مستحبات وضو


1. دعا

كسي كه وضو مي گيرد مستحب است موقعي كه نگاهش به آب مي افتد بگويد: «بسم الله و بالله و الحمدلله الذي جعل الماء طهوراً و لم يجعله نجساً» و هنگامي كه پيش از وضو دست خود را مي شويد بگويد: «اللهم اجعلني من التوابين و اجعلني من المتطهرين» و در وقت مضمضه كردن يعني آب در دهان گرداندن بگويد: «اللهم لقني حجتي يوم ألقاك و أطلق لساني بذكرك» و در وقت استنشاق يعني آب در بيني كردن بگويد: «اللهم لا تحرم علي ريح الجنة و اجعلني ممن يشم ريحها و روحها و طيبها» و موقع شستن صورت بگويد: «اللهم بيض وجهي يوم تسود فيه الوجوه و لا تسود وجهي يوم تبيض فيه الوجوه» و در وقت شستن دست راست بگويد: «اللهم أعطني كتابي بيميني و الخلد في الجنان بيساري و حاسبني حساباً يسيراً» و موقع شستن دست چپ بگويد: «اللهم لا تعطني كتابي بشمالي و لا من وراء ظهري و لا تجعلها مغلولة الي عنقي و أعوذ بك من مقطعات النيران» و موقعي كه سر را مسح مي كند بگويد: «اللهم غشني برحمتك و بركاتك و عفوك» و در وقت مسح پا بگويد: «اللهم ثبتني علي الصراط يوم تزل فيه الأقدام و اجعل سعيي في ما يرضيك عني يا ذاالجلال و الاكرام». [1] .



[ صفحه 118]



2. مقدار آب: مستحب است آب وضو يك مد باشد و مد، يك چهارم صاع (يك من) است.

3. مسواك زدن.

4. شستن دست ها قبل از وضو يك مرتبه اگر حدث، خواب و يا بول باشد و دو مرتبه اگر حدث، غائط باشد.

5. مضمضه (آب در دهان كردن) سه مرتبه و يك مشت آب براي هر سه دفعه كافي است.

6. استنشاق (آب در بيني كردن) سه مرتبه و يك مشت آب براي هر سه دفعه كافي است.

7. بردن نام خداوند هنگام رسيدن دست به آب و يا ريختن روي دست و حداقل آن گفتن «بسم الله» و بهتر است «بسم الله الرحمن الرحيم» بگويد و بهتر است بگويد: «بسم الله و بالله اللهم اجعلني من التوابين و اجعلني من المتطهرين».

8. گرفتن آب با دست راست اگرچه براي شستن دست راست باشد به اين كه پس از برداشتن به دست چپ بدهد و سپس روي دست راست بريزد.

9. ريختن آب از بالاي عضو وضو و اما شستن عضو از بالا به پايين كه واجب است.

10. شستن صورت و دست ها در وضو مرتبه ي اول واجب است و شستن سوم و بيش از آن حرام مي باشد و اما شستن دوم را بعضي از فقها مانند شستن سوم جايز نمي دانند و بعضي جايز مي دانند و بعضي مستحب دانسته اند.

11. كساني كه شستن دوم را مستحب مي دانند فرموده اند: مستحب است



[ صفحه 119]



در دست ها شستن اول را اگر وضو گيرنده مرد است از پشت دست ها آب وضو را ريخته و ابتدا به شستن نمايد و زن ها به عكس و در شستن دوم به عكس شستن اول عمل نمايند.

12. در صورت و دست ها مستحب است آب را روي آنها بريزد نه آن كه در آب فرو ببرد.

13. دست كشيدن در وضو مستحب است.

14. با توجه وضو بگيرد.

15. در حال وضو سوره ي قدر بخواند.

16. چشمانش را در حال شستن صورت باز بگذارد.

17. بعد از وضو آيةالكرسي بخواند. [2] .


پاورقي

[1] توضيح المسائل مراجع، مسأله 264.

[2] العروة الوثقي، ج 1، فصل في بعض مستحبات الوضوء.


بازگشت