سخن ناشر


نهج البلاغه را بي ترديد مي توان به دريايي پرگوهر تشبيه كرد كه هر چه بيشتر در آن غواصي شود، درسها و حكمتهاي زندگي ساز و پربهاي بيشتري به دست مي آيد. بي جهت نيست كه دانشمندان بسياري در طول چهارده قرن، در پي درس آموزي از مكتب علوي و كسب معرفت از كلام اميرالمؤمنين عليه السلام بوده اند و در شرح سخنان پرارج او كتابها نوشته اند.

سخنان حضرت علي عليه السلام، هم در زمينه ي مباحث نظري و عقلي بسيار ارزنده و راهنماست، هم در قلمرو مسائل عيني و زندگي انساني و موضوعات كاربردي و عملي كارگشاست و اين ابعاد متنوع كلام آن حضرت، نشأت گرفته از روح بلند و شخصيت بي نظير و چند بعدي آن پيشواي بزرگ است كه رسول خدا صلي الله عليه و آله درباره ي وي فرمود:

«انا مدينة العلم و علي بابها» [1] .



چه گفت آن خداوند تنزيل و وحي

خداوند امر و خداوند نهي



كه من شهر علمم عليم در است

درست اين سخن قول پيغمبر است [2] .



و چنان كه خود اميرالمؤمنين عليه السلام فرمود:

«علمني رسول الله صلي الله عليه و آله ألف باب كل باب فتح ألف باب» [3] .

رسول خدا - كه درود خداوند بر او و خاندانش باد - به من هزار



[ صفحه 8]



باب [علم] آموخت، كه هر باب آن هزار باب گشود.

بنياد پژوهشهاي اسلامي آستان قدس رضوي، به عنوان گامي هر چند كوچك در راستاي تكليف بزرگ «شناساندن كلام و شخصيت علي عليه السلام»، تصميم بر عرضه ي درسهايي زندگي ساز از معارف هميشه زنده و الهام بخش نهج البلاغه گرفته است، با اين باور كه كلام نوراني امير سخن حضرت علي عليه السلام، در حد بالايي الگوي رفتاري، معاشرتي و معيشتي هر مسلمان، به ويژه نسل جوان است. از اين رو عرضه و انتشار اين سلسله درسها با قلمي روان و خلاصه، مي تواند چراغ راه و فروغ زندگي باشد.

از حجج اسلام آقايان محمد جواد نظافت و جواد محدثي كه در «پژوهش» و «نگارش» اين سلسله درسها همت گماشته اند، صميمانه تقدير مي شود. باشد كه اين گام و اقدام، زمينه ي هر چه بيشتر آشنا شدن نسل جوان امروز را با معارف اهل بيت عليهم السلام و كتاب جاودانه ي نهج البلاغه فراهم آورد.

بنياد پژوهشهاي اسلامي

آستان قدس رضوي



[ صفحه 9]




پاورقي

[1] المستدرك علي الصحيحين 3 / 137.

[2] شاهنامه فردوسي، بر اساس چاپ مسكو، به كوشش دكتر سعيد حميديان 1 / 18 و 19.

[3] بصائر الدرجات 323.


بازگشت