تقويت حالت تعادلي بدن


ايستادن در حالت نماز باعث تقويت حالت تعادلي بدن شده و قسمت مركزي مخچه كه محل كنترل اعمال و حركات ارادي است را تقويت مي كند و اين عمل باعث مي شود فرد با صرف كمترين نيرو و انرژي به انجام صحيح حركات بعدي بپردازد. نماز قسمت فوقاني بدن را پرورش داده و ستون مهره ها را هم تقويت كرده و آن را در حالت مستقيم نگاه مي دارد. تقويت احشاء و ماهيچه هاي شكم، حفظ سلامتي



[ صفحه 101]



دستگاه گوارش و رفع يبوست مزمن و بي اشتهايي و سوء هاضمه از ديگر خواص غير مستقيم نماز خواندن و ركوع در نماز است.

كارشناسان مي گويند در حالت ركوع اطراف ستون مهره ها منبسط مي شود كه در متعادل و آرام كردن سمپاتيك مؤثر است. مدت زمان خواندن ذكر ركوع نيز باعث تقويت عضلات صورت و گردن و ساق پا و ران ها مي شود و به اين ترتيب به جريان خون در قسمت هاي مختلف بدن سرعت مي بخشد. تنظيم متابوليسم بدن و فراهم نمودن زمينه ي از بين رفتن اكثر بيماري ها از بدن، كمك به افزايش حالت استواري و استحكام مغز و بهبود ناراحتي هاي تناسلي و نارسايي هاي تخمدان از ديگر خواص ركوع در نماز است.

سجده نيز ستون مهره هاي بدن را تقويت كرده و دردهاي سياتيك را آرام مي كند. سجده علاوه بر از بين بردن يبوست و سوء هاضمه، پرده ديافراگم را تقويت كرده و به دفع مواد زايد بدن به دليل فشرده شدن منطقه ي شكمي كمك مي كند. سجده همچنين باعث افزايش جريان خون در سر شده كه اين امر با تغذيه غدد باعث حفظ شادابي، زيبايي و طراوت پوست مي شود.

حالات سجده به واسطه ي باز شدن مهره ها از يكديگر باعث كشيده شدن اعصابي كه قسمت هاي مختلف بدن را به مغز وصل مي كند شده و اين اعصاب را در يك حالت تعادلي قرار مي دهد كه اين هم براي سلامتي انسان بسيار حائز اهميت است.



[ صفحه 102]



سجده باعث آسودگي و آرامش در فرد شده و عصبانيت را تسكين مي دهد. استحكام بخشيدن و تقويت عضلات پاها و ران ها، كمك به نفخ روده و بهبود فتق، از خواص نشستن بعد از نماز است.

طبق نظر كارشناسان سجده ي بيشتر مساوي است با مصونيت بيشتر از بيماري ها. پروفسور محمد ضياء الدين حامد از اساتيد علوم بيولوژيك و از مسئولان پژوهشگاه مركز تكنولوژي قاهره مي گويد: «طبق بررسي هاي انجام شده سجده در نماز بسياري از بيماري ها مثل سردرد، گرفتگي هاي عضلاني، تورم گردن، خستگي، كم هوشي و بسياري از بيماري هاي جسمي و روحي را از بين مي برد. پژوهش هاي انجام شده نشان مي دهد موجهاي الكتريكي براي جسم انسان ضروري است. هر گاه اين بارهاي الكتريكي در بدن زياد شود براي بدن انسان مضر خواهد بود. بر انسان لازم است كه اين بارهاي الكتريكي رااز بدن خود خارج كند. انسان بارهاي الكتريكي زائد را، به خصوص در عصر حاضر كه بدن وي در محاصره امواج مختلف الكتريكي و الكترومغناطيسي است، احساس مي كند. بهترين راه خالي كردن بدن از اين بارهاي الكتريكي خارج كردن آن بدور از داروها و آرامش بخشهاي شيميائي و عوارض جانبي آنهاست. سجده بارهاي الكتريكي را از بدن خارج مي كند. در اين مطالعات به اين نتيجه رسيده اند كه انسان در حالت سجده، در تماس با زمين تمام بار الكتريكي زائد بدنش خارج مي شود. زيرا در سجده هفت عضو انسان با زمين در تماس مستقيم



[ صفحه 103]



قرار مي گيرد، چنانچه پيامبر صلي الله عليه و آله در مورد سجده فرموده اند: «امر شده ام به سجده كردن بر هفت عضو؛ پيشاني، دو دست، دو پا و دو زانو.» [1] .

بارهاي الكتريكي به آساني از اين هفت عضو به زمين دفع مي شوند و بدين خاطر انسان از بيماريهايي همچون سردرد و گرفتگي عضلات رهايي مي يابد. خواب زياد و به خصوص خواب سحرگاهان مي تواند مانع تحرك و سوخت و ساز طبيعي بدن شود. به همين لحاظ ممكن است شرايط را براي ايجاد چاقي و بيماريهاي حركتي از جمله ضعيف شدن عضلات بدن و غيره پديد آورد. علاوه بر آن بي تحركي خود زمينه بيماري هاي ديگري از قبيل بيماري هاي قلب و عروق و... مي باشد.

هنگام نماز همه بخش هاي بدن به تحرك در آمده و همين امر باعث حفظ و تقويت آنها مي شود.

سجده، فشار خون را پايين مي آورد و هر چه زمان سجده طولاني تر باشد به همان نسبت فشار خون پايين مي آيد. انسان در طول روز به خاطر پوشش جوي مقاديري از انرژي الكترواستاتيك بارگيري مي كند كه بر دستگاه عصبي وي فشار آورده و بايد از آن رهايي يابد. قرار گرفتن در حالت سجده به خاطر ارتباط با زمين، اين حجم انرژي را دفع مي كند.

سجده بر خاك يا آنچه از زمين است؛ اين خاصيت را قطعي تر و سريعتر مي كند؛ و لااقل در سجده پيشاني با خاك تماس داشته باشد.



[ صفحه 104]



براساس يافته هاي موجود، هر اندازه كه محور طولي انسان كاهش يابد، ميزان در معرض اشعه هاي الكترومغناطيسي قرار گرفتن او نيز كم مي شود. در زمان سجده كردن هم محور طولي انسان و هم به دنبال آن ميزان تأثير گذاري الكتريسيته ها كم مي شود و سپس عمل تخليه از طريق تماس پيشاني با زمين صورت مي گيرد، البته در زمان سجده به دليل آنكه ديگر نقاط بدن هم با زمين ارتباط مي يابند، عمل تخليه آسان تر انجام مي شود و انسان از بيماري هاي روحي، جسمي و حتي سرطان در امان مي ماند. شيوه درست تخليه الكتريسيته ي بدن به همان شيوه اي است كه انسان در زمان نمازگزاردن دارد و به سوي مكه نماز مي خواند، چرا كه اين حالت بهترين حالت است و شخص احساس آرامش و راحتي بيشتري خواهد داشت.» [2] .


پاورقي

[1] وسائل الشيعة 2: 192.

[2] مجموعه مقالات علمي دين و سلامتي، مقاله ي شماره ي چهارده.


بازگشت