حرف: (پ)


پاداشي زاويه كرد، نقي----------- استان: اردبيل

عنوان اثر: نماز----------- شهرستان: خلخال

موضوع: نماز و بحران هاي دوره ي جواني----------تاريخ تولّد: 1356

قالب: تحليلي----------- ميزان تحصيلات: دانشجو

_ _ _



«پاداشي» مقدّمه اي مبسوط بر اثرش نگاشته و با شعري از مجموعه ي «سرود سَحَر» سروده ي استاد شفق آن را زينت بخشيده است.

وي، درمبحث «فلسفه ي خلقت انسان» بر «فطرت» آدمي -كه همواره خداجوست- تأكيد مي كند و «نماز» را پاسخ به نداي فطرت برمي شمارد.

وسعت عالَمِ وجود، معاد و دلايل وقوع آن، دنياي ذهن و روان جوان، دوستي خدا با عابدان، فلسفه ي حيات، ساختار شخصيت جوان و... از جمله مباحثي است كه مؤلف، با بهره گيري از آثاري ارزشمند به آن ها پرداخته است.

از ويژگي هاي اين اثر، مي توان به استفاده ي مناسب «زاويه كرد»، از اشعاري زيبا، اشاره كرد كه وي در جاي جاي نوشتارش از آن ها، سود جسته است؛ اشعاري از حافظ، زنده ياد مرداني و مونا مؤمني!



[ صفحه 230]



پادرام پور، عليرضا-----------استان: خراسان

عنوان اثر: شميم عشق-----------شهرستان: مشهد

موضوع: گوناگون-----------تاريخ تولّد: 1353

قالب: نمايش نامه-----------ميزان تحصيلات: ديپلم

_ _ _



«پادرام پور»، در نمايش نامه اش حكايت يك توسل و نذر يك نگاه را به روايت مي نشيند.

«اتاقي كوچك با دو پنجره، كه يكي بزرگ و در پاي آن، پنج شمع، چيده شده -كه شكل پنجره ي فولاد حرم امام رضا (ع) را تداعي مي كند- ديگري پنجره اي كوچك در گوشه ي ديگر صحنه، با چند مكعب در وسط و يك جالباسي... و ديگر هيچ».

نويسنده، اولين صحنه را، اين گونه در برابر ديدگان ما قرارمي دهد:

«آرش، احسان، وحيد و سعيد در زيرنور آبي، زانوي غم، در بغل گرفته اند؛ پيام، سراسيمه، وارد مي شود و سكوت را مي شكند».

علي رضا در نوشتن، تواناست و «شميم عشق» -كه حكايي نامكرر، از زبان اوست- زيباست.



[ صفحه 231]



پادير، سحر-----------استان: كردستان

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟-----------شهرستان: سنندج

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟-----------تاريخ تولّد: 1361

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



«نماز، راز و نياز با معشوق است. نماز، نبرد با نفس است. نماز، شور و اشتياق براي وصال است. نماز، روح پرواز و پرواز روح است. نماز، بالِ سپيد كبوتري است كه بر بام خوشبختي، گستريده...».

«مؤلّف»، دفترش را با اشعاري از خود، مي گشايد و با الهام از آيات الهي به اهمّيّت خواندن نماز مي پردازد؛ آن گاه آثار آن را بر مي شمارد و «نماز» را بارزترين نوع بندگي مي خواند.

وي در بخش ديگري از نوشتار خويش از نامه ها و خطبه هاي «نهج البلاغه» مدد مي جوي تا «فوايد نماز» را به مخاطبان خود بنماياند.

«پادير» مجموعه اش را با اين اميد كه روزي همگان به مقام والاي «نمازگزاران واقعي»، دست يابند، همراه با فهرستي از منابع و مآخذ مي بندد.



[ صفحه 232]



پارسا، زليخا-----------استان: كهكيلويه و بويراحمد

عنوان اثر: نماز-----------شهرستان: دهدشت

موضوع: نمازي كه من دوست مي دارم-----------تاريخ تولّد: 1362

قالب: ادبي - تحليلي-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



اوّلين بخش نوشتار «پارسا» داستان «مينا» و دوستش «سَحر» است كه كلاس دوم راهنمايي هستند و در «نازي آباد» تهران، زندگي مي كنند... «مينا» در پايان داستان، انشايي مي خواند با همان موضوعي كه «پارسا» دوست دارد.

مؤلّف، در بخش بعدي كه «سخني با والدين» نام دارد، انشاي زيباي «مينا» را به «نقد» مي نشيند و از آن، نتيجه گيري مي كند: «اگر پدر و مادر، نمازگزار باشند مي توان انتظار داشت كه كودك هم نماز بخواند». و يا «جوانان با خواندن نماز، به آرامشي شگرف دست خواهند يافت كه در پرتو آن، مي توانند آينده اي روشن را، براي خود، به وجود آورند» و...

آخرين قسمت كتاب مؤلّف، به اشعاري پيرامون نماز، اختصاص دارد كه براي كودكان، نگاشته شده و مؤلّف در سرودن شعر بلند نماز، در حدّ توانستن، كوشيده است.



[ صفحه 233]



پارسايي، فريده-----------استان: فارس

عنوان اثر: اسرار و آثار نماز-----------شهرستان: شيراز

موضوع: اسرار و آثار نماز-----------تاريخ تولّد: 1362

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



«پارسايي» در «پيشگفتار» خود، نماز را سرچشمه ي نيكويي ها وزيبايي ها مي خواند و انگيزه ي تحرّك و نشاط آدمي. وي معتقد است نماز، خلاصه ي اصول مكتب اسلام، روشنگر راه مسلماني و نشان دهنده ي مسؤوليت ها و تكليف هاست.

وي از آثار امام خميني (ره)، شهيد بهشتي و... در باب نماز، بهره مي جويد و در اثر تحقيقي خود به تبيين «فلسفه ي عبادت در قرآن و نهج البلاغه»، «آثار نماز»، «عبادت و دريافت ها»، «شرايط قبولي عبادت»، «اهمّيّت نماز»، «اهتمام به نماز جماعت» و... مي پردازد.

يكي از ويژگي هاي كتاب «پارسايي»، اين است كه برگ، برگِ اثرش را با گفتارهايي دلنشين و زيبا، از «نماز» آراسته است؛ جمله هايي كوتاه و خواندني كه هر يك به تنهايي، بازگو كننده ي برخي از «اسرار و آثار نماز» است.



[ صفحه 234]



پاسپاني ايراني، فاطمه-----------استان: چهار محال و بختياري

عنوان اثر: چرا نماز مي خوانيم-----------شهرستان: بروجن

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟-----------تاريخ تولّد: 1361

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



«چرا نماز مي خوانيم؟ هدف مان از نمازخواندن چيست؟ و نماز، چه ارزش و مزيّتي نسبت به ديگر اعمال عبادي دارد؟».

نويسنده در نوشتارش، برآن است كه پرده از اسرار نماز، بردارد و به پرسش هايي كه براي بسياري از جوانان در اين باره مطرح است، پاسخ دهد.

وي معتقد است كه هر انساني، از انجام هركاري هدفي را دنبال مي كند و نماز و اقامه اش، از برترين كارهاست.

مؤلّف، با الهام از آيات و روايات و همچنين بهره گيري از اشعاري زيبا، نوشتارش را، در 2 فصل و با عنوان هاي «پاكي نفْس و روح تزكيه» و «نماز و توحيد» تنظيم مي كند و عاشقانه مي كوشد تا به اين پرسش، پاسخ دهد كه «چرا نماز مي خوانيم؟».

وي، اثرش را در شبي مقدّس از ماه «رجب» به پايان مي برد.



[ صفحه 235]



پاكدامن، نورخانم-----------استان: سمنان

عنوان آرامش در پرتو نيايش-----------شهرستان: شهميرزاد

موضوع: آرامش در پرتو نيايش-----------تاريخ تولّد: 1358

قالب: داستان بلند-----------ميزان تحصيلات: ديپلم

_ _ _



«پاكدامن»، در داستانش از «فاطمه» مي گويد كه به يادگار پدر، دل خوش كرده است؛ يادبود سه شهيد، كه در نماز، به سوي خدا، پرواز كند!

او با مادري مهربان، آزرده از رنج هجران پدر، به حرف هاي آسماني مادر، دل مي سپارد، و مادر، او را به مسجد مي برد و از نماز، برايش مي گويد.

فاطمه، بسيار كنجكاو است و دوست دارد راز و فلسفه ي هرچيزي را بداند... و مادر، پا به پاي دختر كوچكش هرآن چه خود، آموخته به او مي آموزد.

«پاكدامن»، با الهام از آيات الهي، احاديث وآثاري ارزشمند به داستانش جلوه اي تحقيقي بخشيده و از دانستني هاي نماز سخن رانده است.

وي مي تواند در پرتو آشنايي با ابزار و عناصر داستان نويسي، بازهم از قالب «داستان»، در بيان گفتني ها و ناگفتني هاي «نماز» بهره گيرد.



[ صفحه 236]



پاكدل، خليل-----------استان: آذربايجان شرقي

عنوان اثر: كاكل مو-----------شهرستان: تبريز

موضوع: گوناگون-----------تاريخ تولّد: 1354

قالب: داستان كوتاه-----------ميزان تحصيلات: فوق ديپلم

_ _ _



«پاكدل» در مجموعه داستان «كاكلِ مو» 4 داستان كوتاه را، به نام هاي «بخت»، «عطر»، «زخم كوچك» و «كاكلِ مو» كه نام كتاب اوست - به روايت مي نشيند. «كاكل مو» داستان پسري جوان است كه اگر دوستش «احمد» نبود به پوچي مي رسيد!

«احمد» او را به خودش آورد و با خدايش آشتي داد...

«پاكدل» در داستان «بخت» از صالح مي گويد كه در يك خانه ي كوچك، در پايين شهر زندگي مي كرد و براي امرار معاش مادر، دو خواهر و برادر كوچكش، قالي مي بافت.

مؤلّف با نوشتن آشناست و با داستان نويسي، او داستان «عطر»ش را به روح پاك شهيد «اكبر تبريزي خواجه ديزج» تقديم و «زخم كوچك» خود را، در پاي زخم هاي بزرگِ استاد جانبازش -حاج عبّاس رسولي- پَرپَر مي كند.



[ صفحه 237]



پاك نژاد، زينب-----------استان: اصفهان

عنوان اثر: فريضه ي نماز-----------شهرستان: زرين شهر

موضوع: اسرار و آثار نماز-----------تاريخ تولّد: 1363

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



«پاك نژاد، در پيشگفتار» خود، زندگي را بي ياد و نام او، پُر از تاريكي و ظلمت مي داند و انسانِ بدون تكيه گاه را، هراسان و برلبِ پرتگاه!

او معتقد است: «ما هيچ نداشته و نداريم و هرچه كه هست همه از اوست كه بر ما، ارزاني داشته» و آن گاه «نماز» را اظهار بندگي و اداي سپاس به درگاه آن بي همتاي بخشنده وتواناي مهربان مي خواند.

اين نوشتار، در 2 بخش و با عنوان هاي «نماز، معراج مؤمن» و «احكام نماز» با مطالبي همچون، اهمّيّت نماز، صفات نمازگزاران، نماز جماعت، مقدمات نماز، نمازهاي واجب، سبك شمردن نماز، آثار نماز در زندگي فردي و اجتماعي و... تهيّه و تنظيم شده است.

«فريضه ي نماز» اثري برگرفته از «توضيح المسائل حضرت امام (ره)»، «راز نماز»، «نماز، راه رستگاري» و اطّلاعات و معلومات عمومي مؤلفي جوان است كه عاشقانه در تنظيم آن، كوشيده است.



[ صفحه 238]



پردل، مليحه-----------استان: قم

عنوان اثر: نماز-----------شهرستان: قم

موضوع: جوان ونيايش-----------تاريخ تولّد: 1360

قالب: تحليلي - ادبي-----------تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



نويسنده، در مقدّمه اي زيبا، نماز را، رساترين فرياد، سرود وارستگي و آزادگي، درس توحيد، رمز اخلاص، چشمه ي جوشان معرفت، عطر حيات، آيينه ي حق نما و... مي خواند.

چرا عبادت؟، چگونه عبادت كنيم؟، شرايط تكليف، سيماي نماز در آيينه وحي، واجبات نماز، نشانه هاي اخلاص، در محراب نماز، نماز مسافر، شرايط قبولي و صحّت عبادات و... عناوين برخي از موضوعاتي است كه «پردل» با الهام از قرآن كريم، نهج البلاغه، بحارالانوار، وسايل الشّيعه، تحرير الوسيله، محجّة البيضا و... به آن ها پرداخته است. وي نوشتار خود را، با داستان هاي كوتاه و اشعاري پيرامون نماز، همراه كرده و به آن، زيبايي خاصّي بخشيده است.



[ صفحه 239]



پرنده غيبي، زهرا-----------استان: كرمان

عنوان اثر: نماز، گنجينه راز و نياز-----------شهرستان: كرمان

موضوع: گوناگون-----------تاريخ تولّد: 1361

قالب: تحليلي - ادبي-----------تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



«پرنده غيبي» نوشتارش را با داستان كوتاه «زهرا» آغاز مي كند و مادر مهرباني كه همواره به «نماز» مي انديشيد...

شرط قبولي نماز، برات نمازگزاران، چند حديث از رسول اكرم (ص) و امامان معصوم -عليهم السّلام- و سخني با نفس خويش، عنوان ديگر مطالبي است كه مؤلّف، با بهره گيري از كتاب «نماز، گنجينه ي رمز و راز» به رشته ي تحرير، درآورده است.

وي در مقدّمه اي مبسوط با الهام از آيات قرآن، جهان را، محراب گسترده اي مي داند كه تمام آفريدگان، در آن به تسبيح و عبادت خدا، برخاسته اند و «نماز» را همراهي با آنان مي خواند.

گرد آورنده در اثرش بر آن است كه سيماي واقعي «نماز» و «نماز واقعي» را به ما بنماياند؛ او آرزوي چنين نمازي را دارد؛ ما نيز!



[ صفحه 240]



پروايي، مريم-----------استان: تهران

عنوان اثر: جوان و نيايش-----------شهرستان: دماوند

موضوع: جوان و نيايش-----------تاريخ تولّد: 1356

قالب: داستان كوتاه-----------ميزان تحصيلات: ديپلم

_ _ _



«پروايي»، در مقدّمه اي كوتاه، «انسان» را، محتاجِ «نماز» و «معنويّت» مي داند و معتقد است در پرتو نماز، مي توان به پاكي و طهارت روح، دست يافت. او، نماز را، محكم ترين واسطه آدمي و پروردگار، برترين عبادت و كليد همه ي خوبي ها بر مي شمارد؛ آن گاه «هفت شهر عشق» را، در 7 داستان كوتاه، به تماشا مي نشيند؛ «قاصدك»، «قلم»، «سربند بسيجي»، «اعلاميه»، «شكوفه هاي انقلاب»، «تفنگ» و «تواضع معبود».

نويسنده، در 3 داستان نخستش، موفّق ترنشان مي دهد! قاصدك و سربند بسيجي، داستان هاي حماسه اي «پروايي» است كه يادآور دوران عاشقي هاي ماست. و «قلم»، «سخن قلم» است؛ از زبان قلمي كه در دست هاي مردي مي درخشيد كه از جنس آفتاب بود؛ مردي كه بي نام و ياد او، اين انقلاب در هيچ جاي دنيا، شناخته شده نيست.



[ صفحه 241]



پناهي، پري ناز-------------استان: تهران

عنوان اثر: سيماي نماز در قرآن و نهج البلاغه------------شهرستان: رباط كريم

موضوع: سيماي نماز در قرآن و نهج البلاغه-------------تاريخ تولّد: 1360

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



«هدف از آفرينش انسان، عبادت، رسيدن به كمال و متخلّق شدن به اخلاق الهي است و به پاداشتن نماز، بهترين راه رسيدن به چنين مطلوبي. «نماز»، نه تنها يكي از عبادت هاي بزرگ اسلامي است؛ بلكه از مهم ترين آن هاست كه در سازندگي فرد و اجتماع، نقش بسيار مهمي بر عهده دارد».

«پناهي»، كتابش را -پس از پيشگفتار- «در بيان اهمّيّت نماز»، «در بيان برخي آثار تربيتي نماز»، در بيان برخي اسرار نماز» و «جلوه هايي از عبادت معصومان(ع)» مي نگارد. وي در اثرش، «نماز» را، معيار ارزش گزاري اعمال ديگر مي خواند؛ وسيله ي تقرّب و كمال و سبب آرامش جسم و روان.

سيماي عبادت پيشگان، نماز و معاد، مسابقه در نماز، اقامه ي نماز، خودسازي، شب زنده داري، نماز و تواضع و... از جمله موضوعات نوشتار «پناهي» است كه در 4 بخش، گردآوري شده است.



[ صفحه 242]



پناهي، مريم-----------استان: اصفهان

عنوان اثر: جوان و نيايش-----------شهرستان: اصفهان

موضوع: جوان و نيايش-----------تاريخ تولّد: 1357

قالب:تحليلي-----------تحصيلات:دانشجوي تاريخ

_ _ _



«پناهي» در مقدّمه اي كوتاه، «پرستش» را، احساس و نيازي فطري، در وجود آدمي مي خواند. وي معتقد است: «انسان، فطرتاً به پناه گاهي نيازمند است تا در سختي ها و مشكلات زندگي، به او پناه آورد و پروردگار مهربان، بهترين و استوارترين مأمن است».

مؤلّف، نوشتارش را، با سخناني از امام راحل(ره) و مقام معظم رهبري آغاز مي كند و در 3 بخش و تبيين مطالبي همچون: اهمّيّت نماز، آثار نماز، عبادت در اسلام، مهار كردن غرايز، تاثير مذهب در جوان، برنامه هاي تربيتي، مايه ي آرامش خاطر، نماز و جوان و... سرانجام در «سخن آخر»، به نتيجه گيري از مباحث اثرش مي پردازد:

«نماز، مايه ي آرامش جان و روح آدمي است و «جوانان» كه همواره با بحران روحي، دست درگريبانند، در پرتو «نماز»، بهتر مي توانند «خود» را، بشناسند...».

اين اثر خواندني، با فهرستي از منابع و مآخذ، پايان مي گيرد.



[ صفحه 243]



پوربافراني، محمود----------- استان: اصفهان

عنوان اثر: نماز----------- شهرستان: نايين

موضوع: سيماي نماز در قرآن و نهج البلاغه-----------تاريخ تولّد: 1349

قالب: تحليلي----------- ميزان تحصيلات: دانشجو

_ _ _



«سيماي نماز، در قرآن و نهج البلاغه» و «شمّه اي از اسرار و آثار نماز»، عنوان دو اثر خواندني از «پوربافراني» است كه با قلمي شيوا، به رشته ي تحرير درآمده است. اوّلين اثر تحقيقي وي، در 2 بخش «نماز در قرآن» و «نماز در نهج البلاغه»، با مقدّمه هايي جداگانه، آغاز مي شود و به تبيين مطالبي همچون: نماز ياد خدا، نماز و تقوا، نيكي و نماز، ارزش نماز، عبادت فرشتگان، اوصاف پرهيزكاران، بهترين ابزار توسّل، نماز بي روح، كفّاره ي گناهان و... اختصاص دارد.

«پور بافراني»، در كتاب «شمّه اي از اسرار و آثار نماز»، در 3 بخش و 5 فصل به بيان برخي اسرار و آثار نماز مي پردازد؛ باموضوعاتي مانند: درمان افسردگي، شادابي جسم و روان، آرامش روحي، نزول رحمت، استحكام ايمان، ادب آموزي، پرواز روح و...



[ صفحه 244]



پورجلالي، مريم-----------استان: تهران

عنوان اثر: آرامش در پرتو نيايش-----------شهرستان: تهران

موضوع: آرامش در پرتو نيايش-----------تاريخ تولّد:1362

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



اين كتاب، با هدف بررسي مسأله ي آرامش در پرتو نيايش از جنبه هاي مذهبي، روان شناسي و... گردآوري شده است.

اين اثر، پس از شناخت نماز و حضور قلب و ياد خدا، مروري دارد بر عوامل نگراني و اضطراب آدمي و ايجاد آرامش و ارتباط انسان با نماز.

اهمّيّت نماز، آرامش درون، ايمان و آرامش، ترك نماز، نماز و آرامش و... عناوين برخي از مطالبي است كه «پورجلالي» و «صادقي» به آن ها پرداخته اند.

«نماز، ترنم روح بخش جان است؛ نماز، مايه ي آرامش روح و روان است و آدمي را، از دغدغه ها و اضطراب ها، رها مي سازد. انسان در پرتو نيايش، به آفريدگار يكتا، نزديك شده، به آرامش دروني، نايل خواهد شد؛ اين است راز نيايش...».



[ صفحه 245]



پورطاهري، مصطفي-----------استان: لرستان

عنوان اثر: مسجد نمونه-----------شهرستان: ملاير

موضوع: مسجد نمونه-----------تاريخ تولّد: 1359

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات:مقطع متوسّطه

_ _ _



«پور طاهري» در مقدّمه ي كتابش، «مسجد» را، پايگاهي مقدس و ارزش مند مي شمارد كه در فرهنگ اسلامي، از جايگاهي والا، برخوردار است.

وي، اثرش را، با بررسي معناي لغوي و اصطلاحي «مسجد»، آغاز مي كند و به بررسي ويژگي هاي مسجد، در مقايسه با ديگر معابد مي پردازد. مسجد از نظرگاه قرآن، ساختمان كعبه، مسجد نمونه و ويژگي هاي آن، مسجد نمونه در حكومت اسلامي، مسجد نمونه و تعاون اسلامي، نقش مساجد در انقلاب اسلامي ايران و... عناوين برخي از مطالب نوشتار تحقيقي «پور طاهري» است كه با بهره گيري از كتاب ها و نشريّات زيادي، گردآوري شده است. ازامتيازهاي اين اثر، مي توان به ارائه ي برخي مباحث كاربردي، اشاره كرد كه تاكنون، كمتر به آن ها، پرداخته شده است؛ مطالبي همچون: عوامل مؤثر، در نمونه شدن مسجد و جذب جوانان، نقش امام جماعت در نمونه شدن مسجد و...



[ صفحه 246]



پورغريب شاهي، الهام-----------استان: كرمان

عنوان اثر: داروي آسماني-----------شهرستان: شهر بابك

موضوع: گوناگون-----------تاريخ تولّد: 1359

قالب:داستان بلند-----------تحصيلات:دانشجوي پزشكي

_ _ _



«داروي آسماني» سرگذشت زني غريب به نام «مريم» است كه در حادثه اي با «رؤيا»، آشنا مي شود.

«مريم»، فرشته ي پاكي هاست و دلش با «نماز»، پيوندي جدايي ناپذير دارد. او «رؤيا» را، با «نماز»، آشنا مي كند و رؤيا كه سال ها، دور از وطن و در غربت مي زيسته است؛ همزمان با ورود به كشور، احساس مي كند به سوي «خدا»، بازگشته است...

«پورغريب»، با قلمي شيوا، در فرازهاي پاياني داستانش ما را، از حقيقتي شگرف، آگاه مي كند و به ما مي فهماند در پرتو «نماز» و «توسل»، مي توان از ظلمت ها، گريخت و به روشنايي ها، رسيد.

همان حقيقتي كه شايد بارها، با آن، رو به رو شده ايم ولي افسوس، پنجره ها را، بسته ايم و نمي دانيم دريا، چهقدر سبز است!



[ صفحه 247]



پورقره خان، علي-----------استان: تهران

عنوان اثر: اسرار و آثار نماز-----------شهرستان: تهران

موضوع: اسرار و آثار نماز-----------تاريخ تولد: 1363

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



مؤلّفان - جمشيدي و پور قره خان- در نوشتارشان، «نماز» را، عصاره ي تعاليم حيات بخش اسلام و اقامه ي آن را، نشانه ي حكومت صالحان، بر مي شمارند كه قبولي تمامي اعمال، به پذيرش نماز، در پيشگاه الهي، بستگي دارد.

آنان عنوان هايي مانند: ريشه هاي عبادت، عبادت هاي باطل، مكتب وحي، اهمّيّت نماز، نمازهاي مردود، اخلاص در عبادت، آثار دنيوي نيّت، دانشگاه حكمت و... را، در 4 فصل از كتاب خود، گنجانده اند و با الهام از آيات و روايات، به تبيين آن ها پرداخته اند.

«پورقره خان» و «جمشيدي» هنوز براي بهتر نوشتن، فرصت زيادي دارند و با نگاشتن «اسرار و آثار نماز»، نشان داده اند كه مي توانند در اين راه، گام هاي بلندتري بردارند.



[ صفحه 248]



پور ليمو، پرشنگ-----------استان: كردستان

عنوان اثر: نماز-----------شهرستان: سقز

موضوع: گوناگون-----------تاريخ تولّد: 1360

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات:مقطع متوسّطه

_ _ _



مؤلّف، در سخن آغازينش، خداوند را، آفريننده ي دنيايي مي داندكه انسان، در آن مي تواند با انجام نيكي ها، خود را به دروازه هاي «بهشت»، نزديك كند.

اشتياق وصف «نماز» و شركت در «مسابقه بزرگ تاليف كتاب، درباره ي نماز»، «پورليمو» را، وا داشته تا اثرش را، دوباره بنگارد!

او، با قلمي شيوا، به دور از هرگونه تكلّفي، از آيات و روايات، بهره جسته تا اثري شايسته در باب «نماز»، از خود، بر جاي نهد كه تا اندازه اي در اين مهم، توفيق داشته است.

تاريخچه ي نماز، چه گونه عبادت كنيم؟ شرايط تكليف، شرايط قبولي عبادت، آداب نماز و... عناوين برخي از موضوعاتي است كه مؤلّف، با بهره گيري ازآثاري چند، به آن ها پرداخته است.



[ صفحه 249]



پورمحمودي، سعيد-----------استان: گيلان

عنوان اثر: برلبِ رودِ سجود-----------شهرستان: رشت

موضوع: گوناگون-----------تاريخ تولّد: 1360

قالب: شعر-----------ميزان تحصيلات:

_ _ _



«نماز،

نغمه ي نور است و

واژه ي سرور؛

كه به گلخانه ي قلب

حيرت طراوت ديدار، را

مي بخشد».

«پور محمودي»، در پيشگفتاري كوتاه و اديبانه، از اين كه نماياندن ارزش هايي همچون «نماز»، در اين مرز و بوم، به گونه اي جدّي، دنبال مي شود؛ بسيار خشنود است و مجموعه ي شعرهاي خود را -كه حاوي 25 شعر كوتاه و بلند است- نذر «نماز» مي كند.

باران شو، غم تلخ شقايق، هديه، باما بيا، آه را با چه حروفي مي نويسند؟، چه غريبانه گذشت و... عناوين برخي اشعار اوست.

او مي تواند از نشست هاي شاعرانه ي شاعران بزرگ معاصر، در زادگاهش، بيشتر بهره بجويد و به زبان شعري اش استحكام بيشتري ببخشد.



[ صفحه 250]



پورمهدي، اكرم----------- استان: اصفهان

عنوان اثر: پيام هاي فرهنگي - تربيتي نماز------------شهرستان: اصفهان

موضوع: پيام هاي فرهنگي - تربيتي نماز-----------تاريخ تولّد: 1360

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



«پور مهدي»، در نوشتارش «نماز» را، با «طبيعت»، پيوند مي دهد؛ با «ادب» و «دانش».

وي «نماز» را، وسيله ي محو «گناهان» و برترين عامل زدودن «تكبّر«، از روح و روان آدمي مي داند و معتقد است بزرگ ترين و بيش ترين مسؤوليّت «والدين»، آموزش «نماز» به «كودكان» است.

نماز و زنده كردن ارزش ها، نماز و توكّل، نماز و ولايت، مسؤوليّت هاي خطير والدين در تربيت اسلامي كودك، پاداش نماز اول وقت، ضايع كنندگان نماز، سعادت مندترين مردم كيست؟ و... عناوين برخي از موضوعات اين نوشتار است كه با الهام ازآيات قرآن و روايات و... به رشته ي تحرير، در آمده است.



[ صفحه 251]



پورهنگ، الهام-----------استان: اصفهان

عنوان اثر:نماز-----------شهرستان:اصفهان

موضوع: گوناگون-----------تاريخ تولّد: 1354

قالب: تحليلي-----------تحصيلات: فوق ديپلم نقاشي

_ _ _



«نماز»، عنوان مجموعه مقالاتي از «پورهنگ» است كه با شعر نيمايي «شوق نماز»، آغاز مي شود.

«نماز، روزنه ي اميدي براي نااميدان است؛ همچون پنجره اي كه چشم انسان را، به روي زيبايي ها مي گشايد و قلب و جان آدمي را، شاد و مفرّح مي سازد... بايد تمامي انسان ها، نماز را، احساس كنند؛ لمس كنند و بنوشند!».

مؤلّف، پس از مقدّمه اي خواندني، به «سيماي نماز در قرآن و نهج البلاغه» مي پردازد؛ به «جلوه نماز در پيام هاي مقام معظّم رهبري به اجلاس هاي سراسري نماز» و... به همه ي موضوعات مسابقه ي بزرگ تأليف كتاب درباره ي نماز!

«پور هنگ»، با ترسيم طرح هايي زيبا و سرودن اشعاري زيباتر -در قالب هاي گوناگون- نوشتارش را، به اثري هنري و ادبي، نزديك كرده است كه بايد آن را خواند.



[ صفحه 252]



پولادي، فريبا-----------استان: اصفهان

عنوان اثر: بهترين نمازها وبرترين نمازگزاران-------------شهرستان: لنجان

موضوع: بهترين نمازها و برترين نمازگزاران----------تاريخ تولّد: 1350

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: فوق ديپلم

_ _ _



«بشر، چون بذر نورسته اي كه از بدو تولّد، زمينه ي رشد و تعالي، در وجود وي قرار داده شده است و يگانه سلاح مؤثر، براي دست يابي او به قله هاي سعادت و تكامل، نيروي والاي ايمان و اخلاق است...».

«پولادي»، در ادامه ي مقدّمه اش «نماز» را، قوّه ي اتّصال انسان به درياي رحمت الهي، مي خواند و موجب تكامل و تعالي وي.

فضايل اخلاقي، اقسام صبر، مراحل اخلاص، آثار تربيتي نماز، ويژگي هاي نمازگزاران، نشانه هاي تواضع، برترين نمازها، آگاهي نمازگزار، دوري از ذايل، نشانه هاي دينداران و... عناوين برخي مطالب اين نوشتار است كه با استفاده از قرآن كريم، بحارالانوار، غررالحكم و... به رشته ي تحرير، درآمده و مؤلّف، در آن از «بهترين نمازها و برترين نمازگزاران»، سخن گفته است.



[ صفحه 253]



پهلواني، داوود-----------استان: تهران

عنوان اثر: رازنماز در نهج البلاغه - اسرار و آثار نماز----------شهرستان: تهران

موضوع: اسرار و آثار نماز-----------تاريخ تولّد: 1349

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: فوق ديپلم

_ _ _



«پهلواني» مقدّمه ي كتابش را، با 7 تذكر از رهبر فرزانه ي انقلاب، درباره ي نماز، آغاز مي كند؛ آن گاه در 9 فصل به «نماز» مي پردازد؛ در معناي نماز، نماز معصومان (ع)، در حقيقت نماز، نماز شب، عبرت هاي اذان و اقامه و...

«راز نماز، در نهج البلاغه»، عنوان اثر ديگري از وي است كه پس از مقدّمه، به مطالبي همچون: «نماز، در نظرعلي(ع)»، «نهج البلاغه و نماز»، «نماز، پاسدار انسان»، «نماز را، با آگاهي بخوانيد»، «بهترين وسيله براي تقرب به خدا»، «نماز جمعه، شعار بزرگ اسلامي» و... مي پردازد.

«نماز، نخستين فريضه ي الهي در دين مبين حضرت خاتم الانبيا (ص)، زيباترين و پرشكوه ترين حالتي است كه بندگان خدا، در پيشگاه ذات مقدس او دارند.

آري، كدام حكم ديني است كه آدمي، اين گونه با طهارت كامل جسم و جان، خود را، آماده سازد كه به درگاه الاهي بيايد، در محراب نماز بايستد و با خداي مهربان و خالق زمين و آسمان، به راز و نياز بپردازد؟!».



[ صفحه 254]



پير صاحبدل، زهرا-----------استان: تهران

عنوان اثر: نماز-----------شهرستان: تهران

موضوع: گوناگون-----------تاريخ تولّد: 1361

قالب: تحليلي - ادبي-----------ميزان تحصيلات:

_ _ _



مؤلّفان، نوشتار تحقيقي خود را، با بحثي «درباره ي خالق»، آغاز مي كنند و در آن، «عبادت» را، گمشده ي «فطرت بشر» مي خوانند. آنان با تبيين «فطرت»، به بازگويي سخنان دانشمندان غرب، پيرامون خداجويي بشر، مي پردازند و آن گاه از «نماز» و فلسفه ي وجوب آن، سخن مي گويند. نقش عبادت، آفات عبادت، فلسفه ي وجوب نماز، عبادت چيست؟، چگونه عبادت كنيم؟، نماز جمعه، نماز در شريعت حضرت آدم (ع) و... عناوين برخي از موضوعاتي است كه «پيرصاحبدل» و «جنتي» با بهره گيري از آثاري گوناگون، در تنظيم و تدوين آن ها، كوشيده اند. و اما، مقاله ي ادبي «نماز» و دو مثنوي «نماز» و «جوان و نماز»، از ديگر آثاري است كه همراه نوشتار تحليلي به دست ما، رسيده است.



[ صفحه 255]



پيروز، پريا-----------استان: كرمان

عنوان اثر: ديداري باشكوه-----------شهرستان: كرمان

موضوع: جوان و نيايش-----------تاريخ تولّد: 1360

قالب: ادبي-----------ميزان تحصيلات: مقطع پيش دانشگاهي

_ _ _



«آن گاه كه از سبزه زان، گذر كردم، سراغ تو را، از گل سرخ گرفتم.

هنگام كه ازكوهساران مي گذشتم؛ ياد سبز تو را، در لطافت هاي پاكش يافتم.

وقتي به ستارگان آيينه گون، خيره مي شدم، زيبايي تو را، در ژرفاي درخشش شان مشاهده كردم.

تو هستي، اي هستي من! در صفاي جويباران، در طراوت هواي سپيده دم، در لطافت صداي آبشاران، در عطر گل هاي مريم، در بلنداي كهكشان ها و... من، باز شرمسارم اي مهربان! گواهي مي دهم يگانگي ات را و بي نيازي ات از هر چيز و هر كس را.

تو، ازلي و ابدي هستي و، مانند نداري!».

«پيروز»، در «ديداري باشكوه»، از لحظه ي ديدار مي گويد؛ از ياد يار و بهترين دلدار!



[ صفحه 256]



پيروزنيا، فرشته-----------استان: اصفهان

عنوان اثر:اسرار و آثار نماز-----------شهرستان: گلپايگان

موضوع: اسرار و آثار نماز-----------تاريخ تولّد: 1356

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: دانشجو

_ _ _



مؤلّف، در مقدّمه اي كوتاه، هدف خود از نگارش اين كتاب را، پرداختن به ابعاد تربيتي و فرهنگي نماز و پاسخ گويي به پرسش هاي جوانان و نوجوانان، بر مي شمارد.

وي ابتدا، به تبيين مفهوم نمازمي پردازد و ازجنبه هاي گوناگون، آن را بررسي مي كند. فوايد نماز، موانع نماز، ترك نماز، پيامبر (ص) و نماز، نماز جماعت، نماز آخر و... عناوين برخي از موضوعاتي است كه «پيروزنيا» با الهام از آثاري ارزش مند، به آن ها، پرداخته است.

او براي تفهيم بهتر و بيشتر مطالب خود، از برخي داستان هاي كوتاه، بهره جسته و از اشعاري زيبا كه بعضي از آن ها، سروده ي خود اوست.

مؤلّف، براي حُسن ختام، نوشتارش را، با سخنان گهرباري از بزرگان دين، زينت مي بخشد.



[ صفحه 257]



پيك سرشكه، سكينه-----------استان: تهران

عنوان اثر: نمازي كه من دوست مي دارم-----------شهرستان: كرج

موضوع: نمازي كه من دوست مي دارم-----------تاريخ تولّد: 1361

قالب: داستان بلند-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



موضوع داستان «تخيّلي» «پيك سرشكه»، دختري مسيحي است كه در زلزله اي مهيب، والدين خود را، از دست مي دهد و او را به بيمارستاني در دهكده ي مسلمانان، منتقل مي شود. «سميّه»، يكي از پزشكان بيمارستان است كه «سارا» را، به فرزندي مي پذيرد و با همسرش، «صادق» به تربيت اسلامي او، همت مي گمارند.

در آن روستا، مرسوم بود وقتي پسران و دختران به «بلوغ» مي رسند بايد بدانند چه نمازي را، دوست دارند و به همگان بگويند تا از خطر «مرگ» و كشته شدن، رهايي يابند! اما سارا، اين را نمي دانست تا اين كه شبي در خواب، طاووسي به ياري اش مي شتابد... قهرمان داستان «پيك سرشكه»، به كمك «فرهاد» -كه او نيز مثل سارا، خواب طاووس را، ديده بود- مردم را از اشتباه، در مي آورند و آن رسم غلط را از بين مي برند. كاشكي، ما نيز، هيچ گاه به آداب و رسوم غلط، دل نمي بستيم!



[ صفحه 258]



پيوسته، محمّد-----------استان: خراسان

عنوان اثر: اسرار و آثار نماز-----------شهرستان: مشهد

موضوع: اسرار و آثار نماز-----------تاريخ تولّد: 1360

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



«نماز، مقوله اي ارزش مند است كه تجلّي دين و ارزش هاست؛ خداوند به آن، فرمان داده و مهم ترين سفارش پيامبران الهي -عليهم السّلام- و از بارزترين مصاديق عبادت است... نماز، پيمان خداوند و نور چشم پيامبر اكرم (ص) است...».

«پيوسته»، با چنين مقدّمه اي به تبيين «اسرار و آثار نماز» در 2 بخش و 2 فصل مي پردازد. «اسرارنماز»، نخستين بخش از نوشتار اوست كه با غزلي زيبا از ديوان حافظ، آغاز مي شود و «آثار نماز»، عنوان بخش پاياني نوشتار اوست كه به بررسي آثار «معنوي» و «مادّي» نماز، مي پردازد.

وي با بهره گيري از «قرآن كريم»، «نهج البلاغه»، «علل الشّرايع»، «معاني الاخبار»، «تحريرالوسيله»، و بسياري آثار ارزش مند ديگر، توانسته است «آهسته» و «پيوسته»، در راه تشريح موضوع نوشتار خويش، گام هايي استوار بردارد.



[ صفحه 261]




بازگشت