روايت رهايي


در قيامت روي جهنم پلي است به نام صراط، از مو باريك تر و از شمشير تيزتر؛ همه ي مردم بايد از آن عبور نمايند. در ضمن برخي از روايتها آمده است كه روي اين پل با آن همه دلهره و صحنه ي آتش و باريكي راه و لحظه سرنوشت ساز چند جا توقفگاه است. [1] صريح قرآن مجيد (آيه 70 سوره مريم) دلالت دارد بر اينكه، چه بهشتي و چه جهنمي همه بايد از اين راه بگذرند، و اين راه هفت عقبه دارد و هر عقبه اي موقف هايي دارد و در هر عقبه، هفتاد هزار ملك مامورند. همه بايد از اين هفت عقبه رد بشوند، مهمتر، از همه اين است كه عقبه ي دوم، عقبه نماز است. آن جا از نمازهاي روزانه، آيات، قضا و... مي پرسند. [2] .

در اين روايتها مي بينيم كه نماز، باعث مي شود انسان نمازگزار به راحتي و آساني و با سرعت از اين موقفها و از پل صراط بگذرد تا وارد بهشت موعود گردد همين معناست آن دعايي كه مي خوانيم:«اللَّهُمَّ



[ صفحه 46]



ثَبِّتني عَلَي الصِّراط يوم تزلُّ فيه الاقْدام». [3] يكي از ياران پيامبر (ص) مي گفت:

«هر كه مدام پنج نماز را در اول وقت بخواند، خداوند 9 عنايت در حق او بفرمايد و از جمله ي اين عنايتها اين است كه ملائكه از او محافظت مي كنند و از پل صراط چون برق جهنده مي گذرد و از آتش نجات مي يابد.» [4] .

پيامبر اكرم (ص) فرموده اند:

«مَنْ حافَظَ عَلَي الجَماعةِ حيثُ ما كانَ مَرَّ علي الصِّراطِ كالبَرْقِ الخاطِفِ اللاَّمِعِ في أَوَّلِ زُمْرَةٍ مَعَ السَّابقين و وَجْهَهُ أَضْوَءُ مِنَ القَمَر لَيْلَةَ البَدْرِ، و كانَ له بِكُلِّ يَومٍ و لَيْلَةٍ يُحافِظُ عليها ثواب شهيد؛ [5] .

هر كس مواظب باشد كه هر كجا كه هست، نماز خود را به جماعت بخواند، چون برق زودگذر و جهنده به همراه گروهي از پيش رفتگان، از پل صراط عبور كند - با چهره و رخساري كه از ماه شب چهاردهم تابناك تر باشد و براي او بهر شبانه روزي كه بر خواندن نماز جماعت مواظبت داشته، ثواب يك شهيد خواهد بود.»

پيامبر گرامي اسلام مي فرمايند:«أَطْوَلُكُم قُنُوتاً في دارالدُّنيا أُطْوَلُكُمْ راحَةً يَوْمَ القيامةِ في المَوْقِفِ؛ [6] .



[ صفحه 47]



هر كس از شما قنوتش در اين دنيا طولاني تر باشد، در آخرت در موقف محشر راحتي او بيشتر خواهد شد.»

قطب راوندي روايت كرده كه حضرت عيسي (ع) مادر خود مريم را بعد از مردنش صدا كرد و گفت:«اي مادر! با من تكلم كن آيا مي خواهي كه به دنيا برگردي؟ گفت: بلي براي آنكه مي خواهم شب هاي بسيار سرد براي خدا نماز بپادارم و در روزهاي بسيار گرم روزه بگيرم، اي پسر جان من! اين راه بيمناك است.» [7] .

قال رسول الله (ص) :«[تكوُن صلوةُ العبدِ] جوازاً علي الصِّراط؛ [8] نماز جواز عبور از صراط مي باشد.»

حضرت علي (ع) فرمود:«هر كس يك پنجم از شب را در نماز باشد و نيتش براي خدا باشد، در بهشت از نديمان ابراهيم خليل خواهد بود، تا از صراط مانند تندبادي بگذرد و بي مناقشه در حساب، داخل بهشت شود.» [9] .

پيامبر (ص) فرمود«هر كه بعد از نماز صبح روي سجاده بنشيند و ياد خدا را تا طلوع آفتاب تعقيب كند، خدا ده چيز به او عطا فرمايد. از آن جمله با ايمان و با توبه مردن و وسعت قبر و بي حساب از صراط به سوي بهشت رفتن.»



[ صفحه 51]




پاورقي

[1] محسن قرائتي، معاد، ص 245.

[2] عقبه: گردنه، راه سخت كوهستاني، راه دشوار.

[3] مفتاح الفلاح، ص 43 (دعاي وضو در موقع مسح پا).

[4] هزار و يك سخن، ص 330.

[5] ثواب الاعمال شيخ صدوق، 676 و 677،بحارالانوار ج 76، ص 370.

[6] ثواب الاعمال، ص 60 و 61.

[7] منازل آلاخره، شيخ عباس قمي، ص 21 و 22؛ مستدرك الوسايل، ج 1، ص 148.

[8] بحارالانوار، ج 82، ص 231؛ خصال شيخ صدوق، ح 2، ص 522.

[9] ثواب الاعمال، ص 101.


بازگشت