كتاب حاضر


جامع ترين عبادتها در اسلام نماز است، و آن مقدار كه در كلام الهي و احاديث رسيده از معصومين به نماز تأكيد شده، نسبت به هيچ عبادتي سفارش نشده است، و اين عبادت مخصوص به اسلام نيست و در ديگر اديان نيز رايج بوده است. چنان كه، قرآن كريم، در جايهاي مختلف به نماز در ديگر اديان تصريح نموده، از جمله:

از زبان ابراهيم عليه السلام نقل شده كه در دعا از خداوند خواست كه: پروردگارا مرا نمازگزار قرار ده، و از فرزندانم نيز (نمازگزار قرار ده). [1] .

خداوند، موسي عليه السلام را خطاب قرار داده و مي فرمايد: «من خداوندگار يكتايم كه معبودي غير من نيست، مرا پرستش كن، و نماز را براي ياد كردن من به جاي آور».

مريم [2] مادر حضرت عيسي عليهماالسلام مورد خطاب قرار گرفته و به او گفته مي شود: «اي مريم! پروردگارت را اطاعت كن، سجده كن و با ركوع كنندگان ركوع گذار». [3] .

خداوند از زبان عيسي عليه السلام نقل مي فرمايد كه گفت: «و مرا هر كجا كه باشم با بركت و فر خجسته قرار داده است، و به جاي آوردن نماز و دادن زكات - تا زماني كه زنده ام - سفارش كرده است». [4] .

با توجه به اين سفارشها، بسياري از علماي بزرگ به بيان نماز و مسائل عرفاني آن پرداخته اند و اسرار الصلاةها نوشته اند. بديهي است كه هر كدام از اين نوشتارها جاي خويش را دارند، اما اين كتاب از ويژگيهاي خاصي برخوردار است كه در ديگر كتابها كمتر ديده مي شود، اين كتاب در عين حالي كه آداب عرفاني و باطني نماز را مي آموزد، انسان را با آفات نفساني و شيطاني نماز آشنا



[ صفحه 21]



مي كند و درمان مؤثر را نيز بيان مي دارد، از خصوصيات مهم اين كتاب تأثيرگذاري فراوانش بر خواننده است، چرا كه عالمي عامل و دل سوخته كه سر در راه اعتقاداتش داده است، آن را نوشته و سخن كز دل برآيد، لاجرم بر دل نشيند. و با اين كه مسائل عالي عرفاني در اين كتاب مطرح مي گردد ولي همه فهم است و نيازي به اطلاعات وسيع علمي نداشته و با مثالهاي محسوسي كه بيان مي دارد، هر انساني را به درك عميق مطالب سوق مي دهد.

اميدوارم كه اين ترجمه نيز چون كلام رساي شهيد ثاني - با استعانت از روح آن بزرگوار - براي همگان سودمند باشد.

براي ترجمه نسخه ي ويراسته آقاي صفاء الدين بصري را كه با تحقيقات جامع ايشان در سال 1371 ه.ش. توسط انتشارات آستان قدس رضوي منتشر گرديده است، اساس قرار دادم كه زحمات ايشان قابل تقدير و تشكر است.

هر كجا كه در متن به آيه اي از قرآن و حديثي استشهاد شده بود، نشاني آيه و متن حديث را آورده ام و در ترجمه ي آيات قرآني، ترجمه ي خوب آقاي محمد خواجوي را در نظر داشته ام.

نام فارسي اين كتاب را از ديباچه مؤلف برگرفته ام كه فرمود: «و اين رساله در برگيرنده ي اسرار قلبي نماز است.» (صفحه 24 كتاب حاضر).

در پايان از تمامي كساني كه در چاپ و نشر اين كتاب مرا ياري نموده اند تشكر مي كنم و سپاس خداي را كه بهترين ياور و كارساز است.



[ صفحه 22]




پاورقي

[1] سوره ي ابراهيم (14)، آيه ي 40.

[2] سوره ي طه (20)، آيه ي 14.

[3] سوره ي آل عمران (3)، آيه ي 42.

[4] سوره ي مريم (19)، آيه ي 31.


بازگشت