بنده ي گريزپا در برابر مولا


پس از تحصيل مقدمات نماز به كيفيتي كه ذكر شد، به افعال نماز شروع مي كند كه نخستين آنها قيام است. بايد نمازگزار يادآور شود كه در حضور سلطان عظيمي ايستاده كه بر باطنش كاملا آگاهي دارد و بر اعمال جوارح و جوانحش مطلع است، با كمال خضوع و خشوع بايستد؛ چون ايستادن بنده ي



[ صفحه 86]



گريزپا در برابر مولاي خود.

هرگاه قلب خاشع شد، جوارح هم خاضع خواهد گرديد، پس چشم را نبايد به غير از جاي سجده قرار دهد (جايي كه پيشاني را بر آن مي گذارد) و كف دستها را بايد بالاي زانو قرار دهد و اين آيه ي شريفه را يادآور گردد كه مي فرمايد:

«خداوندي كه تو را هنگامي كه ايستاده اي مي بيند». [1] .

در اين حال، قصد مي نمايد به عمل خودش اداي وظيفه ي بندگي كند و قرب مولايش را به دست آورد و دستورش را اجرا نمايد، با اين كارش (نماز)، فرمانش را اطاعت كند، يادآور شود كه خداوند بر بندگانش منت دارد كه اجازه شان داد او را بپرستند و با او مناجات نمايند، با اين همه طغيان و عصيان، سركشي و نافرماني كه از آنان سر مي زند، باز هم آنان را اگر بيايند مي پذيرد.

بايد فكر نمايد با كي مناجات مي نمايد؟ پس سزاوار است كه از شدت خجالت پيشاني اش عرق نمايد و اعضايش متزلزل شود.

پيش از شروع به تكبيرات، دعاي رسيده را بخواند [2] و سپس تكبير مستحب را بگويد و دعاي ديگري كه وارد شده است بخواند [3] و بعد



[ صفحه 87]



سه تكبير مستحب ديگر را با «دعاي توجه» بخواند. [4] [5] .


پاورقي

[1] (الذي يراك حين تقوم - و تقلبك في الساجدين) شعراء: 219 - 218.

[2] اللهم اليك توجهت و رضاك طلبت و ثوابك ابتغيت و بك آمنت و عليك توكلت. اللهم صل علي محمد و آل محمد و افتح مسامع قلبي لذكرك و شكرك و ثبتني علي دينك و لا تزغ قلبي بعد اذ هديتني وهب لي من لدنك رحمة انك أنت الوهاب (مكارم الاخلاق: 298).

[3] اللهم انت الملك الحق المبين لا اله الا انت سبحانك و بحمدك عملت سوءا و ظلمت نفسي فاغفرلي ذنوبي انه لا يغفر الذنوب الا أنت (من لا يحضره الفقيه: 1 / 304 / وصف آداب المصلي).

[4] وجهت وجهي للذي فطر السموات و الارض علي ملة ابراهيم و دين محمد صلي الله عليه و آله و منهاج علي حنيفا مسلما و ما انا من المشركين ان صلوتي و نسكي و محياي و مماتي لله رب العالمين لا شريك له و بذلك امرت و انا من المسلمين (من لا يحضره الفقيه: 1 / 304 / وصف آداب المصلي).

[5] اين دعا كه از آيات قرآن اقتباس شده و به اعتبار نخستين جملاتش كه با «وجهت» شروع مي شود، به «دعاي توجه» يا «آيه ي توجه» مشهور شده است. ظاهرا پس از تكبيرة الاحرام رسيده؛ اما خواندنش قبل از تكبيرة الاحرام و در ضمن تكبيرات هفتگانه ي افتتاحيه مانعي ندارد؛ چون در هر حال، ذكري است كه رسيده است.


بازگشت