درباره آداب نوره كشيدن


اخبار زيادي در تشويق به نوره كشيدن و نهي از ترك آن وارد شده است و تأخير و عقب انداختنش به بيش از يك ماه، نهي شده است، و براي شخص مراقب، در اين مسئله پند و عبرتي نيكوست، و آن اين كه: شريعت اسلام، نظافت موهاي اندك اعضاي پائيني بدن را رها ننموده، و بلكه بر آن تأكيد نموده است؛ با اين وصف چگونه ممكن است خداوند حكيم، انسان را در امر اصلاح صفات قلبش رها كند، صفاتي كه به واسطه ي آن ها انسان از ساير حيوانات ممتاز گشته و سبب رسيدن به درجات عالي و تشبه به ملائكه با آن صفات است. هم چنين بر مؤمن به احكام شريعت مقدس اسلام واجب است كه اگر آنچه در روايت نوره كشيدن است را ببيند كه مي فرمايد: «ان من تركها شهرا لم تقبل صلاته» [1] «اگر كسي يك ماه، تنوير را ترك كند نمازش قبول نمي گردد». نسبت به جزئيات ديگر احكام شرع مقدس، عبرت



[ صفحه 124]



گرفته چيزي از جزئيات و دستورات شرع را كوچك نمي شمارد.

و مستحب است كسي كه نوره مي كشد چنين دعا كند:

«اللهم طيب ما طهر مني و طهر ما طاب مني و أبدلني شعرا طاهرا لا يعصيك اللهم إني تطهرت إبتغاء سنة المرسلين و ابتغاء رضوانك و مغفرتك فحرم شعري و بشري علي النار و طهر خلقي و طيب خلقي و زك عملي، و إجعلني ممن يلقاك علي الحنيفية السمحة ملة ابراهيم خليلك و دين محمد حبيبك و رسولك عاملا بشرايعك تابعا لسنة نبيك آخذا به متأدبا بحسن تأديبك و تأديب رسولك صلي الله عليه و آله و سلم و تأديب أوليائك الذين غذوتهم بأدبك و زرعت الحكمة في صدورهم و جعلتهم معادن لعلمك صلواتك عليهم» [2] .

هر كه چنين دعا كند خداوند او را از پليدي هاي اين دنيا و گناهان پاك گرداند و در ازاء مويي كه از بدن زايل نموده، مويي دهد كه با آن گناه نكند. و به تعداد هر مويي در بدنش، فرشته اي مي آفريند كه خدا را تا روز قيامت تسبيحي كنند، كه هر تسبيح آنان، با هزار تسبيح اهل زمين برابري كند.

ازاله و از بين بردن موهاي زير بغل نيز از ملحقات به نوره كشيدن است كه نسبت به آن نيز تأكيد بسياري شده است، و نيز مستحب است از بين بردن بقيه ي موهاي بدن غير از آن چه استثناء شده است. و مستحب است بر كسي كه نوره كشيده اين كه موضع نوره كشيده، بلكه همه جاي بدن را از سر تا پا، حنا گذارد همان گونه كه بر كسي كه رذايل را از خود زايل نموده، لازم است خود را به فضايل آراسته كند.



[ صفحه 125]




پاورقي

[1] اين روايت يافت نشد اما در روايات ترغيب به تنوير آمده: مانند: «السنة في النورة في كل خمسة عشر يوما فمن أتت عليه أحدي و عشرون يوما فليستدين علي الله و من أتت علي أربعون يوما و لم يتنور بمؤمن و لا مسلم و لا كرامة». (خصال: ج 2، ص 503، بحارالانوار: ج 73، ص 89).

[2] كافي: ج 6، ص 507، وسائل الشيعه: ج 2، ص 67 (با كمي اختلاف در عبارت).


بازگشت