پيشگفتار


سپاس خداوندي را كه پس از نعمت وجود، نعمت هدايت به موجود بخشيد و درباره ي انسان قسمتي از اين هدايت را به وسيله ي فرستادگان و به ويژه آخرين رسول خود حضرت ختمي مرتبت محمد بن عبدالله صلي الله عليه واله و سلم به بشر ارزاني داشت (هدايت تشريعي). و به انسان حق انتخاب و اختيار آن را در مسير هدايت عطا فرمود.

چه خوشبخت كساني كه ره پيماي طريق حق باشند و همواره به نداي روشنگر و الهام بخش سعادت آفرين دين مبين گوش فرا دهند و با هدفمندي و تدبير به سوي زندگي جاودان گام بردارند.

در دين برتر خدا، ستوني استوار به نام «نماز» قرار داده شده است كه به حق زير بنا و تنظيم كننده برنامه ي زندگي و تعيين كننده شيوه ي رفتار و كردار انسان در مسير صواب و تعالي و پيشگيري از لغزش و خطا است و حق تعالي آنرا «بازدارنده از زشتي ها و پليدي ها» قلمداد فرموده است.

فراخوان به اين پالايشگاه روح انسان كه در هر شبانه روز پنج بار مسير فكري و عملي او را از ناپاكي ها مي زدايد و به سوي كمال و خوشبختي مي راند، مجموعه



[ صفحه 8]



پيام دهنده اي است به نام «اذان» كه فرهنگي پر بار و جُنگي جامع از اصول عقايد و اعمال را در بردارد.

در اين نوشته مختصر در حد بضاعت بسيار ناچيز نويسنده، كوشش گرديده است تا پيامي كه از لابلاي كلمات و جملات اذان پرتو افكني مي كند تا حد امكان بر صفحه نوشته نقش بندد.

براي اين منظور ابتدا تا جايي كه ميسر گرديد با كنكاش و جستجو در كتابخانه ها و نمايشگاه هاي كتاب و هر محلي كه احتمال ميرفت كتابي يا نوشته اي درباره ي اذان به دست آيد، تعدادي مدرك و كتاب تهيه و مطالعه گرديد و در نگارش اين مجموعه سعي شد مطالبي نوشته شود كه تكرار نوشته هاي كتابهاي ديگر نباشد مگر به ضرورت و حداقل، آن هم بيشتر در زمينه تاريخ و حديث.

علاوه بر اين، منابع معتبري نيز جهت استناد به مأخذ، مطالعه گرديد كه در هر مورد در پايين صفحه به آن اشاره شده است.

درباره ي نام گذاري (يا وجه تسميه) اين مجموعه به نام (پيام آوا يا پرتو اذان) نظر جستجوگر خواننده محترم را به دو نكته جلب مي نمايد: يكي اينكه در قرآن كريم واژه «نداء براي نماز» به جاي اذان به كار رفته است (... و اذا نودي للصلوة...) و با مراجعه به فرهنگ لغت، مناسب ترين معني فارسي براي «نداء» كلمه ي «آوا» انتخاب گرديد، بنابراين عنوان «پيام آوا» با مطالب محتواي كتاب انطباق دارد.

نكته ي ديگر، به منظور اينكه عنوان روي جلد نظر بيننده را به موضوع درون آن متوجه كند عبارت «يا پرتو اذان» اضافه گرديد تا چنين متبادر به ذهن شود كه گـوئي از يك منبـع نورانـي بسيار عظيم پرتوي به درون محوطه اي خالي از نور مي تابد و بدينسان عنوان «پيام آوا يا پرتو اذان» روي جلد نقش بست.

وظيفه دارم از كليه ي متفكران و صاحب نظراني كه در تهيه ي اين مجموعه، با ارائه رهنمودهاي هدايت كننده و روشنگر خويش مرا ياري فرموده اند كمال تشكر و سپـاس خـود را تقـديم حضـورشـان نـمايم و بـه ويـژه از مـعاونـت محترم



[ صفحه 9]



فرهنگ، آموزش و پژوهش ستاد اقامه نماز و همكاران فرهيخته ايشان كه با دقت و نكته سنجي ويراستاري فرموده و انتشارات ستاد كه چاپ و انتشار آن را به عهده گرفته اند بسيار متشكرم و آرزوي توفيق هرچه بيشتر ايشان را در راه پيشبرد علمي و عملي فرهنگ نماز از درگاه احديت خواستارم.

از خواننده ي محترم استدعا دارم هرگونه انتقاد سازنده خود را جهت اصلاح و تكميل چاپ بعدي به نشاني ناشر ارسال فرمايند و از اين بابت قبلاً تشكر مي نمايم.

اول مرداد 1389 هجري شمسي

شعبان المعظم 1431 هجري قمري

بنده خدا ـ عنايت الله جبل عاملي



[ صفحه 11]




بازگشت