مكان مناسب


انتخاب مكان نماز، از آن جا مهم است كه انسان وقتي در آن مكان مي ايستد، احساس نزديكي به خدا داشته باشد و برايش محبوب و مقدس



[ صفحه 116]



باشد. از همين رو، انسان در مساجد و امامزاده ها، خود را به خدا نزديك تر مي بيند. نورانيت و روحانيت آن مكان، به انسان حال مناجات و راز و نياز مي دهد. با ورود به آن جا، انسان از غير خدا دور مي شود و به همين جهت توصيه شده كه در منزل، اتاقي را براي عبادت در نظر بگيريد. [1] درباره ي حضرت اميرالمؤمنين عليه السلام نيز آمده است كه ايشان در منزلش مكاني را براي عبادت انتخاب كرده بود كه نه بزرگ بود و نه كوچك. [2] .

شايد يكي از دلايلي كه اسلام به مسجد و حضور در آن اهميت داده است، همين مسأله باشد؛ چرا كه فضاي حاكم بر مسجد، بر حال عبادت مي افزايد. مسجد، خانه ي خداست؛ يعني خداوند آن جا را، محل ملاقات بندگانش با خود قرار داده است و بايد دانست كه مكان ها، در محبوبيت دل نزد پروردگار مؤثرند، مگر صاحبدلاني كه در هيچ حالي از خدا غافل نمي شوند.

توصيه زياد مي شد كه نماز آقاي بهجت (حفه الله) را درياب! نماز ايشان شلوغ است، بايد كمي زودتر رفت و جا گرفت. فكر مي كردم فقط اساتيد خودم اين را مي گويند، اما دانستم كه امام خميني قدس سره هم به فرزندش مرحوم حاج آقا مصطفي رحمه الله نيز مي فرمود: «نماز آقاي بهجت را درياب». حالت توجه ايشان در نماز، عالم را تكان مي دهد. [3] .

از جمله فوايد خواندن نماز در مكان معين، اين است كه در وقت احتضار، مؤمن را در آن جا مي گذارند تا موجب تخفيف و آساني جان دادن باشد؛ در عين حال توصيه شده نافله ها و نمازهاي مستحبي در مكان هاي متعدد خوانده شود تا در قيامت بر شاهدان عبادت، افزوده شود. [4] .

تا فرصتي مي شد، گوشه اي مي ايستاد و نماز مي خواند. مسجد، حسينيه، مجلس روضه يا هر جاي ديگر؛ فرقي نمي كرد. تازه به هر



[ صفحه 117]



جايي مي رفت، چند جا نماز مي خواند. به او گفتند: چرا مثل بقيه يك گوشه نمي ايستي نمازت را بخواني؟ جوان ها كه ما را مي بينند، به ما مي خندند! رسول ترك رحمه الله گفت: تو راست مي گويي، اما خبر نداري. در اين شهر جاي گناهي نبوده است كه من در آن جا پا نگذاشته باشم. همه اين مكان ها در روز قيامت شهادت خواهند داد. [5] .


پاورقي

[1] امام صادق عليه السلام: «اتخذ مسجداً في بيتك؛ در خانه ات مكاني براي نماز بساز»؛ الكافي، ج 3، ص 480.

[2] امام صادق عليه السلام: «كان علي قد اتخذ بيتا في داره ليس بالكبير و لا بالصغير»؛ وسائل الشيعه، ج 5، ص 295.

[3] به نقل از استاد دكتر مرتضي آقاتهراني.

[4] سيماي نماز در آثار استاد علامه حسن زاده آملي، ص 75 و 76.

[5] رسول ترك، آزاد شده ي امام حسين عليه السلام، ص 66.


بازگشت