احكام غسلهاي مخصوص زنان


احكام مربوط به حيض، استحاضه و نفاس زنان در كتابهاي فقهي به صورت بسيار مفصل ذكر شده است، ليكن ما مختصري از آن را به صورت زيبا ذكر مي كنيم، تا اين كتاب از اشاره ي به آن خالي نباشد:



[ صفحه 121]



1- خوني كه شرع مقدس به حيض بودن آن حكم مي كند، عبارت است از خوني كه زن بعد از بالغ شدن ببيند، و با خون زخم و جراحت و خون غايط و غير آنها مشتبه نگردد، و كمترين مدت آن سه روز، و بيشترش ده روز مي باشد.

2- اگر خون حيض با خون زخم و جراحت درون عورت زن اشتباه شد، زن پنبه اي در داخل عورت خود مي گذارد، اگر خون از سمت چپ خارج شد خون حيض است، و اگر از غير سمت چپ خارج شد خون حيض نيست.

3- اگر با خوني كه همراه با غايط است اشتباه شد، پنبه در داخل عورت خود مي گذارد، اگر خون دور پنبه را گرفته باشد، خون با غايط بيرون آمده است، و گرنه خون حيض است.

5- اگر زن حائض باشد، نماز خواندن و روزه گرفتن و داخل شدن در مساجد و قرائت سوره هاي عزائم [1] و مس قرآن بر او حرام است، و نيز بر شوهرش حرام است كه در حال حيض با او نزديكي نمايد؛ و بنابر وجهي طلاق دادن زن در حال حيض نيز حرام است.

6- اگر زن از حيض پاك شد و غسل به جا آورد و وقت نماز واجب شد، همانند پيش از حيض، نماز خواندن بر او واجب مي گردد، و به جا آوردن قضاي نمازهايي كه در ايام حيض فوت شده بر او واجب نيست؛ ولي قضاي روزه هايي كه در ايام حيض (اگر فرضاً حايض نبود) بر او واجب بوده، واجب است.

7- «نفساء» به زني مي گويند كه هنگام ولادت خون ببيند، و براي مدت كم آن اندازه ي مشخصي نيست، ولي بيشترين مدت آن ده روز است، و احكام زن حايض را دارد.

8- «مستحاضه» به زني گفته مي شود كه خون ببيند و آن خون نه حيض باشد، و نه خون نفاس (با همان مشخصاتي كه براي هر دو بيان نموديم.)

9- خون استحاضه سه گونه است:



[ صفحه 122]



الف - اگر خون كم باشد، با پنبه آزمايش مي شود، هرگاه خون به سمت بالاي آن برسد، بايد پنبه را عوض كرده و هنگام خواندن هر نماز، طهارت صغري [2] را تجديد كند، و نمازش صحيح است.

ب - اگر خون در سمت بالاي پنبه نمايان گردد و در پنبه فرو رود ولي از آن بيرون نريزد، بايد علاوه بر تجديد پنبه و گرفتن وضو به صورتي كه ذكر كرديم، يك غسل مانند غسل جنابت - به نيت غسل استحاضه - براي خصوص نماز صبح بكند، و بقيه نمازها را به همان صورتي كه شرح داديم با وضو بخواند.

ج - اگر خون استحاضه از سمت بالا در پنبه فرو رود و از آن بيرون بريزد، علاوه بر آنچه ذكر نموديم، يك غسل براي نماز ظهر و عصر نموده و آن دو نماز را پشت سر هم انجام دهد، و غسل ديگري براي نماز مغرب و عشا نموده و آن دو نماز را نيز پشت سر هم انجام دهد.

10- زن مستحاضه در تمام آنچه توضيح داديم حكم زن طاهر را دارد. [3] .


پاورقي

[1] كه در زير عنوان «احكام جنب» در همين بخش گذشت.

[2] وضو و يا تيمم، بر اساس وظيفه.

[3] يعني احكامي را كه زن حائض و نفساء بايد رعايت كنند بر او واجب نيست.


بازگشت