آيا نماز همه انسان ها يكسان است


ج: از جهت اداي تكليف بلي، همه انسانها موظف به خواندن



[ صفحه 30]



نماز مي باشند و فرقي بين شان نيست.

از جهت كميت بايد در يك شبانه روز هر فرد مسلماني در وطن خود 17 ركعت نماز واجب بخواند، و در مسافرت 11 ركعت.

ولي از نظر كيفيت همه انسانها در يك سطح قرار ندارند و با يك معرفت نماز نمي خوانند، بلكه درجات نمازشان با هم فرق دارد، مثلا نماز انبياء الهي و ائمه اطهار (ع) در اعلي ترين درجات قرار دارد و نازل تر از آن نماز علما و دانشمندان الهي است كه اهل يقين اند و درجات بالايي دارند، و به عبارت ديگر نمره بالايي مي گيرند. افراد عادي هم نمازشان قبول هست، ولي نمره كمتري مي گيرند.

البته گفتني است كه بعضي از افراد عادي هم بر اثر معرفت خود نمره بالايي كسب مي كنند، و بعضي از عالمان و دانشمندان هم به دليل غفلت و خطا، نمره كمي مي گيرند.

معيار نمره، ايمان و يقين و باورهاي باطني افراد مي باشد كه خداوند را شناخته اند و ارتباط برقرار مي كنند و خشنودي باري تعالي را جلب مي نمايند. اينها باعث نمره هاي عالي و نمره هاي متوسط و نمره هاي كم مي شود. ولي اصل نماز بر همگان واجب مي باشد.



[ صفحه 31]



قرآن كريم هم مي فرمايد: «قد افلح من تزكي - و ذكر اسم ربه فصلي» [1] ترجمه: به يقين كسي كه پاكي جست (و خود را تزكيه كرد) رستگار شد و (آن كه) نام پروردگارش را ياد كرد. سپس نماز خواند.

در حديثي، رسول خدا (ص) مي فرمايد: الصلوة تبلغ العبد الي الدرجة العليا [2] ترجمه: انسان به وسيله نماز به بالاترين درجه مي رسد.


پاورقي

[1] سوره اعلي آيه 14 و 15.

[2] آثار و بركات نماز، ص 27.


بازگشت