حكمت نمازهاي پنجگانه در پنج وقت براي چيست


امام حسن مجتبي عليه السلام درباره ي فريضه ي يوميه در پنج وقت تحت شرائطي بر بندگان خداوند چنين مي فرمايد:



[ صفحه 85]



عده اي از يهوديان به محضر پيامبر صلي الله عليه و اله شرفياب شدند داناترينشان مسائلي را از پيامبر صلي الله عليه و اله پرسيد از جمله پرسشهاي او اين بود:

اي رسول خدا صلي الله عليه و اله خبر بده مرا كه خداوند براي چه و به چه علت اين نماز پنجگانه را در پنج وقت از شبانه روز بر امت تو فرض و واجب كرد؟

پيامبر صلي الله عليه و اله فرمود: همانا در هنگام زوال آفتاب غير از عرش خدا همه چيز تسبيح حضرت حق مي گويند و به حمد پروردگارم مشغول مي گردند.. در آن هنگام پروردگارم بر من درود مي فرستد در اين ساعت خداوند نماز را بر امتم فرض و واجب ساخت. كه خداوند در قرآن مي فرمايد: به پا بدار نماز را از بازگشتگان خورشيد (نصفه ي روز) تا تاريكي شب. و اين ساعتي است كه جهنميان را در قيامت به جهنم وارد مي كنند. پس هيچ مومني نيست كه در اين ساعت به ركوع يا سجود و يا قيام مشغول باشد مگر اين كه خداوند جسدش را بر آتش جهنم حرام مي گرداند.

و اما نماز عصر و آن در ساعتي است كه آدم ابوالبشر از ميوه ي شجره ي منهيه خورد و از بهشت خارج شد پس خداوند ذريه ي حضرت آدم را امر به نماز عصر نمود و خداوند اين را براي امت من نيز اختيار نمود و اين نماز از محبوبترين نمازها به پيشگاه حضرت حق است و مرا توصيه نمود به حفظ بيشتر اين نماز در بين نمازهاي يوميه.



[ صفحه 86]



و اما نماز مغرب و آن در ساعتي است كه خداوند توبه ي حضرت آدم را در آن ساعت پذيرفت كه سيصد سال پس از هنگام خوردن حضرت آدم از ميوه ي درخت منهيه تا قبول توبه اش به طول انجاميد. حضرت آدم سه ركعت نماز مغرب به جا آورد ركعتي براي خطاي خويش و ركعتي براي خطاي حضرت حوا، و ركعتي براي (شكرانه قبول) توبه اش پس خداوند اين سه ركعت را بر امتم فرض و واجب ساخت. مغرب وقتي است كه دعا در آن مستجاب است و پروردگارم به من وعده داده كه دعاي مومنين را در اين وقت مستجاب نمايد. و اين همان نمازي است كه خداوند در قرآن مرا به آن امر نموده و فرمود: منزه شماريد خداوند را، هنگامي كه شب كنيد و هنگامي كه بامداد كنيد. [1] .

اما نماز عشاء، پس به راستي در قبر و در روز قيامت ظلماتي است لذا پروردگارم به من و امتم به نماز عشاء امر فرمود براي نورانيت قبر و روشن ساختن آن و اين كه به من و به امتم نوري روي صراط عطا فرمايد و هيچ قدمي نيست كه به سوي نماز عتمه و عشاء برود مگر آن كه خداوند بدنش را از آتش جهنم حرام مي گرداند. و اين نمازي است كه پروردگار متعال آن را براي مرسلين و انبياي قبل از من اختيار فرموده.

و اما نماز صبح پس همانا آفتاب وقتي طلوع مي كرد گويا بر شاخهاي شيطان طلوع مي كرد. پس خدايم مرا امر فرمود كه قبل از



[ صفحه 87]



طلوع خورشيد و قبل از آن كه كافر براي آفتاب سجده كند نماز صبح بخوانيم تا آن كه امتم براي خداوند سجده نمايند. و زود به جا آوردن آن در پيشگاه خداوند محبوب تر است. اين نمازي است كه همه ملائكه شب و هم ملائكه روز شاهد و ناظر آن مي باشند. [2] .


پاورقي

[1] سوره ي روم، آيه 17.

[2] من لا يحضره الفقيه، ج 1، باب 31، ص 135.


بازگشت