اهميت دادن به مقدمات نماز


انجام هر كار مهمي، نيازمند مقدماتي است. به عنوان مثال اگر بزرگي از ما خواسته باشد فلان ساعت نزد او برويم، قبل از هر چيز خود را آماده ي ديدار مي كنيم؛ آمادگي در ظاهر و باطن. گفته هاي خود را مرور مي كنيم و سعي مي كنيم وقتي به حضور او رسيديم، به بهترين كيفيتي حاضر شده باشيم.



[ صفحه 115]



در اسلام ورود به نماز نيز آداب و شرايطي دارد كه برخي از آن مقدمات، واجب و برخي مستحب اند. وضو گرفتن و رو به قبله بودن و نيز شرايط مربوط به مكان و لباس نمازگزار، از جمله مقدمات واجب هستند و رعايت آدابي مانند معطر بودن، شانه زدن، مسواك كردن، گفتن اذان و اقامه و... از مقدمات مستحب نماز هستند.

به نظر طبيعي است كسي كه تا پيش از اذان، مشغول داد و ستد با مردم است و يا در موقعيتي قرار گرفته و به كاري مشغول شده كه حاضر نيست چند دقيقه آن را تعطيل كند، بخواهد به محض شنيدن اذان وضويي بگيرد و به نماز بايستد، اين نماز او را به معراج نبرد. هواپيما نيز براي پرواز خود، نيازمند مقدماتي است تا بتواند با سرعت مناسبي دور بردارد و سپس از زمين برخيزد و اوج بگيرد. نماز، پرواز ملكوتي و معراج مؤمن است. [1] .

بدون مقدماتش، نمي توان اوج گرفت و لذت برد.

ايجاد حالت انتظار براي نماز، مي تواند عامل مؤثري در بهبود كيفيت نماز باشد. در سيره ي حضرت رسول اكرم صلي الله عليه و آله و سلم نقل شده كه ايشان هنگام نماز به بلال مي فرمود: «أرحنا يا بلال؛ مرا از دنيا راحت كن» و با اذانت روحمان را نوازش بده. و يا نقل شده كه وقتي هنگام نماز ظهر مي شد و پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم مؤذن را مي ديد، مي فرمودند: «أبرد أبرد؛ دل ما را به اذانت خنكي بخش». پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم منتظر نماز بود و خود مي فرمود: «نماز نور چشم من است». [2] .


پاورقي

[1] «الصلاة معراج المؤمن»؛ بحارالانوار، ج 79، ص 303.

[2] همان، ج 79، ص 193 و ج 80، ص 15.


بازگشت