بي خوابي و خواب طولاني ممنوع!


همان طور كه خواب كم باعث تهديد سلامت شما مي شود، خواب زياد هم براي تان خطرناك است كه يكي از آثار آن خواب هاي آشفته و پريشان است.

امام علي عليه السلام مي فرمايد:

«من أكثر المنام رأي الاحلام» [1] .

هر كه زياد بخوابد، خواب هاي پريشان بيند.

همچنين در روايتي ديگر مي فرمايند:

«المستثقل النائم تكذبه احلامه» [2] .

كسي كه با معده ي سنگين بخوابد، رؤياهايش او را دروغزن معرفي مي كنند (يعني خوابهاي دروغ و غير واقعي مي بيند و هر گاه آن ها را براي ديگران نقل كند دروغ از كار در مي آيند. پس گويا خواب هايش او را دروغگو مي گردانند).

اين نتيجه مطالعه محققان روي 10 هزار و 300 فرد 35 تا 55 ساله است.

در روزنامه ي همشهري مورخ10 / 2 / 79 آمده: «به گزارش خبرگزاري فرانسه، مطالعه اي كه به تازگي در دانشگاه كالج لندن انجام شده، نشان مي دهد افرادي كه كمتر از حد طبيعي مي خوابند، عمرشان كوتاه تر است، اما علت مرگ زودرس آنها، بيماري هاي قلبي - عروقي است، در



[ صفحه 81]



حالي كه افرادي كه بيش از حد طبيعي مي خوابند، به دلايل ديگري، غير از بيماري هاي قلبي، فوت مي كنند.

در مطالعه اين محققان كه در شماره اول دسامبر نشريه علمي «خواب»، وابسته به انجمن علمي مطالعات خواب چاپ شده، مشخص شده كساني كه 6 تا 8 ساعت در شبانه روز مي خوابند، 110 درصد بيشتر از بقيه دچار مرگ زودرس ناشي از بيماري هاي قلبي مي شوند و كساني كه بيشتر از 7 تا 8 ساعت مي خوابند، نيز 110 درصد دچار مرگ زودرس مي شوند.

اين محققان مي گويند ميزان خواب بهينه، چيزي بين 5 تا 6 ساعت است كه طبق مطالعه آنها مشخص شده، احتمال مرگ در اين صورت كمتر است.

اين مطالعه البته تعريف خود را از مرگ زودرس دقيقاً مشخص نكرده است و به همين علت شايد نتوان به نتايج آن چندان اعتماد كرد؛ با اين حال بهتر است براي رعايت احتياط و نيز شادابي بيشتر خودمان هم كه شده، هم از كم خوابي و هم از خوابيدن بيش از حد،دوري كنيم.

با مطالب قبل، اين طور نتيجه مي گيريم كه سحر خيزي و اهل تهجد بودن از سويي باعث رفع بدخوابي و كم خوابي شده چنانچه امام هادي عليه السلام فرمودند:

«السهر ألذ للمنام» [3] .



[ صفحه 82]



شب زنده داري، خواب را لذت بخش تر مي كند.

و از سويي ديگر باعث عدم اعتياد به خواب طولاني مي شود. اكنون با مطالعات بر رفتار انسان، به خوبي روشن شده است انساني كه ساعات زيادي را بيكاره و مداوم مي خوابد در معرض ابتلا به بيماري هاي قلبي قرار مي گيرد به ويژه تصلب شرائين كه مقدمه ي فراهم شدن شرايط لازم براي ابتلا به خناق است؛ زيرا خواب جز سكون مطلق چيز ديگري نيست و اگر بيش از حد، طولاني شود، باعث رسوب مواد چربي در ديواره ي شريان ها از جمله شريان هاي قلبي مي گردد. شايد پيش گيري از ابتلا به امراض عروقي تنها يكي از دست آوردهاي مؤمنان سحر خيز باشد كه در اعماق شب از خواب برخاسته و به قصد قربت به درگاه الهي به دعا و عبادت مي پردازند.

و در آخر اشاره به اين مطلب ضروري است كه «بيدار شدن يك موقع مشخص از خواب» [4] طبق نظر كارشناسان از اركان داشتن جسم و روح سالم است. كسي كه اهل تهجد و نماز شب است در واقع با برخاستن پيش از اذان صبح اساسي ترين گام را در جهت رعايت خوابي درست و در نتيجه آن، سلامت بدني و تعادل رواني برداشته است.



[ صفحه 83]




پاورقي

[1] ميزان الحكمة، حديث 20926.

[2] ميزان الحكمة، حديث 20910.

[3] أعلام الدين: 311.

[4] ايلخاني، مهناز، بررسي تأثير روش هاي آرامسازي بر روي درد بيماران سرطان بستري در بخشهاي سرطان بيمارستانهاي منتخب آموزشي تهران، پايان نامه، 1370.


بازگشت