پيوند نماز و زكات در آموزه هاي ديني


- ليلاالسادات مروّجي

كتاب «پيوند نماز و زكات در آموزه هاي ديني» بسيار منظم و منسجم تدوين شده است. نويسنده توانسته از آيات و روايات به نحو چشمگيري استفاده كند و به آن چيزي كه مي خواسته است برسد. زيرنويس تمام گفته ها و اعلام منابع آن ها، نشان از دقت نويسنده دارد. او در مقدمه كتابش مي نويسد: «برخي اديان يا مكاتب بشري، تنها به يك يا چند بعد معين از ابعاد وجودي انسان، توجه كرده اند. گاه تمام مفاهيم يك مكتب در پرورش روان و قواي روحي و معنوي انسان متمركز است و اين مسأله به حدي مصرانه پيگيري مي شود كه توجه به جسم و حتي اهتمام به حفظ سلامت بدن، نوعي گناه و رذيله به حساب مي آيد.

گاهي نيز معنويات و كمالات روحي به يك باره كنار گذاشته



[ صفحه 76]



مي شود و اين مسائل نوعي خرافه و ارتجاع نام مي گيرد. اما اديان آسماني، به خصوص اسلام، تمام نيازمندي هاي مادي و معنوي را پيش بيني كرده اند.»

كتاب «پيوند نماز و زكات در آموزه هاي ديني» از پنج بخش تشكيل شده است:

«بررسي واژگان مربوط به صلات و زكات» در بخش اول جاي گرفته است. بخش دوم «پيوند نماز و زكات از ديدگاه قرآن» نام دارد كه در آن نويسنده با كوشش تمام آيات مربوط به پيوند نماز و زكات را با سليقه ي تمام به طور منظم آورده و درباره ي آن ها توضيح داده است.

در بخش سوم «پيوند نماز و زكات در سيره ي عملي و نظري معصومين عليهم السلام» مورد توجه است كه در اين بخش، نويسنده با توجه به سخنان معصومين عليهم السلام ارتباط بين نماز و زكات را جست وجو مي كند.

در بخش چهارم كه در واقع از ابتكارات و خلاقيت هاي نويسنده است «پيوند نماز و زكات در زيارات» جست و جو شده و او با نقل بخشي از زيارات معصومين عليهم السلام، زكات و نماز را به عنوان دو اصل جدايي ناپذير از اصول آنان ذكر مي كند.

در بخش پاياني كه به عنوان «سخن پاياني» نام گرفته است، برخي از احكام مربوط به پرداخت زكات و اين كه چه زماني زكات واجب مي شود بررسي مي شود.

قسمت هايي از بخش دوم اين نوشته را كه درباره ي «پيوند نماز و



[ صفحه 77]



زكات در قرآن» است در اين جا با هم مي خوانيم و سپس نمونه هايي از كتاب را با هم مرور مي كنيم:

قرآن كريم كتاب انسان سازي و برنامه ي زندگي سعادتمندانه ي بشر است. هيچ لغو و باطلي در آن راه ندارد و هر حرف و كلمه اش هدفمند و حكيمانه قرار داده شده است. لذا تركيب الفاظ و نوع جملات به كار رفته در آن، هر ذهن پويايي را به دنبال كشف حكمت و كسب معرفتي تازه و بديع، به جست و جو در اعماق درياي بي كران تشويق مي كند. اگر دو كلمه يا چند عبارت در كنار هم ديده مي شود، حتماً اين ترادف، راز و رمزي دارد. در اين جزوه بر آنيم برخي از اين ترادف ها را بررسي كنيم.



[ صفحه 78]




بازگشت