مسافرت


در زمين بگرديد [1] .

دانش آموزان در زمان تعطيلي مدارس براي ديدار بستگان يا زيارت يا تفريح و استراحت يا كار و فعّاليّت به شهرها يا روستاهاي ديگر سفر مي كنند تا هم خستگي فعّاليّتهاي گذشته را از تن خارج سازند و هم براي سال تحصيلي جديد، نيرو و انرژي تازه به دست آورند.

دين اسلام نيز با توجّه به اهمّيّت مسافرت و تشويق مسلمانان به سفر، دستورهاي خاصّي را صادر كرده است كه به بعضي از آنها اشاره مي كنيم:

1. همين كه زادگاه و محلّ اقامت خود به قصد



[ صفحه 61]



مسافرت خارج شده و 5 / 22 كيلومتر از آنجا فاصله گرفتيم بايد نمازهاي چهار ركعتي را، دو ركعتي بخوانيم. به چنين نمازهاي دو ركعتي، نماز شكسته گفته مي شود.

2. در محلّ جديد نيز اگر تصميم داشتيم كه كمتر از ده روز در آنجا اقامت كنيم، نمازهاي چهار ركعتي را به صورت شكسته برگزار مي كنيم و اگر تصميم به اقامت ده روز و بيشتر داشتيم بايد از همان روز اوّل همه نمازهاي چهار ركعتي را به صورت كامل بخوانيم. [2] .

3. كسي كه مي داند مسافر است و بايد نماز را شكسته بخواند ولي عمداً نماز را به صورت كامل (چهار ركعتي) بخواند يا بدون توجّه و به طور عادتِ هميشگي، نماز را چهار ركعتي بخواند نمازش، باطل است. [3] .

4. مسافري كه بايد نمازهاي چهار ركعتي را دو ركعتي بخواند، نبايد روزه بگيرد و مسافري كه نمازش را تمام و كامل مي خواند بايد در سفر روزه بگيرد. [4] .

5. اگر روزه دار بعد از اذان ظهر مسافرت كند بايد روزه ي آن روز را به پايان برساند ولي اگر قبل از اذان



[ صفحه 62]



ظهر حركت كند روزه آن روز، باطل است. [5] .

6. اگر مسافر پيش از اذان ظهر به زادگاه يا محلّ اقامت اصلي خود يا به جايي برسد كه مي خواهد ده روز در آنجا بماند، در صورتي كه از اذان صبح تا آن لحظه چيزي نخورده و نياشاميده، بايد آن روز را روزه دار باشد.

در صورتي كه قبل از ورود به آنجا چيزي خورده روزه آن روز بر او واجب نيست. [6] .

7. اگر مسافر بعد از اذان ظهر به وطن خود برسد يا به جايي برسد كه مي خواهد ده روز در آنجا بماند نبايد آن روز را روزه بگيرد. [7] .


پاورقي

[1] قرآن كريم، سوره ي انعام (6)/ آيه 11.

[2] رساله توضيح المسائل، مسأله 1339 و 1340.

[3] همان، مسأله 1357 و 1358.

[4] همان، مسأله 1714.

[5] همان، مسأله 1721.

[6] همان، مسأله 1722.

[7] رساله توضيح المسائل، مسأله 1723.


بازگشت