دور ساختن عوامل دافعه از مسجد


حضرت علي عليه السلام مي فرمايد: من أكل شيئاً من المؤذيات ريحها فلا يقربن المسجد؛ [1] .

كسي كه از چيزهاي بدبو تناول كرده، به مسجد نزديك نشود.

پيامبر اكرم صلي الله عليه و آله و سلم در ضمن روايتي كه در آن آداب مسجد بيان شده چنين



[ صفحه 244]



فرموده اند:... ضعوا المطاهر علي أبوابها [أي المساجد]؛ [2] .

... ظرف هاي آبي كه براي تطهير و پاكيزگي استفاده مي شود در مدخل هاي ورودي مسجد قرار دهيد [امروزه در وضوخانه هاي مساجد لبنان حوضچه هايي است كه افرادي كه وضو مي سازند پس از شستن پاهايشان به داخل مسجد مي روند].

مسأله: كسي كه در مسجد نشسته اگر ديگري جاي او را غصب كند و در آن جا نماز بخواند بنابر احتياط واجب بايد دوباره نمازش را در محل ديگري بخواند. [3] .

گاهي بچه ها به تقليد از پدر و مادر به مسجد مي روند؛ ولي در آن جا نه تنها از كسي استقبال و روي خوشي نمي بينند، بلكه بعضاً با تندي و خشونت به آنها نهيب مي زنند و براي كودكان خاطره ي بدي ايجاد مي نمايند. در حالي كه مثلاً مسيحيان به خوبي از اين مسأله ي رواني استفاده مي كنند؛ از همان ابتدا كه كودكي متولد مي شود، برايش مراسم باشكوهي در كليسا برگزار مي كنند و تاريخ تولدش را در دفتر مخصوص كليسا به ثبت مي رسانند و هر سال براي سالروز تولدش كارت تبريك جالبي مي فرستند، وقتي كودكان به سن 5 و 6 سالگي مي رسند برنامه هاي خاصي برايشان برگزار مي كنند و از آنها با احترام دعوت به عمل مي آورند، همين طور مراسم ازدواج مسيحيان و اعياد و جشن هاي سال نو، همه در كليسا انجام مي گيرد. خلاصه خاطره خوشي از



[ صفحه 245]



كليسا دارند و با خوبي و خوشي مي پذيرند كه به كليسا بروند. [4] .


پاورقي

[1] همان، ص 502.

[2] همان، ج 80، ص 349.

[3] توضيح المسائل مراجع، مسأله 868.

[4] ر. ك: نماز و نوسازي معنوي، ص 226.


بازگشت