پس از حساس بودن و استفاده از تمام مراحل امر به معروف و نهي از منكر اگر تأثير نكرد وظيفه ي شخصي ندارد


سؤال: پدري داراي چند فرزند است كه بعضي از آنها با آن كه بزرگ و بالغ مي باشند از فرائض ديني رو گردانند، از اين راه ناراحتي پدر را



[ صفحه 263]



فراهم مي كنند، آيا پدر راجع به امر عبادات آنها مقصر است يا نه؟

جواب: وظيفه ي پدر آن است كه تا وقتي احتمال تأثير مي دهد اولاد را به اتيان واجبات و ترك محرمات به هر نحوي كه صلاح بداند خواه به موعظه و نصيحت باشد خواه به تهديد يا به نحو ديگر، وادار كند و چنانچه پدر به وظيفه ي شرعي خود عمل كند و در آنان اثر نكند، پدر گناه كار نيست. [1] .

سؤال: بعضي از بستگان ما به كلي، توجه به نماز و روزه و ساير واجبات ندارند و موعظه و نصيحت هم در آنها اثر نمي كند، اكنون صله ي رحم با آنها چه صورت دارد؟

جواب: اگر ترك صله، موجب تنبه و ارتداع [2] آنها از معصيت مي شود ترك كنيد و اگر به معاشرت و نصيحت، احتمال ارتداع آنان از معصيت بدهيد معاشرت و صله ي رحم كنيد، تا آنان را وادار به اطاعت خداوند سبحان كنيد. [3] .

سؤال: آيا دادن صدقه ي مستحبي به فقيري كه اهل نماز نيست جايز است؟

جواب: اگر ترك تصدق موجب نماز خواندن او باشد، ترك نمايد. [4] .

سؤال: چندين سال است كه ازدواج كرده ام، خودم خيلي دنبال مسائل



[ صفحه 264]



ديني و شرعي هستم و مقلد امام مي باشم؛ ولي متأسفانه همسرم زياد به مسائل ديني اهميت نمي دهد و بعضي اوقات پس از خيلي از سر و صدا يك دفعه نماز مي خواند و چند دفعه نمي خواند و اين امر مرا زياد رنج مي دهد، در اين جا وظيفه ي من چيست؟

1. آيا خوردن غذايي كه او درست مي كند از نظر شرعي جايز است؟

2. آيا در اين مورد، در روز قيامت، من مسئول نيستم؟

3. آيا در اثر بي توجهي او به دين، بايد او را طلاق داد؟

جواب: اگر منكر خدا يا رسول يا يكي از ضروريات دين نيست پاك است و بايد او را امر به معروف كنيد و اگر مؤثر نباشد شما معذور هستيد و لازم نيست طلاق دهيد و اختيار طلاق در دست خود شما است. [5] .


پاورقي

[1] جامع المسائل، ج 1، سؤال 935.

[2] ارتداع: دست برداشتن.

[3] جامع المسائل، ج 1، سؤال 940.

[4] استفتائات جديد، سؤال 2239.

[5] استفتائات امام رحمه الله، ج 1، ص 487، سؤال 15.


بازگشت