نماز شب، خلوت با معشوق


63 - محمد بن سنان از مفضل روايت مي كند كه گفت: شنيدم از مولايم امام صادق عليه السلام كه فرمود: «كان فيما ناجي الله عزوجل به موسي بن عمران عليه السلام أن قال له: يا ابن عمران كذب من زعم أنه يحبني فاذا جنه الليل نام عني، أليس كل محب يحب خلوة حبيبه؟ها أنا ذا يا ابن عمران مطلع علي أحبائي اذا جنهم الليل حولت أبصارهم في قلوبهم، و مثلت عقوبتي بين أعينهم، يخاطبوني عن المشاهدة، و يكلموني عن الحضور، يا ابن عمران هب لي من قلبك الخشوع و من بدنك الخضوع و من عينيك الدموع في ظلم الليل، و ادعني فانك تجدني قريبا مجيبا»؛ يعني وقتي موسي بن عمران عليه السلام با خداوند در حال مناجات بود خداوند خطاب به وي فرمود: اي پسر عمران! دروغ مي گويد آن كه مدعي محبت من است ولي وقتي شب او را فرا رسد مي خوابد، آيا مگر هر عاشقي خلوت با معشوقش را دوست ندارد؟ هان اي پسر عمران! اين منم كه بر



[ صفحه 99]



دوستانم مطلعم. چون شب آنان را فرا گيرد چشم دل شان را دگرگون مي سازم و عقوبتم را در مقابل ديدگانشان مجسم مي سازم؛ بدان گونه كه از راه شهود و رويارويي با من به مخاطبه مي پردازند و حضورا با من به گفتگو مي نشينند.اي پسر عمران! قلبي خاشع و تني متواضع و اشكي ريزان به من اختصاص ده و در ظلمت شب مرا بخوان كه مرا نزديك و اجابت كننده خواهي يافت. [1] .

64 - حسين بن علي بن فضال از ثعلبة بن ميمون از علي بن عبدالعزيز روايت مي كند كه امام باقر عليه السلام فرمود: «ألا أخبرك بأصل الاسلام و فرعه و ذروته و سنامه»؛ آيا ريشه و شاخه و بلندترين قله اسلام را به تو معرفي كنم؟ عرض كردم: بلي فدايت شوم، فرمود: «أصله الصلاة، و فرعه الزكاة، و ذروته و سنامه الجهاد في سبيل الله، ألا أخبرك بأبواب الخير؟ الصوم جنة و الصدقه تخط الخطيئة، و قيام الرجل في جوف الليل يناجي ربه، ثم تلا «تتجافي جنوبهم عن المضاجع يدعون ربهم خوفا و طمعا و مما رزقناهم ينفقون»؛ يعني ريشه اش نماز است و شاخه اش زكات و قله مرتفعش جهاد است. آيا مي خواهي تمام ابواب خير را به تو معرفي كنم؟ روزه سپري است در مقابل آتش و صدقه محوكننده گناه است و برخاستن انسان در دل شب او را به ياد خدا مي اندازد. سپس آيه 16 از سوره مباركه سجده را تلاوت فرمود. [2] .

65 - ابي سعيد خدري از پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم روايت كرده كه آن حضرت فرمود: «اذا أيقظ الرجل أهله من الليل و صليا كتبا من الذاكرين الله كثيرا و الذاكرات»؛ يعني وقتي مردي همسرش را از خواب بيدار كرده و با هم به نماز بايستند خداوند ايشان را از جمله ي مردان و زناني مي نويسد كه بسيار خداي را ذكر گفته اند. [3] .



[ صفحه 100]



66 - احمد بن حسن قطان از احمد بن يحيي بن زكريا از بكر بن عبدالله بن حبيب از تميم بن بهلول از أبي معاويه از أعمش از امام صادق عليه السلام در روايتي طولاني كه در آن از ائمه و علايم امامت سخن به ميان آمده، نقل كرده كه فرمود: «و دينهم الورع و العفة و الصدق و الصلاح و الاجتهاد، و أداء الأمانة الي البر و الفاجر و طول السجود، و قيام الليل و اجتناب المحارم و انتظار الفرج بالصبر و حسن الصحبة و حسن الجوار. [4] »؛ روش آنان پرهيزكاري و پاكدامني و راستي و صلاح و تلاش و بازگرداندن امانت چه حساب آن شخص نيكوكار باشد يا فاجر و طول سجده و شب زنده داري و پرهيز از محارم، انتظار فرج به همراه شكيبايي و حسن همسايگي و مصاحبت است.


پاورقي

[1] امالي صدوق صص 214 و 215.

[2] محاسن ص 289.

[3] مجمع البيان ج 8 ص 358 ذيل آيه شريفه 35 از سوره مباركه احزاب.

[4] خصال ج 2 ص 79.


بازگشت