نماز جماعت


مستحب است نمازهاي واجب به ويژه نمازهاي پنجگانه را به جماعت بخواند. اسلام تأكيد كرده كه مسلمانان دسته جمعي نماز بپا دارند. سزاوار است بدون عذر و بهانه ي معقول نماز جماعت را ترك نكنند.

اگر يك نفر به امام جماعت اقتدا كند، هرركعت از نماز آنان ثواب صد و پنجاه نماز معمولي دارد و اگر دو نفر اقتدا كنند هر ركعتي ثواب ششصد نماز دارد و هرچه بيشتر شوند ثواب نمازشان چند برابر مي شود به طوري كه اگر عده ي آنان از ده نفر تجاوز كند مقدار ثواب آن را غير از خدا كسي نمي داند. براي برگزاري جماعت نمازگزاران رو به قبله در صف هاي منظم به نماز مي ايستند و يك نفر جلوتر از همه مي ايستد (كه او را امام جماعت مي نامند) و نماز دسته جمعي را رهبري مي كند. امام



[ صفحه 71]



جماعت بايد بالغ، عاقل، عادل و مؤمن و عالم به مسائل نماز باشد و نماز را به طور صحيح بخواند. بنابراين هركس كه داراي شرائط مزبور باشد مي تواند نماز جماعت را رهبري نمايد. زن مي تواند امام جماعت خانمها شود.

در نماز جماعت، مأموم (آنكه پشت سر امام از او پيروي مي كند) بايد غير از حمد و سوره همه چيز نماز را خودش بخواند ولي اگر ركعت اول يا دوم او در ركعت سوم يا چهارم امام باشد بايد حمد و سوره را نيز بخواند. مأموم بايد كارهاي نماز مانند ركوع و سجود را با امام يا كمي بعد از امام به جا آورد. مستحب است صف هاي جماعت منظم و بين كساني كه در يك صف ايستاده اند فاصله نباشد و شانه ي آنان رديف يكديگر باشد.

بهتر است پس از شنيدن قد قامت الصلوة مأمومها برخيزند و براي اقتدا آماده شوند و پس از اينكه امام تكبيرة الاحرام را گفت بلادرنگ همه اقتدا كنند يعني نيت كنيد كه: اقتدا مي كنم به اين امام حاضر قربة الي الله.

مستحب است امام جماعت حالت جسمي ناتوان ترين مأموم را رعايت كند و نماز را سبك بخواند.


بازگشت