آفتاب آزادي


در قرآن، چندين بار نام شيطان ذكر شده و از اين موجود به زشتي سخن به ميان آمده است و همواره، مسلمانان را به پرهيز از وسوسه هاي شيطاني تشويق نموده است.

شيطان، اين دشمن ديرينه ي انسان، از همان موقعي كه از درگاه الهي رانده شد، سوگند ياد كرد كه تمام انسانها را گمراه كند، مگر بندگان مخلص را. او براي گمراه كردن انسان - به شكل هاي گوناگون - در همه جا حاضر است و كمي غفلت باعث مي شود كه آدمي را در معصيت الهي بيندازد.

با ايمان و تقوا و عمل به فرمان هاي الهي، موجبات دوري و رهايي از دام هاي شيطان، فراهم مي آيد و در اين ميان نماز، اين قلعه ي محكم، مانع و رادع بزرگي در مقابل دسايس شيطان است و يكي از پاداش هاي بزرگ نماز، رهايي از دامهاي شيطان مي باشد.

پيامبر عظيم الشأن اسلام فرمود:

«لا يزالُ الشَيْطانُ هائِباً لاِبْنِ آدَمَ ذَعِرَاً مَنْه ما صَلَّي الصَّلَوات الخَمْس لِوَقْتِهنَّ، فَاِذا



[ صفحه 84]



ضَيَّعَهُنَّ اِجْتَرَأَ عليه، فََادْخَلَه في العظائم؛ [1] .

شيطان تا موقعي كه فرزند آدم نمازهاي پنجگانه را در وقت خودشان به پا مي دارد، از او ترسان و خائف است، ولي وقتي نمازها را ضايع نمود، شيطان بر او جرأت يافته و او را در گناهان بزرگ مي اندازد.»

حضرت امام صادق (ع) فرمود:«وَ عَلَيكُمْ بِطولِ الرُّكُوعِ وَ السُّجُودِ فَأِنَّ أَحَدَكُم اِذا طالَ الرُّكُوعَ و السُّجُودَ، هَتَفَ اِبْليس مِنْ خَلْفِهِ فَقالَ يا وَيْلَه أطاعَ و عَصَيْتُ و سَجَدَ و أبَيْتُ؛ [2] .

بر شما باد به طول ركوع و سجود، كه هر گاه يكي از شما ركوع و سجودش طول بكشد، شيطان به دنبال او فرياد مي زند: واي بر من! او اطاعت كرد من معصيت كردم، او سجده كرد من سرباز زدم.»

شيخ طوسي در تهذيب و ديگران از شخصي به نام يسع بن عبدالله روايت كرده اند كه گفت: به امام صادق (ع) عرض كردم: من گاهي براي خواسته اي كه دارم سه بار استخاره مي كنم و بر طبق ميل من نيست و من مي خواهم تصميم بگيرم انجام دهم يا رها كنم؟ فرمود:

«اُنْظُرْ اِذا قُمْتَ اِلَي اللَّهِ، فَاِنَّ الشيطان أبْعَدُ ما يكونُ من الاِنْسانِ اِذا قامَ اِلَي الصَّلاةِ أيُّ شي ءٍ يَقَعُ في قَلْبِكَ فَخُذْبِهِ، وَ افْتَح المصْحَفَ فَأنْظُرْ ما تَري فَخُذْبِهِ؛ [3] .



[ صفحه 85]



بنگر آن گاه كه به درگاه خدا (براي نماز) مي ايستي؛ زيرا شيطان هيچ گاه از انسان دورتر از آن وقتي كه به نماز مي ايستد نيست. بنگر كه چه در دلت مي افتد پس همان را بگير و قرآن را بگشا و هر چه در آن مي بيني همان را بگير (و عمل كن).»

قال رسول الله (ص) فرمود:«الصلاةُ...كَراهَةٌ للشّيطانِ؛ [4] .

پيامبر اكرم (ص) فرمود: نماز ... كراهت و ناراحتي شيطان مي باشد.

حضرت امام زمان (عج) فرمود:«فَمْا أَرْغَمَ أَنْفَ الشَيطان شي ء مِثْل الصَّلاةِ، فَصَلِّها و أَرْغَمَ أَنْفَ الشَيطانِ؛ [5] .

هيچ چيزي مانند نماز، بيني و دماغ شيطان را به خاك نمي مالد، پس نماز بگزار و بيني شيطان را به خاك بمال.»

حضرت علي (ع) فرمود:«الصَّلاةُ حِصْنٌ مِن سَطَواتِ الشّيطان؛ [6] .

نماز قلعه و دژي است محكم در برابر خطرات و ناراحتي هاي شيطان.»

پيامبر اكرم (ص) نيز فرموده اند:«الصَّلاةُ تُسَوِّدُ وَجْهَ الشَّيطان؛ [7] .

نماز خواندن روي شيطان را سياه مي كند.»



[ صفحه 89]




پاورقي

[1] بحارالانوار، ج 80، ص 11؛ امالي صدوق، ص 290؛ ثواب الاعمال، ص 207؛ عيون الاخبار، ج 2، ص 28؛ كنزالعمال، ج 7، ص 319 و سفينة البحار، ج 2، ص 43.

[2] الكافي، ج 1، ص 73؛ من لايحضره الفقيه، ج 1، ص 136؛ عرفان اسلامي، ج 6، ص 31 و مواعظ العدديه، ص 243.

[3] چهل حديث، ج 1، ص 67؛ بحارالانوار، ج 91، ص 243؛ مستدرك الوسائل، ج 6، ص 258.

[4] بحارالانوار، ج 82، ص 231 و خصال صدوق، ج 2، ص 522.

[5] بحارالانوار، ج 80، ص 146 و الاحتجاج، ص 267.

[6] غررالحكم.

[7] كنزالعمال، ج 7، ص 284.


بازگشت