدايي نيست، تو را تسبيح مي كنم، بي گمان به خود ستم كردم، پس گناهم را بپوشان كه جز تو، كسي گناهان را نمي پوشاند». پس دو تكبير مي گويي و سپس بگو: «آماده و حاضرم، نيكي در دستان توست و بدي به تو راه ندارد. ره يافته آن است، كه تو برايش ره نمودي. پناهگاهي از تو جز به سوي تو نيست. منزه و بخشاينده اي، مبارك و والايي، منزهي اي پروردگار خانه». پس دو تكبير مي گويي و پس از آن مي گويي: «پاكدلانه به كسي روي آوردم كه آسمانها و زمين را آفريده، دانا به آشكار و نهان است، مسلمانم و از مشركان نيستم. همانا نماز و عبادتم و زندگي و مرگم، براي پروردگار بي همتاي جهانيان است و به اين فرمان يافته ام و بدان تسليم هستم.» سپس از شيطان رانده شده به خدا پناه ببر و پس از آن [سوره ي] حمد را بخوان.

182- امام مهدي عليه السلام - به محمد بن عبدالله حميري كه از توجه براي نماز پرسيده بود -: هيچيك از «توجه»ها واجب نيست. و سنت مؤكد در آن كه همچون اجماع و بدون اختلاف است، اين است: «به كسي روي آوردم كه آسمانها و زمين را آفريده، بر دين پاك ابراهيم هستم و مسلمانم، بر دين محمد و هدايت اميرمؤمنانم و از مشركان نيستم. همانا نماز و عبادتم و زندگي و مرگم براي پروردگار بي همتاي جهانيان است و اين فرمان يافته ام و بدان تسليم هستم. خدايا مرا از مسلمانان قرار ده، از شيطان رانده شده به خداوند شنوا و دانا پناه مي برم». سپس سوره ي حمد را مي خواني.


پاورقي

[1] سنن الترمذي: 5 / 487 / 3423، صحيح مسلم: 1 / 534 / 201، سنن أبي داود: 1 / 202 / 760، مسند ابن حنبل: 1 / 219 / 803، السنن الكبري: 2 / 32 / 2343، فضائل الصحابة لابن حنبل: 2 / 695 / 1188 كلها عن عبيدالله بن أبي رافع عن الامام علي عليه السلام.

[2] فلاح السائل: 155 عن بكر بن محمد الأزدي.

[3] التهذيب: 2 / 67 / 245 عن زرارة.

[4] الكافي: 3 / 309 / 3، التهذيب: 2 / 287 / 1149 كلاهما عن أبان و معاوية بن وهب، الفقيه: 1 / 302 / 916.

[5] الكافي: 3 / 310 / 7، التهذيب: 2 / 67 / 224 كلاهما عن الحلبي و ليس فيه «ان صلاتي» الي قوله «من المسلمين».

[6] الاحتجاج: 2 / 575 / 356.


بازگشت