يك نكته ي بسيار مهم


انسان ها مثل گل هستند، البته هر كدام از گل ها رنگ و بوي خاص خود را دارد. حتي انسان هايي كه ممكن است برخي از سر تحقير به آنان بنگرند، آرمان نگر و خداجو هستند، اگر دچار سهو و خطا شده اند، اشتباه ما به عنوان پدر و مادر، معلم، امام جماعت، مسجد، هيئت امناي مسجد، عزيزان مداح



[ صفحه 247]



اهل بيت عليهم السلام، رؤساي هيئت ها، خادم مسجد و... كمتر از آنان نيست. اگر ديديم كه در صف نماز جماعت و يا مجالس مذهبي مردم به خصوص جوانان حضور كمرنگ دارند و يا حضور ندارند بپذيريم كه ممكن است اشكال از ما باشد و يا اشكال از اطرافيان كه درست فضاسازي نكرده اند. اگر مردم خود را در مسجد مثل ماهي در آب راحت احساس نمي كنند - همان گونه كه در روايت آمده است كه مؤمن در مسجد مانند ماهي در آب است - براي اين كه فضاي آن جا برايش به جاي جاذبه دافعه دارد. در رودخانه هرجا بستر رودخانه تنگ مي شود و فشار آب، زياد، ماهي ها كناره مي گيرند و به ديواره ي بستر مي چسبند، ماهي از مقابل فشار و تنگنا مي گريزد، روح انسان ها به خصوص جوانان هم همين گونه است اعتماد و محبت زمينه ي تحقق فرهنگ حضور مردم در مسجد است. رمز و راز پيروزي پيامبر اكرم صلي الله عليه و آله و سلم در گسترش حيرت انگيز اسلام در اخلاق پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم قابل بررسي است. خداوند متعال به پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم فرمان مي دهد (و اخفض جناحك لمن اتبعك من المؤمنين)؛ بالهايت را براي مؤمنين فرود آور يعني تواضع كن.

پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم در دعوت به اسلام و معنويت به عنوان «مذكر» يعني تذكر دهنده است نه «مسيطر» يعني برتري جوينده و اجبار كننده، ليكن ما در اين راه با كمال تأسف تعاليم عاليه ي اسلام را كه سرشار از منطق و علم است، توأم با خاطرات نامطلوبي ساخته ايم كه نتيجه ي آن بي علاقه گي نسل حاضر نسبت به مساجد و منابر و مذهب است. [1] .



[ صفحه 248]




پاورقي

[1] ر. ك: نماز و نوسازي معنوي، ص 225.


بازگشت