دستور وضو


1. شستن صورت از بالاي پيشاني - جايي كه موي سر بيرون مي آيد - تا آخر چانه و پهناي آن به مقداري كه بين انگشت وسط و شست قرار گيرد و اگر مختصري از اين مقدار را نشويد وضو باطل است و براي اين كه يقين كند اين مقدار كاملا شسته شده بايد كمي اطراف آن را هم بشويد. [1] .



[ صفحه 28]



2. شستن دست راست و بعد از آن دست چپ از آرنج تا سر انگشتان و براي اين كه يقين كند آرنج را كاملا شسته بايد مقداري بالاتر از آرنج را هم بشويد. [2] .

مسأله: كسي كه پيش از شستن صورت، دست هاي خود را تا مچ شسته، در موقع وضو بايد تا سر انگشتان را بشويد و اگر تا مچ را بشويد وضوي او باطل است. [3] .

مسأله: بايد صورت را بنابر احتياط واجب از بالا به پايين شست و اگر از پايين به بالا بشويد وضو باطل است و دست ها را بايد از مرفق (آرنج) به طرف سرانگشتان بشويد. [4] .

مسأله: در وضو شستن صورت و دست ها [به نيت وضو] مرتبه ي اول واجب و مرتبه ي سوم حرام است و اما نسبت به مرتبه ي دوم چون بعضي از فقها جايز ندانسته اند اگر همان يك مرتبه [به نيت وضو] شسته شود به فتواي همه ي فقها وضو صحيح است. [5] .

3. مسح سر: يك قسمت از چهار قسمت سر كه مقابل پيشاني است جاي مسح مي باشد و هر جاي اين قسمت را به هر اندازه مسح كند كافي است. اگر چه احتياط مستحب آن است كه از درازا به اندازه ي درازاي يك انگشت و از پهنا، به پهناي سه انگشت بسته مسح نمايد. [6] .



[ صفحه 29]



مسأله: لازم نيست مسح سر بر پوست آن باشد بلكه بر موي جلو سر هم صحيح است؛ ولي كسي كه موي جلوي سر او به اندازه اي بلند است كه اگر مثلا شانه كند به صورتش مي ريزد يا به جاهاي ديگر سر مي رسد. بايد بيخ موها را مسح كند يا فرق را باز كرده پوست سر را مسح نمايد و اگر موهايي را كه به صورت مي ريزد يا به جاهاي ديگر سر مي رسد جلو سر جمع كند و بر آنها مسح نمايد يا بر موي جاهاي ديگر سر كه جلوي آن آمده مسح كند باطل است. [7] .

4. مسح پا: بعد از مسح سر بايد با تري آب وضو كه در دست مانده روي پاها را از سر يك انگشت تا مفصل به اتفاق همه ي فقها مسح نمايد و اما كفايت كردن تا بر آمدگي روي پا مورد اختلاف است. و اما پهناي مسح پا به هر اندازه باشد كافي است؛ ولي بهتر، بلكه احوط آن است كه با تمام كف دست، روي پا را مسح كند. [8] .

مسأله: صحت كشيدن مسح سر و پاها با كف دست و از بالا به پايين مورد اتفاق فقها است و هم چنين صحت كشيدن مسح پاي راست يا دست راست و پاي چپ با دست چپ مورد اتفاق است. [9] .

مسأله: در مسح پاها اگر دست را بر انگشت ها بگذارد و بعد به روي پا بكشد به اتفاق همه ي فقها صحيح است و اما اگر دست را روي پا بگذارد و



[ صفحه 30]



كمي بكشد مورد اختلاف است. [10] .

مسأله: جاي مسح [سر و پا] بايد خشك باشد و اگر به قدري تر باشد كه رطوبت كف دست به آن اثر نكند مسح باطل است؛ ولي اگر تري آن به قدري كم باشد كه رطوبتي كه بعد از مسح در آن ديده مي شود بگويند فقط از تري كف دست است اشكال ندارد. [11] .


پاورقي

[1] توضيح المسائل مراجع، مسأله 237.

[2] همان، مسأله 245 و 246.

[3] همان، مسأله 247.

[4] همان، مسأله 243.

[5] العروة الوثقي، ج 1، في مستحبات الوضوء (التاسع) و توضيح المسائل مراجع، مسأله 248.

[6] توضيح المسائل مراجع، مسأله 250.

[7] همان، مسأله 251.

[8] همان، مسأله 252 و 253.

[9] همان، مسأله 249.

[10] همان، مسأله 254.

[11] همان، مسأله 256.


بازگشت