چرا بايد نماز را به عربي بخوانيم


ج: پيش مقدمه جواب شما لازم است به بعضي از نكات توجه شود:

1- زبان رسمي دنيا امروز، زبان انگليسي است كه خلبانها با هم صحبت مي كنند و يا در كنفرانس هاي عمومي جهان به زبان رسمي (انگليسي) صحبت مي شود. البته بعضا رسم است كه هر نماينده اي از كشور خودش به زبان رسمي كشورش صحبت مي كند.

2- علائم جهاني؛ مانند علائم راهنمايي و رانندگي. مثلا چراغ قرمز در همه عالم به معناي ايستادن (توقف) است. تابلوي



[ صفحه 45]



پاركينگ ممنوع، تابلوي اينكه خيابان يكطرفه مي شود، جهاني است. تابلوي حيوانات اهلي و حيوانات وحشي، همه جهاني هستند. همچنين علائم كمكهاي امدادي مانند آرم هلال احمرو علائم فرودگاهها و خطوط هواپيمائي، جهاني هستند. و تمام ملت ها و قوميت ها از آن تبعيت كرده، به آن عمل مي نمايند. خيلي هم كارها خوب پيش مي رود، چون علائم جهاني، يكي است. حال آن كه اگر علائم مختلف بود، كارها به اين راحتي انجام نمي شد.

حال اشكالي ندارد كه زبان «نماز» كل مسلمانان جهان، «عربي» باشد. خيلي هم خوب است. فقط ما بايد همانطوري كه علائم جهاني را حفظ كرده ايم و به ذهن خود سپرده ايم محتواي نماز را هم ياد بگيريم و به ذهن خود بسپريم، آن وقت ما در اجتماعات كل مسلمانان شركت مي كنيم و نماز مي خوانيم و با آن ها اعلان هم ديني و همبستگي مي كنيم، همچنين همه ملت ها با خداي خود با يك زبان واحد جهاني (عربي) صحبت مي كنند و همه ملتها هم اين زبان خداي خود را بلد هستند.

در صورتي كه اگر در ملت ها، هر كسي به زبان مادري اش با خدا سخن مي گفت، آن وقت ملت هاي مسلمان، يك زبان رسمي و جهاني نداشتند. اين خودش يك عيب بزرگ به حساب



[ صفحه 46]



مي آمد؛ در فرهنگ ديني، «نماز» با زبان بين المللي مسلمانان جهان مي باشد و شارع مقدس دستور داده است كه «عربي» خوانده شود و ما هم بايد عمل نمائيم. دليلش هم «تعبد» [1] است.همچنين كتاب آسماني ما مسلمانان جهان نيز قرآن مجيد است كه آن هم عربي مي باشد.

بعضي ها نيز به اماكن مقدس مي روند و دعاهاي صادره از معصومين (ع) را به همان نحوي كه بيان شده است انجام مي دهند. ولي اگر بعضي از افراد نتوانستند به زبان عربي بخوانند، با زبان مادري خود درخواست داشته باشند؛ به قصد«رجاء» [2] ؛ با معرفت و حضور قلب و توجه و صداقت و پاكي و ادب، به پيشگاه معصوم (ع) انجام وظيفه بنمايند هيچ اشكالي ندارد، بلكه خيلي هم خوب و مطلوب است كه با زبان مادري خود سخن بگويند.

حتي در قنوت نمازهاي واجب يوميه مي خوانيم كه مراجع محترم تقليد در رساله هاي عمليه، فرموده اند كه عربي خواندن ذكر قنوت لازم نيست و بلكه اظهر جواز قنوت به غير عربي



[ صفحه 47]



است. بايد به هر لغتي كه مي خواند صحيح بخواند تا وظيفه قنوتي را انجام داده باشد. [3] .


پاورقي

[1] يعني بندگي كردن و به عبادت پرداختن؛ پرستش كردن؛ فرهنگ عميد،ص 302.

[2] به قصد ثواب و اميدواري؛ فرهنگ عميد، ص 522.

[3] رساله عمليه آيت الله بهجت،ص 179.


بازگشت