در چند مورد نيز تأخير واجب است


اول - كسي كه در اول وقت ناچار است مثلا با بدن نجس يا جامه ينجس و يا برهنه نماز بخواند و يا عذر ديگري غير از تيمم دارد كه در اين صورت اگر اميد دارد و يا احتمال مي دهد تا آخر وقت عذرش برطرف مي شود بايد صبر كند و نماز را با شرايط آن بخواند.

دوم - اگر كسي احكام نماز را نمي داند بايد نخست آنها را ياد بگيرد و سپس شروع به نماز كند. به خصوص اگر بداند يا احتمال دهد كه همان حكمي را كه نمي داند در نماز براي او پيش خواهد آمد.



[ صفحه 55]



سوم - اگر انجام نماز در اول وقت موجب فوت شدن واجب ديگري مي شود، مانند اين كه مسجد نجس شده كه در اينجا بايد در اول وقت مسجد را تطهير كند و سپس نماز بخواند و يا مثلا بدهكار است و اگر مدت دار بوده زمان پرداخت آن نيز گذشته و قدرت بر پرداخت بدهي خود را دارد، كه در اينجا واجب است نخست بدهي خود را بپردازد اگر چه مقداري از اول وقت او را بگيرد، و يا مثلا جان انساني به مخاطره افتاده و در حال غرق شدن يا سوختن و امثال اينها است، كه حفظ جان او واجب است و نماز را بايد به تأخير اندازد.

و اين بود آنچه خداي تعالي به لطف و كرم خود به اين بنده يناتوان و گنهكار توفيق داد كه طبق درخواست برخي از دوستان، به طور خلاصه و با فرصت اندكي كه داشتم درباره يفضيلت نماز، و نماز اول وقت و برخي از مسائل فقهي آن جمع آوري و در دسترس قرار دهم، اميد است خوانندگان محترم، اين رو سياه شرمنده يدرگاه الهي را از دعاي خير فراموش نفرمايند. و الحمدلله اولا و آخرا.

4 رجب الخير 1417 برابر با 26 / 8 / 1375

سيدهاشم رسولي محلاتي


بازگشت