چگونگي دستيابي به آرامش و كنترل اضطراب ها


آيا مي توانيد مهم ترين راه هاي كاهش و كنترل اضطراب هاي روحي را در چند بند، خلاصه و كوتاه در جدول زير بنويسيد؟

جدول 2. راههاي كنترل اضطراب

1.

2.

3.

اگر در بين اين عوامل راه هايي وجود دارد كه به تلقين درماني ارتباط مي يابد، روي آن را با ماژيك برجسته كننده علامت بگذاريد.

قرآن، نماز را ذكر خدا مي شمرد: «اقم الصلوة لذكري» و باز مي فرمايد: «الا بذكر الله تطمئن القلوب»:

نماز ياد خدا است + ياد خدا موجب آرامش دل ها است: نماز به انسان آرامش مي دهد.



[ صفحه 27]



احساس بي ثباتي و بي اعتباري در جهان طبيعت و فناپذيري و ختم زندگي در دنيا از سويي و پاسخگو نبودن طبيعت مادي به احساس نياز نامتناهي انسان از ديگر سو، نوعي اضطراب و غربت را بر روح انسان، چيره مي گرداند. او چيزي را مي جويد كه در اين جهان نمي يابد. نماز، انسان را با ذاتي فناناپذير، پيوند و به وي جاودانگي را نويد مي دهد. لذا انسان، هنگام نماز، آرامش خود را بازمي يابد و به زندگي و حيات خويش اميدوار مي گردد؛ مشروط بر آن كه در اين سير روحي، رابط و واسط اصلي (روح) غايب نباشد.

اقامه ي نماز با شرايط مزبور، منزلت خالق و ميعاد مخلوق را يادآور مي شود. از اين رو، هرگاه كه نفس و شيطان، او را به مخالفت با خدا دعوت كنند، در پاسخ مي گويد: «معاذ الله انه ربي احسن مثواي انه لا يفلح الظالمون» [1] .

همچنان كه نگهبان در صورتي مي تواند حراست كند كه جسم و فكر او در محل حاضر باشد، نماز هم اگر با حضور قلب همراه شود، انسان را از فحشا و منكر بازمي دارد [2] و هواها را در آدمي كنترل و مهار مي كند؛ زيرا انساني كه با همه ي وجود، پويايي راه صالحان و دوري و تبري از مسير گمراهان را از خداوند تبارك و تعالي خواسته و بر عبادت و استعانت از او پيمان سپرده، چگونه ممكن است با گذشت زماني اندك، پيمان او را نقض كند؟!

نماز، جامه ي پاكي است، و كسي كه لباس سپيد مي پوشد، مي كوشد كه خويش را از مكان هاي آلوده و تماس با آلودگي ها حفظ كند.



[ صفحه 28]




پاورقي

[1] يوسف / 23؛ حضرت يوسف، در پاسخ به پيشنهاد گناه گفت، پناه بر خدا چگونه معصيت او را انجام دهم، در حالي كه او پروردگار من است و جايگاهي ممتاز به من داده است؟.

[2] عنكبوت / 45.


بازگشت