حدود الصلاة (حدود نماز)


133- الامام علي عليه السلام: حدود الصلاة أربعة: معرفة الوقت، و التوجه الي القبلة، والركوع، والسجود، و هذه عوام في جميع الناس العالم و الجاهل، و ما يتصل بها من جميع أفعال الصلاة، و الأذان و الاقامة و غير ذلك، و لما علم الله سبحانه أن العباد لا يستطيعون أن يؤدوا هذه الحدود كلها علي حقائقها جعل فيها فرائض و هي الأربعة المذكورة، و جعل ما فيها من هذه الأربعة من القراءة و الدعاء و التسبيح و التكبير و الأذان و الاقامة ما شاكل ذلك سنة واجبة، من أحبها يعمل بها اعمالا، فهذا ذكر حدود الصلاة [1] .

134- زرارة: سألت أباجعفر عليه السلام عن كبار حدود الصلاة فقال: سبعة: الوضوء، والوقت، والقبلة، و تكبيرة الافتتاح، و الركوع، و السجود، و الدعاء [2] .

135- الامام الصادق عليه السلام: للصلاة أربعة آلاف حد [3] .

136- الكراجكي عن الامام الصادق عليه السلام - لمن سأله عن الصلاة و حدودها -:

للصلاة أربعة آلاف حد لست تؤاخذ بها، فقال: أخبرني بما لا يحل تركه و لا تتم الصلاة الا به.

فقال أبوعبدالله عليه السلام: لا تتم الصلاة الا لذي طهر سابغ، واهتمام بالغ، غير نازغ و لا زائغ، عرف فوقف، و أخبت فثبت، فهو واقف بين اليأس و الطمع، والصبر و الجزع، كأن الوعد له صنع، و الوعيد به وقع، بذل عرضه و تمثل غرضه، و بذل في الله المهجة، و تنكب غير الحجة، مرتغما بارغام، يقطع علائق الاهتمام، يعين من له قصد، و اليه وفد، و فيه استرفد، فاذا أتي بذلك كانت هي الصلاة التي بها امر، و عنها اخبر، و انها هي الصلاة التي تنهي عن الفحشاء و المنكر [4] .

137- الامام الرضا عليه السلام: الصلاة لها أربعة آلاف باب [5] .

- حدود نماز

133- امام علي عليه السلام: حدود نماز چهار چيز است: شناخت وقت، رو به قبله بودن، ركوع و سجده و اين ها، براي همه ي مردم عموميت دارد؛ عالم باشند يا جاهل و نيز هرچه كه به نماز مربوط است همچون افعال آن و اذان و اقامه و غير اين ها. و چون خداوند دانست كه بندگان نمي توانند حق همه ي اين حدود را ادا كنند، تعدادي را واجب ساخت كه همان چهار چيز است كه ذكر شد و آنچه در آن چهار چيز از قرائت و دعا و تسبيح و تكبير و اذان و اقامه و شبيه اين هاست، سنتي موكد قرار داد. هر كس آن ها را دوست دارد، به نيكويي انجام مي دهد؛ اين بيان حدود نماز است.

134 - زراره: از امام باقر عليه السلام پرسيدم حدود بزرگ نماز كدامند؟ فرمود: هفت چيزند: وضوء، وقت، قبله، تكبير آغازين، ركوع، سجده و دعا.

135- امام صادق عليه السلام: نماز، چهار هزار حد دارد.

136- كراجكي از امام صادق عليه السلام - در پاسخ شخصي كه از نماز و حدودش پرسيده بود -: نماز چهار هزار حد دارد كه از تو بازخواست نمي كنند.

آن شخص گفت: از آنچه ترك كردنش روا نيست و نماز بدون آن كامل نمي شود، مرا آگاه كن. پس امام صادق عليه السلام فرمود: نماز كامل نمي شود مگر براي كسي كه طهارتي كامل و همتي بلند دارد، بي وسوسه و انحراف. آن كه شناخت پس ايستاد، اطمينان كرد پس استوار گشت. او ميان اميد و نااميدي و شكيبايي و بي تابي ايستاده گويي نويدش آماده و بيمش واقع گشته است. دارايي اش را بخشيده و به هدفش انديشيده و راه خدا خون داده و از امر بي دليل و برهان، كناره گزيده است. خود را به خاك افكنده و خوار مي شمارد، رشته هاي توجه [به غير] را مي گسلد، به كسي ياري مي رساند كه قصدش كرده و به سويش شتافته و ياريش را طلبيده است. پس اگر چنين كرد، همان نمازي است كه بدان امر و از آن آگاه شده است و اين نماز است كه از كار زشت و ناپسند بازمي دارد.

137- امام رضا عليه السلام: نماز چهار هزار در دارد.


پاورقي

[1] البحار: 93 / 63 نقلا عن رسالة النعماني.

[2] البحار: 83 / 163 / 3 نقلا عن كتاب العلل لمحمد بن علي بن ابراهيم.

[3] الكافي: 3 / 272 / 6، التهذيب: 2 / 242 / 956 كلاهما عن حماد بن عيسي، الفقيه: 1 / 195 / 599.

[4] كنزالفوائد: 2 / 223 / 1.

[5] الخصال: 638 / 12، عيون أخبارالرضا عليه السلام: 1 / 255 / 7 كلاهما عن زكريا بن آدم، الفقيه: 1 / 195 / 598، التهذيب: 2 / 242 / 957 كلاهما مرسلا.


بازگشت