حرف: (الف)


آجورلو، فرّخ لقا-----------استان: قزوين

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟-----------شهرستان قزوين

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟-----------تاريخ تولّد: 1352

قالب: ادبي - تحليلي-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _

«هان، اي گمشدگان خسته و سرگشته! اي آنان كه در جست و جوي آرامش و خوشبختي، در هر راهي، قدم نهاديد! اينك گاه آن، رسيده كه با هم، به راهي برويم كه آغازش عشق است و نشاط؛ و پايانش پناهي راستين و استوار و سعادتي جاودان.

به آن جا كه خورشيد مي درخشد؛ پرندگان اميد، بال گسترده اند و...».

گرد آورنده، پس از اين، به «فطرت» آدمي، اشاره مي كند كه همواره خداجو و خداگر است و از «عبادت»، كه آرامش بخش دل هاست؛ آن گاه از «نماز» مي گويد؛ از ستون دين، معراج مومن، ميزان اعمال و نور چشم پيامبر اكرم (ص).



[ صفحه 12]



آذري، شكوفه-----------استان: اصفهان

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟ ------------شهرستان: اصفهان

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟-----------تاريخ تولّد: 1351

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: دانشجوي پزشكي

_ _ _



«مطالعه و بررسي تاريخي و گذشته ي انسان، حاكي از آن است كه در تمامي اعصار، نيايش و راز و نياز با يك نيروي فوق بشري، چه در قبايل بدوي و چه در فرهنگ ها و تمدن هاي پيشرفته، امري رايج و مرسوم بوده است و اين راز و نياز، چه به صورت پرستيدن چوب و سنگ - كه سَمبُل و نماد اين نيروي فوق بشري بوده است - چه به صورت خدايان اسطوره اي و چه به صورت اعتقاد به يك وجود واحد و عظيم، به گونه اي انسان را به قدرتي فراتر، متّصل كرده و به او آرامش و اطمينان مي بخشيده است كه اين مهم، به آن معناست كه احساس نياز آدمي به امنيّت و اطمينان، ريشه در فطرت او دارد».

چگونگي اداكردن نماز، چگونه كودك خود را نمازخوان تربيت كنيم؟ و...عناوين برخي ازمطالبي است كه «آذري» به آنها پرداخته است.

نويسنده - كه خود، دانشجوي پزشكي است - نوشتارش را با نكته هايي روان شناسي، علمي و تربيتي آميخته و اثري زيبا از خويش، برجاي نهاده است.



[ صفحه 13]



آريايي نژاد، آمنه-----------استان:فارس

عنوان اثر: نماز، كليد قفل نياز-----------شهرستان: شيراز

موضوع: گوناگون-----------تاريخ تولّد: 1356

قالب: داستان كوتاه-----------ميزان تحصيلات: دانشجو

_ _ _



«و ياد او، «نماز» است؛ بس قفل ها كه به اين نام ازدل ها، برداشته شده و بس بيگانگان كه با «او» آشنا گشته اند؛ نماز را، دريابيم كه رازي است جاودان».

داستان «آريايي نژاد»، سرگذشت و خاطراتِ زني هدايت يافته است كه با نماز، پيوندي ناگسستني دارد.

او پس از سال ها آموزش به كودكان، نوجوانان و جوانان، اينك دبير بازنشسته اي است كه همانها را در خانه با «نماز» آشنا مي كند و «راه زندگي» را، به آنان مي نماياند.

اين داستان، سراسر پند و اندرز است كه با استفاده از ابزارها و عناصر «داستان نويسي» مي تواند زيباتر باشد و بماند!



[ صفحه 14]



آسوده، روح الله----------- استان:اصفهان

عنوان اثر: سيماي نماز در قرآن و نهج البلاغه------------شهرستان: اصفهان

موضوع: سيماي نماز در قرآن و نهج البلاغه----------تاريخ تولّد: 1361

قالب: تحليلي----------- ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



«انسان، موجودي محدود است؛ توانش، علمش، قدرتش و... تنها چيزي كه اين موجود ناتوان را از هزاران حادثه -كه دركمين آدمي است- مصون مي دارد و اميدش مي بخشد؛ توكّل و استمداد از خداست؛ و نماز، ريسمان استوار خدا، براي تحقّق اين استمداد و استعانت است...».

آن گاه، «آسوده» در 2 فصل، سيماي نمازرا، به تماشا مي نشيند؛ «قرآن» و «نهج البلاغه».

عبادت چيست؟ ريشه هاي پرستش، يادِ يار، بركات عبادت، رابطه ي نماز و قرآن، راز نماز و... عناوين برخي از مطالب نخستين فصل نوشتار اوست.

وي در فصل «سيماي نماز در نهج البلاغه» از فلسفه ي عبادت مي گويد؛ از ياد حق، اهمّيّت نماز، فلسفه ي سجده برخاك و...

و سرانجام با فهرستي از منابع و مآخذ، دفتر خود را مي بندد.



[ صفحه 15]



آسيايي، مهري-----------استان: خراسان

عنوان اثر: نماز، در آيينه ي خيال من-----------شهرستان: اسفراين

موضوع: نمازي كه من دوست مي دارم-----------تاريخ تولّد: 1360

قالب: داستان كوتاه-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



داستان «آسيايي»، بيشتر به خاطره اي مي مانَد كه «صنم» روايت گر آن است؛ دختري كه از پوشيدن «چادر» بيزار بود؛ نماز نمي خواند و... تا «عفّت»، او را با دنياي پاكي ها و زيبايي ها آشنا كرد؛ كاشكي همه ي دختران جامعه ي ما، مثل دوست «صنم» بودند!

قهرمان داستان ما، پس از جدايي از «عفّت»، مي رفت تا باز هم، به دنياي خودش بازگردد؛ امّا پدري مهربان، او را دوست داشت و او نيز با سخنان پدرش، به خود آمد... و «صنم» اين گونه آموخت كه هرگز «نماز» را از روي «عادت» نخوانَد؛ او به نماز، نياز داشت و وقتي نمي خواندش، انگار چيزي را گم كرده بود...



[ صفحه 16]



آشوري، زهرا ----------استان: تهران

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟-----------شهرستان: ورامين

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟-----------تاريخ تولّد:

قالب: تحيلي-----------ميزان تحصيلات:

_ _ _



«آن هنگام كه انسان، درنعمت ها، غرق مي شود و رايحه ي گل هاي بهاري، مشامش را معطّر مي كند؛ آن جا كه آدمي، تنها و خسته، زانوي غم به بغل گرفته است چه كسي را، صدا خواهد زد؟! اسرار ناگفتني دلش را به كدام همدم، بازگو مي كند؟ اشك هاي شوق يا اندوهش را به دامان كدام محبوب خواهد ريخت؟...».

«آشوري»، در اثري كوتاه، به برهان نماز، نماز و روح بزرگ، نماز و شرك زدايي، نماز موجب رستگاري، نماز توشه اي پربار براي قيامت و... پرداخته و آن را به نوجوانان و جوانان ميهن اسلامي، تقديم كرده است.



[ صفحه 17]



آقابابايي، عاطفه-----------استان: تهران

عنوان اثر: عشق واقعي-----------شهرستان: كرج

موضوع: اسرار و آثار نماز-----------تاريخ تولّد: 1360

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



اين دفتر با «سخني با جوانان» آغاز مي شود و اهمّيّت نماز، چرا بايد نماز بخوانيم؟ ايجاد خضوع و خشوع، طهارت و سِرّ آن، سوره ي حمد و فضيلت هاي آن و... عناوين برخي از مطالبي است كه وي به آن ها، پرداخته است.

در مكتب ما مسلمانان - كه مكتبي كامل و جامع مي باشد - نماز، از اهمّيّت بسيار والايي، برخوردار است، تمام انبيا و امامان معصوم -عليهم السّلام- در مورد نماز، سفارش كرده اند و در كتاب آسماني ما -كه هميشگي و جاودان است- نيز در مورد نماز، بسيار سخن گفته شده است».

«آقا بابايي»، در اثر خويش مي كوشد راه رسيدن به «عشق واقعي» را به همه ي جست و جو گران و آرزومندان «او» بنماياند و مي نمايانَد.



[ صفحه 18]



آقاجاني، مهدي-----------استان: اصفهان

عنوان اثر: كعبه و دل-----------شهرستان: اصفهان

موضوع: پيام هاي فرهنگي و تربيتي نماز----------تاريخ تولّد: 1352

قالب: نمايش نامه ----------ميزان تحصيلات: ديپلم

_ _ _



«آقاجاني» نوشتارش را - پس از مقدّمه اي زيبا و دلنشين - با حديثي از پيامبراكرم (ص)، پيرامون «كيفيّت خلقت»، آغاز مي كند؛ «مقدّمات خلق آدم» موضوع بعدي اوست كه با الهام از آيات قرآن، به رشته ي تحرير درآمده است.

نويسنده، سپس با بهره گيري از ابزار و عناصر داستان نويسي، «تبلور اراده ي نوراني باريتعالي در آفرينش خليفه اي از ذات حق، بر زمين» را، در قالب نمايش نامه، به ما مي نماياند.

وي محيط عالَم آفرينش را، اين گونه وصف مي كند: «چهره هاي شگفت زده و متعجّب، همراه با سكوتي از طاعت مطلق با حضور فرشتگان...».

مجادله ي شيطان با خدا، معراج زيبا و شگفت انگيز پيامبر (ص) و طواف كعبه و دل، عناوين مطالبي است كه «آقاجاني» در آن ها، با الهام از آيات و روايات، از «پيام هاي فرهنگي و تربيتي نماز» مي گويد.



[ صفحه 19]



آقازاده، حسين-----------استان: آذربايجان شرقي

عنوان اثر: آرامش در پرتو نيايش-----------شهرستان: صوفيان

موضوع: آرامش در پرتو نيايش -------------تاريخ تولّد: 1354

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات:ديپلم

_ _ _



«آنان كه در ژرفاي نماز، غوطه ور گشته اند و خود را، با گوهرهاي گران بهاي اين گنجينه، مأنوس كرده اند؛ همگي بر عظمت و بزرگي آن، تأكيد داشته و هر يك، سِرّي از اسرار نماز را بيان فرموده اند...».

«آقازاده» نيز به پيروي از بزرگان و نمازگزاران واقعي، در پي آن است كه از رازهاي نماز و تأثيرات آن در زندگي انسان، سخن گويد و آسايش و آرامش نيايش را، به همگان بنماياند.

او از «عبادت، آغاز مي كند و از «جهان»، كه محراب وسيعي است كه همه ي موجودات، در آن به تسبيح خدا مشغولند.

سپس به «احكام نماز» مي پردازد و نماز را از «منظر امامان معصوم» -عليهم السّلام- به تماشا مي نشيند.



[ صفحه 20]



آقازماني، علي محمّد-----------استان: تهران

عنوان اثر: رصدگاه مجنون-----------شهرستان: تهران

موضوع: اسرار و آثار نماز-----------تاريخ تولّد: 1358

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: دانشجو

_ _ _

اين كتاب، به «آثار و اسرار نماز» مي پردازد؛ و حاوي برخي روايات و اشعاري است كه در باب نماز و آثار آن است.

عدم فناي مطلق، نماز و قوانين فيزيكي، خودشناسي آگاهانه، عامل ثبات در جامعه ي مدني، اسرار تفكّر به معبود، آثار و حكمت نماز و... عناوين برخي از مطالب نوشتار «آقازماني» است كه در 17 فصل، تنظيم شده است.

وي در باب علّت نام گذاري كتاب خود مي گويد: «همان طور كه «رصدگاه» مكان كشف حقايق عالَم و پي بردن به اسرار و نشانه هاي عالم فضا و مشاهده ستارگان و كهكشان ها است و «مجنون» نيز عاشقي، پاك باخته و ديوانه ي معشوق ناميده شده؛ اين كتاب را «رصدگاه مجنون» نام نهاديم تا بتوانيم «نماز» را، چنين تفسير كنيم كه انسان (مجنون) در ان نماز، در پي ذكر ليلي (خداوند) است و بس.



[ صفحه 21]



آقاعمويي، منيره-----------استان: اصفهان

عنوان اثر: جوان و نيايش -----------شهرستان: آران و بيدگل

موضوع: جوان و نيايش-----------تاريخ تولّد: 1361

قالب: تحليلي ----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



«نماز، از بارزترين مصاديق عبادت و مهم ترين سفارش انبيا بوده است و «نيايش» رابطه ي دوستانه ي ميان آفريده و آفريدگار و مايه ي آرامش دل و صفاي آن.

نماز، نشانه ي نعمت شناسي و تشكّر در برابر نعمت هاي الهي است و مگر مي شود انسان -كه در سراسر عمر خويش ازموهبت هاي او برخوردار است- ناسپاسي كند و با نماز و پرستش خداي خود را نستايد؟!».

نماز، در مكتب وحي؛ ريا در عبادت، حقيقت نماز، سبك شمردن نماز، مقدمات نماز، مناجات عاشقانه، فضايل نماز، اوّلين محاسبه پس از مرگ و... عناوين برخي از مطالبي است كه توسّط نويسنده از آثاري همچون، قرآن مجيد، مصباح الشّريعه، نهج البلاغه مفاتيح الجنان، اصول كافي، جامعه الاخبار و... جمع آوري و به وسيله «مرجان آقا عمويي» تدوين شده است.



[ صفحه 22]



آقامعلي لو، حسينه----------- استان: آذربايجان شرقي

عنوان اثر: طريق الحُسنا------------شهرستان: شبستر

موضوع: نماز و رفتارشناسي انسان مسلمان-----------تاريخ تولّد: 1359

قالب: تحليلي----------- ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



«طريق الحُسنا» راه خدا را مي جويد و مؤلف در آن از بهترين راه رسيدن به او مي گويد.

اين اثر تحقيقي كه با همكاري صميمانه ي سركارخانم «رقيه نيك فكر» و زير نظر استاد راهنما، مهندس «مهين درويشي» در 3 فصل، تنظيم شده است به مطالبي همچون، عبادت در اسلام، نخستين و مهم ترين عبادت، عبادت عاشقانه، اسرار نهفته در اذكار، نماز در آيينه ي احاديث، خودسازي، آرامش حاصل از نماز، و... مي پردازد.

در «طريق الحسنا» گام مي نهيم و چنين مي خوانيم: «عبادت اسلامي، با فلسفه هاي زندگي، توأم است و در متن زندگي، واقع شده. گذشته از اين كه برخي عبادت ها به صورت مشترك و همكاري دسته جمعي، انجام مي گيرد، اسلام به پرستش هاي فردي نيز، چنان شكلي داده كه متضمّن انجام پاره اي از وظايف زندگي است؛ مثلاً نماز -كه مظهر كامل عبوديّت است- چنان در اسلام، وارد شده كه حتي فردي كه مي خواهد در كنجي خلوت، نماز بخواند خود به خود به انجام برخي وظايف اخلاقي و اجتماعي از قبيل نظافت احترام به حقوق ديگران وقت شناسي و... پايبند مي شود...».



[ صفحه 23]



آقايي، اعظم-----------استان:اصفهان

عنوان اثر: مفاهيم و اسرار نماز-----------شهرستان: خوراسگان

موضوع: نماز و مفاهيم نمادين آن-----------تاريخ تولّد: 1360

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



«آقايي» با اشعاري پيرامون نماز، آغاز مي كند و با مقدمه اي اميدبخش. آن گاه از «عبادات» مي گويد و از فلسفه اش؛ از «نماز» و قداستش؛ از «نيت» و بركاتش؛ از «سجده» و اسرارش؛ و...

وي معتقد است برنامه هاي عبادي اسلام، سرشار از حكمت و فلسفه است؛ سپس با بهره گيري از قرآن، نهج البلاغه وسايل الشّيعه، اصول كافي، غررالحكم، كنز العمّال، من لايحضره الفقيه و... از اسرار و آثار نماز سخن مي راند.

وي اميدوار است با اين اثر، گامي كوچك در زمينه سازي براي گرايش به فريضه اي بزرگ، برداشته باشد و در نشر فرهنگ اسلامي، سهمي ايفا كرده باشد؛ ما نيز اميدواريم و اين گونه است.



[ صفحه 24]



آقايي، اكرم-----------استان:تهران

عنوان اثر: آرامش در پرتو نيايش----------شهرستان: رباط كريم

موضوع: آرامش در پرتو نيايش-----------تاريخ تولّد: 1360

قالب: ادبي - تحليلي-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



«آقايي» در نوشتارش به 54 داستان كوتاه، برگرفته از روايات و خاطرات خود، همراه با نتيجه گيري و آوردن پيام نوشته -در يك جمله- مي پردازد.

وي در نگارش اثر خويش شيوه اي مناسب را به كار گرفته و با مخاطبان خود، به زبان امروز، سخن مي گويد.

آيين توحيدي ابراهيم (ع)، مرز اسلام و كفر، يك دعاي مستجاب، نماز باران، كاروان عاشقان نور، لحظه اي در رؤيا و...

عناوين برخي از داستان هاي اوست كه براساس منابعي گران سنگ، تنظيم شده است.

«نماز، حافظ روح است»، «و اي بر بي نمازان روزگار»، «فاطمه (س)، اسوه ي يك نمازگزار» و... از پيام هاي كوتاه و دل نشين قصّه هاي اوست



[ صفحه 25]



آقايي، حشمت الله-----------استان:همدان

عنوان اثر: نماز، رشك چشمه ي حيوان-----------شهرستان: تويسركان

موضوع: اسرار و آثار نماز-----------تاريخ تولّد:

قالب: ادبي-----------ميزان تحصيلات:

_ _ _



«نماز، ابراز نياز به درگاه فيّاض چاره ساز با آوازي بي ناز و آز است؛ رمزي پر راز

نماز، آغاز پرواز است بر قلّه ي رستگاري.

نماز، اوج جلوه گري عاشق است در پيشگاه يكتا معشوق ازلي و ابدي. نماز، رسيدن به وصل، با نوشيدن مِي باقي، از دست ساقي در هر صبح و شام است؛ آن گاه كه صداي مؤذن -چون صوراسرافيل- سرخوشان سرمست را، سحرگاهان به سياحت در بوستان سرمدي به سير، صلا مي دهد.

نماز، سرود سرشار از سُرور است در آستان صاحب سايه گستر، به لسان تسبيح، ارتباط قلبي بين حامد و محمود، آن گاه كه «الحمد» مي خواند؛ اوج وجاهت مجموع موجوداتي است كه وجه، در پيشگاهش مي سايند تا جايگاه عرشيان يابند...

آري، نماز رشك چشمه ي حيوان است».



[ صفحه 26]



آقايي، خديجه-----------استان: اصفهان

عنوان اثر: چتر اهل نجات ----------- شهرستان: خوارسگان

موضوع: تجلّي نماز در ادبيّات فارسي-----------تاريخ تولّد: 1362

قالب: ادبي-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



«چتر اهل نجات»، با مقدّمه اي پر شور و حال، آغاز مي شود و خواننده را با خود به دنيايي سرشار از پاكي ها مي بَرَد، به دنياي عرفان، فلسفه، اخلاق و هنر و آن گاه كه «آقايي» و «زماني»، چند قطره از تاريخ مي نوشند؛ چنين مي خروشند: «تاريخ ما، اين است؛ تاريخي كه زمينه ي به وجود آمدن «ادبيّات» است. گاه در بحران هاي روحي، جسمي، فكري و سياسي؛ گاه در اوج بالندگي و گاه در ركود فكري و بي تفاوتي نسبت به سرنوشت جامعه؛ كه با تنبيهي همراه بود.

قاليچه هاي روح ما را مي تكاند و انقلابي، به پا مي كرد. قلب ما هم مي تپيد و مي تپد امّا به آرام و به آرامش.

ما آن قدر، هم دل بوده ايم كه همه با هم، شويم و همه با هم، يكدل و يك نياز، به نماز برخيزيم و از او كمك بگيريم، كه دعاي ما، سِلاح و صَلاح ماست».

حقيقت و صورت نماز، حضور قلب و مراتب آن، معالجه ي نفس، مقامات نماز و... از جمله موضوعاتي هستند كه مؤلّفان، «خديجه آقايي» و «فاطمه زماني» با بهره گيري از آثاري همچون، خلاصه ي مثنوي، گنجه ي نظامي، سرّالصلوة و... به آن ها مي پردازند و لحظه هاي زندگي مان را شيرين مي سازند.



[ صفحه 27]



آقايي، ناميق-----------استان: كردستان

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم-----------شهرستان: سقّز

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟-----------تاريخ تولد: 1358

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



«نماز، يكي از وظايف مهمّ ديني و بالاترين عبادتي است كه مذهب مقدّس اسلام، آن را، ستون و پايه ي دين، شمرده و ترك آن را، گناهي عظيم دانسته است... مجاهدان و پارساياني كه به آداب مذهب، علاقه مند و به رستگاري خود، پاي بند بوده اند، در دشوارترين مواقع نيز، نماز را، به پا داشته اند و هرگز از آن، جدا نشده اند.

نوشتار «آقايي» به مقاله اي بلند مي مانَد كه در 715 سطر، از نماز مي گويد!

وي «نماز» را، يك «مسؤوليّت» مي داند و پيروي از دستورهاي خداوند و پيامبرانش؛ و معتقد است در يكايك اين فرمان ها، سودهايي نهفته كه فقط به انسان باز مي گردد و بس.

استفاده از آيات قرآن، روايات و اشعار، زيبايي خاصّي به تأليف «آقايي» بخشيده كه با «فصل بندي»، تهيّه ي «فهرست هاي لازم» و بهره گيري از شيوه ي نگارشي برتر، مي تواند زيباتر شود و تأثير گذارتر.



[ صفحه 28]



آقايي، يوسف رضا-----------استان: سمنان

عنوان اثر: مسجد نمونه-----------شهرستان: شاهرود

موضوع: مسجد نمونه-----------تاريخ تولّد: 1361

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



«مسجد، خانه ي خدا و مردمي ترين پايگاه بندگان صالح او است كه در طول قرن ها، به عنوان مدرسه تزكيه و تعليم دانش، عرصه ي رشد و تعالي انسان هاي خداجو، بوده است.

مسجد، عبادت گاه عاشقانِ حق، و تجلّي گاه عشق و محبّت اوست...».

«آقايي» پس از «پيش گفت» خويش، نوشتارش را در 2 بخش به خوانندگان، ارائه مي كند.

وي در نخستين بخش، از ويژگي هاي «مسجد نمونه» مي گويد؛ از ويژگي هاي عبادي، تربيتي، اجتماعي و... آن گاه در بخش دوم و پاياني كتاب خود، از «مسجد و محبّت» سخن مي راند، از «مسجد و انتخاب دوست»، «مسجد و انتخاب همسر»، «مسجد و امداد به مردم» و... و در پايان، نوشتارش را با آوردن فهرستي از منابع و مآخذ، مي بندد.



[ صفحه 29]



آگشته فارساني، منصور-----------استان: چهارمحال و بختياري

عنوان اثر: پرواز تا خدا-----------شهرستان: فارسان

موضوع:-----------تاريخ تولّد: 1351

قالب: شعر-----------ميزان تحصيلات: ديپلم

_ _ _



«نماز، نردبان معراج؛ سبب آرامش دل ها و صيقل جان هاست و بهترين مردم، كسي است كه نسبت به عبادت، عشق بورزد. پس اي عشق من، اي تكيه گاه زندگي ام، اي نردبان معراج و اي پنجره پروازم به افلاك! ما به تو عشق مي ورزيم...».

دفتر «آگشته» با غزل «شكوفه ي ناز» آغاز مي شود:



«شبي به خلوت من، بي بهانه مي ماني

به سجده گاه دلم، جاودانه مي ماني



بخوان به نم نمِ باران، به قطره قطره ي عشق

تويي، تويي كه شبيه ترانه مي ماني...»



از خاك تا خاك، سجّاده ي سبز، چكّه چكّه خيال، بال شقايق، خلوت عشق، مَردِ اهورايي و... عناوين برخي از اشعار اين مجموعه است كه در قالب هايي همچون: غزل، مثنوي، دو بيتي و رباعي، سروده شده است.

به نظر مي رسد «فارساني» در قالب هاي كوتاه، موفّق تر نشان مي دهد؛ هرچند اين فراز از غزل «سجود آينه» هرگز از يادم نمي رود:



... در دشت كوير سينه ام، وقت نماز

دريا، دريا بخشش رودت ديدم...





[ صفحه 30]



آلبو عبيد، سعيده-----------استان: خوزستان

عنوان اثر: همراز-----------شهرستان: خرّم شهر

موضوع:-----------تاريخ تولّد: 1358

قالب: داستان-----------ميزان تحصيلات: ديپلم

_ _ _



«ساناز»، قهرمان داستان «همراز» است؛ دختري تنها، خسته از جور روزگار؛ حيران و پريشان؛ و در اندوه فراق مادر، زار و نالان.

«آلبو عبيد» در داستانش فضاي قبل از اقنلاب را ترسيم مي كند، با تمام زشتي هايي كه پديدار بود.

و «ساناز» دختري كه اندوه هايش را با رودها مي گويد تا سهم دلتنگي اش را از سنگ صبورش بگيرد... داستان تخيّلي «همراز»، ريشه در «حقيقت» دارد و قهرمان داستان، روزي از سنگ صبورش، هديه اي آسماني دريافت مي كند و با «نماز» آشنا مي شود.

او از اين پس، با پوششي كامل به مدرسه مي رود و دلش همواره در هواي خدا مي تپد...

نويسنده، معتقد است: اگر «راه» آدمي به «گناه» ختم نمي شود، نبايد به ديگران نگاه كرد، بايد حرف آنان را گذاشت و گذشت!



[ صفحه 31]



آموزگار، هادي----------- استان: فارس

عنوان اثر: سيماي نماز در قرآن و نهج البلاغه------------شهرستان: فيروزآباد

موضوع: سيماي نماز در قرآن و نهج البلاغه-----------تاريخ تولّد: 1360

قالب: تحليلي----------- ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



«آموزگار» پس از پيشگفتار، در 6 بخش و با عنوان هاي «اهمّيّت نماز در قرآن»، «راز نماز در قرآن»، «آثار و بركات نماز در قرآن»، «حقيقت نماز در قرآن»، «نماز و پيوندهاي سه گانه» و «پايان نامه»، به فصل اوّل از نوشتارش با نام «سيماي نماز، در قرآن»، مي پردازد. دومين فصل از كتاب، به سيماي نماز، در نهج البلاغه، اختصاص دارد؛ با عنوان هاي اهمّيّت نماز، در نهج البلاغه، راز نماز در نهج البلاغه، آثار و بركات نماز، در نهج البلاغه، حقيقت نماز از ديدگاه امام علي (ع)، و پايان نامه.

«آموزگار»، «اسلام» را «راه نجات» و «نماز» را، «راه رستگاري» مي داند؛ ارتباط با ملكوت و اظهار نياز، به درگاه بي نياز.



[ صفحه 32]



آميغ پي، معصومه----------- استان: تهران

عنوان اثر: بهترين نمازها و برترين نمازگزاران - جوان و نيايش------------شهرستان: تهران

موضوع: بهترين نمازها و برترين نمازگزاران - جوان و نيايش-------------تاريخ تولّد: 1360

قالب: ادبي-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



«آميغ پي»، به جاي مقدّمه، از «بهار» مي گويد و از او كه روزي مي آيد و رازهاي ملكوت را با ما به نجوا مي نشيند و تمام خواب هاي مان تعبير مي شود.

از او كه ما را به باغ استعاره ها مي بَرَد تا در نسيم، خانه كنيم و تا دورترين حوالي عشق برانيم، از او كه مي آيد و پروانه هاي قنوت دست هاي ما از آسمان، پُر مي شود...

آن گاه «نماز» را در آيينه ي «تاريخ» به تماشا مي نشيند، از گذشته تا امروز.

«نخستين تبرّك را به سجّاده ي تو مي كنيم؛ تويي كه مأمور آبادي قبله ي دل ها بوده اي و تويي كه همسر و فرزندانت را در بيابان هاي داغ «مكّه» رها كردي و گفتي: «خدايا! تا نماز، به پا دارند»... سلام بر تو و نمازت. سلام بر سجده هايت كه تو را، به مقام «خليل الله» رساند و سلام بر «كعبه»اي كه تا قيامت، قبله گاه دل هاست».

نويسنده در هر «منزلگاه» با بزرگي، همراه مي شود و در پايان، باز هم از «بهار» مي گويد كه آمدنش تنها آرزوي ماست.



[ صفحه 33]



آورزماني، مهديه-----------استان: تهران

عنوان اثر: آرامش در پرتو نيايش-----------شهرستان: تهران

موضوع: سيماي نماز در پرتو نيايش-----------تاريخ تولّد: 1359

قالب: ادبي - تحليلي-----------ميزان تحصيلات: ديپلم

_ _ _



«آور زماني» الهي نامه ي خود را اين گونه آغاز مي كند: «الهي! سپاس مي گويمت كه زبان را به ستايشت گشودي، كلام را به نيايشت سرودي و بيان را، به شيوايي ات آراستي.

لطيفا! تو، آني كه در دريا، رحمت كردي و در كشتي، رأفت؛ در گهواره به سخن آوردي؛ در درخت، نور خد افكندي؛ در بطن ماهي، نگاه داشتي؛ در صحرا، آب دادي و در ظلمت، نور».

فوايد شب زنده داري، فضيلت اقسام نماز، تفسير سوره ي حمد، نماز انبيا، سجّاده و... عناوين برخي از مطالب نوشتار «مهديه آورزماني» است كه با ياري خواهرش و بهره گيري از منابعي گوناگون و گران بها، دل ها را آرامش مي بخشد.



[ صفحه 34]



آيتي زاده ي تنها، اعظم السادات-----------استان: خوزستان

عنوان اثر: رقص خاموش-----------شهرستان: بهبهان

موضوع:-----------تاريخ تولّد: 1350

قالب: داستان كوتاه-----------ميزان تحصيلات: دانشجو

_ _ _



«رقص خاموش» عنوان داستاني زيبا، از «تنها» است؛ داستان دختري تنها، كه در جست و جوي «حقيقت» ما را، با خود به فضايي خيال انگيز مي بَرَد.

«آيتي زاده»، قلمي شيوا و پُر رمز و راز دارد؛ فرازي از انتهاي داستانش را مي خوانيم:

«اي تنهاترين برهان بودنم! با تو كه باشم، ماندگارم؛ ولي بي تو، حتّي يادگار يك بودن هم نيستم... من آغازگر يك تجربه ام، دردي باقي مانده و هم آغوشي با آن را -با ميل يا اكراه- بايد پذيرفت... مي دانم كه براي باور تو، نيازي به انكار خود ندارم.

با من بمان و به من بياموز كه چگونه با تو باشم. يك لحظه بي تو بودن، لحظه ي الحاد من است و آن كس كه در برابرت خودنمايي مي كند، رنگ مي بازد و با «نيست» يكي مي شود. برمي خيزم، بايد وضو بگيرم و در كلمات ستايشت ذوب شوم اوّلين قدم را، تو برداشته اي، حالا ديگر نوبت من است؛ بايد نماز بخوانم!».



[ صفحه 35]



ابراهيمي، اسماعيل-----------استان: اصفهان

عنوان اثر: نمازي كه من دوست مي دارم----------شهرستان: اصفهان

موضوع: نمازي كه من دوست مي دارم----------تاريخ تولّد: 1351

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: دانشجو

_ _ _



«ابراهيمي»، نوشتارش را، با كلامي از مقام معظّم رهبري، در باب «نماز»، آغاز مي كند و از نمازي مي گويد كه دوست دارد؛ همان نمازي كه من هم دوست دارم و ما، نيز.

او، نوشته هايش را با آيات الهي و روايات، زينت مي بخشد و با اشتياق فراوان، به تبيين همه ي موضوعات و عناوين مسابقه، مي پردازد! و به اين ترتيب، از «سيماي نماز در قرآن و نهج البلاغه» مي گويد؛ از «اسرار و آثار نماز»، «جوان و نيايش»، «آرامش در پرتو نيايش»، «نماز و بحران هاي دوره ي جواني»، «بهترين نمازها و برترين نمازگزاران»، «مسجد نمونه» و...



[ صفحه 36]



ابراهيمي، باقر-----------استان: اصفهان

عنوان اثر: چه گونه نماز بخوانيم؟-----------شهرستان: اصفهان

موضوع:-----------تاريخ تولّد: 1360

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



«ابراهيمي» پس از «پيشگفتار» كوتاهي، معتقد است: «بررسي و مطالعه در تاريخ آفرينش انسان، نمايان گر اين حقيقت است كه همزمان با آفرينش و پيدايش انسان، «نيايش» نيز، تولّد يافته؛ است به بيان ديگر، انسان از آغاز آفرينش و شناخت خود و محيطي كه در آن، زندگي مي كند و برخورد با حوادث ناگوار و مشكلات طبيعي و... «نيايش» را نيز شناخته است و اين واقعيّت غيرقابل انكار را، پذيرفته كه بدون پيوند و ارتباط با جهان نور و قدرت و رحمت و فيض و حكمت، هرگز نمي تواند به زندگي خويش، ادامه دهد».

راز حيات، با كاروان هستي، پرواز در ملكوت، اقامه ي نماز چيست؟، فلسفه ي وجوب نماز، تحصيل طهارت ظاهري و باطني، به جاي آوردن نماز در اوّل وقت و... عناوين برخي از مطالبي است كه نويسنده به آن ها پرداخته است.

استفاده ي وي ازمنابع گران سنگ عرفاني و پرهيز ازمطالب تكراري، اثرش را به اثري خواندني، تبديل كرده است.



[ صفحه 37]



ابراهيمي، حوري-----------استان: خوزستان

عنوان اثر: به سوي خدا برويم-----------شهرستان: گتوند

موضوع: گوناگون-----------تاريخ تولّد: 1359

قالب: ادبي-----------ميزان تحصيلات:

_ _ _



«اي پنجره ي ديدار خدا!

تو را، چگونه مي توانم بسرايم؟ تو مانند خورشيد، مرا از ميان ابرهاي كينه و گناه، نجات دادي و از حصارتن، رهاندي.

تو، آهنگ دلنشين توحيدي؛ تو، صبح سپيدي كه مرا از تاريكي ها به سوي خود كشيدي».

«ابراهيمي» در مقاله ي ادبي اش، «نماز» را وصف مي كند؛ از آن گاه كه صداي دلنشين «اذان» بر گلدسته هاي نوراني مسجد، عطر ياد خدا را، در فضا منتشر مي كند تا آن گاه كه برخود، سلام مي كنيم و بر همه ي نمازگزاران.

وي در اكثر كوتاهش، به زيبايي از آيات قرآن، روايات و اشعاري عرفاني، بهره مي گيرد و «نماز» را مي سرايد.



[ صفحه 38]



ابراهيمي زهرا-----------استان: فارس

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟-----------شهرستان: لامرد

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟-----------تاريخ تولّد: 1357

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: دانشجو

_ _ _



«ابراهيمي» پس از مقدّمه اي كوتاه، «پيش گفت» خويش را با روايتي از امام كاظم -عليه السّلام- آغاز مي كند: «مهم ترين چيزي كه بنده ي خدا، پس از شناخت خداوند، به وسيله ي آن به درگاه الهي، تقرّب مي جويد، نماز است». پس آن چه براي انسان، مهم جلوه مي كند؛ شناخت كامل از نماز است. اگر آدمي به اسرار و آثار افعال و اذكار نماز، پي ببرد و با شرايط كامل، آن را به جاي مي آوَرَد؛ نمازش راستين و ارزشمند مي شود...».

و آن گاه در فصل آغازين خود، از «عبادت» مي گويد؛ از ريشه هاي آن؛ و از «نماز» و اهمّيّتش.

«شرايط نماز»، «ياد خدا وآرامش رواني»، «اسرار و آثار نماز»، «زيباترين روح پرستنده»، «پيام هاي نماز» و «قصّه هاي نماز»، عنوان هاي ديگر فصل هاي نوشتار اوست.

«ابراهيمي» دختر خود را با گفت و گويي كوتاه، پيرامون «تأثير نماز بر رفتار انسان» مي بندد.



[ صفحه 39]



ابراهيمي، زينب----------- استان: فارس

عنوان اثر: نماز و بحران هاي دوره جواني-----------شهرستان: لامرد

موضوع: نماز و بحران هاي دوره ي جواني------------تاريخ تولّد: 1358

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



تحقيق «ابراهيمي»، پس از «پيش گفتار» و «مقدّمه»اي كوتاه، پيرامون «نماز از ديدگاه قرآن و عترت» است؛ «نماز از زبان نهج البلاغه»، «مشكل مربّيان با نوجوانان»، «ضرورت نماز»، «اقامه ي نماز در نوجواني» و...

وي «نوجواني» را از مهم ترين مراحل حيات، در جنبه ي شناخت ابعاد جسمي، رواني و عاطفي مي داند و از دشوارترين دوران زندگي، از نظر سازگاري.

«ابراهيمي»، علاوه بر آوردن مقالات وداستان هايي زيبا و به يادماندني، «نماز» را از ديدگاه «جوانان» به تماشا نشسته و با آنان درباره ي «تأثير نماز» بر «انسان» به گفت و گو پرداخته است.

وي در پايان نوشتار خود، هر آن چه در دل، نهفته بود، باز گفته است و «سخن آخر«خويش را با تصويرهايي از «نمازگزاران» زينت بخشيده كه سيار ديدني است.



[ صفحه 40]



ابراهيمي، سجّاد-----------استان: تهران

عنوان اثر: اسرار و آثار نماز-----------شهرستان: تهران

موضوع: اسرار و آثار نماز-----------تاريخ تولّد: 1361

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



اين اثر، در 4 فصل تنظيم شده است و شامل مطالبي همچون: نيايش و پرستش، راه پناهندگي، راز و نياز، شست و شوي دل و جان، سِرّ نهفته و... مي باشد.

نويسنده در فصل اوّل، از «راز آفرينش»، سخن مي گويد؛ از «عبادت» و «عبوديّت»؛ آن گاه از «عظمت خدا»، «احساس نياز و وابستگي» آدمي و... سخن مي راند كه وي را به «عبادت» مي كشاند و به مقام والاي «عبوديّت» مي رساند.

فصل دوم كتاب، به «فلسفه و اسرار وجوب نماز»، اختصاص دارد؛ و فصل سوّم به ديگر «اسرار» نماز؛ با نگاهي ديگر.

و امّا در فصل پاياني -كه بيشترين حجم كتاب را در بر مي گيرد- نويسنده به «آثار نماز» مي پردازد؛ آثار رواني، فردي، اجتماعي، سياسي، بهداشتي و...

ابراهيمي با استفاده از منابعي همچون: قرآن كريم، نهج البلاغه، غررالحكم، اصول كافي، كشف الاسرار، علل الشّرايع و... اثري خواندني از خويش بر جاي نهاده و تمام اين ها را، وام دار تشويق هاي پدر و مادرش و نيز، هدايت هاي استادش -امير هوشنگ حاجي كمالي- است؛ همواره اهل «نماز» باشند، «خداباور» و... بماند.



[ صفحه 41]



ابراهيمي، سميّه-----------استان: خراسان

عنوان اثر: جوان و نيايش-----------شهرستان: مشهد

موضوع: جوان و نيايش-----------تاريخ تولّد: 1360

قالب: داستان-----------ميزان تحصيلات: ديپلم

_ _ _



داستان «ابراهيمي» به «خاطره»اي آرام و عاشقانه مي ماند كه «حقيقت» دارد.

و پدربزرگ سميه، راوي داستان، از پسر شهيدش مي گويد؛ از پدر! او وقتي اشتياق نوه اش را مي بيند هر روز به سراغ او مي آيد با كوله باري از پاكي ها؛ و او نيز تمام اين ها را با آيات «قرآن» مي آميزد، با «روايات» و «اشعاري» زيبا.

نيايش و ارزش جواني، نيايش و توسّل، نيايش و اعتدال، نيايش و رفع حجاب ها، نيايش و امداد غيبي و... عناوين برخي از حكايت هاي شيرين اين مجموعه است.

«ابراهيمي»، پدربزرگي مهربان دارد و مادري مهربان تر كه او را در نگارش داستانش، ياري كرده اند و از دل برخاسته هايش را دلنشين تر ساخته اند.

اين حكايت، خواندني است و تا شهيدان، در ما، حضور دارند؛ به يادماندني!



[ صفحه 42]



ابراهيمي، سميّه-----------استان: تهران

عنوان اثر: ترسيمي از نماز-----------شهرستان: شميران

موضوع:-----------تاريخ تولّد: 1360

قالب: داستان-----------ميزان تحصيلات: ديپلم

_ _ _



قهرمان داستان «ابرهيمي»، دختري قهرمان است كه در انديشه ي ترسيم يك نقّاشي زيبا، بر روي ديوار دانشگاهي است كه در آن، تحصيل مي كند...

او به طور تصادفي به كتابي، دست مي يابد كه درباره ي سرنوشت انسان، پس از مرگ، نگاشته شده؛ پس از خواندن كتاب، ترسي همراه با كنجكاوي در وجودش مي نشيند و سرانجام، موضوع نقّاشي خود را پيدا مي كند.

«نويسنده» با اقتباس از آثاري همچون: «سياحت غرب»، «صلاة الخاشعين» و «روايت انقلاب»، روح آدمي را به پرواز در مي آوَرَد و به فضاهايي ناشناخته در داستان «تخيلي»اش مي كشاند.

زبان او، ناخواسته به زبان «ژان پل سارتر» در «كار از كار گذشت» نزديك مي شود امّا با مفاهيمي كه به آن ها اعتقاد دارد و معتقديم! و... شعر «نمازم...» اثري ديگر از ابراهيمي است كه به همراه داستانش آن را، براي ما فرستاده است.



[ صفحه 43]



ابراهيمي، سهيلا-----------استان: كردستان

عنوان اثر: نماز و آرامش-----------شهرستان: سنندج

موضوع: آرامش در پرتو نيايش-----------تاريخ تولّد: 1361

قالب: ادبي-----------ميزان تحصيلات: دانشجو

_ _ _



«در آن لحظه كه آدمي، به كمال و شُكوه بي نهايت آفريدگار جهان مي انديشد؛ سراپا شيفته ي آن مي شود و دل و جانش به خضوع و خشوع و فروتني مي گرايد؛ با آهنگ فطرت، در برابر آن همه كمال و عظمت، سر تعظيم فرود مي آورد؛ آن نيايش و پرستش و اين راز و نياز و كمك خواهي، نماز ناميده مي شود.

آري، نماز و ياد خدا، غبار روبي از چهره دل و صيقل دادن روح است.

هنگامي كه سر، در گريبان خيالات رنج آلود و انديشه هاي دردناك و عميق، فرو مي بريم، آن هنگام كه خود را، در مرز بي پايان هستي، احساس مي كنيم، تنها ياد خداست كه آرامش دهنده ي در بزرگ و طاقت فرسايي است كه وحشيانه، بر روح آدمي، چنگ مي زند...».



[ صفحه 44]



ابراهيمي، مريم-----------استان: اصفهان

عنوان اثر: بر زورق شكسته ي اميد-----------شهرستان: نجف آباد

موضوع: نماز و بحران هاي دوره ي جواني----------تاريخ تولّد: 1358

قالب: داستان-----------ميزان تحصيلات: دانشجوي پرستاري

_ _ _



«باران مي بارد، آرام و گوش نواز؛ گويي تمام زندگي به يك باره، تازه و نو شده است. چه كوه هايي كه ميانه دار تابلوي چشم نواز طبيعت اند؛ و چه ساختمان هاي سر به فلك كشيده اي كه هرچه بالاتر مي روند به سقف آسمان نمي رسند...».

«آيسودا» قهرمان داستان «ابراهيمي» اين ها را مي ديد و روزي را به ياد مي آورد كه سالروز تولّد دوستش «مريم» بود! و روزي را كه به خانه دخترخاله اش «ويدا» رفته بود.

هم او كه «خداپرستي» را شايد «موهوم پرستي» مي دانست! و همه چيز از آن جا شروع شد.

اين داستان، نشان مي دهد كه «اطّلاعات عمومي» نويسنده ي آن، بسيار خوب است و اگر اين ويژگي با عناصر و ابزار داستان نويسي، همراه شود؛ آن هنگام مي توانيم داستان هاي زيبايي را از وي شاهد باشيم. «اوّلين شرط ايمان، نماز خاشعانه است» عنوان مطلبي ديگر از نويسنده است كه دانستني هايي گونه گون از «نماز» را فراروي مخاطبان قرار مي دهد.



[ صفحه 45]



ابراهيمي، مريم-----------استان: اصفهان

عنوان اثر: جوانان و نيايش-----------شهرستان: خوراسگان

موضوع: جوان و نيايش ---------- تاريخ تولّد: 1359

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات:

_ _ _



«يكي از بهترين راه هاي خداشناسي، شناخت انسان است. هر پديده، با ويژگي ها و آثاري كه از خود، نشان مي دهد، بيان كننده ميزاني از دانش و قدرت پديدآورنده ي خويش است؛ انگار وجود هر پديده، آيينه اي است كه سيماي آفريدگار خود را در حدّ توان منعكس مي كند. بديهي است هر اندازه، موجودي بيشتر متكامل باشد بهتر مي تواند عظمت آفريننده ي خود را، آشكار سازد؛ پس جواناني، سعادت مندند كه خود را بشناسند و خويشتن خويش را دريابند...».

و اين، آغاز نوشتار «ابراهيمي» است؛ با بياني ساده و قابل فهم براي هر آن كس كه اهل «انديشه» باشد؛ اهل «خودشناسي» و «خداشناسي».

وي سپس به تفسير «ايمان» مي پردازد و از نياز «انسان» به «خدا» سخن مي راند؛ از نيازي فراتر از آسمان، كه در فطرت آدمي، پنهان است و جز با «نماز»، آرامش نمي يابد.

آن گاه «جواني» را وصف مي كند و «نيايش» را؛ و سرانجام دفتر خويش را با مناجاتي دلنشين مي بندد.



[ صفحه 46]



ابراهيمي، معصومه-----------استان: اصفهان

عنوان اثر: سجده-----------شهرستان: اصفهان

موضوع:-----------تاريخ تولّد: 1362

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



«در قرآن مجيد، آيات فراواني درباره ي نماز، وجود دارد كه نمايانگر اهمّيّت و ارزش خاص و جايگاه والاي اين عبادت مهم در پيشگاه خداوند است.

آيات مربوط به نماز، هر يك پيامي دارد؛ بعضي از آن ها به اهمّيّت بُعد معنوي و ملكوتي نماز، پرداخته و برخي، آن را مايه ي آرامش دل ها، دانسته و تعدادي نيز «نماز» را عامل بازدارنده از زشتي ها و پليدي ها، معرّفي مي كنند...».

«ابراهيمي» در نوشتار خود، به همه ي موضوعات و عناوين «مسابقه ي بزرگ تأليف كتاب درباره ي نماز»، پرداخته است؛ از «سيماي نماز در قرآن و نهج البلاغه» گرفته تا «نمازي كه من دوست مي دارم...»!!

ستاد اقامه ي نماز، اداره آموزش و پرورش، مربّيان و مدير مقطع متوسّطه كاشفي (1) ديارش او را در تهيّه و تدوين اين مجموعه، ياري كرده اند كه وي در پايان نوشتارش، سپاس گزار آنان است.



[ صفحه 47]



ابراهيمي، مهسا-----------استان: گيلان

عنوان اثر: نماز و آثار آن-----------شهرستان: پرپسر

موضوع: آرامش در پرتو نيايش-----------تاريخ تولّد: 1363

قالب: ادبي-----------ميزان تحصيلات:

_ _ _



«آن جا كه گل هاي شمعداني، زيبايي شان را، به رخ طبيعت مي كشند؛ آن جا كه گل هاي سپيد ياس، از ديوار همسايه، به بيرون، سرك مي كشند؛ آن جا كه گل هاي شب بو، شب را عطرآگين مي ك نند، آن جا كه شقايق هاي باران خورده ي دشت، زندگي را شيرين مي كنند... دلم براي خدا، تنگ مي شود».

و «ابراهيمي»، «نماز» را بهترين راه رسيدن به خدا مي داند: «نماز دنيايي است پر رمز و راز و پر از نور و رايحه».

وي در بخشي ديگر از مقاله ي كوتاه ادبي اش از «آثار نماز» مي گويد: «نماز، آرام بخش قلب مؤمن است. نماز، تربيت فرد و جامعه را تكامل مي بخشد. نماز، ثنا، حمد، ستايش و شكرگزاري از خالق است».

آن گاه اشك هاي نقره اي اش، بر سجّاده ي سبزش جاري مي شود و...



[ صفحه 48]



ابراهيمي، ناديا-----------استان: كردستان

عنوان اثر: نماز-----------شهرستان: مريوان

موضوع:-----------تاريخ تولّد: 1361

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



«نماز، جلوه اي از بندگي انسان، در پيشگاه خدا و مَظهر عبوديّت و عبادت است. آن كه «بنده»ي آفريدگار است و اين بندگي را احساس مي كند، مي داند و باور دارد؛ در برابر او فرمانبراست، در پيشگاهش سر بر خاك مي نهد، قامت خَم مي كند، به سجده مي افتد، با وي راز مي گويد، نياز مي طلبد و آن خالق بي همتا را، به عظمت و پاكي مي ستايد».

«ابراهيمي» اين چنين مي آغازد و آن گاه از «آداب نماز» مي گويد، از «اسرار نماز»، از «نماز جماعت» و...

وي نوشته اش را با خاطراتي از «نماز در اسارت» اسيران عشق و آزادگان سرافراز، زينت مي بخشد و در پايان با مناجاتي زيبا، دفتر خود را مي بندد.



[ صفحه 49]



ابراهيمي جبّاري، طيّبه----------- استان: اصفهان

عنوان اثر: نماز و رفتارشناسي انسان مسلمان------------شهرستان: لنجان

موضوع: نماز و رفتارشناسي انسان مسلمان-------------تاريخ تولّد: 1361

قالب: داستان كوتاه-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



داستان «ابراهيمي»، سرگذشت پسري 11 ساله است كه با پدربزرگش -بابارحمان - در باغي بزرگ، زندگي مي كنند.

بابا رحمان، مهرمان ترين پدربزرگ دنيا است كه نوه اش را به «مكتب» مي فرستد تا دانش بياموزد و خود، در خانه، به وي «نماز» مي آموزد و «قرآن» را.

وقتي پدربزرگ، تمام خوبي ها را به او نشان داد و «بزرگي» را به وي آموخت، روحش پرواز كرد!

پسرك، پس از سالها، هنوز حرف هاي بابا رحمان را به خاطر مي آورد كه او را، از بدي ها باز مي داشت و به «نماز» فرمان مي داد كه سرچشمه هاي خوبي هاست.

«ابراهيمي» طرحي زيبا، از نوجواني نمازگزار، بر روي جلد كتاب خود كشيده، كه به قرآن مي نگرد، به آسمان!

«من مي توانم»، عنوان شعري از نويسنده است و اثري ديگر از او.



[ صفحه 50]



ابراهيمي شهرآباد، رقيه----------- استان: قم

عنوان اثر: چراغي كه درخشيد-----------شهرستان: قم

موضوع: نماز و بحران هاي دوره ي جواني-------------تاريخ تولّد: 1356

قالب: داستان----------- ميزان تحصيلات: دانشجو

_ _ _



آن چه «رقيه ابراهيمي» نگاشته، سرگذشت جواني است كه فطرتي خداجو دارد؛ همچون جوانان ديگر و همه آفريدگان!

آرزوهاي او بر اثر فقر خانواده، پژمرده مي شود و او به شغلي نامناسب روي مي آورد و به سوي «گمراهي» گام بر مي دارد؛ اما از آن جا كه همه ي «جوانان» شخصيّتي «پويا» دارند، قهرمان داستان ما نيز سرانجام به خويشتن خويش باز مي گردد و با «نماز» آغاز مي شود؛ پرواز مي كند!

«ابراهيمي» داستان خود را زير نظر استاد، «دكتر فولادي» به رشته ي تحرير درآورده و در پايان، نقدي نيز بر آن نگاشته، كه خواندني است.

وي براي داستان خود، طرحي آفريده است كه بي ترديد با اندكي بازنگري در شخصيّت پردازي، نثر و زبان داستاني اش مي تواند طرح زيباي روي جلد كتابي باشد به نام «چراغي كه درخشيد»!



[ صفحه 51]



ابوفاضلي، مجيد-----------استان: تهران

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟-----------شهرستان: تهران

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟-----------تاريخ تولّد: 1362

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



«ابوفاضلي» نوشتار خود را در 7 فصل نگاشته است؛ با عنوان هايي همچون، پرستش پروردگار، اهمّيّت نماز از ديدگاه هاي مختلف، نماز و دانشمندان جهان، گمشده ي بزرگ عصر ما و...

وي در فصل نخست، از فلسفه ي آفرينش سخن مي گويد؛ از «فطرت» و راه رسيدن به «كمال» را، در «عبادت» مي داند. در بخشي ديگر، از ويژگي هاي «مؤمنان» سخن مي راند، از نماز پيامبران و اولياي خدا، و از روزگار جواني، تعبّد و تعقّل.

از ويژگي هاي نوشتار وي، مي توان به نيايش نامه هاي زيبايي اشاره كرد كه در ابتداي هر فصل مي درخشد. «ابوفاضلي» در فصل ششم، به پرسش هايي پاسخ مي دهد كه در ذهن بسياري از جوانان، نقش بسته است؛ آن گاه هفت شهر عشق را در مي نوردد و نماز را راه رستگاري مي خواند.



[ صفحه 52]



ابهّت، مهدي----------- استان: تهران

عنوان اثر: سيماي نماز در قرآن و نهج البلاغه-------------شهرستان: ري

موضوع: سيماي نماز در قرآن و نهج البلاغه-------------تاريخ تولّد: 1359

قالب: تحليلي----------- ميزان تحصيلات: ديپلم

_ _ _



نوشتار تحليلي «ابهّت» در 2 بخش «سيماي نماز در نهج البلاغه» و «سيماي نماز در قرآن» تنظيم شده است.

نويسنده براي تبيين مباحث خود علاوه بر قرآن و نهج البلاغه از آثاري همچون: فروغ كافي، صحيفه ي نور، رساله ي نوين، ارشاد القلوب، تفسير نمونه و... ياري جُسته است.

شيوه ي نگارش «ابهّت» از شيوايي و سادگي فراواني، بهره مي بَرَد و «شرح» و «توضيح» مطالب، تحقيق وي را بارزتر جلوه مي دهد.

نماز و منافقان، فلسفه ي نماز جمعه، نماز و تقرّب به خدا، اوقات شرعي نماز، نماز و زدودن گناهان، ذكر خدا چيست؟ و چه گونه است؟ و... عناوين برخي از سرفصل هاي نوشتار نويسنده است كه با شعر نيمايي استاد بهجتي -كه از كتاب «سرود سحر» گزينش شده است- پايان مي گيرد.



[ صفحه 53]



اجاقي، رضوان-----------استان: كرمانشاه

عنوان اثر: احساس پرواز-----------شهرستان: كرمانشاه

موضوع: نمازي كه من دوست مي دارم...----------تاريخ تولّد: 1358

قالب: داستان-----------ميزان تحصيلات: ديپلم

_ _ _



«مهتاب» بود؛ «مريم» و «لاله» هم. وقتي دفترچه ي خاطرات مهتاب را مي خوانيم، اشك هايمان جاري مي شود و ديگر نمي توانيم جلوي گريه مان را بگيريم!

داستان «رضوان اجاقي»، داستان «پاكان» است و حكايت سوگندي مقدّس، ميان آنان، از آن گاه كه بر مزار شهيدي، هم عهد مي شوند «راه» او را، ادامه دهند تا آن گاه كه «لاله» با همان چادر سفيدش كه گل هاي سرخ كوچكي داشت، به لاله ها مي پيوندد!

مهتاب و مريم، پس از شهادت «لاله» باز هم سوگند مي خورند؛ بر مزار لاله، نماز مي خوانند و...

«احساس پرواز» ما را به «پاكي» فرا مي خواند و روح ما را از خاك به افلاك، مي كشاند. «احساس پرواز» دل هاي ما را، به فضايي سرشار از معنويّت مي بَرَد و خاطره «جنگ» را ديگر بار در انديشه هايمان زنده مي كند؛ ياد پاسداران پاكي، دل هاي افلاكي و كوله پشتي هاي خونين و خاكي را؛ «ياد آن روزهاي خوب، به خير»!



[ صفحه 54]



احمد ابوصالح، فاطمه-----------استان: قم

عنوان اثر: نماز-----------شهرستان: قم

موضوع: گوناگون-----------تاريخ تولّد:

قالب: نمايش نامه-----------ميزان تحصيلات: حوزوي

_ _ _



«نمايشنامه»ي «بوصالح»، در 4 بخش و با استفاده از قرآن كريم، نهج البلاغه، اسرار الصّلوة و... در قالب گفت و گو، تنظيم شده است. «ليلا» و «زهرا» شخصيّت هاي اصلي نوشتار او هستند كه از «نماز» مي گويند، از «عبادت» و «ياد خدا» كه شفابخش دل هاست. نويسنده، از كشور «حجاز» و اثرخود را، به زبان «عربي» نگاشته است.

وي نوشته اش را با گفتاري از مقام معظّم رهبري به پايان مي برد و نواقص موجود در آن را ناشي از فرصت كوتاهي مي داند كه براي نگارش اثرش در اختيار داشته است.

او كه از دانش آموختگان «جامعه الزّهرا (س)» است اشتياق و عشق خود براي شركت در مسابقه و ترغيب و تشويق مسؤولان «جامعة الزّهرا(س)» در ارسال نوشتارش را، از انگيزه هاي پديدآوردن اين اثر، بر مي شمارد، باشد كه «ابوصالح» بازهم از «نماز» بنويسد؛ بهتر و زيباتر.



[ صفحه 55]



احمدپور، غلام رضا----------- استان: خوزستان

عنوان اثر: اسرار و آثار نماز-----------شهرستان: مسجد سليمان

موضوع: نماز و بحران هاي دوره ي جواني----------تاريخ تولّد: 1361

قالب: تحليلي - ادبي-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



نماز، رشته ي اتّصال به محبوب است در زماني كه دست ما، از وصل كوتاه است و وجودمان، در «هجر»، گرفتار.

نماز، يادگار يار است در ميان دوستدارانش، همچون تصوير دوستي مهربان؛ كه در روزگار هجران به آن مي نگرند تا درد جدايي، اندكي كاسته شود.

نماز، راهِ گشوده اي است كه خدا، فراروي بندگان خويش نهاده تا در هر زمان و مكاني در هر مناسبت و موقعيّتي -از شادي و اندوه و سختي و آسايش- شرح حال خويشتن، بازگويند و راه چاره از او جويند».

راز نماز، ياد يار، در آستانه ي حرم، كليد خانه ي ديدار، نيايش و پرستش، نماز به زبان قرآن، نماز عشق و... عناوين برخي از مطالبي است كه «احمدپور» و «دوستاني»، با ياري ستاد اقامه ي نماز منطقه ي «لالي» و همكاري «دوستعلي جهان بين» به تنظيم آن ها همّت گماشته اند.



[ صفحه 56]



احمدعلي، محبوبه----------استان: تهران

عنوان اثر: سيماي نماز در قرآن و نهج البلاغه----------شهرستان: تهران

موضوع: سيماي نماز در قرآن و نهج البلاغه----------تاريخ تولد: 1362

قالب: تحليلي----------- ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



«نماز، دريچه ي روش زندگي و نوراني ترين چراغ آسمان است كه روح انسان ها را، پرورش مي دهد، نماز، روزگار بي پايان خوبي هاست. نماز، شُكوه آسمان ها و روح بلند زندگي است. نماز، كليد آينده اي روشن و اوج خوشبختي انسان هاست».

«احمد علي»، اين گونه «اسرار نماز» را در اوّلين فصل از عاشقانه هايش آشكار مي سازد.

«نكته هايي از نماز»، عنوان فصلي ديگر از فريادهاي جانِ وي است كه همچون فصل نخست (اسرار نماز)، زيبا و خواندني است.

نويسنده در آخرين فصل، به آيات، احاديث و شعر نماز مي پردازد، و از آثاري همچون قرآن مجيد، نهج البلاغه، بحارالانوار، مصباح الشّريعه، محجّة البيضاء، علل الشّرايع، شرح لمعه و... بهره مي گيرد.



[ صفحه 57]



احمد مهرابي، خديجه-----------استان: تهران

عنوان اثر: سيماي نماز در قرآن-----------شهرستان: تهران

موضوع: سيماي نماز در قرآن و نهج البلاغه----------تاريخ تولّد: 1354

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



«احمد مهرابي» تأليفش را با ياري خواهرانش، «زينب» و «اعظم»، به رشته ي تحرير، درآورده است؛ با «پيشگفتار» و «مقدمه»اي كوتاه و مطالبي همچون طهارت درهنگام نماز، خضوع و خشوع در نماز، مراقبت از نماز و استعانت از نماز و... در 9 بخش. آن ها در گردآوري مجموعه شان، از هيچ كوششي دريغ نورزيده اند، در قسمتي از پيشگفتارشان مي خوانيم:

«از آن جا كه نماز، ستون دين و از عباداتي است كه قبل از هرچيزي مورد رسيدگي قرار مي گيرد، بر ما ضروري است كه درك صحيحي از آن داشته باشيم و بهترين منبع براي به دست آوردن اين اطّلاعات، كتاب آسماني ما مسلمانان «قرآن» است».



[ صفحه 58]



احمدنيا، فاطمه-----------استان: قم

عنوان اثر: نيايش نامه ي اهل نماز-----------شهرستان: قم

موضوع: جوان و نيايش-----------تاريخ تولد: 1356

قالب: ادبي - تحليلي-----------ميزان تحصيلات: ديپلم

_ _ _



«نيايش، آشتي با خود است و روي آوردن به خويشتن خويش، نيايش، كوبيدن درِ رحمت الهي است و پاسخ به نداي دروني. نيايش، قرب است و طهارت روح».

«احمد نيا»، «نيايش» را «آهنگِ دلنواز روح» آدمي مي خواند؛ «غوغاي برخاسته از دل هاي اهل نماز» و «يك راز!».

از دل برخاسته هاي فاطمه، بردل مي نشيند؛ او آن گاه كه از آن «نماز» مي گويد، هيچ ترتيبي و آدابي نمي جُويد!

«اهل نماز، در نيايش، دل به سوي خدا دارند و وجودشان از وجود يزدان، گرم و پابرجاست، عاشقان مي دانند «او» در دل هاي شكسته، جاي دارد و اندوه جان ها مي زدايد».

نويسنده، معتقد است: «عشق» و «نيايش» دو «حقيقت» دست يافتني است. او عشق را «نورخدا» مي داند كه پديدآورنده ي «زيبايي»ها است و «نيايش» را «بيداري» مي خواند كه پرواز روح است. وي نيايش و عشق را در «نماز» مي بيند و خود، عاشقانه به نيايش مي نشيند.



[ صفحه 59]



احمدي، سيّده زهرا----------استان: خراسان

عنوان اثر: نماز از نظر من-----------شهرستان: مشهد

موضوع: نمازي كه من دوست مي دارم-------------تاريخ تولّد: 1359

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: ديپلم

_ _ _



«چه زيباست آن گاه كه موجودي ضعيف و كوچك، در مقابل بي نهايت بزرگ و لايزال مي ايستد و با آهنگي موزون، از سرِ صدق و صفا و اخلاص به نيايش مي پردازد، چه لذّت بخش است دور از هياهوي نفْس، در ملكوت به پرواز درآمدن و راز دل، با راز دار عالَم و عالميان، در ميان نهادن، و چه شكوهمند است به عبوديّت در برابر معبود ايستادن، خم شدن، برخاستن و پيشاني بر خاك ساييدن و به جلال و جمال هستي آفرين، اعتراف كردن».

اهمّيّت نماز، نماز چيست؟، ترك نماز، طهارت، نماز نوراني و تاريك، نماز موجب رستگاري، دوري از گناهان، دعا و عبادت و... از سرفصل هاي نوشتار «احمدي» است كه با مقدّمه اي چنين آغاز مي شود.

«نماز، راه رستگاري و سرلوحه ي دعوت پيامبران است. نماز، ركن دين و مرز كفر و ايمان است، آنان كه اهل نمازند، اهل دين اند و آنان كه نه، كافرند».



[ صفحه 60]



احمدي، سيران-----------استان: كردستان

عنوان اثر: نماز ومفاهيم نمادين آن-----------شهرستان: سنندج

موضوع: نماز و مفاهيم نمادين آن-----------تاريخ تولّد: 1362

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



اين نوشتار، بي هيچ مقدمه اي با «احكام و آداب مساجد«»، آغاز مي شود؛ با «فضيلت نماز جماعت»، «اركان نماز»، «اقسام نماز»، «نماز جمعه»، «مستحبّات نماز» و...ادامه مي يابد و سرانجام با مبحث «نام هاي خداوند» پايان مي گيرد.

از امتيازهاي اين تأليف، مي توان به تنوّع و كوتاهي مطالب آن، اشاره كرد كه تأثيري شايسته در جذب مخاطبان به مطالعه و پي گيري مباحث آن دارد.

«عزيزي» و «احمدي» مي توانند با نگاهي ديگر به «ساختار» و «محتوا»ي اثر خويش، آن را به كتابي خواندني و متنوّع درباره ي دانستني هاي نماز، تبديل كنند كه بيانگر «نماز و مفاهيم نمادين آن» باشد و براي هميشه بماند؛ آنان مي توانند!



[ صفحه 61]



احمدي، صادق-----------استان: آذربايجان شرقي

عنوان اثر: روشني چشم-----------شهرستان: تبريز

موضوع: گوناگون-----------تاريخ تولّد: 1343

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: دانشجوي مديريت آموزشي

_ _ _



«احمدي»، نام مجموعه اش را، با الهام از حديث پيامبر اكرم (ص) برگزيده و در آن، در 5 فصل به «اهمّيّت نماز»، «نماز در قرآن و حديث» «مقدّمه ي نماز»، «واجبات نماز» و «چگونه نماز بخوانيم؟» پرداخته است.

وي در مقدّمه ي كتابش، نماز را رابطه اي نزديك و صميمانه بين انسان و خداوند، خوانده و از بهترين اعمال ديني كه در قرآن و احاديث بر آن تأكيد فراوان شده است.

اهمّيّت نماز در اسلام، مبطلات نماز، نمازهاي پنجگانه، تعقيبات نماز، جايگاه ياد خدا و... عناوين برخي از موضوعاتي است كه نگارنده با بهره گيري از منابعي گوناگون به آن ها پرداخته است.



[ صفحه 62]



احمدي، صدّيقه-----------استان: اصفهان

عنوان اثر: جوان و نيايش-----------شهرستان: اصفهان

موضوع: جوان و نيايش-----------تاريخ تولد: 1361

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات:

_ _ _



«صديقه»، 16 است با دلي دريايي كه فقط به آفتاب مي اندشيد. «دوست داشتم شاپركي باشم خوشحال و شاداب، تا پرواز كنم، بر گل ها بنشينم و خورشيد را، صدا كنم». او در خلوت تنهايي اش، شعر آرزو مي سرايد؛ خدا را مي جويد و فقط از او مي گويد.

«احمدي» از «جوانان» مي خواهد كه قدر خود را بدانند؛ خدا را بخوانند و تا سرچشمه ي خورشيد برانند.

نوشتار كوتاه او، در آرزوهايش خلاصه مي شود؛ و گاه با اشعاري كه خود، آن ها را سروده، زيباتر جلوه مي كند.



[ صفحه 63]



احمدي، فرزانه-----------استان: تهران

عنوان اثر: در حسرت ديدار----------شهرستان: شهريار

موضوع: نماز و بحران هاي دوره ي جواني-----------تاريخ تولّد: 1360

قالب: داستان-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



«در حسرت ديدار»، «داستان زندگي نوجواني است كه در ميان زنجير گناهان، گرفتار مي شود و همچون پرنده اي غريب، خسته از آزار باد و طوفان به كنجي مي خزد...

«احمدي» كه اين داستان را، براساس زندگي «م - ت» تنظيم كرده، درمقدّمه اي كوتاه، جوانان فرزانه را به «عاقبت انديشي»، فرا مي خواند و از «نجابت» و «سادگي» آنان سخن مي گويد. وي معتقد است بايد ناملايمات و سختي هاي زندگي را، تاب آورد و در جست و جوي خوشبختي هاي دروغين، شتاب نكرد.

او، با داستان «در حسرت ديدار» راه زندگي را به جوانان مي نماياند و آنان را به «همراهي» دعوت مي كند؛ باشد همواره «رهرو» راه حق باشد و «راهبر».



[ صفحه 64]



احمدي، فهيمه----------استان: مركزي

عنوان اثر: ناز تو، نيازما----------شهرستان: آشتيان

موضوع: بهترين نمازها و برترين نمازگزاران-----------تاريخ تولّد: 1359

قالب: تحليلي - ادبي-----------ميزان تحصيلات: ديپلم تجربي

_ _ _



«احمدي»، اثرش را با مناجات «با عشق تو، در اوج...» آغاز مي كند و با «سهم تو، همين سجّاده و قبله گاه است» ادامه مي دهد؛ آن گاه از «بهترين نمازها و برترين نمازگزاران» مي گويد.

مطالب نوشتار «احمدي» از منابع گوناگون و زيبايي، نقل شده كه وي به همه ي آن ها، در «پاورقي» اشاره كرده است.

داستان هاي انتخابي او و بسياري ديگر از موضوعاتي كه وي، آن ها را براي ما برگزيده است، به دليل كوتاه بودن و تأثيرگذاري اش خواندني اش و نشانگر آن است كه او مي تواند مجموعه ها و جُنگ هاي زيبايي را، درباره ي «نماز» پديد آورد، به اين اميد مي مانيم تا شايد بازهم از او بخوانيم.



[ صفحه 65]



احمدي، محمّد-----------استان: همدان

عنوان اثر: اسرار نماز-----------شهرستان: مريانج

موضوع: اسرار و آثار نماز-----------تاريخ تولّد: 1362

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات:

_ _ _



«اسلام، آخرين دين و كامل ترين برنامه ي زندگي انسان است كه بهترين و مناسب ترين احكام را، در همه ي ابعاد زندگي فردي و اجتماعي، براي نيل به سعادت دنيوي و اخروي، به بشر، عرضه كرده و يكي از بزرگ ترين و مهم ترين اين ابعاد، ستون و پايه هاي اسلام، يعني «نماز» است».

«احمدي» در نوشتار خود -پس از مقدمه- به «اسرار نماز» مي پردازد، به راستگويي، دوستي و اتحاد، ثواب نماز جماعت، نمازهاي واجب، روح نماز و...

وي بر فصل دوم خود نيز «مقدّمه»اي مي نگارد و آن گاه از فلسفه ي نماز، آرامش دل، سيري در نماز، آثار نماز بر پيامبران -عليهم السّلام- و... سخن مي راند و با خاطره اي از نماز شهيدان عشق، دفتر خود را مي بندد.



[ صفحه 66]



احمدي، مريم----------استان: هرمزگان

عنوان اثر: پيامهاي فرهنگي و تربيتي نماز-----------شهرستان: بندرعبّاس

موضوع: پيام هاي فرهنگي و تربيتي نماز------------تاريخ تولّد: 1360

قالب: تحليلي----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



در قسمتي از پيشگفتار «احمدي» مي خوانيم: «نماز، كامل ترين و برترين عبادت است كه انسان را به آرامش روحي و فكري مي رساند و بهترين فرصت براي راز و نياز با او. آري؛ اگر مي خواهيد با خدا، سخن مي گوييد، نماز بخوانيد و چنانچه مي خواهيد خدا با شما، سخن گويد، قرآن بخوانيد».

او با اين «سخن» و «حديث» آغاز مي كند و در 5 فصل از «نماز و آثار آن«»، «چند نكته»، «چند راه حل»، «چند داستان«، و «احاديث» مي گويد.

«احمدي» عبادت را، جزئي از زندگي انسان مي داند و «نماز» را، نوعي «تشكّر» از كسي كه همه ي نيازهاي ما را، برآورده ساخته است.

او، نماز را، نشانه ي بندگي خداوند مي خواند و زيباترين لحظه هاي عاشقان و وارستگان



[ صفحه 67]



احمدي زاده، زينب----------استان: كرمان

عنوان اثر: نماز----------شهرستان: كرمان

موضوع: نماز و بحران هاي دوره ي جواني-----------تاريخ تولّد: 1362

قالب: داستان كوتاه----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



«آنّا» دختري بود كه در خانوده اي بي بندوبار، زندگي مي كرد كه خود را متمدّن مي دانستند! او هر روز صبح از پنجره ي اتاقش، صحنه اي را مي ديد كه دوست مي داشتش! روزها، همچنان مي گذشت تا اين كه سرانجام، «آنا» تصميم خود را گرفت و در يك غروب زيبا، راهي خانه ي دوست شد!

و «زهرا محمّدي» گمشده ي آنّا بود؛ هم او كه هر روز، نظر آنّا را به خود جلب مي كرد.

قهرمان داستان «احمدي زاده» كه ديگر تاب پوچ بودن و بي هدفي در زندگي را نداشت هنگامي كه پا به مركز مشاوره اي گذاشت كه «زهرا» مسؤوليّت آن را به عهده داشت، زندگي اش دگرگون شد.

او در طول مدّت كوتاهي، با «زهرا» دوست شد، با تمام خوبي ها و با «خدا»! چندي بعد، «آنّا» ديگر «آنّا» نبود، او نامش را «فاطمه» نهاد و...

نويسنده، داستانش را، با پيامي از مقام معظّم رهبري درباره ي نماز، آغاز مي كند و در آن، از برخي آثار گران بها، الهام مي گيرد.



[ صفحه 68]



احمدي بورخيلي، سميّه----------استان: مازندران

عنوان اثر: نماز را، چگونه بخوانيم؟-------------شهرستان: قائم شهر

موضوع: گوناگون----------تاريخ تولّد: 1362

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



«خداوند، بهترين دوست ما است؛ او پيوسته با ما بوده و هست و هر آنچه را كه به آن نيازمنديم، به ما ارزاني داشته؛ پس بايد به پاس نعمت هاي خداوند، شكرگزار باشيم و در پيشگاهش، بندگي كنيم و... نماز، بهترين راه تشكّر و مناسب ترين وسيله ي رازگويي با خدا و نيازخواهي از اوست».

اهمّيّت نماز، حضور قلب در نماز، مراقبت اوّل وقت نمازهاي واجب، طهارت، آمادگي براي نماز، تأثير نماز در زندگي، اركان نماز، نماز آيات و... عناوين برخي از مطالب نوشتار «احمدي» است. «گاهي احساس مي كنيم غمي در دل ما، خانه كرده و نمي توانيم اندوهمان را با كسي در ميان بگذاريم. به دنبال آشنايي مي گرديم تا نگراني مان را به او بازگوئيم؛ آن دوست آشنا و مهربان خداست و «نماز»، بهترين فرصت براي گفت و گو با او و رسيدن به آرامش».



[ صفحه 69]



احمدي دستجردي، محبوبه-----------استان: اصفهان

عنوان اثر: نماز-----------شهرستان: اصفهان

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟-----------تاريخ تولّد: 1361

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات:

_ _ _



نويسنده، نوشتارش را با قسمتي از پيام مقام معظّم رهبري به اجلاس نماز، در مهرماه 1370 (هـ - ش) آغاز مي كند و آن گاه از «نماز» مي گويد؛ چرا نماز مي خوانيم؟ نخستين نمازگزار، شهيد محراب، همراه با نماز، گوهر مقصود، نماز اولياي خدا، آيه ها و نكته ها و... بخشي از نوشتار «احمدي» به داستان هاي كوتاه درباره ي نماز، اختصاص دارد و اشعار و نكته هايي برگرفته از روايات، كه با طرح ها و نقّاشي هايي زيبا از وي همراه گشته است.

از ويژگي هاي اين نوشتار، مي توان به تنوّع و كوتاهي مطالب آن، اشاره كرد كه اشتياق خواندن را در وجود آدمي بر مي انگيزد و دوباره خواندن را.



[ صفحه 70]



احمدي دستجردي، مرضيه-----------استان: اصفهان

عنوان اثر: آرامش در پرتو نيايش-----------شهرستان: اصفهان

موضوع: آرامش در پرتو نيايش-----------تاريخ تولّد: 1360

قالب: نمايش نامه-----------ميزان تحصيلات:

_ _ _



نمايش نامه ي «دستجردي» بيشتر به «مناجات نامه»اي مي ماند كه سجّاده اي سبز را فرارويمان مي نهد، با دست هايي روبه آسمان در انتظار باران!

«خدايا! درمانده اي ناتوانم، زورقي شكسته و نسيمي سرگردان. خداوندا! چه سخت و دشوار است بي تو بودن و چه سخت تر، از تو، دل بركندن و به ديگري روكردن».

گردآورنده در نوشتار خويش، از آيات الهي مدد مي جويد و از اشعاري زيبا، تا نيايش نامه اي ماندني را در برابر ديده ها به «نمايش» بگذارد.

«پروردگارا! عمر و جواني خود را به دست ثانيه هايي بي حاصل و بدون بازگشت سپردم، راه به جايي نبردم و روزهايي را كه مهلت فريادم دادي، سياه تر از شب كردم.

اي خوب من! به درگاهت پناه مي آورم، و همانند كشتي در گِل نشسته اي، زاد و توشه ي اخلاصم در گرداب معصيت فرورفته است».



[ صفحه 71]



احمدي دهرشيد، خديجه----------استان: كردستان

عنوان اثر: نماز و بحران هاي دوره ي جواني-----------شهرستان: قُروه

موضوع: نماز و بحران هاي دوره ي جواني-----------تاريخ تولّد: 1362

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



«خداوندا!

تو، به انسان ها قدرت اراده و انديشه بخشيدي

تا راه راست زندگي را، باز شناسند

تا در خود، بجوشند و تصميم بگيرند

و به حركتي عزّت بخش و حيات آفرين دست يابند...

امّا

با اين همه موهبت ها، كه به آنان دادي

بازهم، گروهي غفلت زده، در هوس هاي خويش، غرق شدند.

لبريز از خودخواهي ها به خودپرستي پرداختند

و سرمست از زر و زور خويش، ستم ها روا داشتند

زمين را، بازيچه ي آرزوهاي پوشالي خود ساختند

و خود را مستوجب خشم و انتقام تو...»

جواني مهم ترين دوره تزكيه ي دروني، دست يابي به جايگاه امن اخلاقي و اجتماعي، رهايي از نااميدي ها، اعتدال آزادي در قشر جوان، پاسداري از انقلاب و اصول آن، كنترل غرور در جوانان به وسيله ي نماز و... عناوين برخي از مطالبي است كه مؤلّف به آن ها پرداخته است.



[ صفحه 72]



احمدي هزوه، فائزه-----------استان: اصفهان

عنوان اثر: چرا نماز مي خوانيم-----------شهرستان: خوراسگان

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟-----------تاريخ تولّد: 1362

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



«خداي من! چگونه بخوانمت با آن كه نافرماني كرده ام؟! و چگونه نخوانمت با آن كه دوستي تو را، در دل مي يابم؟!

هرچند نافرمانم، دستي را به سوي تو، دراز كرده ام كه از گناه، سرشار است و چشمي به تو دوخته ام كه اميد مي طلبد...».

انگار، كسي مي گفت و «او» فقط مي نوشت! سبك نگارشش شوقم مي دهد تا بگويم اثر 61 صفحه اي او بي گمان از دل برخاسته هايش است و بس.

پس بگذاريد او هم چنان از عمق جان، بگويد و ما به نوشتارش دل بسپاريم، كه سرشار از سادگي وصفاست.

«نماز، گنجينه اي است از معنويّت و كرامت و آنان كه از اين ذخيره ي معنوي برخوردارند، كامياب و سعادت مندند.

ما نماز مي خوانيم چون خدا را، معبودي كامل و منزّه از هر كاستي و زشتي مي دانيم. ما نماز مي خوانيم تا خداي خود را بيشتر بشناسيم. ما نماز مي خوانيم تا سختي ها و دشواري هاي زندگي مان آسان گردد. ما نماز مي خوانيم تا خرسندي خداوند را فراهم آوريم؛ هرچند او آنقدر بزرگ است كه به نماز و عبادت ما، نياز ندارد. ما نماز مي خوانيم...».



[ صفحه 73]



احمديان، مريم-----------استان: اصفهان

عنوان اثر: اسرار و آثار نماز-----------شهرستان: نايين

موضوع: اسرار و آثار نماز-----------تاريخ تولّد: 1361

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



«اوّلين فريضه اي كه پيامبر اسلام (ص) براي امّت آورد، نماز است و آخرين فريضه اي هم كه تا هنگام مرگ، از مكلّف ساقط نمي شود و موظّف است آن را به هر نحو ممكن، به جا آورد نماز است. اوّل چيزي كه طبق روايات، پس از مرگ، از مسلمان مي پرسند، «نماز» است كه هرگاه، مقبول افتد به ساير اعمال، توجّه مي شود... نماز، ستون دين، معراج مؤمن و بهترين شعار پيامبران (ع) و اولياي خدا است».

«آثار اجتماعي و سياسي نماز فوايد و فضايل نماز، چگونه عبادت كنيم؟ اسرار نماز، حديث نور و... از جمله موضوعاتي است كه مؤلّف در نوشتار خود، به آن ها پرداخته است. وي با قطعه شعري از ديوان «ملاّمحسن فيض كاشاني» و «سخن آخر» -كه در آن به نتيجه گيري از مباحث خود مي پردازد- دفترش را مي بندد.



[ صفحه 74]



احمدياني، قدم خير-----------استان: كردستان

عنوان اثر: اسرار و آثار نماز-----------شهرستان: سنندج

موضوع: اسرار و آثار نماز-----------تاريخ تولّد: 1361

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



«احمدياني» در تحقيق خود، به موضوعات گوناگوني از قبيل «آرامش در پرتو نيايش» و «بهترين نمازها و برترين نمازگزاران» پرداخته است! وي با مبحثي، تحت عنوان «خشوع و حضور دل» آغاز مي كند، سپس از «نفوذ نماز در دل ها»، «حكمت نماز»، «نماز از ديدگاه پيامبران»، «تقرّب به خدا»، «برتري هاي نماز» و... مي گويد و سرانجام با گفتاري پيرامون «نماز، وسيله اي براي دوري از گناهان» دفتر خود را مي بندد. در «تنهايي خلوت» وي، حضور خدا را به تماشاي مي نشينيم؟

«اي معشوق من!

عذابت را -شايد- تاب آورم اما هجرانت را چگونه انديشه كنم؟!

معبودا!

بريدن از ديگران و پيوستن به خودت را، به من، عطافرما.

مرا آن گونه به نور عزّت خود، ملحق كن، تا توانايي معرفت تو را بيابم و از غير تو، دست بشويم.

خدايا! قلبي سرشار از عشقت، نصيبم ساز و دلم را به وصلت خشنود كن».



[ صفحه 75]



اخوان سيگاري، مصطفي-----------استان: يزد

عنوان اثر: نماز، باران رحمت-----------شهرستان: يزد

موضوع: گوناگون-----------تاريخ تولّد: 1362

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



«اخوان» در اثر 55 صفحه اي اش از هر دري، سخن گفته است! وي در نوشتار كوتاه خويش به 30 موضوع، پرداخته، از «نماز در كلام رهبر» آغاز كرده، با موضوعاتي مانند «نماز در شعر شاعران»، «اهمّيّت نماز»، «چگونه نماز بخوانيم؟»، «سيماي نماز در آيينه ي وحي»، «آثار سبك شمردن نماز» و... اثرش را زينت بخشيده و سرانجام با مطلبي تحت عنوان «فوايد نماز و آثار سوء ترك آن»، دفتر خويش را بسته است.

«نماز، باران رحمت» به كشكولي از دانستني هاي مفيد با موضوعاتي گوناگون مي ماند كه مطالعه ي آن، فرح بخش و نشاط آفرين است و مؤلّف در پايان نوشتارش از اين بابت، اظهار خرسندي مي نمايد.

با نگاهي گذرا به اين اثر، به خوبي مي توان دريافت كه «اخوان» در گردآوري مجموعه ي خويش، از منابع متعدّدي بهره جسته و عاشقانه، در تنظيم و فصل بندي آن ها، كوشيده است. عشقش به حق و حقيقت بيش باد، و توفيقش بيشتر.



[ صفحه 76]



ادهم، سمانه-----------استان: سمنان

عنوان اثر: اسرار و آثار نماز-----------شهرستان: سرخه

موضوع: اسرار و آثار نماز-----------تاريخ تولّد: 1362

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



«بايد به خداي بزرگ، نزديك شد، و يكي از راه هاي آشكار آن، خواندن نماز و مناجات با معبود حقيقي است.

بياييد اين گُل عشق را، در نهانخانه ي درونمان به پاكي، پا داريم و روز به روز، در زيبايي آن و سَحر به سَحر، در طراوت و شادي اش كوشا باشيم».

«ادهم» مقدّمه اش را اين گونه آغاز مي كند و در 8 فصل از نماز مي گويد: عبادت، زمانِ خواندن نماز، نماز تنها دعايي كه در نماز مي خوانيم، سجده در نماز، نماز جماعت و نماز جمعه.

او با استفاده از كتاب هايي چون: پرتوي از اسرار نماز، طهارت روح، نماز آرامش قلب و روح و... در 73 صفحه به مطالبي مانند: كمال انسان، ريشه هاي عبادت، ترك نماز، آداب نماز و... مي پردازد.

نوشتار «ادهم»، از محتوا و ساختار خوبي برخوردار است؛ ما وي را به خواندن آثار خوب، فرا مي خوانيم، باشد كه در آينده اي نه چندان دور، شاهد آثار برتري از او باشيم.



[ صفحه 77]



ارباب، مهناز----------استان: تهران

عنوان اثر: نماز و بحران هاي دوره ي جواني----------شهرستان: اسلامشهر

موضوع: نماز و بحران هاي دوره ي جواني----------تاريخ تولّد: 1357

قالب: داستان----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _

«مريم»، قهرمان داستان «ارباب» است و «مينا» دوستِ مريم. مريم وقتي مي بيند هيچ كس، او را در جست و جوي گمشده اش ياري نمي كند تصميم مي گيرد به تنهايي، به دنبال «حقيقت» برود...

و امّا خانم «حسيني»، معلّم انشا و خانم «ابراهيمي»، مدير مدرسه اي هستند كه «مريم» در آن درس مي خواند؛ آن ها تصميم مي گيرند راز دخترك تنها را كشف كنند!

قهرمان داستان، شخصيّت «پويا»يي دارد، وي در فرازهاي آخرين داستان، در مسجد «جمكران» به خويشتنِ خويش باز مي گردد، به «فطرت» پاك خود و به آغوش خانواده اش. اين داستان -چنان كه مهناز نيز گفته است- بررسي كوتاهي در زمينه ي «خداشناسي» و «خداگرايي» فرد است و هم چنين تأثيري كه والدين محيط مدرسه و جامعه مي توانند بر او داشته باشند. راستي، انشاي مريم، حرف ندارد، كاشكي مي توانستم فرازهايي از آن را برايتان بخوانم يا بنويسم!

اميدوارم «مريم»، روز به روز، نمازش عاشقانه تر شود و «ارباب» همچنان بنويسد.



[ صفحه 78]



اربابي، معصومه-----------استان: تهران

عنوان اثر: جوان و نيايش-----------شهرستان: كرج

موضوع: جوان و نيايش-----------تاريخ تولّد: 1356

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: دانشجو

_ _ _



«چه نيكوست آنچه از دل، بر آيد بر دل نشيند، هميشه در اين ترديد بودم كه آيا مي توانم روشني هاي روحم را با خطوطي كج و معوج، نقش كنم تا پيوستگي اين خطوط معناي واقعي حقيقت را تجلّي بخشد؟!

هيچ گاه برده و ساير اوهام و تخيّلات نمي شوم. دلبسته اويم، تشنه ي جرعه اي از اين چشمه ي جوشانم...».

آن گاه از «ايمان» و «عمل» مي گويد و از «احساس مسؤوليّت» كه اين گونه به نوشتنش وا داشت: «نماز، نسيم خوش بهشت است بر دلِ پاك جوان. نماز، مظهر اقتدار جوان است. نماز، قصّه ي حبيب و محبوب است. نماز فروغ دل و نور چشم جوان است، اگر بذر مِهر نماز، بر دل جوان بنشيند، به اوج كمال، مي رسانَدَش و قلب جوان، سرشار از صفا و صميميت مي شود...».

«اربابي» از آيات الهي، مدد مي گيرد، از گفتار امامان معصوم -عليهم السّلام- و شعر بلند نماز را عاشقانه مي سرايد.



[ صفحه 79]



ارجستاني، سميّه-----------استان: تهران

عنوان اثر: سيماي نماز در قرآن ونهج البلاغه-------------شهرستان: ورامين

موضوع: سيماي نماز در قرآن و نهج البلاغه-------------تاريخ تولّد: 1360

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



«ارجستاني»، نوشتار خود را، با «عبادت» آغاز مي كند و به بررسي ريشه ها و نقش آن مي پردازد. او «پرستش خداوند» را بزرگ ترين عامل سازنده ي «فرد» و «جامعه» مي شمارد و معتقد است، فساد جوامع بيشتر در گرايش به عبوديّت غير خدا، باز مي گردد.

او پس از پرداختن به انواع عبادت ها، اسرار نماز را فاش مي سازد و با آوردن فهرستي از كتاب هاي نگاشته شده، پيرامون اين موضوع، تحقيق خود را پربارتر جلوه مي دهد.

عبادت هاي باطل، تحمّل سختي هاي عبادت، تكليف و شرايط آن، شرايط قبولي عبادات، شرايط كمال عبادات، فلسفه ي عبادت، اهمّيّت نماز، ترك نماز، نمازهاي امامان معصوم (ع) و... عناوين برخي از موضوعات نوشتار «ارجستاني» است كه وي براي تبيين آن ها از منابعي همچون: بحارالانوار، تحف العقول، وسايل الشّيعه و... بهره مي گيرد تا «سيماي نماز در قرآن و نهج البلاغه» را آشكارتر كند.



[ صفحه 80]



ارديخاني، مهدي-----------استان: تهران

عنوان اثر: نماز-----------شهرستان: اشتهارد

موضوع: گوناگون-----------تاريخ تولّد: 1358

قالب: ادبي - تحليلي-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



«نماز، پيوند انسان با خالق هستي و نردبان عروج آدمي، در مسير «الي الله» است. نماز، چشمه ي جاري و روشن و زلالي است كه هر مسلمان، روزانه، پنج بار، خود را، در آن تطهير مي سازد تا آلودگي هايش زدوده شود و صفا و صميميت بيابد. نماز، هماهنگي انسان با حركت كلّي هستي است...».

نگارنده با «مقاله اي درباره ي نماز، آغاز مي كند؛ با «شعر» و «قصّه»؛ سپس نگرشي بر احاديث دارد و با «جدول نماز» دفتر خود را مي بندد.

كشكول «ارديخاني»، سرشار از دانستني هاي نماز است كه وي عاشقانه در گردآوري و تنظيم آن ، كوشيده است.



[ صفحه 81]



ارزاني، نعيمه-----------استان: هرمزگان

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟-----------شهرستان: بندرلنگه

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟-----------تاريخ تولّد: 1360

قالب: ادبي-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



«نماز، بارقه اي از انوار فروزان يزداني است و جرقّه اي در آسمان بي انتهاي رحماني كه رحيم است، قدير است و حكيم؛ همان قادر و رحمان و رحيمي كه ما را به دعا مي طلبد و نماز از اوست كه «ربّ العالمين» است.

نماز، صحبت با من و تو نيست؛ نماز صحبت با خداي يگانه است. نماز، روشني خانه ي ماست. نماز نياييش با معبود است پس چه بهتر كه آن را بخوانيم و زيباتر آن كه با يگانه پروردگارمان، هم سخن شويم».

«ارزاني» با بهره گيري مناسب از آيات الهي، اشعار و نيز داستاني كوتاه، اثري خواندني به جوانان ارزاني مي دارد! و در پايان، از همه ي ما مي خواهد كه به تجمّلات و تعلّقات دنيوي، دل نبنديم و به سراي آخرت بينديشيم؛ «زندگي» را پاس بداريم و آن را با «نماز» آراسته سازيم.



[ صفحه 82]



اژدر آشوري، مرضيه-----------استان: تهران

عنوان اثر: نماز-----------شهرستان: تهران

موضوع:-----------تاريخ تولّد: 1362

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



«آشوري» و «فلاح چگيني»، در نوشتار خود، پس از مقدّمه اي كوتاه، به نَقل مجموعه پيام هاي مقام معظّم رهبري به اجلاس هاي نماز مي پردازند، سپس «كيفيّت القاي نماز»، «راهنماها در اجراي نماز»، «قواعد و مراقبت ها»، «پرهيزها» و... عناوين برخي از موضوعات نخستين فصل از تحقيق آن ها است كه راه هاي كاربردي و مناسبي را پيرامون «اقامه ي نماز»، فراروي مخاطبان، قرار مي دهد. اهميت نماز، وقت نماز، قرائت نماز، ويژگي هاي تربيتي نماز، ترك نماز، درياي رحمت، غذاي روح... از ديگر مطالبي است كه مؤلّفان، «ا‍‍ژدر آشوري» و «فلاح چگيني» با استناد به آيات قرآن، روايات و... به تبيين آن ها مي پردازند.



[ صفحه 83]



اسداللّهي، سميّه----------استان: اصفهان

عنوان اثر: نماز-----------شهرستان: اصفهان

موضوع: بهترين نمازها و برترين نمازگزاران----------تاريخ تولّد: 1362

قالب: ادبي - تحليلي-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



«اسد اللّهي»، «ادبيّات» را با «تاريخ» همراه كرده و اين گونه نگاشته است، «بياييد تا با هم، برگ هايي ازتاريخ را بگشاييم و به گذشته برگرديم، به گذشته هايي بسيار دور و بزرگاني كه در آن روزها مي زيستند و از آينده خبر مي دادند؛ آينده اي كه امروز ما را رقم مي زند».

نويسنده از «تاريخ انبيا» آغاز مي كند و از نمازگزاران راستيني چون، حضرت ابراهيم (ع)، پيامبر اكرم (ص) و امام علي (ع).

آن گاه، دل هاي ما را به «شهيدان محراب»، پيوند مي دهد و ما را در سايه ي «آفتاب جماران» به آرامش مي رساند.

نوشتار كوتاه وي سرشار از خوبي ها و همدلي و همراهي با او، شيرين و زيباست.



[ صفحه 84]



اسدپور، شهپر-----------استان: كردستان

عنوان اثر: نمازي كه دوست دارم-----------شهرستان: بيجار

موضوع: نمازي كه دوست مي دارم.-----------تاريخ تولّد: 1356

قالب: ادبي-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



«نمازي را، دوست مي دارم كه گل هاي سجّاده ام به بي انتهاي آسمان، فرا روند؛ در اندرونم باغي از عاطفه بشكفد، يك دشت، اميد و يك آغوش اطلسي و ياس، كه مرا با خود به فراخناي آفرينش بسپارند. نمازي را دوست مي دارم كه حس كنم گل هاي احساسم، جوانه زده اند؛ حس كنم حصار سهمگين غم، با صداي گام هاي نور، درهم شكسته شده باشد و چشم هايم به حقيقت جاويد، باز شوند...».

«اسدپور» اثرِ ادبي خود را، با آيات الهي و روايات، زينت بخشيده و برخي اشعار شاعران معاصر را نيز، به آن افزوده تا حقِّ «نماز» را ادا سازد، بااين حال آن را قطره اي از دريا مي داند و تكّه اي از «آسمان».

همان كه سهم ما تا هميشه است!



[ صفحه 85]



اسدپور، معصومه-----------استان: فارس

عنوان اثر: نماز چيست؟-----------شهرستان: لامرد

موضوع: اسرار و آثار نماز-----------تاريخ تولّد: 1360

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



«اجتماع بشري در معرض امواج پرتلاطم زندگي مادّي و اميال نفساني، نيازمند پناهگاهي معنوي است تا با پناه جستن به آن، از تند باد حوادث، مصون مانده و به ساحل نجات و سعادت واقعي، قدم نهد؛ اين پناهگاه، چيزي جز ياد خدا نيست».

«اسدپور» پس از اين گفتار، به «واجبات نماز» مي پردازد، به «احكام نماز»، «نماز آگاهانه و خالصانه»، «حضور قلب»، «مقدّمات نماز» و...

«نماز آرامش بخش ترين برنامه اي است كه انسان را از تنهايي، احساس ناتواني، بيچارگي و... رهايي بخشيده، به لطف حق، اميدوار مي سازد و بي خبران از نماز، بي خِردان اند، و فراريان از اين مقام، عبد شيطان، و ثروت مندان بي نماز، فقير، و تهي دستان نمازگزار، بي نياز و...».



[ صفحه 86]



اسدي، سروه-----------استان: كردستان

عنوان اثر: نماز و قرب الهي-----------شهرستان: سنندج

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟-----------تاريخ تولّد: 1359

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



«نماز، عبادتي كوچك در پيشگاه پروردگار بزرگ است كه در سايه ي آن، نيازهاي روحي و معنوي انسان، تأمين مي شود و انسان نمازگزار، از آرامش روان، صفاي روح و هم چنين رفتار فردي و اجتماعي مناسب و مطلوبي برخوردار مي شود...

انسان هاي برگزيده، از نماز، خسته نمي شوند و از اين نيايش لذّت مي برند با عشق و علاقه به نماز مي ايستند در نماز خشوع دارند و همه ي هراس شان اين است كه مبادا، خداوند به آنان توجّه نكند و آن را نپذيرد، چنين نمازي كه همراه با ياد و توجّه و حضور قلب باشد موجب پاك شدن روح و نزديك شدن بنده، به خالق خويش است».

راستي، چرا نماز بخوانيم؟!

«نمازگزار، تنها خدا را شايسته ي تعظيم و تقديس مي داند و تنها در برابر او سجده مي كند».

چرا نماز بخوانيم؟

«نماز مي خوانيم تا عمل و كردار ما، خالص و به دور از هرگونه آلودگي باشد».

«اسدي» نماز را اين گونه سرود.



[ صفحه 87]



اسدي، فاطمه صغري-----------استان: مازندران

عنوان اثر: قصّه ي نياز-----------شهرستان: ساري

موضوع: گوناگون-----------تاريخ تولّد: 1360

قالب: ادبي-----------ميزان تحصيلات:

_ _ _



«اسدي» نوشتار كوتاهش را با مقدّمه اي زيبا آغاز مي كند و در 3 فصل از «نمازي كه من دوست مي دارم»، «تصوير نماز» و «چرا نماز بخوانيم؟» مي گويد، با عنوان هايي همچون «لحظه ي پرواز»، «پرواز روح» و «قصّه ي نياز» كه نام مجموعه اي ادبي اش نيز است.

«سال ها دور از خانه و كاشانه ي اصلي خويش، بر درِ خرابه هاي شهرها ايستاده بودم و به انتظار لحظه هاي بازگشتم به سوي دوست مي انديشيدم. حال، افسرده تر از پيش به گذشته ي خويش مي نگرم. به ستاره ها چشم مي دوزم و در گردونه ي حيات، ستاره ي خويش را مي جويم. بهترين ستاره را، از آن خود مي پندارم امّا... امّا باز خواهم گشت به سوي آن يگانه ذات كه بخشاينده و مهربان است. روزي دوباره نماز خواهم خواند؛ نمازي با خلوص نيت، با قلبي آكنده از مهر...».

«اسدي» بايد بيشتر بخواند و بنويسد؛ او هنوز در ابتداي راه است و آينده اي درخشان، فرارويش.



[ صفحه 88]



اسدي پويا، علي اكبر-----------استان: فارس

عنوان اثر: نماز در دانشگاه-----------شهرستان: شيراز

موضوع:-----------تاريخ تولّد:1352

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: دكتراي عمومي

_ _ _



«نماز در دانشگاه» عنوان پژوهشي از «دكتر اسدي پويا» است كه زير نظر «دكتر محمّدرضا پنجه شاهين» و «حجّت الاسلام مختار كشاورز» و با ياري مهندس سياووش معتمد، دكتر محمّد ابراهيم جعفري، شهراهم پايدار، بهزاد معتمد، روزبه غفّاري، عاملي و ترابي، انجام شده است.

در قسمتي از مقدّمه ي مؤلف مي خوانيم:

«نماز از ديرباز، در همه ي اديان الهي، وجود داشته و در تمامي آن ها از اهمّيّت خاصّي برخوردار بوده است. در تاريخ اسلام نيز نماز، اوّلين عبادتي بود كه پيامبر (ص) به برپايي آن فرمان يافت... نماز، ركن و ستون دين است و در هيچ حالي، كنار گذاشتني و قابل بي اعتنايي نيست».

اين پژوهش كه با هدف «تعيين ميزان نمازخواني در ميان دانشجويان پزشكي دانشگاه علوم پزشكي شيراز، در سال 1375» و به روش «پرسش نامه» انجام پذيرفته است در بخش نخستين حاوي نتايج اين پژوهش مي باشد.

نگارنده، سپس به «سيماي نماز در قرآن«»، «گزيده ي احاديث پيرامون نماز» و «سيماي نماز در نهج البلاغه» مي پردازد و در بخش پاياني اثر خويش، براي نتيجه گيري از فصل هاي پيشين، پيشنهادهايي را درباره اشاعه ي فرهنگ نماز در دانشگاه، مطرح مي كند.اين اثر با فهرستي از منابع استفاده شده و هم چنين ديگر پژوهش هاي مؤلف، پايان مي گيرد.



[ صفحه 89]



اسديان، سميّه----------- استان: چهارمحال و بختياري

عنوان اثر: نمازي كه من دوست مي دارم-----------شهرستان: فرخ شهر

موضوع: نمازي كه من دوست مي دارم-----------تاريخ تولّد: 1361

قالب: ادبي----------- ميزان تحصيلات:

_ _ _



«نمازي كه من دوست مي دارم، نماز عشق است، نماز عبوديّت و نمازِ نماز... دلم مي خواهد فقط پيشاني بندگي، به خاك تو بسايم چرا كه هيچ كس ديگري سزاوارتر از تو نيست. تو معشوق مني! تو معبود مني!».

«اسديان» بر سلسله مقالات ادبي خويش، نام هايي اديبانه مي نهد، «نماز، سرود آزادگي»، «نماز، كليد بهشت است»، «نماز، باعث شادي دل هاست» و... نام هايي كه زيبايي و طراوتشان را، وام دار سخنان بزرگان دين و پيشوايان پاك است.

پس مي خوانيم:

«نماز، صف آرايي در كرانه هاي هستي و ديدن ناديدني هاست. نماز، نياز هميشه ي انسان به شكفتن است. نماز، چشمه ي جوشان معرفت است. نماز، پالايش وجود، و آلايش روان و باران رحمت است...».

آن گاه «نمازگزاران» را مي سرايد؛ باشد از او، بازهم بخوانيم، بيشتر و بهتر.



[ صفحه 90]



اسرارپوش، نادره-----------استان: گيلان

عنوان اثر: نماز-----------شهرستان: شاندرمن

موضوع: آرامش در پرتو نيايش-----------تاريخ تولّد: 1360

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



«چه زيباست آن گاه كه انسان با پروردگارش، گفت و گو مي كند؛ او را مي ستايد و سرِ تسليم در برابر فرمان او فرود مي آورد. لحظه اي كه درك مي كند تنها بزرگ و نيرومند اوست و بايد به او متوسّل شد. لحظه اي كه موجودي كوچك و بي مقدار، در برابر قدرت او، چنان قطره اي در برابر دريا مي ايستد و ناتواني خود را بيان مي كند، ذرّه اي كه تنها با حركت به سوي خورشيد، معنا پيدا مي كند، به اوج مي رسد و اگر از او رو گرداند، «هيچ» جلوه مي كند».

«اسرارپوش»، يادِ خدا را بهترين سرآغازها مي داند و بهترين تضمين كننده ي سلامت فرد و جامعه.

او با استفاده ي مناسب از آيات الهي و بسياري آثار ارزشمند، با قلمي شيوا، پرده از اسرار نماز بر مي دارد و با اين اميد كه «روزي، صداي قرآن و مناجات با خدا، در هر كوي و برزني شنيده شود و دنيا به آرامشي عميق و روحاني دست يابد» دفتر خويش را مي بندد.



[ صفحه 91]



اسكندري، عبدالمهدي----------- استان: قم

عنوان اثر: سيماي نماز درقرآن و نهج البلاغه----------شهرستان: قم

موضوع: سيماي نماز در قرآن و نهج البلاغه-----------تاريخ تولّد: 1363

قالب: تحليلي----------- ميزان تحصيلات:سوم راهنمايي

_ _ _



«اهمّيّت فريضه ي نماز»، «چگونه دل ها آرام مي گيرد؟»، «نماز، وسيله ي محو گناهان»، «راه پيروزي بر مشكلات»، «آثار تربيتي نماز» و... عناوين برخي از مطالب فصل نخستين با عنوان «سيماي نماز در قرآن» مي باشد كه مؤلّف درآن، با استفاده از آيات قرآن با قلمي شيوا، به تبيين آن ها پرداخته است.

وي براي تفهيم بيشتر و بهتر مطالب، به شرح آيات الهي دست زده ودر برخي موارد ازداستان هايي زيبا بهره جُسته است.

فصل دوم و پاياني به «سيماي نماز در نهج البلاغه» اختصاص دارد، با مطالبي همچون، قدرشناسان نماز، حقّ نماز، نماز و عبادت احرار، نماز جمعه، نماز شب و...

«سيماي نماز در قرآن و نهج البلاغه» با نگاه و ويرايشي ديگر مي تواند به اثري خواندني، تبديل شود و بماند.



[ صفحه 92]



اسكندري، مصطفي----------- استان: اصفهان

عنوان اثر: گفتاري كوتاه و خواندني ازنماز------------شهرستان: شهرضا

موضوع:----------- تاريخ تولّد: 1360

قالب: تحليلي - شعر----------- ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



اين اثر با همكاري «هنرستان فنّي صاحب الزمان (عج) شهرضا در 4 فصل، تنظيم شده است.

اهمّيّت نماز، آداب نماز، اجزاي نماز، چگونه نماز بخوانيم؟ واجبات نماز و... برخي از مطالب فصل نخست، با عنوان «محراب نماز» است. در فصل بعدي با عنوان «راز نماز» نماز مي خوانيم؛ «سوره ي توحيد» را، به «ركوع» مي رويم، سر به «سجده» مي گذاريم، به «قنوت» بر مي خيزيم و... «سلام».

فصل سوّم به «آثار و بركات نماز در دنيا» مي پردازد با عناويني همچون، ياد خدا، مايه ي آرامش دل ها، روشني قلب، معراج مؤمن، نزول رحمت الهي و...

«كوتاه و خواندني از نماز«با خاطره اي از نماز امام (ره) آغاز مي شود؛ با «حكايت باران» ادامه مي يابد و با «نورنماز» پايان مي گيرد. اين فصل، آخرين فصل از عاشقانه هاي «رضايي» و «اسكندري» است و بسيار زيباست، مثل رؤيا!



[ صفحه 93]



اسلام پرست، آمنه-----------استان: آذربايجان غربي

عنوان اثر: آرامش در پرتو نيايش-----------شهرستان: اروميه

موضوع: آرامش در پرتو نيايش-----------تاريخ تولّد: 1358

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: دانشجو

_ _ _



«آن گاه كه آشوب هاي دلت، به اين سو و آن سو مي كشانَدَت، روبه او مي كني؛ سكوت است و تنها تو هستي و او. او با تو سخن مي گويد و تو نيز در اين تنهايي تنها اوست كه سخنت را مي شنود، او تو را با تمام وجودت -كه در او محو گشته- مي بيند، در حالي كه بت ها صف كشيده اند...»!

«اسلام پرست» پس از اين «پيش گفت»، در 7 فصل به «نماز» مي پردازد، پيشرفت تمدّن و افزايش بيماري هاي رواني، روح رستگاري در پرتو حركت آفريني نماز، تفسيري از اجزاي روح بخش نماز و...

وي با بهره گيري از آثاري همچون «تفسير نمونه»، «از ژرفاي نماز»، «اين گونه تربيت كنيم» و... تأليفي زيبا از خود برجاي نهاده است. بازهم، از او مي خوانيم:

«باوركن كه اين نماز تو، فرياد مي زند. گويي تو در اين نيايش ها به عالَمي ديگر، سير مي كني، گويي تو، همان كه بودي نيستي. تو كسي را داري كه... نگاه هايش نوازشي است براي روئيدن، و فراتر از همه ي اين ها، اين دل توست كه زير نوازش هاي او، آرامش و اطمينان مي يابد».



[ صفحه 94]



اسلامي، اسماعيل-----------استان: قم

عنوان اثر: اسرار و آثار نماز-----------شهرستان: قم

موضوع: اسرار و آثار نماز-----------تاريخ تولد: 1353

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: حوزوي

_ _ _



«اسلامي» معتقد است بي «عبادت»، هرگز نمي توان طعم «زندگي» را چشيد او «رستگاري» را در «ايمان» و «باور» آدمي، جست و جو مي كند. او با همين ديدگاه، از «حقيقت نماز»، سخن مي گويد؛ از «جايگاه و آداب باطني اش».

آثار بندگي، سجده ي واقعي، شرط عروج، اهمّيّت نماز در جواني، فضيلت نماز شب، زيباترين نوع عبادت و... عناوين برخي از مطالبي است كه مؤلّف در نوشتارش به آن ها پرداخته است. وي در تبيين مباحث خويش، از آثاري همچون، قرآن كريم، نهج البلاغه، صحيفه ي سجّاديه، پرواز در ملكوت، اصول كافي، گفتارهاي معنوي و... بهره جُسته است تا بتواند «اسرار و آثار نماز» را باز گويد.



[ صفحه 95]



اسلامي، علي----------- استان: تهران

عنوان اثر: سيماي نماز در قرآن و نهج البلاغه----------شهرستان: تهران

موضوع: سيماي نماز در قرآن و نهج البلاغه----------تاريخ تولّد: 1355

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: دانشجو

_ _ _



«اسلامي» پس از مقدّمه اي زيبا -كه حكايت به تاراج رفتن نوشتارش آن هم دُرست چند روز مانده به زمان تحويل اثر مي باشد، روايت بازنويسي اش...- در 3 فصلِ «اهمّيّت نماز»، «فلسفه ي نماز، آثار و نتايج آن»، «آداب نماز» به تبيين موضوعاتي همچون، نشانه ي ايمان حقيقي، آخرين وصيّت معصومان، ياد خدا، رستگاري، عوامل غفلت، امنيّت رواني، صبر بر گناه، فلسفه ي نماز، بهترين پارسايي، حضور قلب و... مي پردازد.

نوشتار وي از محتواي خوبي برخوردار است و از ساختاري بهتر.

«سيماي نماز در قرآن و نهج البلاغه»، بي هيچ ترديدي با بررسي و بازنگري دوباره مي تواند به اثري خواندني و قابل استفاده براي همگان، تبديل شود، البتّه با همان شرايطي كه نگارنده در مقدّمه اش آورده، «نماز مسلّح دو ركعتي با تجهيزات كامل نظامي، يك چشم به آسمان و يك چشم، مراقب دشمن»!

و صد البتّه، اگر بگذارند...



[ صفحه 96]



اسلامي شهربابكي، جواد-----------استان: خراسان

عنوان اثر: نماز-----------شهرستان: چناران

موضوع: گوناگون-----------تاريخ تولّد: 1354

قالب: شعر-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



«خورشيد مِي، زمشرق ساغر، طلوع كرد»

بايد به سمتِ سبزِ شكفتن، ركوع كرد



يك خلسه، تا بطالِت سجّاده، بيش نيست

ما را، مجال خواب، در اين گرگ و ميش نيست



بايد دل از حلاوت بستر جدا كنيم

پلكي به سمتِ روشن سجّاده، وا كنيم...



نقش نماز، گرچه به سجّاده دوختيم

خود را به چشم اهل تماشا فروختيم



دستي از آستين ريامان، به سينه ماند

باما فقط قباحت تزوير و پينه ماند



مانديم و در بطالت «خود» قبله يافتيم

با سر، به سجده گاه «منيّت» شتافتيم



يا ايّهاالخلوص! چرا اين چنين شديم؟

محض رضاي طايفه، مسجدنشين شديم



ما و هجوم «رنگ» و نمازي شكستني

تزوير «زخمه» مانده و «ساز»ي شكستني



سازِ مرا، دورنگي زخمه، شكسته است

جُغدريا، به بامِ ركوعم، نشسته است...



مي آيم از صراط سياهي به روشنت

«يا ايّها الخلوص! دو دستم به دامنت»





[ صفحه 97]



اسماعيل زاده، معصومه-----------استان: آذربايجان غربي

عنوان اثر: نماز-----------شهرستان: خوي

موضوع: اسرار و آثار نماز-----------تاريخ تولّد: 1353

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: دانشجو

_ _ _



«اسماعيل زاده» سعي دارد مخاطبانش را با دانستني هاي نماز، آشنا كند. او در اين راه، از معناي نماز فرهنگ لغات، آغاز مي كند، به احكام نماز مي پردازد، شعر بلند نماز را، فرياد مي كند و... نوشتار او به «جُنگ» و كشكولي مي ماند كه آدمي را، با گفتني ها و ناگفتني هاي «نماز» اُنس مي دهد و راه پرواز را به انسان مي آموزد.

برخي از گنجينه هايي كه نويسنده به آن ها دست يافته و حاصل رنج هايش در راه طلب را، با مهرباني به خوانندگان تقديم كرده است، عبارتند از قرآن، نهج البلاغه، صحيفه ي سجّاديه، آداب الصّلوة، بوستان سعدي، مثنوي معنوي، عرفان حافظ، كشف الاسرار و...



[ صفحه 98]



اسماعيل زاده، مهسا-----------استان: آذربايجان غربي

عنوان اثر: صداي پاي قشنگي - روبه آيينه - بايد فردا...----------شهرستان: ماكو

موضوع: گوناگون-----------تاريخ تولّد: 1362

قالب: ادبي-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



«از هميشه تا دوباره، مي پرستمت

نامت را، همواره تكرار مي كنم...

بهار در راه است

بايد شكوفه سيب را، چيد

و لاي جانماز، به يادگار گذاشت...»

واپسين واژه ها، پيوند، صدايم بشنويد، سفره ي ناگشوده ي دلتنگي، بايد فردا رنگي خوش بگيرد و... بعضي از نام هاي اشعار و قطعه هاي ادبي «اسماعيل زاده» است كه لحظه ها را رنگ آميزي مي كند و دري به آسمان مي گشايد.

او مي تواند با قوّت بخشيدن به زبان شعري اش از راه مطالعه ي آثار خوب، زيباتر بسرايد.



«پونه از چشم هايم مي بارد

زماني كه در مهرباني راز و نياز گم مي شوم».





[ صفحه 99]



اسماعيل نژاد، محمّد حسين----------- استان: يزد

عنوان اثر: نماز، رابطه ي عاشق و معشوق------------شهرستان: بهاباد

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟-----------تاريخ تولّد: 1351

قالب: تحليلي----------- ميزان تحصيلات: فوق ديپلم

_ _ _



مؤلّف، هدف از خلقت آدمي را، عبوديّت پروردگار جهانيان مي داند و انسان را، وجودي مختار، كه در انتخاب مسير «سعادت» يا «شقاوت»، آزاد است.

او مي تواند با انتخاب و پيروي از دستورات الهي، به مقام «قرب خدا» كه مقامي والاست دست يابد و به روح جست و جوگرش، آرامش بخشد، و نماز عبادتي است كه آدمي را به تقوا و قرب الهي مي رساند.

«اسماعيل نژاد» پس از بيان فلسفه ي آفرينش در مقدّمه اش به نماز مي پردازد و آن را، ياد خدا و تشكّر از او مي داند. نماز و ورزش، پاره اي از آثار ياد خدا، نماز اوّل وقت، سبك شمردن نماز، سيري در ذكرهاي نماز و... برخي از محورهاي محتوايي نوشتار اوست كه با نثري زيبا و آهنگين پايان مي پذيرد.



[ صفحه 100]



اسماعيلي، حسن----------- استان: آذربايجان غربي

عنوان اثر: سيماي نماز----------- شهرستان: اروميه

موضوع: سيماي نماز در قرآن و نهج البلاغه-----------تاريخ تولّد: 1356

قالب: تحليلي----------- ميزان تحصيلات: ديپلم

_ _ _



مؤلّف، «نماز» را يكي از اساسي ترين رشته هاي الفت و عالي ترين عوامل محبّت، بين بندگان و حضرت باري تعالي مي داند؛ آن گاه از «ارزش و عظمت نماز»، سخن مي گويد، از «كمال و عبوديّت و انسانيّت در نماز» و...

وي علاوه بر موضوع برگزيده ي خود، به «نماز در ادبيّات» و «نماز در آيينه ي حيات انبيا» نيز مي پردازد و به قسمتي از پيام هاي مقام رهبري به اجلاس هاي نماز، اشاراتي دارد.

«اسماعيلي» نماز را، سفارش انبيا (ع) و امامان (ع) مي خوانَد؛ راز و نياز دردمندان و زنده كننده ي روح و جان.

بخشي ديگر از نوشته هاي او، به «سيماي نماز در احاديث» اختصاص دارد كه با «كتابنامه» پايان مي پذيرد.



[ صفحه 101]



اسماعيل، حسين-----------استان: همدان

عنوان اثر: فرياد عشق-----------شهرستان: همدان

موضوع: اسرار و آثار نماز-----------تاريخ تولّد: 1361

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



«فرياد عشق»، فريادِ جانِ نوجواني 16 ساله است كه مي خواهد راه برادر شهيدش را، ادامه دهد.

«بياييد فقط خداي مان را، پرستش كنيم و تنها از او، كمك بخواهيم. بياييد عاشق خدا باشيم؛ معشوق خود را بشناسيم و او را، يار خود سازيم.

بياييد فقط خدا را ببينيم...».

نمازِ نمازگزاران، جانِ نماز، چگونه حضور قلب پيدا كنيم؟ نماز را با عشق بخوانيم، هدف آفرينش، فطرت خداگرايي و... از موضوعاتي است ماه ها، نگارنده را به خود، مشغول كرده تا او بتواند «فرياد عشق»، سر دهد و عاشقانه ما را به معشوق فرا خواند.

و شهيدان، اين گونه، در ما حضور دارند!



[ صفحه 102]



اسماعيلي، زهرا-----------استان: قزوين

عنوان اثر: اسرار و آثار نماز-----------شهرستان: قزوين

موضوع: اسرار و آثار نماز-----------تاريخ تولّد: 1358

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: دانشجو

_ _ _



«نماز، كليد بهشت است؛ واسطه و پناهگاه محكمي كه تمام هستي انسان را به ملكوت هستي، پيوند مي دهد.

نماز، راز و نياز دردمندان، روشني راه، نور ديده ي بيداران، مونس اصحاب دين و خورشيد اهل زمين است».

گرد آورنده آن گاه از «طهارت» جسم و جان مي گويد؛ از «وضو»، «اذان» و «اقامه» را به زيبايي مي سرايد، «قيام» را و... «وسلام»...

سپس به «پاداش هاي نماز» مي پردازد و، از بهترين نمازها مي گويد، «نماز جماعت» و...

و «نماز، جلوه اي از ياد خدا و بندگي انسان در پيشگاه خدا و مظهر عبوديّت و عبادت است، آن كه بنده ي آفريدگار است و اين بندگي را، باور دارد، مطيع فرمان اوست. با وي، راز مي گويد و نياز مي طلبد و آن خالق بي همتا را -كه همه چيز از اوست- به عظمت مي ستايد».



[ صفحه 103]



اسماعيلي، سالومه----------استان: تهران

عنوان اثر: عبور-----------شهرستان: تهران

موضوع: نماز و مفاهيم نمادين آن-----------تاريخ تولّد: 1355

قالب: داستان كوتاه------------ميزان تحصيلات: دانشجو

«سُرفه ي خشكي كرد و گفت: در تمام عمرت، فقط يك چيز از من خواستي.

دست، روي موهايم مي گذارم و آرام مي خندم. پتو را، روي سينه اش مي كشم و مي گويم: بخواب بابا! بايد استراحت كني.

هميشه از پدر، خجالت مي كشيدم؛ شايد نوعي شرم همراه را احترام با مِهر و دلسوزي بود. حرف هايم را، هميشه به «خانم جان» مي زدم. پدر، خوراك و پوشاكم را -بدون اين كه بگويم- برايم مي خريد و من با تمام بچّگي مي فهميدم كه برايش چقدر سخت است».

و «اسماعيلي» داستان كوتاه «خيال» را، اين گونه -زيبا- پايان مي دهد:

«پدر، ناله مي كند؛ نمي دانم بيدارش كنم يا نه؟! شب ها اگر نخوابد، بيشتر بي تابي مي كند. گلويم مي سوزد. مي ترسم؛ نمي خواهيم بميرد... سجّاده ام را، گوشه اي پهن مي كنم و دو ركعت نماز حاجت مي خوانم. چشم هايم را مي بندم و منتظر دست هاي خدا مي شوم».

وي با الهام از كتاب «پرتوي از اسرار نماز» داستان زيباي «عبور» را نيز مي نگارد؛ «دچار» را و...



[ صفحه 104]



اسماعيلي، قربانعلي-----------استان: مازندران

عنوان اثر: آرامش در پرتو نيايش-----------شهرستان: نكا

موضوع: آرامش در پرتو نيايش-----------تاريخ تولّد: 1354

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: حوزوي

_ _ _



«نماز از مهم ترين عبادتِ همه ي اديان است كه از بالاترين آثار تقرّب به خدا، تهذيب نفس و ساير ارزش هاي الهي، برخوردار است؛ به گونه اي كه مصونيّت انسان، در برابر هرگونه تفكّر و اخلاق باطل و در نهايت، وصول به رضوان الهي، با اين عبادت بزرگ، حاصل مي شود...».

«اسماعيلي» نوشتار خويش را، به آيات الهي، زينت بخشيده؛ به سخنان امام علي (ع) در نهج البلاغه، همراه با رواياتي از وسايل الشّيعه، بحارالانوار و... با اشعاري برگرفته از ديوان هايي همچون ديوان مولوي، سعدي، عارف شبستري، باباطاهر، شهريار و...

دفتر «اسماعيلي» با گزيده اي از سخنان امام خميني (ره) و مقام معظّم رهبري درباره «نماز» آغاز مي شود و با فهرستي از آثار استفاده شده، پايان مي گيرد.



[ صفحه 105]



اسماعيلي، مرضيه-----------استان: چهارمحال و بختياري

عنوان اثر: اسرارنماز-----------شهرستان: شهركرد

موضوع: اسرار و آثار نماز-----------تاريخ تولّد: 1357

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



«در تنهايي شب ها، غوطه وريم و با تاريكي، الفتي نامحسوس گرفته ايم. به شبانگاهان مي نگريم كه پرده ي روز را مي شكافند و تا عمق آن نفوذ مي كنند؛ گويي نگاه خسته شان چيزي مي طلبد، انگار ديگر، اميدي ندارند و مي خواهند هرچه زودتر در روشني روز، محو شوند...

آه، اي كاش مي توانستم از اين سياهي، دور شوم، آه، زندگي چه قدر شيرين و زيباست».

«لحظه هاي اوج»، «عبادتي بزرگ»، «فطرت پاك»، «مرا درياب» «اِكسير جان بخش»، «اسرار نماز» و... عناوين برخي از فصل هاي نوشتار نويسده است كه در پايان با داستان «لحظه هاي التهاب» و شعر «رؤياي زندگي»، همراه مي شود.

و آرزوهاي «اسماعيلي»، ريشه در آسمان دارد: «اي كاش مي دانستيم چرا زندگي مي كنيم. كاشكي مي دانستيم دنيا، گذرگاهي است كه بايد از آن گذشت و هرگز به آن، دل نبست.

اي كاش تنهايي هامان از ياد و نام او، سرشار مي شد...».



[ صفحه 106]



اشراقي، حميدرضا-----------استان: اصفهان

عنوان اثر: نماز، خلوت عارفانه با يگانه هستي-----------شهرستان: اصفهان

موضوع: نماز ومفاهيم نمادين آن-----------تاريخ تولّد: 1360

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: ديپلم

_ _ _



نويسنده، در كتاب خود، بر اين اعتقاد است: «در جهاني كه مظاهر فريبنده و ناپايدار زندگي مادّي، انسان را شيفته ي خود ساخته و او را، از رسيدن به ارزش هاي واقعي و دست يافتن به معيارهاي ارزشمند انساني، باز داشته است، نياز بشر، به احكام و فرايض نوراني و مقدّس دين مبين اسلام، بيشتر از هر زمان ديگري احساس مي شود.» وي براساس همين نياز به تهيّه ي اين نوشتار، همّت گماشته است و اميد دارد همه ي مسلمانان با عمل به دستورهاي خداوند و پياده كردن آن ها در صحنه ي زندگي به خوشبختي واقعي، دست يابند.

مفاهيم نماز، نماز از ديدگاه امام علي (ع)، تأثير عميق نماز در انسان، نماز و رابطه ي آن با پرورش آدمي، ويژگي هاي نماز كامل، مقدّمات و آداب نماز و... از موضوعاتي است كه «اشراقي» در گردآوري و تدوين آن ها، از منابع بسياري، بهره جُسته تا بتواند «نماز و مفاهيم نمادين آن» را به خوبي جلوه گر سازد.



[ صفحه 107]



اشرفي، سرلك-----------استان: تهران

عنوان اثر: نماز-----------شهرستان: ورامين

موضوع: آرامش در پرتو نيايش -------------تاريخ تولّد: 1356

قالب: ادبي-----------ميزان تحصيلات: ديپلم

_ _ _



«خدايا! دستم بگير و از چاه هاي عظيم سرگرداني، نجاتم بخش كه اين دست هاي پر از وسوسه، دمي رهايم نمي كنند و هر آن، طعمه اي مي طلبند!

شريفا! عزّتم افزون گردان و ياري ام كن تا لحظه اي از عظمت و قدرت بي انتهايت، غافل نشوم.

اي اوّلين و آخِرين! هرگاه بر سجده گاه نياز خود، تو را مي خوانم، پاسخم گو، كه در برآوردن حاجتم، نيرو و تواني ندارم.

دريغ از آن لحظه هايي كه مي توانستم به تو نزديك شوم امّا نيامدم. دريغ از تمام نيكي هايي كه از دست مي رفت؛ بي هيچ حسرت و اندوهي! كاشكي تمام تنهايي هايم براي تو بود،؛ تمام غم هايم و هر آن چه در من، مي تپد و مي جوشد...».



[ صفحه 108]



اشكيان، زهره-----------استان: اصفهان

عنوان اثر: روح بزرگ-----------شهرستان: اصفهان

موضوع: تصوير نماز در فرهنگ عاميانه-----------تاريخ تولّد:1352

قالب: داستان كوتاه-----------تحصيلات: فوق ديپلم مامايي

_ _ _



«كاشكي مادربزرگ زنده بود و مي ديد كه من...

بُغض گلويش را مي فشرد، اشك در چشمانش حلقه زده بود، دلش مي خواست زمان به عقب بازگردد؛ آن قدرعقب، تاروزهايي كه با مادربزرگ به امامزاده مي رفتند، دوباره بر گردد».

دلِ «مرتضي» هواي مادربزرگ را، كرده بوده، با همان صفا و صميميّتش، همان مهرباني و لبخندي هاي پدربزرگ ها و مادربزرگ هاي خودمان.

و مادربزرگ، روح بزرگ داستان «اشكيان» است كه همواره دوست داشت «مرتضي» قبل از اين كه پانزده ساله شود، نماز بخواند.

و «مرتضي» وقتي مادربزرگ را از دست داد، تنهاي تنها شد... بگذاريد «اشكيان» بگويد:

«كنار كاجي كه حالا تنها شده بود، ايستاد و گفت: امروز، پونزده سالم شده... كاشكي مادربزرگ، زنده بود و مي ديد كه من...».



[ صفحه 109]



اصفهاني، زهرا----------- استان: تهران

عنوان اثر: زيباترين پاسخ به بنيادي ترين نياز-------------شهرستان: تهران

موضوع: گوناگون----------- تاريخ تولّد: 1356

قالب: تحليلي----------- ميزان تحصيلات: دانشجو

_ _ _



مؤلّف، پس از بيان هدف آفرينش و جايگاه انسان در نظام خلقت و فطري بودن كمال خواهي آدمي، نياز به نيايش و ستايش معبود را به عنوان يكي از اصيل ترين نيازهاي انسان، مورد بحث قرار داده است. او، نماز را زيباترين، كامل ترين و سازنده ترين شكل نيايش و مناسب ترين پاسخ به اصيل ترين نياز فطري آدمي مي داند.

«اصفهاني» در نوشتار خود، به «نقش نماز در زندگي فردي و اجتماعي»، «آثار شفابخش آن، بر جسم و روان»، «اوقات فضيلت نماز»، «يافته هاي علمي درباره ي نماز» و... مي پردازد و با گزيده هايي از پيام هاي مقام معظّم رهبري در مورد «نماز» دفتر خود را مي بندد.

در قسمتي از «پيشگفتار» وي مي خوانيم:

«انسان، موجود برگزيده ي خدا است. آفرينش آدمي»، «هدف» داراست، هدفي كه انسان را در مسير «كمال»، قرارداده و «نماز حقيقي»، مناسب ترين پاسخ است به نياز او، در طريق تكامل».



[ صفحه 110]



اصلاني، فريده----------- استان: آذربايجان شرقي

عنوان اثر: اسرار و آثار نماز-----------شهرستان: مراغه

موضوع: اسرار و آثار نماز-----------تاريخ تولّد: 1356

قالب: تحليلي----------- ميزان تحصيلات: دانشجو

_ _ _



نويسنده، در 3 فصل به «اسرار نماز»، «آثار نماز» و «تقابل آثار و اسرار نماز، بر انسان» مي پردازد.

وي پس از «پيشگفتار» تعاريف و مفاهيم «انسان»، «نماز»، «اسرار» و «آثار» را مورد بررسي قرار مي دهد و آن گاه از «اسرار صراط مستقيم»، «اثبات گرايي» و... سخن مي گويد.

دومين فصل از نوشتار «اصلاني» به آثار گوناگون تربيتي، سياسي، فرهنگي، اجتماعي و... نماز، اختصاص دارد.

وي در آخرين فصل، از نوشته هايش از «آثار و اسرار پرستش»، «آثار و اسرارِ نوع خواهي»، «آثار و اسرار توكّل» و... سخن مي گويد و در تمامي اين ها فقط از «قرآن» مدد مي جويد.

آري، همزماني با «نماز» و «قرآن» خوش است و همدلي، خوش تر.



[ صفحه 111]



اعتمادي، فاطمه-----------استان: خراسان

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟-----------شهرستان: مشهد

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟-----------تاريخ تولّد: 1360

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: ديپلم

_ _ _



نوشتار «اعتمادي» با قسمتي از پيام مقام معظّم رهبري به اجلاس اقامه ي نماز در سال 1370 (هـ. ش) آغاز مي شود و با مقدّمه اي كوتاه از نويسنده، ادامه مي يابد.

انسان و راز و نياز با معبود، چرا نماز مي خوانيم؟ نماز يعني...، اهمّيّت نماز از ديدگاه قرآن، چگونه نماز بخوانيم؟، نمازهاي معصومان (ع)، فوايد و آثار فردي و اجتماعي نماز، داستان هايي از نماز و نمازگزاران و... عناوين برخي از مطالبي است كه نگارنده، به آن ها پرداخته است.

«انسان، براي اطاعت و بندگي خدا پا به دنيا گذارده است؛ خدايي كه آفريننده ي زمين و آسمان هاست. خدايي كه تمامي جهان به دست قدرت او، اداره مي شود و خدايي كه به سبب تك تك نعمت هايي كه نه با منّت، بلكه با نهايت لطف و بخشندگي اش به ما ارزاني داشته، سزاوار اطاعت و بندگي است».



[ صفحه 112]



افضل، جلال الدين-----------استان: اصفهان

عنوان اثر: معراج مؤمن-----------شهرستان: نجف آباد

موضوع: نماز-----------تاريخ تولّد: 1361

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



«آن روزها، خداي ما، تنها بود؛ تنهاي تنها. پس از روح خود، در مُشتي گِل دميد و آشناترين صورت را آفريد؛ آشناي باد، آشناي خاك، آشناي تلاش يك موريانه؛ روييدن يك برگ، يك بذر... سپس نماز را آفريد -كه بالاترين كلمه است- و... سكوت جهان شكست».

«افضل» با همفكري «مهدي شاهپوري» نوشتار خود را -به نَقل از اثرِ خواندني «تنهايي آفرينش»- اين گونه آغاز مي كند و در آن به موضوعاتي همچون سيماي نماز، نوجوان و نيايش، ضرورت توجّه به نماز، آثار نماز و چگونه نماز بخوانيم؟ مي پردازد.

آنان از «انگيزه»ي خود، چنين مي گويند:

«... با خود، عهد كرديم كه تنها براي شناخت نماز و پيدا كردن راهي براي رسيدن به كمال، دست به كار نماز ببريم. به اميد خداوند، در آينده شاهد كاري بهتر و پربارتر خواهيد بود.»

پس، چشم به آينده مي دوزيم!



[ صفحه 113]



اكبري، صدّيقه-----------استان: قم

عنوان اثر: آواز سبز-----------شهرستان: قم

موضوع: نمازي كه من دوست مي دارم-----------تاريخ تولّد: 1362

قالب: ادبي-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



نوشتار «اكبري» با «آواز سبز» آغاز مي شود و «گمشده ي وجود»، عنوان داستاني با موضوع «آرامش در پرتو نيايش» است كه پس از قطعه ي ادبي و زيبايش، چشم ها را مي نوازد.

«خورشيد، شرمِ حضور دارد، جويبارها و چشمه ها خفته اند، جنگل، غرق در سكوت است و زمين در تاريكي، فرو رفته...

و تو مانده اي در ميان جهل و غفلت كه ناگهان در ميان ناباوري، خواهي ديد كه شهر، همچون بهشت، نورباران مي شود. فرشتگان با حسرت به زمين مي نگرند. حيات، دوباره اوج مي گيرد. صداي اذان از مناره ها بلند مي شود و گلدسته ها سكوت شهر را، مي شكنند؛ مؤمنان مهيّاي عروج مي شوند...»



[ صفحه 114]



اكبري، صغري-----------استان: مركزي

عنوان اثر: قرب الي الله-----------شهرستان: اراك

موضوع:-----------تاريخ تولّد: 1353

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: ديپلم

_ _ _



«نماز، بهترين دعا، اصيل ترين نيايش اسلامي و يكي از برترين عوامل سير و سلوك معنوي و موجب تقرّب و نزديكي به سوي ذات اقدس حق تعالي است. خداوند سبحان -كه به آفرينش انسان و طريق تكامل او، از همگان آگاه تر است- اين فريضه ي جانفزا و روح بخش را، تشريح كرد تا انسان ها براي سعادت و كمال خويش، از آن بهره گيرند».

نگارنده در 6 فصل، «قرب الي الله» را، قربة الي الله نگاشته است:

احاديث پيامبراكرم (ص) درخصوص اهمّيّت نماز، روايات امامان معصوم -عليهم السلام- در اين باره، مروري بر سخنراني ها و بيانات حضرت امام خميني (ره) نسبت به اهميت نماز، پيام هاي حضرت آيت الله خامنه اي به اجلاس هاي سراسري نماز، سخنراني عالمان و مراجع تقليد و... در خصوص اهميت نماز و نتيجه گيري.



[ صفحه 115]



اكبري، علي------------استان: سمنان

عنوان اثر: وصف نور چشم پيامبر (ص)-----------شهرستان: شاهرود

موضوع: گوناگون----------تاريخ تولّد: 1349

قالب: ادبي----------ميزان تحصيلات: مقطع راهنمايي

_ _ _



«اكبري» با الهام از «قرآن» و «احاديث» امامان معصوم -عليهم السّلام- در نوشتاري خواندني، اديبانه به نماز، پرداخته است:

«نماز، ناوگان ايمان است.

نماز، راه آهن قطار عرفان است.

نماز، گزارش ارادت دل، به دلدار است.

نماز، مرهمي است بر زخم هاي گناه.

نماز، مدال شُكر خداست.

نماز، كارخانه ي مهمّات سازي دين است.

نماز، گواهي نامه ي ورود به «جنّت المأوي» است.

نماز، ضد عفوني كننده ي روح است.

نماز، آب و دانه ي مرغ دل است.

نماز، فرشته ي نجات انسان هاست...».



[ صفحه 116]



اكبري، فرشيد----------- استان: اصفهان

عنوان اثر: سيماي نماز در قرآن ونهج البلاغه-----------شهرستان: اصفهان

موضوع: سيماي نماز در قرآن و نهج البلاغه-----------تاريخ تولّد: 1356

قالب: تحليلي----------- ميزان تحصيلات: ديپلم

_ _ _



«نماز، پيوند ناگسستني بين «عبد» و «مولا» است؛ سرچشمه ي پاكي ها، آرامش روح و مكتب عالي تربيت.

نماز، روحِ جان بخش زندگي و عاملي براي حفظ پيوندهاي الهي است...».

مؤلف «سيماي نماز در قرآن و نهج البلاغه» را، در 5 بخش «نماز چيست؟»، «اهمّيّت نماز»، «باطن و روح نماز»، «ترك كنندگان نماز» و «احكام نماز»، تهيّه و تنظيم مي كند، با استفاده از احاديث و روايات، كتاب هاي فقهي و... ماه ها عاشقانه در نگارشش مي كوشد.

«اكبري» با روش تحقيق، آشنا و در كار نوشتن، تواناست. نماز و آمرزش گناهان، نماز و صبر، روح و حقيقت نماز، اوقات نماز، نماز و زكات و... از جمله موضوعاتي است كه نگارنده در نوشتارش به زيبايي، و با بهره گيري از منابعي ارزشمند و فراوان، به آن ها پرداخته است.



[ صفحه 117]



الهيان بروجني، سميّه-----------استان: چهارمحال و بختياري

عنوان اثر: آرامش در پرتو نيايش-----------شهرستان: بروجن

موضوع: آرامش در پرتو نيايش-----------تاريخ تولّد: 1360

قالب: ادبي - تحليلي-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



«نماز، درياي پاكي ها و خوبي هاست. نماز، عشق است و روح زندگي، تپّه اي پر از گل هاي شقايق كه با نسيم صبحگاهي مهر و محبّت، عطر زندگي مي پراكَنَد. نماز، صداي پاي خوشبختي است و لحظه اي درنگ، در مهرباني ها».

آن گاه «بروجني» از «توبه» سخن مي گويد كه مقدّمه ي رسيدن به «آرامش» است و از «عبادت» كه نوازشگر روح آدمي است. باشد تا در آينده اي نه چندان دور، شاهد آثاري ديگر از او باشيم، آثاري برتر و پربارتر.

بازهم از او مي خوانيم:

«نماز، ترك پليدي ها و پيوستن به پاكي هاست. نماز، دري به خانه ي خورشيد و پنجره اي به روشنايي و زيبايي هاست..».

و شايد، بازهم از او بخوانيم!



[ صفحه 118]



الهيان بروجني، مليحه-----------استان: چهارمحال و بختياري

عنوان اثر: اسرار و آثار نماز-----------شهرستان: بروجن

موضوع: اسرار و آثار نماز-----------تاريخ تولّد: 1363

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



اين نوشتار، در 2 فصل و با عنوان هايي همچون، نماز و اطمينان، نماز و اقتصاد، نماز و مسؤوليّت، نماز و انتخاب دوست، نماز و زندگي، ترك نماز و گناه، نماز و قرآن، نماز و سياست، تواضع نمازگزار، نماز و صبر، نماز و تقوا و... تنظيم شده است. برگي از دفتر «الهيان» مي گشاييم و رازي مي خوانيم:

«اي نماز!

اي داروي تمام دردها، اي شفاي تمام بيماري ها، اي دريا، اي خورشيد!

با تو مي توان خوبي را، حس كرد، با تو مي توان به خدا رسيد.

اي نماز!

بدان كه برايت سختي هاي بسياري كشيده ام؛ رنج هاي زيادي تحمّل كرده ام و... امّا اين را، هم بدان كه خود را به دست شيطان نخواهم داد و به اهريمن نخواهم فروخت، من پرورده ي نمازم؛ معبودم خداست، پيغمبرم محمد (ص)، مولايم علي (ع) و الگويم فاطمه (س)...».



[ صفحه 119]



الفت نسب، رضا-----------استان: تهران

عنوان اثر: توبه-----------شهرستان: تهران

موضوع:-----------تاريخ تولّد: 1360

قالب: فيلم نامه-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



«فرامرز» و «سياووش» شخصيّت هاي اصلي فيلم نامه ي «الفت نسب» هستند كه هيچ رابطه اي با «مذهب» ندارند.

آن ها، هر روز، از خوبي ها بيشتر فاصله مي گيرند و... تا اين كه حادثه اي مسير زندگي شان را تغيير مي دهد...

نويسند، در نخستين «سكانس» تصويري از يك دكّه ي سيگارفروشي را، فرا روي مان قرار مي دهد كه دو دانش آموز، به دور از چشم ديگران به آن جا مي روند و لحظه هايي بعد، در خيابان خلوتي، بازهم همان دو نفر هستند در حالي كه سيگاري در دست دارند و...

و امّا در سكانس هفدهم آن ها كه به اشتباه هاي خود پي برده بودند، به خانه ي «محمّد» يكي از دوستان همكلاس، مي شتابند و به همراه او به «مسجد» مي روند.



[ صفحه 120]



الله قلي زاده، اكرم-----------استان: تهران

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟-----------شهرستان: كرج

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟-----------تاريخ تولّد: 1356

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



«نماز، زيباترين سخن با خدا و پرواز روح است در فضاي معنويّت.

نماز، چشمه ي جوشان پاكي و طهارت است. نماز، رابطه ي مخلوق با خالق و كليد بهشت است،؛ هر كه اين كليد را به دست آوَرَد، بهشت برين، جايگاه اوست و هركس آن را در بيابان گمراهي، گم كند، جايگاهش، دوزخ است».

نويسنده، با بهره گيري از آيات قرآن، روايات و داستان هاي نماز، به ضرورت برپايي آن و نياز آدمي به كسي اشاره مي كند كه مثل هيچ كس نيست!

اين نوشتار، از محتواي خوبي برخوردار است و با كمي دگرگوني در ساختار آن، مي تواند به اثري خواندني تر تبديل شود.



[ صفحه 121]



الله وردي، عاصفه-----------استان: تهران

عنوان اثر: جوان و نيايش-----------شهرستان: تهران

موضوع: جوان و نيايش-----------تاريخ تولّد: 1358

قالب: ادبي-----------ميزان تحصيلات: ديپلم

_ _ _



«الله وردي»، دخترش را با يك «چهارپاره» آغاز مي كند، با طرح هايي زيبا، نقّاشي ها و خطي زيباتر و تمام شعرها و نثرهايش را نذر «نماز» مي كند.

«دلت به اندازه ي يك دنيا، تنهاست، دلت مي خواهد از حصار ديوارهاي ناگهان، بگذري، مي خواهي طعم پرواز را بچشي. مي خواهي بروي و فرياد بكشي.

كيست كه به حرفهايت گوش بسپارد و در اوج نااميدي و غفلت، تو را به ياد آورد؟!».

مؤلف، دل هامان را به بيكران ها، پيوند مي دهد و به آسمان ها. دفتر او پُر از «نور» است و سرشار از شادي و سُرور.



[ صفحه 122]



الماسي بردميلي، فاضل-----------استان: خوزستان

عنوان اثر: بهترين نمازها و برترين نمازگزاران----------شهرستان: اهواز

موضوع: بهترين نمازها و برترين نمازگزاران-------------تاريخ تولّد: 1354

قالب: تحليلي----------- ميزان تحصيلات: دانشجو

_ _ _



مؤلّف، در كتاب خود بر اين اعتقاد است كه فضايل اخلاقي و رفتار نيكو از اعتقاد آدمي، سرچشمه مي گيرد و از اهمّيّت و لزوم فراگيري «علم كلام»، «علم اخلاق» و «علم فقه» سخن مي گويد؛ آن گاه، بهترين «اعمال» بهترين نمازها و برترين نمازگزاران در آيينه ي قرآن، احاديث و سخنان بزرگان را فرا روي مان قرار مي دهد:

«نماز، بيانگر فضايل اخلاقي است. نماز، خودبيني و تكبّر را، درهم مي شكند... نماز، عامل تزكيه و درمان دردهاي آدمي است.

نماز، اُنس با خداوند سبحان و آرامش دهنده ي روح و روان است. نماز، مانع تمام بدي هاي اخلاقي، زشتي هاي فردي و نارسايي هاي اجتماعي مي شود...».

موانع كمال انسان، اخلاق در پرتو نماز، چهره ي عبادت كنندگان در روز قيامت، نمازهاي واجب و مستحب، دروغ گويي و... عناوين برخي از مطالب «الماسي» است كه در 2 بخش، از «بهترين نمازها و برترين نمازگزاران» مي گويد.



[ صفحه 123]



الهام، رباب-----------استان: آذربايجان غربي

عنوان اثر: آرامش در پرتو نيايش-----------شهرستان: اروميه

موضوع: آرامش در پرتو نيايش-----------تاريخ تولّد: 1357

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: دانشجو

_ _ _



در قسمتي از «يادداشت» مؤلّف مي خوانيم: «تنهايي، انيسم بود و سكوت و سياهي.. هيچ اميدي نداشتم و هيچ پناهگاهي، تحمّل وجودم را نداشت؛ اين زندگي من بود.

تا اين كه شبي... بله، شب بود -كه همه ي زندگي من در شب مي گذشت- تشنه بودم، سردرگريبان، زانو در بغل و چشم دوخته به افق، كه ناگهان پنجره اي به روشنايي، باز شد و... «حالتي رفت كه محراب به فرياد آمد» و شب، پايان يافت».

نيايش از ديدگاه «آلكسيس كارل»، پرستش در انسان، علل گرايش به مادّيگري و... از جمله موضوعاتي است كه «الهام» با الهام از قرآن، نهج البلاغه، داستان راستان، تنديس اخلاص و... به آن ها پرداخته است.



[ صفحه 124]



الهامي، سحابه----------- استان: خراسان

عنوان اثر: عشق من، نماز-----------شهرستان: بجنورد

موضوع: پيام هاي فرهنگي و تربيتي نماز----------تاريخ تولّد: 1359

قالب: تحليلي----------- تحصيلات: مقطع مقطع متوسّطه

_ _ _



«الهامي» در نوشتارش، به «پيامدهاي نماز، در ظهور اسلام» مي پردازد، وي معتقد است: «پيامبران الهي، براي هدايت مردم به سوي خدا، از هيچ تلاشي دريغ نورزيدند و «نماز»، يكي از سفارش هاي هميشگي آنان بوده است».

«شيطان و شيطان پرستان»، عنوان دومين فصل از كتاب اوست كه مفاهيم «نماز» و «آزادي» در فرهنگ امروز را، مورد بررسي قرار مي دهد. و سرانجام، داستان «نماز، كليد رهايي» آخرين فصل از نوشتار «الهامي» است كه پيرامون «نماز»، «معاد» و... به رشته ي تحرير درآمده است.

«عشق من، نماز» از دل برخاسته هاي نويسنده ي جواني است كه تا خبر «مسابقه بزرگ تأليف كتاب، درباره ي نماز» را شنيد، قلم به دست گرفت و با توكّل به خدا، از عشقش «نماز» نوشت.

«رهايي از شيطان» عنوان داستاني كوتاه از وي است كه با موضوع «تصوير نماز در فرهنگ عاميانه» و به همراه «عشق من، نماز» نگاشته شده است.



[ صفحه 125]



الياسي، مريم-----------استان: مركزي

عنوان اثر: نماز-----------شهرستان: ساوه

موضوع: نمازي كه من دوست مي دارم-----------تاريخ تولّد: 1362

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات:

_ _ _



«نماز، از نعمت هاي بزرگ خداوند و مهم ترين اعمال ديني است كه اگر مقبول افتد، عبادت هاي ديگر نيز، مورد قبول خداوند متعال، واقع مي شود... پس بايد نمازي خواند كه اسباب خشنودي پروردگار را، فراهم سازد...».

«الياسي» از «واجبات نماز»، آغاز مي كند، از «سجده هاي واجب قرآن»، «لباس نمازگزار» و...

او، در فصلي ديگر با عنوان «نماز را، چگونه بايد خواند؟»، به «نمازهاي واجب» مي پردازد، به «نماز آيات»، «نماز احتياط»، «نماز عيد فطر و قربان» و...

و در پايان، با «جوانان»، سخن مي گويد:

«بياييد دل هايمان را سرشار از مهر و محبّت او كنيم، بيايد مشكلات زندگي را با چيزي كه روشنگر راه حقّ و حقيقت است، آسان سازيم. بياييد خود را از پليدي ها و ناپاكي ها، دور كنيم و قدر خويشتن را بدانيم، بياييد «نماز» بخوانيم...».



[ صفحه 126]



الياسي گرجي، حوريه-----------استان: مازندران

عنوان اثر: بازگشت-----------شهرستان: بهشهر

موضوع: گوناگون-----------تاريخ تولّد: 1354

قالب: ادبي-----------تحصيلات: ديپلم تجربي

_ _ _



«الياسي»، سال هاست كه در زمينه ي شعر و داستان، فعّاليّت مي كند؛ هرچند بنا بر گفته ي خودش، براي اوّلين بار است كه نوشتن را جدّي گرفته است. هرچند آثارش بسيار كوتاه است و هرچند... «بارخدايا! من اسير وحشت و تو منبع نعمت، من سراپا حسرت و تو مايه ي رحمت، اي بي نياز، اي محرم راز!

اين دلِ خسته، اين قلبِ شكسته؛

امشب، اميد به مِهر تو بسته؛

اي پناه دل هاي سرگردان!

نااميدش مگردان.»

داستان «بازگشت» گرجي، آن گونه آغاز مي شود و يكي از غزل هايش اين چنين:



آمدم امّا براي زندگاني آمدم

آمدم؛ حتي در اوج ناتواني، آمدم



آمدم تا مهربان من، تو باشي روز و شب

از ديار غربت و بي همزباني آمدم...»



«جوان و نيايش» عنوان داستاني ديگر از او، با همين موضوع است.



[ صفحه 127]



امامي، سعيده-----------استان: سمنان

عنوان اثر: اسرار و آثار نماز-----------شهرستان: سمنان

موضوع: اسرار و آثار نماز-----------تاريخ تولّد: 1359

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



«دين، عاملي است كه انسان را به راه تكامل مي بَرَد و به سرمنزل سعادت و پيروزي مي رساند، و «نماز» رمز اين پيروزي است. انسان، در نماز به مبدأ هستي، توجّه مي كند و از عمق جان به نيايش با محبوبش مي پردازد و اسرار درونش را به او، ابراز مي كند». برآسمان نيايش، نيايش و پرستش، اسرار نماز، نماز چيست؟ و... از جمله مطالبي است كه «امامي» در نوشتار خود، به آن ها پرداخته و با استفاده از منابعي گران بها، به تأليفش جلوه اي تحقيقي بخشيده است.

وي در بخشي از نگاشته اش از خداوند، اخلاص و توفيق تأثير سخن مي طلبد و تمام هر آن چه را كه كوشيده گامي كوچك مي خواند براي زمينه سازي وگرايش به فريضه اي بزرگ؛ كه اين هم از بزرگواري اوست.



[ صفحه 128]



امامي، فاطمه-----------استان: اصفهان

عنوان اثر: اسرار و آثارنماز-----------شهرستان: خميني شهر

موضوع: اسرار و آثار نماز-----------تاريخ تولّد: 1358

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



«امامي» نوشتارش را با ستايش نامه اي الهي، آغاز مي كند و سپس چنين مي گويد: «بدان كه براي هر عبادتي، روح و پيكر و ظاهر و باطني است پيكر ظاهري آن، حركات مخصوص آن است و باطنش، اسرار و رموز و مقصود از آن.

و نماز، فريضه اي بزرگ است كه از آثاري بزرگ تر، برخوردار است. نماز، آدمي را از فحشا و منكر، باز مي دارد و به «معراج» مي بَرَد، امّا اين آثار، آن گاه حاصل مي شود كه «حضور قلب» بر آن پرتو افكند زيرا نماز بدون آن، پيكري بي روح است كه هرگز نمي تواند منشأ اثري گردد...».

نماز و اسرار الهي، دعا، اهميّت نماز، سجده، تفسير «الله اكبر» و... از جمله موضوعات اين دفتر است كه گرد آورنده، با استفاده از «قرآن»، «نهج البلاغه» و... اطّلاعات عمومي خود، در آن ها از «اسرار و آثار نماز» مي گويد.



[ صفحه 129]



امامي، محبوبه سادات-----------استان: اصفهان

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟-----------شهرستان: داران

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟-----------تاريخ تولّد: 1358

قالب: ادبي - تحليلي-----------ميزان تحصيلات: ديپلم

_ _ _



نوشتار «امامي» در 3 فصلِ «قصّه ي آفرينش»، «نمازچيست؟» و «سخني با جوانان» تنظيم شده است.

نماز چيست، جايگاه نماز در دين اسلام، چگونه نماز بخوانيم؟، چرا نماز بخوانيم؟ و... عناوين برخي مطالبي است كه گردآورنده، به آن ها پرداخته است.

«نماز، اقرار به يگانگي خداوند است؛ فروتني و تواضعي آگاهانه و خشوعي آميخته با سربلندي.

نماز، سفري است روحاني به سوي كمال و سعادت. نماز، سرود توحيد است؛ سرودي آهنگين، موزون و شيوا. نماز، بلنداي معرفت و ايمان است؛ معراج مؤمن و فرياد آزادي...».



[ صفحه 130]



امامي، مريم-----------استان: اصفهان

عنوان اثر: نماز من-----------شهرستان: اصفهان

موضوع: نمازي كه من دوست مي دارم-----------تاريخ تولّد: 1352

قالب: شعر-----------ميزان تحصيلات: ليسانس

_ _ _



«دوست دارم نمازي رو، به پاكنم

كه فقط من باشم و خدا باشه



دوست دارم بعدِ يه عمر، توي نماز

دلم از قيد تنم، رها باشه...»



«نماز من» عنوان مجموعه شعري از «امامي» است كه در قالب هاي مختلف، همچون: غزل، نيمايي و... سروده شده است.

اين دفتر -پس از مقدّمه- با شعر نيمايي «نماز من» آغاز مي شود و حاوي اشعاري مانند: ياد دوست، نماز عشق، صدايم مي كند، كاش مي شد، قبله ي دوست كجاست؟ و... مي باشد.

در قسمتي از «پيش گفت» چنين آمده: «نماز وسيله اي است براي شدن و رسيدن؛ و آنان كه اين حقيقت را داشتند، از دوستداران حقيقي نماز شدند و نماز نيز دوست آنان...».

امامي، دفتر شعر خود را با داستان كوتاه «آشنايي تلخ» مي بندد!



[ صفحه 131]



اماميّه، سيّد رضا-----------استان: اصفهان

عنوان اثر: نماز-----------شهرستان: كاشان

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟-----------تاريخ تولّد: 1353

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: ديپلم

_ _ _



«نماز، غذاي روح است و انسان را از گناه، باز مي دارد؛ روح آدمي به سان آيينه اي است كه نماز، هرگز نمي گذارد غبار غفلت و فراموشي بر آن بنشيند، نماز، ما را از پليدي ها و گمراهي ها، دور و به هستي آفرين، نزديك مي كند...».

نماز چيست؟ چرا نماز مي خوانيم؟ سيماي نمازگزاران در قرآن، چگونه نماز بخوانيم؟، خودسازي براي نماز و... از جمله مطالبي است كه «اماميّه» در نوشتار خود، به آن ها پرداخته است.

«انساني كه نماز مي خواند، خوب مي داند در مقابل چه كسي ايستاده است، او مي داند كه «عالم، محضر خداست» و او هرگز نبايد در حضور پروردگارش، گناه كند؛ چرا كه او در نماز، دعا كرده است: «خدايا! مرا به راه مستقيم هدايت گردان»؛ و آن كس كه نماز را، براي ستايش خدا و اين كه تنها او شايسته ي عبادت است مي خواند اطمينان دارد كه خداوند، دعايش را اجابت خواهد كرد».



[ صفحه 132]



اماني، نجمه-----------استان: خراسان

عنوان اثر: اسرار و آثار نماز-----------شهرستان: مشهد

موضوع: اسرار و آثار نماز-----------تاريخ تولّد: 1359

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: حوزوي

_ _ _



«تنها از دريچه ي نماز، مي توان به عالم اُنس و خلوت با حق، راه يافت، كه در آن، انقطاع از همه چيز -حتّي از خويشتن خويش- و پيوستن به حق، حاصل مي شود».

فلسفه و معناي لغوي نماز، مقدّمات نماز، آداب وضو، خلوص نيّت، اسرار و آثار نماز، ركوع كنندگان، تكبير در احاديث و... عناوين برخي از مطالبي است كه نويسنده با استفاده از منابعي همچون از ژرفاي نماز، آداب الصّلوة، گفتارهاي معنوي، ارشاد القلوب، راه نجات، همراه با نماز، اسرار عبادت و... به آن ها پرداخته و با داستان هايي شيرين، همراه ساخته است.



[ صفحه 133]



اميدپور، سميه-----------استان: كردستان

عنوان اثر: چرا نماز مي خوانيم؟-----------شهرستان: سنندج

موضوع: چرا نماز مي خوانيم؟-----------تاريخ تولّد: 1361

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



معناي نماز، وضو، اذان، نماز شب، نخستين و مهم ترين عبادت، فايده ي نماز در دنيا وآخرت، بي اعتنايي به نماز، عبادت در اسلام، عبادت آزادگان، يادحق، شبِ مردان خداو... از جمله مطالبي است كه «اميدپور» آن ها را به آيات الهي، روايات و اشعاري زيبا، زينت بخشيده و به مخاطبان خويش ارائه كرده است.

«نماز، مظهر عدالت و كسب فيض است و هركس آن را به خوبي، ادا كند، توشه اي براي آخرت خود، اندوخته و به نيك بختي، دست يافته است.

نماز، اُنس و گفت و گو با آن قدرت بي انتهاست كه اگر به نيكي، انجام پذيرد، انسان را آرام مي كند».

وي با بهره گيري از آثاري همچون، سيري در نهج البلاغه، راز نماز، شناخت اسلام، حلية المتّقين و... اثري خواندني از خود برجاي نهاده و با مناجاتي دلنشين، دفتر خود را بسته است.



[ صفحه 134]



اميركاظمي، مينا-----------استان: آذربايجان شرقي

عنوان اثر: آرامش در پرتو نيايش-----------شهرستان: تبريز

موضوع: آرامش در پرتو نيايش-----------تاريخ تولّد: 1360

قالب: داستان-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



«سايه هاي سنگين دروازه هاي بلند شهر، روي دوش مردمي كه از دروازه وارد مي شد، در زير نگاه هاي وحشتناك مأموراني كه مردم را -هنگام عبور- بازرسي مي كردند، سنگيني مي كرد.

وزشِ آرامِ باد كه شنل سبزرنگ مردي غريب را، تكان مي داد، خبر از طوفان سختي داشت...».

«اميركاظمي»، داستاني تاريخي را، به روايت، نشسته است، داستان مردي مسافر و جوان كه در بامدادي پر از سياهي و تاريكي، وارد شهري غريب مي شود و تا شبانگاه، به هنگام رفتنش، آن را سرشار از روشنايي مي كند؛ لبريز از نور نماز و مناجات با خدا!

و آن گاه، مردم، حلاوت نيايش را فهميدند و در پرتو آن، به آرامشي كه سال ها در جست و جويش بودند، رسيدند.

«و مرد جوان، در حالي كه خورجينش بر دوشش بود و شنل سبزرنگش را، باد تكان مي داد، از دروازه هاي شهر، خارج شد».



[ صفحه 135]



اميري، افشين-----------استان: اردبيل

عنوان اثر: اسرار و آثار نماز-----------شهرستان: اردبيل

موضوع: اسرار و آثار نماز-----------تاريخ تولّد: 1361

قالب: داستان كوتاه-----------ميزان تحصيلات:مقطع متوسّطه

_ _ _



اين كتاب، دربرگيرنده ي چهار داستان كوتاه، از نماز است با نام هايي همچون «مسجد محلّه ي ما»، «پسر مسيحي»، «الياس»، و «نماز و اسارت».

داستان هاي «اميري» تخيلي و بيشتر زاييده ي ذهن اوست كه گاه با خاطراتي واقعي، همراه مي شود و با نكته هايي خواندني از آثاري همچون، نماز در اسارت پرتوي از اسرار نماز، همراه با نماز و...

وي همه ي كتاب خود را، به كساني تقديم مي كند كه خود، چنان شمع مي سوزند تا «نماز» -اين گوهر تابناك الهي- روبه خاموشي نگرايد.

نگارنده، در مقدّمه ي كوتاه خويش، «نماز» را تحفه اي آسماني مي خواند كه خداوند مهربان، به ما ارزاني داشته است.



[ صفحه 136]



اميري، امّ البنين-----------استان: خراسان

عنوان اثر: شوق نماز-----------شهرستان: بردسكن

موضوع: نمازي كه من دوست مي دارم-----------تاريخ تولّد: 1358

قالب: داستان كوتاه-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



«نمازي كه من دوست مي دارم، زيباترين جلوه اي است كه مي تواند روح تشنه ام را، سيراب كند و مونس و همدم شب هاي تارم باشد... صدايي دلنشين امّا غريب از ميان بوته زارها، در بياباني دورافتاده به گوشم رسيد و من به راه افتادم».

داستان «اميري» تخيّلي است و او در آن، با پيري فرزانه و خردمند، آشنا مي شود كه وي را به خوبي ها فرا مي خواند.

نويسنده، داستانش را با شعري از خود، آغاز مي كند كه در آن، با نغمه هاي خوش اذان، هشيار مي شود؛ چادر سفيدش را بر سر مي كند و سجّاده اش بوي خدا مي گيرد.

آن گاه تمام اندوه ها از دلش مي گريزند و وي در انتهاي شعر بلند نمازش به نجوايي عاشقانه با خدا بر مي خيزد، او چنين نمازي را دوست دارد؛ ما و خدا نيز!



[ صفحه 137]



اميري، امين-----------استان: گيلان

عنوان اثر: اسرار و آثار نماز-----------شهرستان: لنگرود

موضوع: اسرار و آثار نماز-----------تاريخ تولّد: 1360

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



«انسان، آفريده ي خداست و شايسته است كه با آفريدگار خويش، در ارتباط باشد، خداي مهربان نيز براي سعادت او، پيامبران (ع) را فرستاد تا راه ارتباط با او را به مردمان بنمايانند.

و نماز، مهم ترين وسيله ي ارتباط آدمي با پرودرگار است كه هر روز، چندين بار، روح او را با مبدأ همه ي نيكي ها و رستگاري ها، پيوند مي دهد؛ از همين رو، نماز اساسي ترين ستون بناي دين محسوب مي شود».

عبادت، روحيّه ي عبوديّت، اخلاص در عبادت، فلسفه ي نماز، نماز در اديان گذشته، اهمّيّت حضور قلب، حقيقت مناجات در نماز و... عناوين برخي از موضوعاتي است كه «امين» به آن ها پرداخته است.

نويسنده، با سخني از «نهج البلاغه» و فهرستي از منابع و مآخذ، به نوشتارش را پايان مي دهد.



[ صفحه 138]



اميري، فرزانه-----------استان: كرمانشاه

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟-----------شهرستان: كرمانشاه

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟-----------تاريخ تولّد: 1359

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



«خداوندي كه آفريدگار كوهها و دشت ها و صحراهاست؛ او كه زيبايي غروب را با طلوع، همراه و سرتاسر عالم هستي را از نور حقيقتش روشن كرده؛ ستايش، تنها و تنها مخصوص اوست؛ او كه آفريدگار جهانيان است خداي بي همتا، بي نياز از هر نيايش و نياز.

بنده ي خود را به طاعت و ستايش، فرا مي خواند تا او را به سوي كمال و سعادت، نايل گرداند، خداوند بخشاينده ي مهرباني كه هر «نماز» ما را به اونزديك و نزديك تر مي كند تا آن جا كه «رسد آدمي به جايي كه به جز خدا نبيند» و تنها در پرتو حقّانيت نماز است كه هر لحظه، به او نزديك تر شده و خود را در درياي بيكران لطف الهي شناور مي بيند...».

«نماز، شكست شيطان است»، «پاك سازي با نماز»، «نماز از ديدگاه نهج البلاغه»، «سيماي نماز از ديدگاه قرآن»، «ترغيب مردم به عبادت خدا» و...

از جمله موضوعاتي است كه «اميري» در نوشتارش به آن ها پرداخته است.



[ صفحه 139]



اميري، فرشته-----------استان: چهارمحال و بختياري

عنوان اثر: نماز، سرچشمه ي نور-----------شهرستان: شهركرد

موضوع: اسرار و آثار نماز-----------تاريخ تولّد: 1354

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: مقطع دبستان

_ _ _



«نماز، چراغ هدايت است وكليد سعادت؛ سروده اي شيوا و گلواژه اي در بوستان انسانيّت.

نماز، خلعتي است آراسته بر قامت بلند آدميّت و عروج انسان از خاك تا افلاك، از خود تا خدا.

نماز، سرچشمه ي رحمت است و نعمت، ستون دين و هديه ي معراج.

نماز، نزديكي به درگاه رحمان است و دوري از وسوسه هاي شيطان».

گنجينه هاي كلمه ي نماز، آثار و بركات نماز، اهمّيّت نماز و جايگاه آن در برنامه هاي حكومتي، نماز اوّل وقت، نماز در نهج البلاغه، واجبات و اركان نماز، مستحبّات و مكروهات نماز و... عناوين برخي از 13 فصل نوشتار «اميري» است كه در آن ها به مطالبي گوناگون، پرداخته شده است.



[ صفحه 140]



اميري دلويي، فاطمه-----------استان: خراسان

عنوان اثر: نماز، نور دل ها-----------شهرستان: گناباد

موضوع: اسرار و آثار نماز-----------تاريخ تولّد:

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: ديپلم

_ _ _



«نماز، پايه و ستون دين است، نماز و نيايش، ارتباط صميمانه اي ميان انسان و آفريدگار، برقرار مي كند. نماز، تسلاّ بخش و آرامش دهنده ي دل هاي مضطرب و خسته و مايه ي صفاي باطن و روشني روان است. نماز، پيمان و انگيزه ي تحرّك و آمادگي در حالتي صميمانه و دور از رنگ و فريب، براي نفي هرچه بدي و زشتي بوده و زمينه ساز نيكي ها و زيبايي هاست...».

ارتباط صميمانه با خدا، ارتباط با نماز، اهمّيّت نماز، احساس نياز، اهمّيّت نماز، در آيات و روايات، ياد مرگ و نمازِ وداع، فضيلت نماز و... از جمله مطالبي است كه مؤلّف، با قلمي شيوا و روان، به آن ها پرداخته است.

وي در جاي، جاي نوشتار كوتاهش، از آيات الهي و روايات، مدد جُسته، تا نور نماز همچنان در دل ها، فروزان بماند.



[ صفحه 141]



اميري لرگاني، ليلا-----------استان: تهران

عنوان اثر: اهمّيّت خواندن نماز چيست؟-----------شهرستان: تهران

موضوع: جوان و نيايش-----------تاريخ تولّد: 1360

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



«اميري» در ابتداي نوشتار خويش، به بررسي مفهوم «دعا» و «نيايش» با پروردگار مي پردازد؛ آن گاه از «نماز» و ارتباط انسان با يگانه معبود هستي، سخن مي گويد.

وي در جاي جاي نوشته اش از «قرآن» مدد مي جويد و با ياري «روايات» اهل بيت -عليهم السلام- آيات الهي را تفسير مي كند.

مؤلّف تمام شكست هاي آدمي در زندگي را از غفلت او مي داند؛ غافل شدن از كسي كه همواره به ياد ماست و هرگز ما را فراموش نمي كند.

او خاطره هايش را با داستان هاي قرآني مي آميزد و با جمله هايي هشداردهنده و بيداركننده، همگان را به «نماز» فرا مي خواند.

وي براي تبيين هرچه بهتر و بيشتر موضوع برگزيده اش، به سراغ موضوعات گوناگوني همچون «ولايت فقيه»، «انقلاب»، «شهيد و شهادت» و... مي رود و همچنان از «نماز» مي گويد.



[ صفحه 142]



اميري ملكي، ليلا-----------استان: آذربايجان شرقي

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟ و اسرار و آثار نماز-----------شهرستان: ملكان

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟ و اسرار و آثار نماز-----------تاريخ تولّد: 1360

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات:

_ _ _



«اميري» در اثر اوّل خود «چرا نماز بخوانيم؟» پس از مقدّمه اي كوتاه، پيرامون نقش نماز در زندگي انسان، از نقش تربيتي نمازدر روحيّه ي انسان سخن مي گويد.

چه نمازهايي مورد قبول است؟، ارتباط نماز و معاد، اهمّيّت نماز در اسلام و اديان الهي، داستان هاي نماز و... عناوين برخي از موضوعات نوشتار «اميري» است كه با اقتباس از قرآن مجيد، رساله ي امام خميني (ره) بحارالانوار و... گردآوري شده است.

«مؤلّف» در اثر ديگرش با عنوان «اسرار و آثار نماز»، در جست و جوي عشق است، همچون «مجنون»: «خوشا روزي كه تا بي كران ها در آسمان ها، پرواز كنم، تا عروج به سرزمين حقيقت؛ و تا خدا».

آن گاه «اسرار» پيدا و پنهان نماز را براي راهيان پرواز آشكار مي كند؛ خفتگان را بيدار و دل هامان را از اشتياق و شادي، سرشار مي كند.



[ صفحه 143]



امين، صنم-----------استان: گيلان

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟-----------شهرستان: لنگرود

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟-----------تاريخ تولّد: 1361

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



در قسمتي از پيشگفتار نويسنده -كه از كتاب «سرّالصلوة» حضرت امام خميني (ره) نقل شده است- مي خوانيم:

«امام صادق -عليه السّلام- فرمود: چون به در مسجد رسي بايد بداني كه بارگاهِ پادشاه عظيمي را قصد كرده اي، پادشاهي كه بر بساطش به جز پاكي نمي يابي و غيرِ پاك و پاكيزگان درآن، قدم نمي گذارند و به جز صدّيقان، به كسي اجازه ي همنشيني با او داده نمي شود... پس بدان كه او بر هر چه مشيّت اش تعلّق بگيرد توانا است كه با توجّه به «عدل» رفتار كند و يا «فضل»ش، شامل حال تو شود...».

سپس «امين» با نگاهي اجمالي بر نماز به اركان آن مي پردازد؛ به اهمّيّت نماز، نماز از ديدگاه عقل و وجدان، راه درك تسبيح جهان، ضرورت توجّه به نماز و...

وي در آخرين فصل نوشتارش، از «انبيا (ع) و نماز» مي گويد و «سخن آخر» او درباره ي آنان است كه نماز نمي گزارند و اين چنين است كه «امين» به ما مي گويد كه چرا نماز بخوانيم؟!



[ صفحه 144]



اميني، ريزان-----------استان: كردستان

عنوان اثر: اسرار و آثار نماز-----------شهرستان: سنندج

موضوع: اسرار و آثار نماز-----------تاريخ تولّد: 1361

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



اين نوشتار، با مطلبي تحت عنوان «نماز، در اسلام» آغاز مي شود كه پيرامون فايده ي نماز، فلسفه ي نماز، معاني نماز و... است. «جامعه ي بشر، نيازمند يك قدرت بزرگ روحي و معنوي است تا بتواند به تكاپو و حركت، گرايد و «نماز» آن نيروي عظيم را به آدمي مي بخشد. نماز، روح انسان را آرام و مطمئن مي سازد و به وي اميد مي دهد».

آن گاه گردآورنده، به اجزاي نماز مي پردازد و با استفاده از قرآن كريم، روايات و سخنان برخي دانشمندان، اسرار و آثار نماز را آشكار مي كند.



[ صفحه 145]



اميني، زهرا-----------استان: اصفهان

عنوان اثر: چرا نماز بخوانيم؟-----------شهرستان: اصفهان

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟-----------تاريخ تولّد: 1361

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



«پذيرفتن دين اسلام و نمازخواندن»، «هيچ عبادتي به اندازه ي نماز تبليغات ندارد»، «نماز عارفانه و عاشقانه»، «نماز و الگوپذيري» و... عناوين برخي از مقالات «اميني» درباره ي «نماز» است.

وقتي انسان، به عظمت وجودي خداوند عزيز، پي مي برد، ناخودآگاه در مقابلش زبان به ستايش مي گشايد.

آن گاه كه آدمي، به كمال و شُكوه بي نهايت آفريدگار جهان مي انديشد، سراپا شيفته اش مي شود، روح و جانش به فروتني مي گرايد و هماهنگ با فطرت خويش در برابر آن همه عظمت و بزرگي، سرِ تعظيم فرود مي آورد...».

گرد آورنده با بهره گيري از نهج البلاغ، از ژرفاي نماز، راز نماز، نماز چيست؟ و... به مجموعه مقالات خويش، رنگ و بويي تحقيقي مي بخشد و با استناد به آيات و روايات به ما مي گويد كه چرا نماز بخوانيم.



[ صفحه 146]



اميني، سميّه-----------استان: اصفهان

عنوان اثر: اسرار وآثار نماز-----------شهرستان: اصفهان

موضوع: اسرار و آثار نماز-----------تاريخ تولّد: 1363

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



«عبادت، روح نماز است و اظهار والاترين كرنش در برابر عظمت و شُكوه خداوند و خداي تبارك و تعالي، جهان را خَلق كرد و پيامبران و انسان ها را تا فقط او را پرستش كنند».

اين نوشتار، با بررسي مفهوم عبادت از ديدگاه قرآن، آغاز مي شود و به «ريشه هاي عبادت» مي پردازد؛ به آثار آن در زندگي و آفاتش! همچون عُجب و ريا.

آن گاه با «ارزش نماز»، ادامه مي يابد؛ با «نماز امامان معصوم -عليهم السّلام- و با مقدّمات نماز.

«اميني» و «گازري» پس از ذكر پاره اي احكام نماز براساس فتواهاي امام راحل (ره) با آوردن متن كاملي از پيام مقام معظّم رهبري به اوّلين مجمع اقامه ي نماز، دفتر خود را مي بندند.



[ صفحه 147]



اميني، مرضيه-----------استان: اصفهان

عنوان اثر: جوان و نيايش-----------شهرستان: اصفهان

موضوع: جوان و نيايش-----------تاريخ تولّد: 1358

قالب: ادبي-----------تحصيلات:دانشجوي پزشكي

_ _ _



«دستي به نشانه ي نياز، از آستين عجز، بيرون آمده، تاديگر بار، با تمام وجود، ناتواني خويش را در برابر بزرگ پروردگار بنماياند... دست از لذّت هاي فاني دنيا شسته ام و به سوي پروردگارم مي شتابم؛ مي خواهم راز ربوبيّت را در سراي عبوديّت بيابم.

دستِ دل، به آب ديده، مطهّر مي سازم؛ بر سجّاده ي سبز عبادت مي ايستم و فريادِ جان، سرمي دهم.

آمده ام تا قصيده ي بندگي را تا سرحدِّ شرمندگي بسرايم، آمده ام تا در بند - بند شعر شرمندگي، قافيه ي عجز بنگارم. آمده ام با دستي خالي، آهي دمادم و عشقي آتشين. آمده ام...».

«اميني» افق هايي پر از روشنايي، فرا رو دارد، قلمي شيوا و دنيايي به ژرفاي عشق و زيبايي.



[ صفحه 148]



اميني، معصومه-----------استان: اصفهان

عنوان اثر: نماز از ديدگاه قرآن و نهج البلاغه-----------شهرستان: اصفهان

موضوع: سيماي نماز در قرآن و نهج البلاغه-----------تاريخ تولّد: 1348

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات:

_ _ _



«نماز، درياي عشق و عرفان به ذات اقدس الهي است كه درك منزلت آن از عهده ي ما، خارج است.

پس چه زيباست كه نماز را از يبان حضرت حق (قرآن) و كسي به نظارت بنشينيم كه خود، قرآن ناطق بود.

او، امام علي (ع) است كه سخنانش، شرح قرآن است و نمازش، زيباترين نمازها، و ديگر... هيچ».

«اميني» قرآن و خورشيدي معصوم را در «پيش گفت» خود، اين چنين سروده و در 6 فصل ديگر، فقط از «نماز» گفته است.

ضرورت انجام فريضه ي نماز، قرائت نماز، فوايد نماز، نمازهاي مقبول، نماز و ولايت فقيه و اسوه هاي نمازگزار، عناوين فصل هاي اين اثر است كه مؤلّف در آن ها به تبيين مطالبي همچون، نماز و پاك سازي روحي، نماز و توبه، اوقات نماز، نمازهاي حماسه آفرين، نماز و حقوق ديگران، مال اندوزي و نماز و... مي پردازد.

«اميني» با نگاشتن مقدّمه هاي جداگانه براي هر فصل، زيبايي خاصّي به اثر خويش بخشيده و آن را با آوردن فهرستي از منابع و مآخذ، پايان داده است.



[ صفحه 149]



اميني نيسياني، زهرا-----------استان: اصفهان

عنوان اثر: سيماي نماز در قرآن و نهج البلاغه-----------شهرستان: اصفهان

موضوع: سيماي نماز در قرآن و نهج البلاغه-----------تاريخ تولّد: 1358

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: ليسانس

_ _ _



نماز چيست؟، شرايط نماز، زمان هاي برپايي نماز، چرا نماز را به بازيچه مي گيرند؟! آثار فردي و اجتماعي نماز، شرايط قبولي نماز، نمازگزاران واقعي و... عناوين برخي ازمطالب اين اثر است كه «اميني» در 61 صفحه و تنها با استفاده از «قرآن مجيد«و «نهج البلاغه» به آن ها پرداخته است.

وي نماز را اين گونه زيبا مي سرايد:

«پروردگاري كه يادش آرام بخش دل هاي ماست، به بنده ي خود سفارش كرده اگر خواهان اوست بايد با او سخن گويد و براي سخن گفتن با او، بايد نماز، خوانده بلكه برپا دارد...

آري نماز، آرام بخش دل مؤمن و زيبنده ي «ليل» و «نهار» اوست، نهري كه خود را در آن، از ناپاكي ها پاك و از هر بدي، دور مي سازد...».

و «قرآن» و «نهج البلاغه» را بسي زيباتر:

«قرآن كريم، كه كتاب زندگي بخش ما -مسلمانان- است كامل ترين كتاب آسماني است... و نهج البلاغه همچنان بر تارك اعصار و قرون مي درخشد».

آن گاه، باز از «نماز» مي گويد...



[ صفحه 150]



اناري، ندا-----------استان: اصفهان

عنوان اثر: اسرار و آثار نماز-----------شهرستان: برخوار

موضوع: اسرار و آثار نماز-----------تاريخ تولّد: 1357

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: دانشجو

_ _ _



اين اثر در 67 صفحه و 4 بخش «ابعاد معنوي نماز»، «نكات تربيتي نماز»، «نكات اجتماعي نماز» و «بررسي محتوا و اركان نماز» تنظيم شده است.

«اناري» در سلسله مقالات خويش با استفاده از منابعي همچون قرآن عزيز، محجّة البيضا، مستدرك الوسايل، بحارالانوار و مصباح الشّريعه، اثري خواندني را به خوانندگان جوان ارائه كرده است.

عشق در عبادت، نشاط در نماز، نماز و آبرو، ادب در نماز، نماز و انتخاب دوست و... عناوين برخي از مطالب اين اثراست. مؤلّف، در بخش پاياني -كه بيشترين حجم كتاب را به خود اختصاص داده است- پيرامون سوره ي حمد، توحيد (همراه با بررسي مفاهيم آيات آن ها)ركوع، سجود و ديگر اركان نماز، سخن مي گويد. در قسمتي از «مقدّمه» مي خوانيم: «ما جوانان، بايد با توجّه به امانت سنگيني كه بر دوش داريم بيش از پيش به خداوند، نزديك گرديم و به تكيه گاه راستين ياد خدا و اميد و اعتماد به او، متّصل شويم و در اين وادي، «نماز» تنها اميدبخش ماست».

«راهي به سوي نور»، عنوان اثر ديگري از نويسنده، در قالب داستان كوتاه است كه براي نوجوانان به رشته ي تحرير، درآمده است.



[ صفحه 151]



انتصاري، محمد ناصر-----------استان: قم

عنوان اثر: سيماي نماز در قرآن و نهج البلاغه-----------شهرستان: قم

موضوع: سيماي نماز در قرآن و نهج البلاغه-----------تاريخ تولّد: 1350

قالب: تحليلي-----------تحصيلات:ليسانس و حوزوي

_ _ _



«از آنجا كه نماز، امام عبادات است و كلمه ي پيشوايان و پيشواي كلمات، بر آن شدم تا سيماي نماز را در آيينه ي كلمات نوراني قرآن و پيشواي بزرگ اسلام، امام المتّقين، حضرت علي -عليه السّلام- ارائه نمايم. با مراجعه به دهها مجلّد از متون روايي، از ميان صدها حديث و روايت، گوهرهاي درخشاني را برگزيدم كه قطره اي از درياي بيان با عظمت و كرامت، در مقام منيع و چشمه ي فيّاض ارتباط و اتّصال عبد و معبود و خالق و مخلوق و چراغ روشن هدايت است».

اهمّيّت نماز، نماز و صبر، نيّت در نماز، سبك شمردن نماز، خشوع در نماز، نزديك ترين حالات به خداوند، قبولي نماز، نماز جماعت، مقدّمات نماز، نمازهاي واجب و مستحب و... عناوين برخي از مطالبي است كه نويسنده، آن ها را از منظر «قرآن» و «نهج البلاغه» به تماشا نشسته است. وي با «سخني كوتاه با اوليا، مربّيان و خوانندگان» دفتر خويش را مي بندد.



[ صفحه 152]



انصاري، فاطمه-----------استان: اصفهان

عنوان اثر: سيماي نماز در قرآن و نهج البلاغه-----------شهرستان: اصفهان

موضوع: سيماي نماز در قرآن و نهج البلاغه-----------تاريخ تولّد: 1360

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



«خداي منّان، از روي لطف بي پايان بر آدميان، منّت نهاده، به آن ها اجازه ي معراج به عالم مُلك و ملكوت، عطا فرموده و نماز را، نردبان ترقّي و ابزار ارتقا به عالم بالا، قرار داده است.

نماز، اوج معراج انسان، راز و نياز با خداي سبحان، موجب نزول رحمت يزدان، سنگر مبارزه با شيطان، بازدارنده ي انسان، از خطا و عصيان، وسيله ي تقرّب پارسايان و رمز بندگي مخلصان است».

رياكاران، برخورد با مشركان، از بين رفتن گناهان، اي اهل ايمان!، يكي از صفات پرهيزكاران و... عناوين برخي از موضوعاتِ سيماي نماز در «نهج البلاغه» و «قرآن» است.

«انصاري» نوشتارش را با بهره گيري از تفسير نمونه، پرتوي از اسرار نماز، نماز در نهج البلاغه، تفسير الميزان و نهج البلاغه، در 2 بخش، گرد آورده است.



[ صفحه 153]



انصاري، مرضيه-----------استان: تهران

عنوان اثر: اسرار و آثار نماز-----------شهرستان: تهران

موضوع: اسرار و آثار نماز-----------تاريخ تولّد: 1363

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



به استقبال نماز بريوم، وارد نماز مي شويم، نماز، عبادت، نماز جماعت و نمازهاي ديگر، عنوان هاي فصول ششگانه ي نوشتار گرد آورنده است كه شامل مطالبي همچون: ترك نماز، فرصت عبادت، اهمّيّت نماز، آثار نماز جماعت، نماز باران، آفات عبادت، عبادت هاي باطل، لباس و مكان نمازگزار، سبك شمردن نماز، ابعاد عبادت و.... مي باشد. «انصاري»، سيماي نماز در مكتب وحي را، اين گونه مي نماياند «نماز، داروي تكبّر است. نماز وسيله ي تشكّر از خداوند بر نعمت هاي اوست. نماز، پايه و ستون دين است. نماز اولين پرسش در قيامت است. نماز، گناهان را از بين مي َبَرَد. نماز، وسيله ي نزديك شدن انسان به خداست. نماز، كليد بهشت است. نماز، وسيله ي سنجش مردم و اساس دين است، نماز...».



[ صفحه 154]



اهرامي، هومن-----------استان: تهران

عنوان اثر: اسرار و آثار نماز-----------شهرستان: تهران

موضوع: اسرار و آثار نماز-----------تاريخ تولّد: 1360

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



«نماز، پيوند انسان با مبدأ هستي است كه پديد آورنده ي برادري و اخوّت در جامعه و باعث تقويت ايمان آدمي است. نمازگزار، در نماز، با خالقش تجديد بيعت مي كند؛ گويي دوباره زاده شده و باز، ايمان آورده، هر بار فراتر از پيش...».

نماز و پرورش عواطف انساني، نماز و حماسه، نماز و بحران هاي دوره ي جواني، استقلال طلبي و غرور، شعارهاي توحيدي نماز، نماز و تهاجم فرهنگي و... عناوين برخي از مطالب نوشتار «اهرامي» است كه از منابعي گرانقدر و متنوّع، گرد آوري شده است.

«وظيفه ي ما جوانان» سخن آخر اوست: «با جدّيّت، به تحصيل علوم و كسب معارف و بهره وري از استعدادهاي الهي بپردازيد!».

مؤلّف با الهام از كلام گهربار امام راحل (ره) مي گويد: «ما جوانان بايد از همين حالا با تمسّك جويي از اهل بيت -عليهم السّلام- و استعانت از صبر و نماز، به مقابله با نفس و تهاجم فرهنگي بر آييم و... هرگز از پا ننشستيم».



[ صفحه 155]



ايزدي، فاطمه-----------استان: گلستان

عنوان اثر: سيماي نماز درقرآن و نهج البلاغه-----------شهرستان: گرگان

موضوع: سيماي نماز در قرآن و نهج البلاغه-----------تاريخ تولّد: 1359

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



«قرآن مجيد - كه پايه ي اساسي فقه اسلامي است كلام آسماني و شامل اعجاز و بيان و تشريح احكام و تحكيم ايمان است كه از طرف خداوند عليم كه علم و قدرتش بر تمامي علوم و قدرت ها برتري دارد براي هدايت بندگان، نازل گرديده است...

و نهج البلاغه مجموعه اي از سخنان اميرمؤمنان (ع) است كه پس از قرآن، مهم ترين كتاب رهايي بخش مي باشد...».

آن گاه «ايزدي»، با توكّل به ايزد متعال، از اين دو بهره مي جويد و به تبيين «عبادت»، «نماز»، «اهمّيّت نماز»، «ترك نماز و آثار آن» و «آداب نماز» مي پردازد.

وي پس از فصل هاي پنج گانه ي نوشتارش، خلاصه اي از مهم ترين مطالب را همراه با «نتيجه گيري» مي آورد كه بسيار روشنگر و زيباست؛ سپس با فهرستي از آنچه در تحقيق خويش از آن ها مدد گرفته، به سيري در «سيماي نماز در قرآن و نهج البلاغه»، پايان مي دهد.



[ صفحه 156]



ايزدي، گلاله-----------استان: كردستان

عنوان اثر: نماز-----------شهرستان: سنندج

موضوع: گوناگون-----------تاريخ تولّد: 1362

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



«انسان و عبادت»، «نماز»، «خودشناسي»، «اخلاق نمازگزار» و «چگونگي پرورش احساس مذهبي»، عناوين فصل هاي پنج گانه ي «ايزدي» و حاوي مطالبي همچون، انسان در جهان بيني اسلامي، چرا عبادت مي كنيم؟، آفات عبادت، اهمّيّت و ارزش نماز، مداومت بر نماز، و... است كه از آثاري مانند راز نماز، پرتوي از اسرار نماز، از ژرفاي نماز و... گردآوري شده است. وي اين گونه دفترش را مي بندد:

«نماز، پرواز از زمين به آسمان است و انسان، نماز مي خواند تا به «خدا» برسد و «خود» را بيابد...».



[ صفحه 157]



ايكدر باصيري، اعظم-----------استان: اصفهان

عنوان اثر: نماز-----------شهرستان: اصفهان

موضوع: چرا نماز بخوانيم؟-----------تاريخ تولّد: 1360

قالب: ادبي - تحليلي-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



«شناخت معبود و آفريدگار، محبّتش را در دل آدمي، ايجاد مي كند و اين عشق، انسان را به پرستش، عبادت، و اظهار تواضع در برابر عظمت او وا مي دارد... و نماز، جلوه اي از بندگي انسان در پيشگاه خدا و مظهر عبوديّت و عبادت است».

مؤلّف، پس از نَقل اين گفتار، در مقدّمه ي نوشتارش، اثر تحليلي اش را به آيات قرآن، زينت مي بخشد و با اشعاري مناسب.

«خداي بزرگ، نه از «نماز» خواندن ما، سود مي برد و نه «بي نمازي» ما به او زيان مي رساند، و امّا ما اگر بخواهيم از پليدي ها و زشتي ها، دور بمانيم، بايد نماز بخوانيم.

نماز، وسيله ي اظهار بندگي خدا و سبب آشنايي و دوستي با اوست...».



[ صفحه 158]



ايماني، آسيه-----------استان: لرستان

عنوان اثر: گوشواره ي ماه-----------شهرستان: خرم آباد

موضوع: گوناگون-----------تاريخ تولّد:1361

قالب: شعر-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



«پونه ها به ركوع مي روند

ياس ها در انديشه ي حوض، وضو مي گيرند.



پروانه هاي خيس، اذان مي گويند

وباز، جيب گنبدهاي آبي، پراز كبوتر مي شود



شقايق ها، باز سجّاده ي آسمان مي شوند

و آينه هاي عميق، نيّت مي كنند



كودكان، سبز مي شوند.

ودعاي شان، گوشواره ي ماه مي شود



پنجره ها، تكثير مي شوند

و خورشيد

هزاربار، در دست هايمان شكوفه مي كند».



«ايماني» عضو مركز آفرينش هاي ادبي ديار خويش است و آن گاه كه شعرهاي زخمي اش به «مسجد نيلوفران» پناه مي بَرَند، خورشيد، سجده هاي عميق وي را در آغوش مي گيرد و شقايقي خردسال در كلبه ي چوبي پرستش خويش، نماز مي خوانَد.

«بر شانه ي كبود آسمان» عنوان نثري زيبا و «مسجد نيلوفران»، نام شعري ديگر از اوست.



[ صفحه 159]



ايماني، آمنه-----------استان: لرستان

عنوان اثر: تكبير زنجره ها-----------شهرستان: خرم آباد

موضوع: گوناگون-----------تاريخ تولّد: 1361

قالب: شعر-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



بوي ته مانده ي لحظه ها مي آيد

و نرگس هاي پس انداز شده ي زمان



... ديگر راهي نيست تا پلّه هاي سبز

و باز، كاغذهاي دفتر من، بوي اذان گرفته اند



امّا هنوز، بادي هست

كه از سجّاده هاي دانا، چند شاخه دعا بچيند



و براي خواب كبوترها، قيام كند

هنوز، شعرهاي من، پشت التهاب حوض هاي صبور،



وضو مي گيرند

و ماهي ها،

براي چند ركعت آب، صلوات مي فرستند



چه لحظه هاي عجيبي است!

زنجره ها، تكبير مي گويند

و پروانه ها، توبه مي كنند...».



«ايماني» عضو مركز آفرينش هاي ادبي لرستان است؛ همچون خواهرش و آينده اي روشن در انتظارشان!



[ صفحه 160]



ايمانيان، جعفر-----------استان: اصفهان

عنوان اثر: اوّلين گام-----------شهرستان: نجف آباد

موضوع: گوناگون-----------تاريخ تولّد: 1351

قالب: داستان-----------ميزان تحصيلات: ديپلم

_ _ _



«ايمانيان» در نخستين صفحه هاي نوشته اش، از خاطرات تلخ و شيرينش مي گويد؛ از نمازهاي كودكي اش در ماه هاي رمضان وشب هايي كه عطر خدا در فضاي مسجد محلّه شان مي پيچيد!

از شب هايي كه با آرزوي گفتن «اذان»، از «مسجد» به خواب مي رفت و از پيرمردي 85 ساله كه همواره، رفتن به «جبهه» را حسرت مي كشيد تا در كنار بسيجي ها، نماز بخوانَد!

نويسنده، به زيبايي، بسياري از احكام بلوغ، طهارت و نماز را در داستان خود و خاطراتش گنجانده است به طوري كه خواننده، در پايان احساس مي كند به دانستني هاي زيادي درباره ي «نماز» دست يافته است.

«اولين گام»، عاشقانه هاي نويسنده و نخستين منزل عاشقي است كه مي تواند روشي زيبا در بيان حقايق باشد، «ايمانيان» اين گام را به خوبي برداشته و ديگران را نيز به دنبال خود كشانده است.



[ صفحه 161]



اينانلو، سميّه-----------استان: تهران

عنوان اثر: اسرار و آثار نماز-----------شهرستان: تهران

موضوع: اسرار و آثار نماز-----------تاريخ تولّد: 1363

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: مقطع متوسّطه

_ _ _



مؤلّف، در نوشتار خود، «نماز» را سرود توحيد و يكتاپرستي و آهنگ فضيلت و پاكي مي داند كه روح و فكر آدمي را از غبار شرك و آلودگي، پاك مي كند و او را در رسيدن به نيكي ها و خوبي ها، ياري مي رساند.

چگونه عبادت كنيم؟ شرايط صحّت و قبولي عبادات، نشانه هاي اخلاص، طهارت، نماز و نيايش، احكام وضو، اهمّيّت نماز و... از جمله مطالبي است كه وي با بهره گيري از آثاري همچون «از ژرفاي نماز»، «راز نماز»، «عبادت و خودسازي» و... به آن ها پرداخته است.



[ صفحه 162]



ايّوبيان، حسين-----------استان: خراسان

عنوان اثر: سيماي نماز در قرآن و نهج البلاغه-----------شهرستان: مشهد

موضوع: سيماي نماز در قرآن و نهج البلاغه-----------تاريخ تولّد: 1355

قالب: تحليلي-----------ميزان تحصيلات: دانشجو

_ _ _



مؤلّف، «نماز» را از بزرگ ترين و اساسي ترين عبادت هايي مي شمارد كه قرآن بر آن تأكيد بسيار دارد، او ابتدا به تبيين جايگاه نماز، در دين مي پردازد و سپس در 3 فصل ديگر «اهتمام به امر نماز»، «نمازگزاران» و «ثمرات و بركات نماز» را، از ديدگاه قرآن و نهج البلاغه مورد بررسي و تحليل قرار مي دهد.

اقامه ي نماز، آداب نماز، عواقب بي اعتنايي به نماز، مسؤوليّت حاكمان اسلامي در قبال نماز، صفات نمازگزاران، آرامش و حضور قلب و... از جمله موضوعاتي است كه نويسنده بااستفاده از منابعي گران سنگ، همچون: تفسيرالميزان، تفسير نمونه، نهج البلاغه و... به آن ها پرداخته است.

«ايوّبيان» در نوشتارخود، به خوبي توانسته است ارتباطي منطقي، بين فصل هاي گوناگون برقرار كند و با شيوه ي نگارشي مناسب، مستند بودن محتواي كتاب و... اثري در خور تقدير از خود بر جاي نهد.



[ صفحه 165]




بازگشت