نقش نماز در اصلاحات اجتماعي، فرهنگي و سياسي


- قاسم عليزاده

در يك عصر پاييزي، كتابي به دستم رسيد با عنوان «در باغ سبز». وقتي تورق كردم، ديدم چكيده آثار كساني است كه در دومين مسابقه ي تأليف نماز شركت كرده بودند. ورق زدم و در بالاي صفحه اي نام خود را يافتم، با چكيده اي از آثار ارسالي ام خيلي شاد و مسرور شدم. همراه با اين كتاب، اطلاعيه ي چهارمين مسابقه ي تأليف كتاب نماز هم بود. شوق مفرطي در من ايجاد شد و دست به قلم بردم...

متن بالا، فرازي از مقدمه و هدف آقاي عليزاده از تأليف كتاب خود است.

كتاب از قسمت هاي مختلف تشكيل شده است. هر چند فاقد هر گونه فصل بندي و بخش بندي است، ولي نماز را از تسبيح موجودات شروع مي كند و به نقش آن در اصلاحات مي پردازد و به اين سؤال پاسخ



[ صفحه 124]



مي دهد كه چرا نماز نقش بازدارنده اي از گناه دارد. آن گاه به اقامه ي نماز در عدالت اجتماعي مي پردازد و پس از آن به موضوع نماز جمعه مي رسد.

در پايان نيز اشاره اي به نماز حُر با امام حسين عليه السلام و نماز ظهر عاشورا دارد.

عليزاده درباره ي آثار اجتماعي نماز اين چنين نوشته است:

علاوه بر آثار روحاني و ملكوتي كه نماز در اخلاق و رفتار نمازگزار دارد، ابعاد و جنبه هاي ديگري وجود دارد كه مربوط مي شود به اجتماع انسان ها، فرهنگ ها و تعامل هاي اجتماعي.

گويند «از كوزه همان برون تراود كه در او است»، لذا اگر افراد بشري، درونشان به ملكوت اعلا متصل شود اجتماعشان نيز چنين خواهد بود. بنابراين، نمازي كه در خانه و به دور از چشم ديگران خوانده مي شود نيز، در اصلاح جامعه تأثير دارد، كه به مواردي اشاره مي شود:



[ صفحه 125]




بازگشت