در اعمال روز جمعه


و قسم سوم از اعمالي كه مراقبه بر آن لازم است اعمال روز جمعه است و كسي كه مي خواهد به عظمت آن پي ببرد مي تواند به اخباري كه در فضيلت اعمال روز جمعه و كيفيت آن وارد شده مراجعه كند، و الآن مراد ما بيان آن ها نيست، ولي در اين جا نكته اي قابل ذكر است، و آن اين كه هم چنانكه انسان در خيرات و سعادت هاي دنيوي طالب زيادت و فزوني است، و شوق و حرص او نيز با افزايش آنها افزايش مي يابد، و نداي هل من مزيد سر مي دهد، پس چگونه در سعادت هاي اخروي و تحصيل آن ها كسل است، و به كم قناعت مي كند. و به اعتقاد من علت آن جز از ضعف ايمان به آخرت نيست، و عدم اطمينان به اين كه اعمالش مورد قبول واقع مي شود. و تا هنگامي كه وقت بهره بردن از آن ها در آخرت فرابرسد از آفات



[ صفحه 182]



اعمال در امان بماند. و علت ديگر انس و الفت قلب است به لذات و شهوات دنيا، و همين عشق و دلبستگي مانع اين مي شود كه عاقل در عاقبت امرش تدبر كند. اجتماع اين عوامل سبب كسالت و سستي مؤمن در تلاش و كسب انوار و بركات روز جمعه، و اشتغال به بعضي از امور جزئي مي شود، و الا چگونه ممكن است كه انسان معتقد به اين باشد كه خداوند در هر شب جمعه از اول شب تا آخر آن او را پيوسته مي خواند، و مي گويد: «آيا حاجتمندي هست كه حاجت او را روا كنم آيا استغفار كننده اي هست كه من گناهان او را ببخشم؟ و آيا كسي هست؟ و آيا كسي هست؟ و او را براي انس و مناجات با خود دعوت مي كند، و به او وعده داد كه اگر بگويد: يا رب و يا رب پروردگار به او بگويد: لبيك بنده من. [1] .

آيا آدمي مي تواند به اين معتقد باشد در عين حال تا صبح بخوابد، و پاره اي از شب را براي كسب بعضي از اين مقامات عالي برنخيزد؟ به جان خودم سوگند كه منشاء آن همان اموري است كه بيان كرديم و در حديث قدسي آمده است:

«يابن عمران كذب من زعم أنه يحبني فإذا جنه الليل نام عني اليس كل محب يحب خلوة حبيبه.» [2] .

«اي فرزند عمران دروغ مي گويد كسي كه ادعاي محبت من را دارد، اما وقتي شب فرامي رسد مي خوابد و از من غافل است، آيا هر عاشقي دوست دار خلوت با محبوب خود نيست؟»



[ صفحه 183]



اما روز جمعه اگر چه همه اوقات آن شريف و نوراني است و لكن مع ذلك بعضي از اوقات آن شريفتر از باقي ساعات است، و در آن دعا اجابت واقع مي شود و آن وقت بنابر آنچه كه از بزرگاني كه در اين مباحث مورد وثوق و اطمينان هستند به من رسيده، آخرين ساعات روز جمعه است كه دعاي سمات در آن وارد شده است. [3] .

و من از يكي از اساتيد بزرگوار [4] خود كه حكيمي عارف، و معلمي حاذق، و طيبي كامل، مانند او نديده ام، پرسيدم: بهترين عملي كه تجربه كرده ايد در تأثر قلب كدام است؟ فرمودند: سجده طولاني در هر روز كه بر آن مداومت كند، و يك ساعت يا سه ربع آن را طول دهد، و در آن بگويد: «لا اله الا انت سبحانك اني كنت من الظالمين.» «پروردگاري جز تو نيست و منزهي از هر نقص و عيب و منم كه از ظالمين و گنه كارانم.» در حالي كه خود را گرفتار غل و زنجيرهاي اخلاق رذيله و در زندان طبيعت زنداني ببيند و خداوند را پاك و منزه بداند از اين كه در حق او ظلمي روا داشته بلكه خود اوست كه در حق خود ظلم كرده و خود را در اين مهالك عظيم انداخته است. و هم چنين قرائت صد مرتبه سوره قدر در شب جمعه و عصر آن را ترك نكند.

و ايشان فرمودند: چيزي از اعمال مستحبه را نديديم كه مانند اين سه عمل مؤثر



[ صفحه 184]



باشد. در اخبار [5] آمده است كه در روز جمعه صد رحمت و لطف نازل مي شود كه نود و نه رحمت مختص به كسي است كه در عصر روز جمعه سوره قدر را صد مرتبه تلاوت كند، و در آن يكي باقي مانده نيز براي اين شخص نصيب و بهره اي است.


پاورقي

[1] مستدرك الوسايل: ج 5، ص 207 و روضة الواعظين: ج 2، ص 446 و بحارالانوار: ج 84، ص 137 و مجموعه ورام: ج 2، ص 166.

[2] وسايل الشيعه: ج 7، ص 77 و روضة الواعظين: ج 2، ص 329 و القصص الجزائري: ص 302.

[3] بحارالانوار: ج 83، ص 350 و بحارالانوار: ج 86، ص 274 و عدة الداعي: ص 46.

[4] مراد عالم رباني مولي حسين قلي همداني قدس سره الشريف از عرفاي بزرگ و سالكان طريق محبت و انس بوده و اهل مراقبات و مكاشفات، از دنيا و رياست ها دوري مي جسته و در عين فقاهت كامل از فتوي كناره گرفته به تهذيب نفس مشتاقان كوي دوست پرداخته بود، نقل شده است كه هر كس با او ملاقات مي كرد ولو مدت اندكي شيفته او مي گشت. ايشان در سال 1311 ه. ق در كربلا به لقاء دوست شتافت و در حجره اي از حجرات صحن دفن شد.

[5] بحارالانوار: ج 89، ص 327 و وسايل الشيعه: ج 7، ص 399 و مستدرك الوسائل: ج 6، ص 96.


بازگشت