جلوگيري از ابتلاء به بيماري هاي قلبي و مغزي


«سكته ي قلبي» شايعترين علت مرگ و مير در ايالات متحده آمريكا و ساير ممالك صنعتي است. [1] .

وظيفه دستگاه گردش خون كه شامل قلب و دستگاههاي متصل به آن مي باشد، رساندن اكسيژن و مواد غذايي از طريق انتقال خون به تمام سلولهاي بدن بوده و از طرفي مواد زايد و دي اكسيد كربن را جهت دفع به دستگاههاي مربوطه مانند دستگاه تنفسي و كليه ها مي رساند.



[ صفحه 105]



در هنگام خواب، ضربان قلب كاهش مي يابد و در صورت ادامه يافتن خواب سحرگاهان و درمواقع غير طبيعي ممكن است در كار سيستم گردش خون بخصوص قلب اختلال ايجاد شود و گاهي همين موضوع ممكن است به سكته قلبي منجر شود.

و علاوه بر آن به علت چسبندگي و ايستادگي خون در رگها ممكن است گرفتگي رگها بوجود آمده و لخته اي از خون در رگهاي تنفسي گير كند و باعث بيماري ديگري به نام آمبولي ريوي شود.

پس خواب زياد و بي موقع ممكن است دستگاه گردش خون را دچار اختلال كند.

نتايج تازه ترين تحقيقات علمي نشان مي دهد، خواندن نماز در دل شب، بهترين شيوه براي پيش گيري از بيماري هاي قلبي عروقي است. بر اساس تحقيقات انجام شده از سوي مؤسسه ي قلب و عروق اردن، خواب طولاني مدت در طول شبانه روز، مهم ترين عامل ابتلا به بيماري هاي قلبي است. اين تحقيقات نشان مي دهد اگر فردي به مدت طولاني بخوابد، ضربان قلب او به پنجاه بار در دقيقه كاهش مي يابد كه اين امر، منجر به كندي گردش خون در سرخرگ ها و سرانجام انسداد رگ ها شده و حملات قلبي عروقي را به دنبال خواهد داشت. اين تحقيق همچنين بر ضرورت حداقل پانزده دقيقه تحرك بدني پس از چند ساعت خواب تأكيد مي كند. در نتايج اين تحقيق با بيان اينكه اداي نماز شب براي اين امر كافي است، به سلامت قلبي مسلماناني كه صبح



[ صفحه 106]



زود بيدار شده و براي انجام فريضه ي نماز به مسجد مي روند، اشاره شده و آمده است: اگر اين عمل در مسجد و يا به صورت گروهي انجام شود، نتيجه ي بهتري خواهد داشت. [2] .

محققان فرانسوي اعلام كرده اند كه سحر خيزي مانع بروز بسياري از بيماري هاي مغزي مانند سكته و لخته شدن خون در عروق مغزي مي شود و سلامت جسم را تضمين مي كند.

پژوهشگران معتقدند بيدار شدن در ساعات اوليه صبح و سپس نرمش كردن، نه تنها سلامت مغز را تامين مي كند، بلكه بهداشت روح و روان سحر خيزان را نيز در پي خواهد داشت.

در نتايج اين تحقيقات عنوان شده است، زماني كه بدن انسان در ساعات اوليه صبح از خواب بيدار مي شود، نسبت به زماني كه ديرتر از رختخواب خارج مي شود، از ضربان قلب آرام تري برخوردار است و كمتر دچار استرس و تنش هاي عصبي مي شود.

اين محققان بر اين باورند كه زنان بارداري كه سحر خيز هستند، نسبت به مادران بارداري كه زياد مي خوابند، نه تنها زايمان راحت تري خواهند داشت، بلكه فرزندشان از طراوت، نشاط و سلامت بيشتري برخوردار خواهد بود.



[ صفحه 107]




پاورقي

[1] مباني طب: 185.

[2] روزنامه ي اطلاعات، مورخ 20 / 3 / 80.


بازگشت