امام حسين بن علي (م 61 ه)


در كتاب جعفريات آمده است: به ما خبر داد محمد، [گفت] موسي برايم حديث كرد، گفت: پدرم برايم حديث كرد از پدرش، از جدش - جعفر بن محمد از پدرش، از جدش - علي بن الحسين - از حسين بن علي عليه السلام كه از آن حضرت از اذان و سخنان مردم در اين باره پرسيدند، فرمود:



[ صفحه 49]



«وحي بر پيامبرتان نازل مي شد، و شما مي پنداريد كه پيامبر اذان را از عبدالله بن زيد دريافت؟! بلكه من از پدرم - علي بن ابي طالب - شنيدم كه مي گفت: خداي بزرگ آن گاه كه پيامبر به معراج برده شد، فرشته اي را فرود آورد، پس هر يك از جمله هاي اذان و اقامه را دوبار گفت، سپس جبرئيل به او فرمود: اي محمد، اذان نماز چنين است. [1] .

در دعائم الاسلام - كه از كتاب هاي اسماعيليه است - از جعفر بن محمد، از پدرش، از جدش، از حسين بن علي روايت شده است كه از آن حضرت از سخن مردم درباره ي اذان سؤال شد كه مي گويند: سبب اذان رؤيايي بود كه عبدالله بن زيد ديد، و پيامبر را از آن آگاه ساخت، پس پيامبر دستور اذان داد!

امام حسين عليه السلام فرمود: «وحي بر پيامبر شما فرود مي آمد، و شما گمان مي كنيد كه او اذان را از عبدالله بن زيد فراگرفت؟ اذان وجه دينتان است!» امام عليه السلام خشمگين شد و سپس گفت: بلكه از پدرم - علي بن ابي طالب - شنيدم كه مي گفت: «خداي بزرگ زماني كه پيامبر به معراج برده شد، فرشته اي فرود آورد...»، و حديث اسراء را بيان كرد و فرمود: «و فرشته اي را برانگيخت كه مانند آن پيش از آن زمان و بعد از آن زمان، در آسمان ديده نشد؛ پس هر يك از جملات اذان و اقامه را دوبار گفت»، آن گاه امام چگونگي اذان را بيان كرد و فرمود: جبرئيل به پيامبر صلي الله عليه و آله فرمود: «اي محمد، اين گونه براي نماز اذان بگو» [2] .



[ صفحه 50]




پاورقي

[1] الجعفريات: 42؛ مستدرك الوسايل 4: 17؛ و در الايضاح، للقاضي نعمان (چاپ ميراث حديث شيعه)، دفتر دهم، صفحه ي 105 آمده است: در كتب جعفريه آمده است: از روايت ابي علي محمدي اشعث كوفي، از ابي الحسن موسي بن اسماعيل بن موسي بن جعفر، از پدرش، از جدش ابي عبدالله جعفر بن محمد از جدش علي بن حسين....

[2] دعائم الاسلام 1: 142، ذكر الأذان و الاقامة.


بازگشت